De foto wordt toegeschreven aan Pierre Petit (1832-1909). Hij was aangesteld om de bouwwerkzaamheden van het Vrijheidsbeeld in het Parijse atelier van Auguste Bartholdi te documenteren, voor het beeld naar New York zou verscheept worden [2].
Deze foto toont de omgeving van de werkplaatsen Gaget, Gauthier et Compagnie in Parijs waar het Vrijheidsbeeld gemaakt werd. De foto toont de montage van het Vrijheidsbeeld op de metalen structuur van Gustave Eiffel, in de werkplaatsen Gaget, Gauthier et Compagnie omstreeks 1882. De montage zou twee jaar en acht maanden duren.
De montage van deze metalen puzzel duurt jaren, tot ver na het eeuwfeest van de onafhankelijkheid. Het eerste gebouwde stuk is de arm die de fakkel draagt. Ze werd in 1876 naar de Wereldtentoonstelling in Philadelphia Exposition gestuurd, stond enkele jaren in Madison Square Parc in New York en keerde daarna terug naar Frankrijk. het tweede deel dat Bartholdi en Le-Duc realiseren is het hoofd , dat in 1878 wordt gepresenteerd in de tuinen van de Champs-de-Mars op de Wereldtentoonstelling van Parijs.
Dan komt het hoge koperen standbeeld geleidelijk tevoorschijn boven de daken van de Plaine-Monceau, en de rue de Chazelles wordt een van de favoriete wandelingen van Parijzenaars.
De dramaturg en chroniqueur van he Parijse leven Jules Claretie schrijft enthousiast:
"La tête est achevée, le bras droit est fini ; à mi-corps La Liberté est sortie de terre et, l’été dernier, vingt-cinq convives ont pu tenir à l’aise et déjeuner dans son mollet droit. Le reste, le sein, les épaules, les draperies de la poitrine, est encore dans la forge mais le travail s’achève. Des doigts gigantesques, des index de près de deux mètres et demi, sont là, tout fondus, contre la muraille. On se croirait au pays de quelque féerie, dans l’usine où des nains fabriqueraient un géant de métal."
|
Albert Fernique,, Steigers voor de montage van het Vrijheidsbeeld |
|
De montage van het Vrijheidsbeeld op de metalen structuur van Gustave Eiffel, op de binnenplaats van de werkplaatsen Gaget, Gauthier et Compagnie
|
|
Albert Fernique, De montage van het Vrijheidsbeeld rond 1882, 1882/1884 [1] |