Piazzale Michelangelo


Piazza della Signoria

Loggia dei Lanzi

Fontana del Nettuno


San Lorenzo

Sagrestia Nuova


Santo Spirito

Fondazione Salvatore Romano

Andrea Orcagna, Cenacolo, Crocifissione e ultima cena

Giardino Bardini


San Miniato al Monte


Cimitero delle Porte Sante



Santa Croce

Cappella Bardi di Vernio

La Capella Pazzi


Walking in Florence

From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo

 

 

 

 

 





 
Il Palio di Siena

1972. Michelucci, Moore e Michelangelo. La vitalità del marmo, mostra a Pistoia, Sale affrescate del Palazzo comunale [30 aprile- 15 settembre 2022]

 

1972. Michelucci, Moore e Michelangelo. La vitalità del marmo, mostra a Pistoia, Sale affrescate del Palazzo comunale [30 aprile- 15 settembre 2022] [1]


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

1972. Michelucci, Moore e Michelangelo. La vitalità del marmo

A cura di Marco Ciampolini ed Emanuela Ferretti


   
   
    «Uomo, natura, architettura sono termini inseparabili. L’architettura che non ha in sé, nella sua struttura, nella sua forma e nel suo spazio, il senso della natura, è arida di sollecitazioni culturali ed umane».

   

Giovanni Michelucci, Brunelleschi Mago, 1972

 

Vier jaar na de openingvan het Museo del Carmi organiseert het museum een tentoonstelling over het c a Michelangelo (1475-1564). Het project werd tussen 1972 en 1975 ontwikkeld door architect Giovanni Michelucci. De tentoonstelling 1972. Michelucci, Moore en Michelangelo. De vitaliteit van marmer werd samengesteld door Marco Ciampolini en Emanuela Ferretti en behandelt de geschiedenis van het ontwerp van een gedenkteken ter ere van Michelangelo in de buurt van Carrara, dat in het begin van de jaren zeventig werd gepromoot en nooit is gerealiseerd en waarbij de Italiaanse architect Giovanni Michelucci en de Britse beeldhouwer Henry Moore betrokken waren.
Toen Michelucci werd uitgenodigd om een monument te maken voor de 500ste verjaardag van Michelangelo's geboorte (1975), daagde hij de feestelijke toon van het initiatief uit door in de plaats van een een monument «al mito ed alla leggenda di Michelangiolo nell'era spaziale» op te richten, op  het terrein van twee verlaten steengroeves een internationaal centrum voor artistieke experimenten met marmer op te richten. Zijn plannen omvatten ook een panoramisch platform en een astronomisch observatorium dankzij de samenwerking met de astroloog Guglielmo Righini.


Fotoinserimento in 3D del Memoriale alle cave a cura di Chiara Bevilacqua, Museo Carrara e Michelangelo, 2022

3D-simutatie van het monument voor de steengroeven door Chiara Bevilacqua, Museo Carrara e Michelangelo, 2022

 

1972. Michelucci, Moore e Michelangelo. La vitalità del marmo, mostra a Pistoia, Sale affrescate del Palazzo comunale [30 aprile- 15 settembre 2022]


1972. Michelucci, Moore e Michelangelo. La vitalità del marmo

CARMI
Villa Fabbricotti
Via Sorgnano, 42, Carrara
INDICAZIONI
www.carmi.museocarraraemichelangelo.i

30 aprile- 15 settembre 2022

Het CARMI (Museum van Carrara en Michelangelo) bevindt zich in de Villa Fabbricotti, een gebouw uit de 19e eeuw in het Padula Park in Carrara. Het museumcomplex, verdeeld over drie verdiepingen, is gewijd aan de figuur van Michelangelo, een centrae figuur in de geschiedenis van de renaissancekunst. Op de hoofdverdieping heeft het museum een permanente tentoonstelling gewijd aan de relatie tussen de kunstenaar en het gebied, de stad Carrara en marmer.

