Piazzale Michelangelo


Piazza della Signoria

Loggia dei Lanzi

Fontana del Nettuno


San Lorenzo

Sagrestia Nuova


Santo Spirito

Fondazione Salvatore Romano

Andrea Orcagna, Cenacolo, Crocifissione e ultima cena

Giardino Bardini


San Miniato al Monte


Cimitero delle Porte Sante



Santa Croce

Cappella Bardi di Vernio

La Capella Pazzi


Walking in Florence

From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo

 

 

 

 

 





 
Il Palio di Siena

Projet par Auguste Bartholdi d'une statue monumentale à l'entrée du port de Suez. Aquarelle, 1869

  Project van Auguste Bartholdi van een monumentaal beeld bij de ingang van de haven van Suez. Aquarel, 1869 [1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Frédéric Auguste Bartholdi, L’Égypte éclairant l’Orient. Achtergrond en inspiratiebronnen van het Vrijheidsbeeld of la Liberté éclairant le monde

   
   

Het Vrijheidsbeeld in New York was een geschenk van Frankrijk aan het Amerikaanse volk voor de 100ste verjaardag van de Amerikaanse onafhankelijkheid in 1876. Het kolossale beeld is een van de iconen geworden van de 19e-eeuwse Franse beeldhouwkunst.

Dit republikeinse monument ter ere van de Frans-Amerikaanse vriendschap was het resultaat van de toewijding en vasthoudendheid van Edouard Lefebvre de Laboulaye, een voormalige tegenstander van het Tweede Keizerrijk, en Auguste Bartholdi, een ambitieuze beeldhouwer uit de Elzas. Reeds tussen 1867 en 1869, toen het Suezkanaal in aanbouw was, had Bartholdi al het visionaire idee een enorm standbeeld te bouwen aan de ingang van het kanaal.

L'Égypte éclairant l'Orient, L'Égypte éclairant l'Asie


Frédéric Auguste Bartholdi ondernam een eerste reis naar Egypte en Jemen van november 1855 tot mei 1856, in het gezelschap van zijn vriend Jean-Léon Gérôme en andere oriëntalistische kunstenaars. Deze maandenlange tocht wakkerde Bartholdi's fascinatie voor het nabije oosten en vooral de kolossale beeldhouwkunst en architectuur aan [4].
Jean-Léon Gérôme zou bekend worden met zijn exotische taferelen in badhuizen en op slavenmarkten.

Egypt Carrying the Light to Asia, ook wel bekend als Progress Carrying the Light to Asia, was een plan voor een kolossale neoklassieke sculptuur. Ontworpen in de late jaren 1860 zou het standbeeld een kolossale vrouwelijke figuur voorstellen die een fakkel of lantaarn in de hoogte hield.

Bartholdi stelde zich een immense vuurtoren voor die bij de ingang van het Suezkanaal in Port Said zou komen te staan. Hij maakte vier kleine beelden in klei en enkele schetsen in aquarel die hij prozaïsche titels meegaf, Egypt Carrying the Light to Asia en Progress Carrying the Light to Asia. Het beeld was gemodelleerd naar de Romeinse godin Libertas. Oorspronkelijk stelde Frederic Auguste Bartholdi zich een boerenmeisje met een donkere huidskleur in Egyptische gewaden voor. In plaats van een fakkel hield de jonge vrouw een lamp vast. In sommige versies hield ze een pot, of balfalis in de hand, een vat dat overvloed en geluk symboliseerde.

 

Auguste Bartholdi, trois des quatre croquis en terre cuite connus pour son projet Phare de Suez, Musée Bartholdi, Colmar

Auguste Bartholdi, drie van de vier bekende schetsen in terracotta voor zijn project Phare de Suez, Musée Bartholdi, Colmar [3]

 

Het beeld moest 26 meter hoog zijn en het voetstuk zou oplopen tot een hoogte van 14 meter. Het voorgestelde beeld werd afgewezen door de Khedive, gouverneur Ismael Pascha, een afstammeling van Muhammad Ali pasja. In 1869 werd de Port Said Lighthouse, ontworpen door François Coignet, op dezelfde locatie gebouwd. [5]

Het idee voor een standbeeld aan de monding van de Suez werd geïnspireerd door Bartholdi's confrontatie met oude Egyptische reuzenbeelden in Abu Simbel. De tempels op de westelijke oever van het Nassermeer behoren tot de oudste monumenten van Egypte. Bartholdi deed verder onderzoek naar grote Assyrische beelden en de mythische kolos van Rhodos. Dat 33 meter hoge standbeeld van de Griekse god Helios bij de ingang van de belangrijkste haven van het eiland was een van de zeven wonderen van de antieke wereld, net als de Pharos van Alexandrië.


