Piero della Francesca


Enkele werken


Polittico della Misericordia (1444-1465)

Sigismondo Pandolfo Malatesta in preghiera davanti a san Sigismondo, (1451)

De Geschiedenis van het Ware Kruis  (1452 - 1466)


De dood van Adam

De aanbidding van het kruis

De Ontmoeting tussen de Koningin van Sheba en Koning Salomon

Het begraven van het hout

De Annunciatie

De droom van Constantijn

De slag tussen Constantijn en Maxentius

De marteling van de jood

De vondst en herkennen van het Ware Kruis

De slag tussen Heraclius en Chosroes

De Verheffing van het Kruis

 

Maria Magdalena (1460-1466)

Madonna del parto (ca. 1460)

De Verrijzenis  (ca 1463)


plaatsen


AREZZO

De basiliek van San Francesco

Rimini

Sansepolcro

Monterchi

Kaart | Piero della Francesca in Toscane en Midden Italië


 


 

 

 

 

 

 





 
Art in Tuscany

Piero della Francesca, Maria Maddalena (particolare), affresco, 190 cm × 105 cm, Cattedrale di San Donato, Arezzo

 

Piero della Francesca, Maria Maddalena (particolare), affresco, 190 cm × 105 cm, Cattedrale di San Donato, Arezzo [1]


 

Tosacana, Galleria di immagini  
     
   


Arezzo | Cattedrale dei Santi Pietro e Donato

   
   

Arezzo staat op een heuvel in het oosten van Toscane. De kathedraal van Santi Pietro e Donato is de belangrijkste kerk in Arezzo en herbergt waardevolle kunstwerken, waaronder de Magdalena van Piero della Francesca en de gebrandschilderde ramen van Guillaume de Marcillat.
Maria Magdalena, een fresco van Piero della Francesca, bevindt zich in de linker zijbeuk van de kathedraal, bij de deur die naar de sacristie leidt, rechts van het grafmonument van Guido Tarlati.
Het werk is nauw verbonden met de fresco's van de Verhalen van het ware kruis van San Francesco, die door Piero in twee fasen geschilderd werden: van 1452 tot 1458 en van 1459 tot 1466 [2].


   
   


Piero della Francesca, Maria Maddalena

De figuur van de Magdalena wordt omlijst door een klassieke geschilderde ronde boog. De plantmotieven op de ferrule is een ongebruikelijk versiering in de echte architectuur, maar komt voor in verschillende Romeinse schilderijen uit die tijd, zoals in de fresco's van de cappella Niccolina van Fra Angelico. Vanwege dit kenmerk en voor de lichteffecten wordt het werk over het algemeen gedateerd na het verblijf van de kunstenaar in Rome (1458-1459).
Piero schilderde de figuur in verfijnde kleuren me de typische elementen van de iconografie van Magdalena.



Piero della Francesca, Maria Maddalena (particolare face), affresco, 190 cm × 105 cm, Cattedrale di San Donato, Arezzo [4]




Het fresco wordt herinnerd door Giorgio Vasari in de biografie van Piero in de Vite:

« Fece nel Vescovado di detta città una Santa Maria Maddalena a fresco, allato a la porta della sagrestia » (Vite, 1550) (Hij schilderde een fresco van de heilige Maria Magdalena in het bisdom van die stad, naast de deur van de sacristie (Vite, 1550))

Dit suggereert dat het werk in ieder geval in 1550 geen deel uitmaakte van een grotere cyclus. Tegenwoordig is het fresco half verborgen achter de monumentale cenotaaf van bisschop Guido Tarlati, die in 1783 verplaatst werd van zijn oorspronkelijke locatie - de kapel van het Heilig Sacrament aan het einde van de rechterbeuk - door bisschop Marcacci en in 1783 werd gerenoveerd.


De stille vrouwen van Piero

Rond Maria Magdalena werd een rijke iconografie ontwikkeld. Zij wordt traditioneel afgebeeld met haar attributen van heiligheid: de rode tuniek, de lange losse haren die berouw uitdrukken en het dragen van de fles nardus, de olie die volgens de overleveringen door Maria Magdalena werd gebruikt om de voeten van Jezus te zalven. Het haar van de heilige is volgens iconografische traditie lang en valt over de schouders in tere lokken, die een voor een lijken te zijn geschilderd.
Het licht is helder en scherp, wat de kleuren op grote oppervlakken een delicate en harmonieuze toon geeft. Staande tegen een blauwe lucht, houdt ze een kant van haar rode tuniek met een witte revers in haar rechterhand vast, terwijl een deel over haar rechterschouder en jurk is geworpen.
De jurk is groen, de symbolische kleur van vruchtbaarheid.
De kristallen fles met nardus toont een virtuoos gebruik van licht. De schitterende glans van het glas is bijzonder moeilijk weer te geven in de frescotechniek, maar lijkt hier zelf een lichtbron te worden. Het meesterschap van Piero.

Maria Magdalena onderscheidt zich van de traditionele berouwvolle Magdalena. Haar blik drukt trots maar ook nederigheid uit. Piero schilderde haar kort nadat hij de frescocyclus in de san Francesco kerk had geschilderd, en Maria Magdalena is verwant aan Maria in De Annunciatie, en de vrouwen in De aanbidding van het kruis. Maria Magdalena is ook verwant aan de Madonna del Parto en de Madonna di Senigallia.
De neergeslagen en ingetogen blik die zich net niet tot de toeschouwer richt. Het hoge en nobele voorhoofd en de trotse houding van de nek, de kuiltjes aan de zijkanten van de mond en de licht opgetrokken wenkbrauwen.
Het vraagt de stem van een dichter om de roerloosheid van deze figuren in woorden te kunnen vatten. Cees Nooteboom heeft in zijn onvolprezen Wat het oog je vertelt: kijken als avontuur mooi over deze stille vrouwen geschreven.


 


Piero della Francesca, Maria Maddalena (particolare nardus), affresco, 190 cm × 105 cm, Cattedrale di San Donato, Arezzo
Piero della Francesca, Maria Maddalena (particolare kristal), affresco, 190 cm × 105 cm, Cattedrale di San Donato, Arezzo

 

 
   

[0] Photo by Traveling in Tuscany | www.travelingintuscany.com
[1] Fonte: I Comuni della Provincia di Arezzo | www.turismo.provincia.arezzo.it
[2] Fonte: I monumenti di Arezzo | www.pierodellafrancesca.it
[3] Met de overdracht van Arezzo aan Firenze in 1337 en de daaropvolgende anti-Tarlatia-opstand van de Guelph-troepen in 1341, raakte het grafmonument beschadigd. In een soort van damnatio memoriae van de Tarlati-familie en hun politiek, was het werk onderhevig aan een volkswoede. De renovatie van het stucwerk is het gevolg van een interventie van Angiolo Bini in 1783.

Bibliografia

Birgit Laskowski, Piero della Francesca, collana Maestri dell'arte italiana, Gribaudo, Milano 2007. ISBN 978-3-8331-3757-0

Pietro Allegretti, Piero della Francesca, collana I classici dell'arte, Rizzoli/Skira, Milano 2003, pp. 1132-1133.

 



Art in Tuscany | Maria Maddalena




Case vacanza in Toscana | Podere Santa Pia

     

Podere Santa Pia, con una vista indimenticabile sulla Maremma Toscana



Questo articolo è basato parzialment sugli articolo Maria Maddalena (Piero della Francesca) dell' enciclopedia Wikipedia ed è rilasciato sotto i termini della GNU Free Documentation License.