Enkele werken
Polittico della Misericordia (1444-1465)
Sigismondo Pandolfo Malatesta in preghiera davanti a san Sigismondo, (1451)
De Geschiedenis van het Ware Kruis (1452 - 1466)
De Ontmoeting tussen de Koningin van Sheba en Koning Salomon
De slag tussen Constantijn en Maxentius
De vondst en herkennen van het Ware Kruis
De slag tussen Heraclius en Chosroes
Madonna del parto (ca. 1460)
De Verrijzenis (ca 1463)
plaatsen
Kaart | Piero della Francesca in Toscane en Midden Italië
I T Piero della Francesca, Polittico della Misericordia, 1444-1465, tecnica mista su tavola (particolare dello scomparto centrale),
Museo Civico, Sansepolcro [1]
Piero della Francesca, Polittico della Misericordia, de Polyptiek van de Madonna van barmhartigheid, 1444-1465, Museo Civico, Sansepolcro
Een Madonna van een uitzonderlijk serene schoonheid
Piero della Francesca is ongetwijfeld een van de grootste Italiaanse schilders van de vijftiende eeuw.
Piero werd geboren tussen 1415 en 1417 in Borgo Sansepolcro, in de provincie Arezzo. Hij werd genoemd naar zijn moeder Francesca, nadat zijn vader tijdens de zwangerschap was overleden.
De vorming van Piero della Francesca begon in Firenze, waar hij een leerling was van Domenico Veneziano. Piero reisde veel: Firenze, Rome, Ferrara, Rimini, Arezzo en Urbino waren vertrouwde bestemmingen, maar hij zou steeds naar zijn geboorteplaats terugkeren.
In 1442 wordt hij in Borgo Sansepolcro benoemd tot consiglieri popolari in de gemeenteraad en kreeg een plaats in de Raadzaal van de stad, dezelfde Raadzaal waar hij later zijn beroemde Resurrezzione zou schilderen en waar nu het Museo Civico gevestigd is.
In deze periode schildert hij ook zijn eerste belangrijke werken, het Battesimo di Cristo en Il Polittico della Misericordia [2].
Il Polittico della Misericordia
De grandioze polyptiek, met in het midden de Madonna van barmhartigheid, vertegenwoordigt een van de weinige gedocumenteerde werken van Piero. Het is ook een van de eerste opdrachten die hij in Sansepolcro kreeg. In 1445 werd het contract opgemaakt door de Confraternita della Misericordia in Sansepolcro voor een monumentaal werk dat bedoeld was voor het hoofdaltaar van de kerk naast het ziekenhuis.In de zeventiende eeuw werd de polyptiek ontmanteld, met het verlies van het oorspronkelijke vergulde houten raamwerk. Maar de verspreiding van de panelen kon voorkomen worden en het schilderij werd overgebracht naar de kerk van San Rocco. Sinds 1901 wordt de polyptiek bewaard in het Museo Civico van Sansepolcro. Het portret van de Madonna della Misericordia op het centrale paneel is van een uitzonderlijke serene schoonheid.
Piero della Francesca, Polittico della Misericordia, 1444-1465, tecnica mista su tavola, 273 x 330 cm, Museo Civico, Sansepolcro
Opmerkelijk is de ruimtelijke fusie, het samensmelten van de achtergrond in het hoofdpaneel van de Madonna della Misericordia en de vier panelen met heiligen. Aan de voet van het centrale paneel loopt een zwarte marmeren trap. Enkele details, zoals de gewaden van de knielende gelovigen lopen door in de aangrenzende compartimenten.
Misschien heeft Piero in zijn ontwerp de Polyptiek van Pisa van Masaccio goed bestudeerd.Het polyptiek bestaat uit vijf grote panelen, een predella en elf kleinere panelen verdeeld over het cymatium (geprofileerde sierlijst) en beide zijkanten. De rijke compositie moest vervolgens worden ingesloten in een weelderig laat-gotisch gouden kader dat echter verloren ging toen het werk rond 1630 werd ontmanteld. Vervolgens werd het gedemonteerde of verzaagde schilderij eerst overgedragen aan de kerk van San Rocco en vervolgens, nadat hij gemeentelijk eigendom werd, in de stad Pinacoteca.
Op het centrale paneel schildert Piero zijn Madonna van Barmhartigheid. De Madonna della Misericordia is een klassiek onderwerp in Christelijke kunst, waarin een groep mensen bescherming zoeken op grond onder de uitgespreide mantel, of pallium van de Maagd Maria. Het onderwerp was vooral populair in Italië van de 13e tot 16e eeuw, vaak als een gespecialiseerde vorm van votief portret.