Orari

dal 15 settembre al 31 maggio aperti dal martedÌ alla domenica
9:00-12:00 e 14:00-17:00
Chiusi il lunedÌ

 

Catalogo della mostra

1972. Michelucci, Moore e Michelangelo. La vitalità del marmo a cura di Marco Ciampolini e Emanuela Ferretti, 2022, Edifir, ISBN: 978-88-9280-113-4

 

 

 


1972. Michelucci, Moore e Michelangelo. La vitalità del marmo, a cura di Marco Ciampolini e Emanuela Ferretti, 2022, Edifir

1972. Michelucci, Moore e Michelangelo. La vitalità del marmo, a cura di Marco Ciampolini e Emanuela Ferretti, 2022, Edifir

De tentoonstelling, waarin originele tekeningen, prenten, maquettes, foto's en multimediafilms zijn samengebracht, ontvouwt zich rond drie thema's: de ontwikkeling van het oorspronkelijke idee van een Memoriale voor Michelangelo; het ontstaan en het ontwerptraject van Michelucci's Progetto di un memoriale a Michelangelo sulle Alpi Apuane; en de focus op Moore's grote anthologische tentoonstelling in Forte Belvedere in Firenze (1972), als een suggestief referentiekader.
Door bruiklenen, waarvan vele nog nooit aan het publiek getoond werden , geeft de tentoonstelling een helder beeld van de evolutie van het project, en belicht zij ook eerder ongeziene verbanden tussen de grafische ontwerpen van Michelucci en de werken van Buonarroti, wat getuigt van de aandachtige en vruchtbare reflectie van de architect over de erfenis van de meester.

Om de tentoonstelling te vervolledigen wordt een reeks werken (16e-19e eeuw) gepresenteerd in het permanente museumparcours van CARMI, met de bedoeling de immense invloed van Buonarroti en zijn werk te illustreren, het is een onuitputtelijke bron van ideeën en formele oplossingen, maar ook een model voor de hoge morele waarden die hij belichaamde. Een van de topstukken die hier gepresenteerd worden is de Riviergod (Dio fluviale).

 



slideshow
1972. Michelucci, Moore e Michelangelo. La vitalità del marmo. A cura di Marco Ciampolini e Emanuela Ferretti
. 30 aprile- 15 settembre 2022, CARMI, Carrara [1]

 

 

De tentoonstelling belicht ook werken rond het leven en werk van Michelangelo, waaronder enkele schilderijen met een uitgesproken verhalende toon, typisch voor de Romantiek, waarin de herontdekking van de grote kunstenaars uit het verleden plaatsvindt via de vertelling van biografische gebeurtenissen. Exemplarisch in deze zin zijn de schilderijen van Peter Rittig (Paus Paulus III Farnese bezoekt Michelangelo in zijn atelier, 1834), Enrico Pollastrini (Michelangelo ontdekt de David, 1863) en Filippo Bigioli (Vittoria Colonna bezoekt Michelangelo's atelier, 1850). De vaste collectie van het CARMI werd ook uitgebreid met twee portretten van Buonarroti uit de 19e eeuw en een belangrijk schilderij van Antonio Puccinelli (1822-1897), Michelangelo in de steengroeven van Carrara (1864). Juist het schilderij van Puccinelli werd gebruikt op de internationale conferentie van 1975 voor de communicatie van initiatieven in verband met de promotie van het Memorial-project van Michelucci, en vormt dus een ideale link tussen de twee afdelingen.



Filippo Bigioli, Vittoria Colonna visita lo studio di Michelangelo,  collezione privata, Pistoia, 1850   Antonio Puccinelli, Michelangelo alle cave, (1864)   Enrico Pollastrini, Michelangelo scopre al pubblico la statua del David, 1863, olio su tela, Viareggio, Istituto Matteucci

Filippo Bigioli, Vittoria Colonna visita lo studio di Michelangelo, collezione privata, Pistoia, 1850

 

 

Antonio Puccinelli, Michelangelo alle cave, (1864)

 

 

Enrico Pollastrini, Michelangelo scopre al pubblico la statua del David, 1863, olio su tela, Viareggio, Istituto Matteucci

 

 

De afgelopen jaren heeft de Fondazione Giovanni Michelucci in Fiesole speciale aandacht besteed aan de tekeningen van de grootmeester van de hedendaagse Italiaanse architectuur. Het Documentatiecentrum, gelegen op de tussenverdieping van het Palazzo Comunale in Pistoia herbergt de meest opvallende verzameling tekeningen. De Stichting Michelucci en de stad Pistoia bezitten samen 2.167 tekeningen van Michelucci die digitaal ontsloten werden.
Voor de tentoonstelling 1972. Michelucci, Moore e Michelangelo. La vitalità del marmo gaf de stichting dertien tekeningen van architect Giovanni Michelucci in bruikleen. De dertien tekeningen maken deel uit van een kern van 163 tekeningen met betrekking tot het project voor de bouw van een gedenkteken voor Michelangelo in de Apuaanse Alpen die in het Documentatiecentrum Giovanni Michelucci worden bewaard.