Bartholdi:

« To all those who have studied it, Egyptian art has been the object of profound admiration, not only in view of the masses, the millions of kilogrammes moved by the Egyptian people, but on account of its concrete and majestic character, in design and in form, of the works which we see. We are filled with profound emotion in presence of these colossal witnesses, centuries old, of a past that to us is almost infinite, at whose feet so many generations, so many million existences, so many human glories, have rolled in the dust. These granite beings, in their imperturbable majesty, seem to be still listening to the most remote antiquity. Their kindly and impassable glance seems to ignore the present and to be fixed upon an unlimited future. These impressions are not the result simply of a beautiful spectacle, nor of the poetry of historic remembrances. They result from the character of the form and the expression of the work in which the design itself expresses after a fashion infinity.
I have studied Egyptian art with the greatest attention. When I was twenty years old I traveled in Egypt with the painters Gerome and Belly, and several other friends, and I may say that this country had a very considerable effect upon my taste for sculpture of the broad and decorative type. In 1868 I went back with M. de Lesseps and gazed again with the same pleasure on all those marvelous ruins, and my convictions grew stronger upon the principles which are there to be discovered.

Assyrian art also presents specimens of colossal sculpture of the finest kind, only its effect is less striking because the finest remaining types of this art are in bas-reliefs» [5].

 

Maxime Du Camp,Gournah, Colosse Monolithe d'Aménôpht III; Thèbes - 1849/51, printed 1852   Maxime Du Camp, Abu Simbel, Western Colossus of the Temple of Ra, 1850, Salted paper print from a paper negative   Abu Bint Deimon was the wife of Sanatruq I (reigned c. 140 - 180 CE), king of Hatra

Maxime Du Camp, Gournah, Colosse Monolithe d'Aménôpht III; Thèbes - 1849/51, printed 1852

 

Maxime Du Camp, Abu Simbel, Western Colossus of the Temple of Ra, 1850, Salted paper print from a paper negative

 

Abu Bint Deimon was the wife of Sanatruq I (reigned c. 140 - 180 CE), king of Hatra



Het Oriëntalisme, de negentiende-eeuwse fascinatie voor het nabije oosten liet ook in het Parijs van de 19e eeuw zijn sporen na, en vele kunstenaars en schrijvers vonden tot diep in de 19e eeuw in de Oriënt inspiratie voor hun werk. Fotografen konden er zich uitleven in exotische fantasieën. Léon & Lévy was een Franse drukker en een fotoatelier dat in Parijs in 1864 opgericht was en was gespecialiseerd in stereoscopische beelden en ansichtkaarten van locaties in Europa, Azië, Afrika en Amerika.


Philipp Blom:


De fascinatie voor de Oriënt was ook een fascinatie voor de sensuele wereld van “natuurlijke” en krachtige emoties, voor een erotisch paradijs onbedorven door de vermanende vinger van de Kerk of de verdorvenheid van de stad. Een tegendeel van de jachtige, technologische levenswijze die de moderne stad zijn inwoners opdrong. Droombeelden van (fata morgana’s) van woestijnen, tropische regenwouden, een prehistrische wereld (suggereerde Conan Doyle), sensualiteit, en geestverruimende drugs beloofden vergetelheid, tijdloosheid, geluk en bevrijding van het jachtige westerse bestaan. Voor zover snelheid het vergif van de moderniteit was, was de Oriënt het tegengif. De Oriënt was alles wat het Westen niet was.


