Piero della Francesca


Enkele werken


Polittico della Misericordia (1444-1465)

Sigismondo Pandolfo Malatesta in preghiera davanti a san Sigismondo, (1451)

De Geschiedenis van het Ware Kruis  (1452 - 1466)


De dood van Adam

De aanbidding van het kruis

De Ontmoeting tussen de Koningin van Sheba en Koning Salomon

Het begraven van het hout

De Annunciatie

De droom van Constantijn

De slag tussen Constantijn en Maxentius

De marteling van de jood

De vondst en herkennen van het Ware Kruis

De slag tussen Heraclius en Chosroes

De Verheffing van het Kruis

 

Madonna del parto (ca. 1460)

De Verrijzenis  (ca 1463)


plaatsen


AREZZO

De basiliek van San Francesco

Rimini

Sansepolcro

Monterchi

Kaart | Piero della Francesca in Toscane en Midden Italië


 


 

 

 

 

 

 

 
Art in Tuscany

Piero della francesca, Madonna del Parto, 1455 ca.

I T

 

Piero della Francesca, Madonna del parto, 1455-1465, affresco staccato, Museo della Madonna del Parto, Monterchi [1]

Tosacana, Galleria di immagini  
     
   
Piero della Francesca, Madonna del parto, 1455-1465, Museo della Madonna del Parto, Monterchi

   
   
Monterchi. Een kleine pieve of landkerk uit de dertiende eeuw die gewijd was aan Santa Maria de Momentana stond geïsoleerd op de vlakte vlakbij Monterchi. Voor het hoofdaltaar van deze oude pieve schilderde Piero della Francesca rond 1455 het beroemde fresco van de Madonna del Parto, dat in 1911 heel zorgvuldig van de oude kerkmuren werden losgemaakt. Het fresco werd hier bewaard tot 1992, waarna het verhuisde naar de voormalige school van Monterchi, het huidige Museo della Madonna del Parto.

 

   
   

Mappa Museo della Madonna del Parto, Monterchi | Ingrandire mappa 
   

Piero's Madonna del Parto

Piero della Francesca voltooide het fresco van de Madonna del parto rond 1460. Het bevindt zich in het Museo della Madonna del Parto (een voormalige basisschool) in Monterchi, Toscane, Italië.

Het fresco werd geschilderd in zeven dagen met pigmenten van zeer hoge kwaliteit. Het bevat onder meer veel ultramarijn blauw, verkregen uit lapis lazuli dat door de Republiek Venetië was geïmporteerd uit Afghanistan.

Het fresco bevond zich aanvankelijk in de Santa Maria di Momentana (voorheen Santa Maria in Silvis), een kerk op het platteland bij het heuvelstadje Monterchi. Nadat de kerk in 1785 was ingestort door een aardbeving, werd het werk losgemaakt van de muur en verplaatst naar het hoofdaltaar van de nieuwe kerkhofkapel. In 1992 werd het verplaatst naar zijn huidige locatie in Monterchi.
Pas in 1889 is het fresco toegeschreven aan Piero della Francesca. Het schilderij wordt gedateerd tussen 1450 en 1465. De zestiende-eeuwse kunstenaar en schrijver Giorgio Vasari schreef dat het werd voltooid in 1459, toen Piero della Francesca in zijn geboortestad Sansepolcro (ca. 15 km ten noorden van Monterchi) was om zijn stervende moeder te bezoeken.

Het fresco speelt een belangrijke rol in Andrej Tarkovski's film Nostalghia.


 

Piero della francesca, Madonna del Parto, 1455 ca. 10

Piero della Francesca, Madonna del parto, 1455-1465, affresco staccato, Museo della Madonna del Parto, Monterchi (2)

Uit het begin van de veertiende eeuw zijn afbeeldingen van de Madonna del Parto bekend, onder meer van Taddeo Gaddi, Bernardo Daddi en Nardo di Cione. Maria staat daarbij alleen, met een gesloten boek op haar buik, een verwijzing naar het belichaamde Woord. Na de contrareformatie werd deze voorstelling verboden waardoor zij vrij zeldzaam bleef.

Anders dan in deze middeleeuwse schilderijen heeft de Madonna van Piero della Francesca geen boeken of koninklijke attributen. Zij is eenvoudig afgebeeld met haar hand in haar zij, ter ondersteuning van haar buik. Aan haar zijde houden twee engelen een tent open, die versierd is met granaatappelen, een symbool van het lijden van Christus. Detwee engelen zijn exacte spiegelbeelden, door gebruik te maken van hetzelfde karton.
Het bovenste deel van het fresco is verloren gegaan.