Giovanni Michelucci, Progetto di un memoriale a Michelangelo sulle Alpi Apuane, Carrara, 1972 (© Centro di Documentazione Giovanni Michelucci, Pistoia)   Giovanni Michelucci, Progetto di un memoriale a Michelangelo sulle Alpi Apuane, Carrara, 1972 (© Centro di Documentazione Giovanni Michelucci, Pistoia)   Giovanni Michelucci, Progetto di un memoriale a Michelangelo sulle Alpi Apuane, Carrara, 16 settembre 1972 (CMPt 404 © Centro di Documentazione Giovanni Michelucci, Pistoia)

Giovanni Michelucci, Progetto di un memoriale a Michelangelo sulle Alpi Apuane, Carrara, 1972

 

 

Giovanni Michelucci, Progetto di un memoriale a Michelangelo sulle Alpi Apuane, Carrara, 1972 (© Centro di Documentazione Giovanni Michelucci, Pistoia)

 

 

Giovanni Michelucci, Progetto di un memoriale a Michelangelo sulle Alpi Apuane, Carrara, 16 settembre 1972 (CMPt 404 © Centro di Documentazione Giovanni Michelucci, Pistoia)

 

Giovanni Michelucci, Progetto di un memoriale a Michelangelo sulle Alpi Apuane, Carrara, 29 luglio 1972 (CMPt 382 © Centro di Documentazione Giovanni Michelucci, Pistoia)   Giovanni Michelucci, Progetto di un memoriale a Michelangelo sulle Alpi Apuane, Carrara, 20 luglio 1972 (CMPt 685 © Centro di Documentazione Giovanni Michelucci, Pistoia)   Giovanni Michelucci, Progetto di un memoriale a Michelangelo sulle Alpi Apuane, Carrara, 9 agosto 1972 (CMPt 393 © Centro di Documentazione Giovanni Michelucci, Pistoia)

Giovanni Michelucci, Progetto di un memoriale a Michelangelo sulle Alpi Apuane, Carrara, 29 luglio 1972 (CMPt 382)

 

 

Giovanni Michelucci, Progetto di un memoriale a Michelangelo sulle Alpi Apuane, Carrara, 20 luglio 1972 (CMPt 685)

 

  Giovanni Michelucci, Progetto di un memoriale a Michelangelo sulle Alpi Apuane, Carrara, 9 agosto 1972 (CMPt 393)

Een van de opmerkelijke stukken op de tentoonstelling is de foto van Giovanni Michelucci, afgebeeld in het atrium van zijn huis in Fiesole, zittend voor een gipsen afgietsel van de Pietà Rondanini. De foto werd in 1986 genomen door Grazia Sgrilli in het kader van een reeks fotosesies voor de monografie die aan de architect gewijd was. De aanwezigheid, in zijn eigen huis, van een levensgroot gipsafgietsel van het meesterwerk waaraan Michelangelo tijdens de laatste jaren van zijn leven werkte en dat bij zijn dood onvoltooid bleef, is een duidelijk teken van Michelucci's onvoorwaardelijke toewijding voor Michelangelo [4].
In de loop van zijn lange carrière leek de Toscaanse architect in plaats daarvan te kijken naar de intieme essentie van Michelangelo's werk, namelijk de zoektocht naar een totale, krachtig expressieve ruimte.
Deze belangstelling voor het peilen van de expressieve mogelijkheden van de vorm zou in de voortzetting van zijn artistieke onderzoek worden geaccentueerd en een verder expressiekanaal vinden in de tekeningen en het grafische werk, zoals blijkt uit een reeks schetsen vanl de Chiesa dell'Autostrada del Sole, die gemaakt werden tussen 1960 en 1964. In sommige van deze tekeningen duikt de figuur van een gekruisigde man op die oprijst uit vertakte boomstammen, waarbij de houding en de welving van het lichaam lijken te herinneren aan de pose van Christus in Michelangelo's Pietà [3].

