Enkele werken
Polittico della Misericordia (1444-1465)
Sigismondo Pandolfo Malatesta in preghiera davanti a san Sigismondo, (1451)
De Geschiedenis van het Ware Kruis (1452 - 1466)
De Ontmoeting tussen de Koningin van Sheba en Koning Salomon
De slag tussen Constantijn en Maxentius
De vondst en herkennen van het Ware Kruis
De slag tussen Heraclius en Chosroes
Maria Magdalena (1460-1466)
Madonna del parto (ca. 1460)
De Verrijzenis (ca 1463)
plaatsen
Kaart | Piero della Francesca in Toscane en Midden Italië
I T Piero della Francesca, Il Sogno di Costantino of De droom van Constantijn (detail), Capella Bacci, Basilica di San Francesco, Arezzo [1]
Piero della Francesca, Il Sogno di Costantino, Capella Bacci, Basilica di San Francesco, Arezzo
Piero della Francesca schilderde De geschiedenis van het ware kruis of de legende van het ware kruis in de Cappella Bacci van de basiliek van San Francesco in Arezzo. De frescocyclus is zijn grootste en belangrijkste werk en een meesterwerk uit de vroege Renaissance.
Inhoudelijk was de frescocyclus gebaseerd op de Legenda Aurea van Jacobus de Voragine, een populaire 13de-eeuwse tekst. In het onderste register van de rechter muur schildert Piero een veldslag, De overwinning van Constantijn over Maxentius of de Slag bij de Milvische brug bij Rome. Links van de veldslag schildert Piero De droom van Constantijn, waarin Constantijn droomt van een engel die hem het Kruis voorhield en sprak: In Hoc Signo Vinces” (In dit teken zal je overwinnen).
Interno della Basilica di San Francesco, Arezzo, con il Crocifisso del Maestro di San Francesco
De rechter zijmuur
De Droom van Constantijn
De verschillende scenes op de rechter muren in de Capella Bacci
2 Adorazione della Croce e Incontro tra Salomone e la Regina di Saba
Piero della Francesca, Il Sogno di Costantino of De droom van Constantijn (details), Capella Bacci, Basilica di San Francesco, Arezzo
Constantijn en de beroemde Slag bij de Milvische brug
Op 28 oktober 312 vond een beroemde veldslag uit de Romeinse geschiedenis plaats. Na jaren van onrust werd door toedoen van deze slag de rust in het Romeinse Rijk hersteld. Bij de slag bij de Milvische brug nam Constantijn het op tegen zijn rivaal Maxentius [2].
Op 28 oktober 312 stelde hij zijn leger op voor de pons Milvius, een stenen brug waarover de via Flaminia naar Rome loopt. Maxentius wilde niet dat deze brug in handen van zijn rivaal zou vallen, omdat hij ervoor vreesde dat hij dan het vertrouwen van de senaat zou verliezen. Vermoedelijk was de brug door Maxentius al gedeeltelijk verwoest als voorbereiding op een eventueel beleg en was er alleen nog maar een houten brug die door het leger was geconstrueerd.
Voorafgaand aan de slag zou Constantijn een bijzondere droom gehad hebben waarin een hogere macht hem maande op de schilden van zijn soldaten het teken van Christus aan te brengen. De bronnen zijn niet eenduidig over hetgeen hij in zijn droom zou hebben gezien. Volgens Eusebius liet hij op de schilden een kruisteken aanbrengen met de woorden In hoc signo vinces ("in dit teken zul je overwinnen"). Lactantius, een andere bron, beweerde dat de soldaten het Chi-Rho-teken op hun wapenrusting hadden geschilderd.
Constantijns overwinning maakte dat hij voortaan alleenheerser was over het westelijk deel van het Romeinse Rijk [3].
Piero della Francesca, Vittoria di Costantino su Massenzio, parte sinistra (De overwinning van Constantijn over Maxentius), le Storie della Vera Croce, Basilica di San Francesco, Arezzo
Piero della Francesca, Vittoria di Costantino su Massenzio, parte destra (De overwinning van Constantijn over Maxentius), le Storie della Vera Croce, Basilica di San Francesco, Arezzo De overwinning van Constantijn over Maxentius (detail), de geschiedenis van het ware kruis van Piero della Francesca in de Basilica di San Francesco, Arezzo
[1] Foto di Traveling in Tuscany © All rights reserved
[2] Constantijn en de beroemde Slag bij de Milvische brug | www.isgeschiedenis.nl
[3] Ontleend aan het Wikipedia arikel Slag bij de Milvische brug, gepublicerd onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen.
BibliografiaBirgit Laskowski, Piero della Francesca, collana Maestri dell'arte italiana, Gribaudo, Milano 2007.
Carlo Bertelli, Piero della Francesca: La forza divina della pittura (Milan, 1991).
Art in Tuscany | Storie della Vera Croce
Arte in Toscana | Storie della Vera Croce, 1452-1466, affreschi, Basilica di San Francesco, Arezzo
Art in Tuscany | The Golden Legend (Legenda aurea or Legenda sanctorum)