Opmerkelijk is dat de Madonna steeds groter wordt afgebeeld dan de menselijke figuren, een traditie in de middeleeuwse schilderkunst. De oudste versie die bekend is waarschijnlijk het kleine panel van Duccio uit c. 1280, waarin drie Franciscaanse broeders onder de mantel afgebeeld worden.
Piero della Francesca, Polittico della Misericordia, 1444-1465, (particolare, La Madonna della Misericordia), Museo Civico, Sansepolcro [1]
La Madonna della Misericordia
In het midden staat de majestueuze en hiëratische figuur van de Madonna della Misericordia (de Maagd van Barmhartigheid) die, zonder duidelijke inspanning haar krachtige mantel opent, waaronder mannen en vrouwen hun toevlucht nemen.
Iconografisch herinnert het werk van Piero della Francesca aan het fresco met hetzelfde onderwerp, dat door Parri Spinelli geschilderd werd in de Chiesa di Santa Maria delle Grazie in Arezzo. Anders dan bij Spinello schildert Piero geen menigte mensen onder de brede mantel, maar beperkt zich tot enkele knielende en biddende mannen en vrouwen.
Piero ontwijkt hier de vlakke, solide vergulde achtergrond die k van de beschermheren gebruikt moest worden. Hij plaatst de knielende leden van het broederschap de driedimensionale ruimte die door de mantel van de Madonna gecreëerd wordt, een ruimte die doet denken aan de apsis van een kerk, het lijkt een geïsoleerde en sacrale plek waar de mens en het goddelijke elkaar ontmoeten.
Dit gevoel wordt versterkt door het gezicht van de Maagd, een perfect ovaal dat krachtig tevoorschijn komt uit de verblindende gouden achtergrond die het gevoel van heiligheid van het werk accentueert. Ten slotte is het de moeite waard om een kleine bijzonderheid te vermelden volgens welke werd aangenomen dat het zelfportret van Piero della Francesca werd herkend in de figuur, geplaatst tussen het biddende recht, met een bijna frontaal gezicht naar boven gericht; weer anderen hebben voorgesteld om toegewijden te identificeren met portretten van de familie van de kunstenaar.
Piero della Francesca, Polittico della Misericordia, 1444-1465, tecnica mista su tavola (particolare dello scomparto centrale),
Museo Civico, Sansepolcro [1]
De kruisiging
Op het het paneel boven de Madonna schildert Piero een kruisiging, een werk van de hoogste kwaliteit en spiritualiteit, dat herinnert aan het identiek onderwerp dat Masaccio schilderde bovenaan de polyptych van Pisa, een werk nu bewaard in het Capodimonte Museum in Napels. Het beeld toont, in een helder gouden licht, het kruisbeeld met links Maria die haar handen naar de hemel opricht alsof het zijn pijn wil schreeuwen, en San Giovanni die in een gebaar van wanhoop de armen spreidt.
Piero della Francesca, Polittico di Misericordia (particolare Crocifissione), Museo Civico, Sansepolcro [1]
Chronologie
De oudste twee panelen, links van het hoofdpaneel, tonen Sint Sebastiaan en Sint Johannes de Doper. Het paneel van Sint Sebastiaan toont een nauwe band met de naakten van Masaccio, die Piero kan hebben gezien bij een vroeg bezoek aan Firenze. Piero schilderde later de buitenste panelen van het timpaan; waaronder de kruisiging in het midden bovenaan, Sint Benedictus, de engel Gabriel, de Madonna van de Aankondiging en Sint Franciscus. Tegen 1450 voltooide hij de figuren van St. Andrew en St. Bernardino. De predella, met vijf scènes uit het leven van Jezus, werden uitgevoerd door assistenten.
Het laatste deel van de te schilderen polyptych was het centrale centrale paneel met de Madonna della Misericordia. Het paneel toont het genadig beschermende gebaar van de Madonna die haar volgelingen in haar mantel omhult en bescherming biedt.
San Sebastiano, San Giovanni Battista, San Bernardino da Siena en San Giovanni Evangelista
Aan de zijkanten van het centrale paneel met de Madonna della Misericordia vinden we twee panelen met links San Sebastiano en San Giovanni Battista, en rechts San Bernardino da Siena en San Giovanni Evangelista. De vier heiligen, en vooral de twee figuren aan de rechterzijde, zijn onbeweeglijk en slagen erin om zich los te maken van de vergulde achtergrond met een lichamelijkheid die herinnert aan de energieke en ruwe figuren van Masaccio en de plasticiteit van Donatello.