 


Grazia Sgrilli, Giovanni Michelucci nella casa di Fiesole davanti al calco della 'Pietà Rondanini', 1986

Grazia Sgrilli, Giovanni Michelucci nella casa di Fiesole davanti al calco della "Pietà Rondanini", 1986

       

 

 

Michelangelo Buonarroti, Dio fluviale, 1524

 

   
Michelangelo Buonarroti, Dio fluviale, 1524 circa, L'Accademia delle Arti del Disegno, Palazzo dell'Arte dei Beccai, Firenze

Michelangelo Buonarroti, Dio fluviale, 1524 circa, L'Accademia delle Arti del Disegno, Palazzo dell'Arte dei Beccai, Firenze [3]

De riviergod van Michelangelo Buonarroti is het enige grote voorbereidende model voor een beeldhouwwerk in het oeuvre van Michelangelo. Het beeld is een sculpturaal model in hout, klei, wol en touw (lengte 180 cm), het wordt gedateerd rond 1524 en werd tot 2017 bewaard in Casa Buonarroti in Firenze. Het levensgrote model moest een van de nooit gebeeldhouwde riviergoden voorstellen die de ruimte aan de voet van de Medici-sarcofaag in de Nieuwe Sacristie van San Lorenzo zouden versieren.
Michelangelo had gepland om vier beelden van riviergoden te plaatsen onder de graven van Giuliano en Lorenzo dei Medici in de Nieuwe Sacristie. Het werk waarin de riviergod van de Casa Buonarroti model staat, had links aan de voet van het graf van Lorenzo dei Medici moeten staan.
De opwindende riviergod van het Casa Buonarroti, voorgesteld als een half liggende figuur, getuigt opnieuw van Michelangelo's altijd aanwezige belangstelling voor antieke beeldhouwkunst. In de klassieke wereld kwamen personificaties van rivieren inderdaad overeen met liggende mannelijke figuren.

Lees ook:


La Sagrestia Nuova

La Sagrestia Nuova, Le Sculture

Tomba di Lorenzo de' Medici

Ritratto di Lorenzo de' Medici duca di Urbino (1525 circa)
Aurora (1524-1527)
Crepuscolo (1524-1531)

 

 

 

   
   

Kaart CarMi | Grotere kaart weergeven

 

 
   

[1] Fondazione Giovanni Michelucci - Studi e ricerche negli spazi del sociale | www.michelucci.it
[2]
[3] Alessandra Acocella, Giovanni Michelucci nella casa di Fiesoledavanti al calco della Pietà Rondanini, in Michelangelo e il Novecento, catalogo della mostra (Firenze-Modena, giugno-ottobre 2014), Cinisello Balsamo, Silvana, 2014, pp. 210-212.
[4] Claudia Conforti (con R.Dulio, M.Marandola), Giovanni Michelucci 1891-1990, Electa, Milano, 2006, p. 25.

 


Arte in Toscana | Giovanni Michelucci, Progetto di un memoriale a Michelangelo sulle Alpi Apuane, Carrara, 1972

Fondazione Giovanni Michelucci - Studi e ricerche negli spazi del sociale | www.michelucci.it

Archivio Disegni Giovanni Michelucci | Progetto di un memorial a Michelangelo sulle Alpi Apuane, Carrara (163 disegni)

 

 

Ritratto di Giovanni Michelucci nel suo studio (autore non identificato), 1986, Archivio Giovanni Michelucci   Ritratto di Giovanni Michelucci nel suo studio (ph. non identificato), anni 40, Archivio Giovanni Michelucci   Henry Moore, Bruno Sacchi e Giovanni Michelucci nel 1972, in occasione di un incontro per un Memoriale per Michelangelo

Ritratto di Giovanni Michelucci nel suo studio (autore non identificato), 1986, Archivio Giovanni Michelucci

 

 

Ritratto di Giovanni Michelucci nel suo studio (ph. non identificato), anni 40, Archivio Giovanni Michelucci

 

 

Henry Moore, Bruno Sacchi e Giovanni Michelucci nel 1972, in occasione di un incontro per un Memoriale per Michelangelo