 


Galleria fotografica Madonna del Parto

 

   
Piero della Francesca, Madonna del Parto   Madonna del parto, Piero della Francesca   Piero della Francesca - Madonna del Parto, about the 1911 restoration

Piero della Francesca, Madonna del Parto

 

  Madonna del Parto, Storia  

Madonna del Parto, about the 1911 restoration

 

Piero della francesca, Madonna del Parto, 1455 ca. 10   Piero della francesca, Madonna del Parto, 1455 ca. 12   Piero della francesca, Madonna del Parto, 1455 ca., dettaglio della mano sinistra

Piero della Francesca, Madonna del Parto

 

  Madonna del Parto, dettaglio della mano sinistra   Madonna del Parto, dettaglio della mano destra
Piero della francesca, Madonna del Parto, 1455 ca. 03   Piero della francesca, Madonna del parto, 1455-1465, dettaglio dell'angelo posto a sinistra   Piero della francesca, Madonna del Parto, 1455 ca., Monterchi

La Madonna è affiancata da due angeli, che tengono aperte le tende di un padiglione decorato con melograni, simbolo della Passione di Cristo.

 

  Madonna del parto, 1455-1465, dettaglio dell'angelo posto a sinistra   Madonna del parto, 1455-1465, dettaglio dell'angelo posto a destra


Galleria fotografica Monterchi

 

   
Monterchi   Monterchi, chiesa di santa maria a momentana   Monterchi - Museo della Madonna del parto

Monterchi

 

  Cappella di Santa Maria di Momentana   Monterchi - Museo della Madonna del parto

Piero koos voor de Madonna del Parto een muur in een kapel aan het kerkhof, de oude kerk van Santa Maria a Momentana. Het gebouw werd in 1785 verwoest door een zware aardbeving, maar de muur met het schilderij bleef ongeschonden. Het werk werd losgemaakt van de muur (staccato) en geplaatst boven het hoofdaltaar van de nieuwe begraafplaatskapel. In 1992 werd de Madonna del Parto voor een betere conservatie verplaatst naar een oud schoolgebouw, het huidige Museo della Madonna del Parto.

Omstreeks 1917, bij het losmaken van het fresco, ontdekte Domenico Fiscale onder Piero's schilderij een ouder werk dat hetzelfde thema verbeeldde, een Madonna del Latte. De restanten van deze Madonna del Latte worden ook bewaard in het museum in Monterchi.


   

Madonna del Latte già onder de Madonna del Parto van Piero della Francesca, 14e eeuw, Museo della Madonna del Parto, Monterchi [5]

   

Een schilderij in Certaldo vertoont verrassende gelijkenissen met Piero's Madonna del Parto. Pier Francesco Fiorentino, een schilder uit Firenze en lange tijd assistent van Benozzo Gozzoli, nam de compositie van Piero over in een fresco dat bewaard wordt in het Palazzo Pretorio van Certaldo. Ook hier houden de engelen een baldakijn omhoog. Maar hij laat de symetrie van de engelen los. De engel links draagt een kleine banier.
Pier Francesco Fiorentino was wellicht vertrouwd met het werk van Piero della Francesco toen hij de fresco's schilderde in Figline Valdarno.

 

Pier Francesco Fiorentino, Angeli reggicortina (detail), Certaldo, ex chiesa dei Santi Tommaso e Prospero

  Pier Francesco Fiorentino, Angeli reggicortina, angelo sinistra   Pier Francesco Fiorentino, Angeli reggicortina, angelo destra

Pier Francesco Fiorentino, Angeli reggicortinaCertaldo, ex chiesa dei Santi Tommaso e Prospero

 

 

Pier Francesco Fiorentino, Angeli reggicortinaCertaldo, ex chiesa dei Santi Tommaso e Prospero (2)

 

 

  Pier Francesco Fiorentino, Angeli reggicortinaCertaldo, ex chiesa dei Santi Tommaso e Prospero (2)

Sansepolcro

Sansepolcro is een mooie authentieke stad in het zuidoosten van Toscane, in de provincie Arezzo. Het strategisch gelegen stadje, valt enigszins buiten de vaste routes van de reizigers. Het is er daardoor altijd rustig. Toch heeft Sandepolcro veel te bieden.
Veel bezoekers komen hier de schilderkunst van Piero della Francesco bewonderen. Het Museo Civico, gehuisvest in het voormalige Palazzo Comunale (14e eeuw), herbergt naast Piero's Resurrezzione nog enkele meesterwerken van Piero della Francesca, het altaarstuk Polittico della Misericordia, San Giuliano en San Ludovico. 


 
  Monterchi, veduta   Resurrezione Piero della Francesca, post restauro

Sansepolcro

 

 

Wandeling van Sansepolcro naar Monterchi

 

 

Piero della Francesca, Resurrezione, 1450-1463, affresco, Museo Civico, Sansepolcro

 

Lees ook : De geschiedenis van de Madonna del Parto

Art in Tuscany | Arezzo, Sansepolcro and Monterchi, the homeland of Piero dela Francesca

Kaart | Piero della Francesca in Toscane en Midden Italië

 

Holiday accomodation in Tuscany


Vakantiehuis in Toscane | Podere Santa Pia

 

Colline sotto Podere Santa Pia


Podere Santa Pia
 

Colline sotto Podere Santa Pia

 

 

 
Follow us on Instagram   Follow us now on Instagram

The homeland of Piero della Francesca

 


[1] Photo by Sailko - Own work, CC BY 3.0, Link