Bartholdy maakte tijdens zijn eerste reis in Jemen en Egypte ook enkele sfeerrijke foto's. Hij nam zo'n honderd calotypies, een soort negatieven op papier mee, een techniek waarin hij in de zomer van 1854 in Parijs was geïntroduceerd. Deze calotypies hadden vreemd genoeg zelden de reusachtige beelden of gebouwen als onderwerp. De foto's dienden vooral als documentatie voor de schilderijen van Gérôme: monumenten, landschappen, veel uitzichten op de Nijl, huizen, bazaars, dorpen met binnenpleinen en kleine bedrijven. Ze tonen, ondanks een aarzelende techniek, een gevoel voor compositie en mooie lichtcontrasten [6] .

Tijdens een tweede verblijf in Egypte maakte Bartholdi geen foto's meer. Bartholdi zou later nog zijn toevlucht nemen tot het medium om zijn werk te documenteren of te promoten. Zelf nam hij geen foto's meer en legde zich volledig toe op beeldhouwen.

Bartholdi was bekwaam lobbyist voor zijn eigen artistieke ambities, maar zijn Egyptische droom kon hij niet realiseren. Toen hij aan boord ging in Marseille was Bartholdi zich bewust van het economische karakter van zijn reis. Onderweg schreef hij aan zijn moeder hoe hij zich voelde. Op een van de brieven schildert hij het eiland Stromboli.



   
   

Hippolyte Arnoux, The Sphinx at Giza, before Excavation, before 1886, albumen print

Hippolyte Arnoux, The Sphinx at Giza, before Excavation, before 1886, albumen print [2]

.

 

 
   

Frédéric Auguste Bartholdi | Het Vrijheidbeeld of la Liberté éclairant le monde, de bewogen geschiedenis van een onbewogen vrouw [1]

Frédéric Auguste Bartholdi | Een kleine geschiedenis [2] Het verhaal van een verbeelding. Achtergrond en inspiratiebronnen van la Liberté éclairant le monde

Pio Fedi, Statua della Libertà della Poesia, tomba Giovanni Battista Niccolini, Santa Croce, Firenze

Album Statue of Liberty

 


Bartholdi, Frédéric (1885). The Statue of Liberty Enlightening the WorldNorth American Review. North American Review.

Lone Wriedt Sørensen, The Colossus of Rhodes: A Powerful Enigma, in Documenting Ancient Rhodes: Archaeological Expeditions and Rhodian Antiquities (Acts of the International Colloquium held at the National Museum of Denmark in Copenhagen, February 16-17, 2017), Edited by Stine Schierup, Aarhus University Press | www.researchgate.net

[1] Deze afbeelding is in het publiek domen.
Projet par Auguste Bartholdi d'une statue monumentale à l'entrée du port de Suez. Aquarelle, 1869. Musée Bartholdi de Colmar. Exposé lors de l'exposition Lesseps et le canal de Suez, Institut du monde arade, Paris, juin 2018.
[2] Hippolyte Arnoux, The Sphinx at Giza, before Excavation, before 1886, albumen print. Collection Detroit Institute of Arts, 1988.118.
[3] Deze afbeelding is in het publiek domen.
[4] Creating the Statue of Liberty - Statue Of Liberty National Monument (U.S. National Park Service) | www.nps.gov
[5]  Bartholdi, Frédéric (1885). The Statue of Liberty Enlightening the WorldNorth American Review. North American Review.
[6] Hélène Bocard, L’époque des amateurs : 1839-1860books.openedition.org
[7] Philipp Blom, De duizelingwekkende jaren Europa 1900-1914, De Bezige Bij, Amsterdam, 2010.



 

Nicolas Surlapierre, Bartholdi en Egypte et au Yémen (1855-1856) - De la Vallée des Rois à l'Arabie heureuse, Snoeck Publishers (France), 2012

Nicolas Surlapierre, Bartholdi en Egypte et au Yémen (1855-1856) - De la Vallée des Rois à l'Arabie heureuse, Snoeck Publishers (France), 2012

 

 

 

Auguste Bartholdi, drie van de vier bekende schetsen in terracotta voor zijn project Phare de Suez, Musée Bartholdi, Colmar

Auguste Bartholdi, drie van de vier bekende schetsen in terracotta voor zijn project Phare de Suez, Musée Bartholdi, Colmar.