Piero della Francesca, Polittico di Misericordia (San Sebastiano e San Giovanni Battista), Museo Civico, Sansepolcro[1]
Sansepolcro was een klein centrum waar artistieke reflectie tijdens de vijftiende eeuw zeker niet erg vooruitstrevend was. De opdracht aan de schilder was een traditioneel meerdelig altaarstuk te realiseren, en daarbij gebruik te maken van kostbare kleuren en een gouden achtergrond. Het ontwerp telde meerdere compartimenten die aangegeven werden door de bogen van het frame. Ondanks deze vormelijke beperkingen was Piero in staat om een vernieuwend werk te creëren door middel van enkele hulpmiddelen.
In het contract werd gespecificeerd dat de meester geen gebruik zou maken van assistenten en dat het werk binnen drie jaar moest worden opgeleverd. Door de toezeggingen voor werken in verschillende delen van Italië, kon de kunstenaar echter niet trouw blijven aan deze clausules: de polyptiek zou pas vijftien jaar later, mede door de hulp van een medewerker, geïdentificeerd door Salmi met de Camaldolese miniaturist Giuliano Amidei kan eindelijk beëindigd worden.Giuliano Amidei schilderde de vijf pa,elen van de predella: Preghiera nell’Orto, de Flagellazione, de Deposizione, Noli Me Tangere en de Marie al Sepolcro. Aan de basis van de pilasters is met gotische letters: "MIA" de afkorting van de Compagnia della Misericordia di Sansepolcro geschilderd.
Museo Civico, Sansepolcro
Via Niccolo' Aggiunti, 65, 52037 Sansepolcro
www.museocivicosansepolcro.it
Apertura e biglietti
Orario
Invernale
25 settembre / 9 giugno
10.00-13.00 / 14.30-18.00Estivo
10 giugno / 24 settembre
10.00-13.30 / 14.30-19.00
Giorni di chiusura: 25 dicembre, 1 gennaiowww.museocivicosansepolcro.it/it/informazioni/apertura-e-biglietti
Mappa Sandepolcro | Ingrandire mappa
Piero della Francesca, Polittico della Misericordia, 1444-1465, (particolare, La Madonna della Misericordia), Museo Civico, Sansepolcro
Piero della Francesca, Polittico della Misericordia, 1444-1465, (particolare, La Madonna della Misericordia), Museo Civico, Sansepolcro Piero della Francesca, La Madonna della Misericordia1444-1465, (particolare, gli oranti, con l'autoritratto di Piero voltato verso lo spettatore, al centro), Museo Civico, Sansepolcro
Piero della Francesca, Polittico di Misericordia (particolare Crocifissione) Piero della Francesca, Polittico della Misericordia, particolare con i nimbi del San Giovanni evangelista e San Bernardino, Sansepolcro, Museo Civico
Piero della Francesca, Polittico di Misericordia (San Sebastiano e San Giovanni Battista)
San Benedetto da Norcia Particolare dell'Angelo annunciante
La Vergine Annunciata
Sansepolcro
Sansepolcro, Museo Civico
Monterchi
« La Resurrezione torna a splendere: il capolavoro di Piero della Francesca prima e dopo il restauro » [archive], sur La Repubblica, Repubblica, 22 mars 2018 (consulté le 24 mars 2018)
Film in Tuscany | Arezzo, Sansepolcro and Monterchi, the homeland of Piero dela Francesca
[1] Public domain work of art. Source www.aiwaz.net.
[2] Een polyptiek of veelluik (Grieks: polyptychon; poly = veel; ptych? = vouw) is een kunstwerk, meestal een schilderij op paneel, dat uit meer dan drie delen bestaat.
Polyptieken zijn vrij zeldzaam vanwege hun aanzienlijke grootte. Ze werden vooral in de late middeleeuwen gemaakt op bestelling van rijke schenkers, die dan meestal werden afgebeeld op de buitenkant van een van de zijpanelen.
[3] Fonte:
[4]
[5] Ad esempio Guido Tigler.
[6] Nella Cappella Bartolini Salimbeni.
[7] Dominique François, Piero della Francesca, dans Jardins des Arts. N° 87, février 1962. Anche citato in Damien Wigny, Toscane: Arezzo, Cortone, Casentino, Sansepolcro, Scala, 2013, p. 786.
[8] Salmi, Mario, "Piero della Francesca e G. Amedei," Rivista d'arte, 24 (1942), 26-44.
bibliografie
Pietro Allegretti, Piero della Francesca, Milano 2003Birgit Laskowski, Piero della Francesca, collana Maestri dell'arte italiana, Gribaudo, Milano 2007.
Mariangela Betti, Cecilia Frosinini e Paola Refice (a cura di), Ripensando Piero della Francesca. Il Polittico della Misericordia di Sansepolcro. Storia, studi e indagini tecnico-scientifiche, Firenze, Edifir,, 2010, ISBN 978-88-7970-389-5. URL consultato il 2 novembre 2015 (archiviato dall'originale).