Enkele werken
Polittico della Misericordia (1444-1465)
Sigismondo Pandolfo Malatesta in preghiera davanti a san Sigismondo, (1451)
De Geschiedenis van het Ware Kruis (1452 - 1466)
De Ontmoeting tussen de Koningin van Sheba en Koning Salomon
De slag tussen Constantijn en Maxentius
De vondst en herkennen van het Ware Kruis
De slag tussen Heraclius en Chosroes
Maria Magdalena (1460-1466)
Madonna del parto (ca. 1460)
De Verrijzenis (ca 1463)
plaatsen
Kaart | Piero della Francesca in Toscane en Midden Italië
I T Piero della Francesca, Vittoria di Costantino su Massenzio (De overwinning van Constantijn over Maxentius), le Storie della Vera Croce, Basilica di San Francesco, Arezzo [1]
Le Storie della Vera Croce (de geschiedenis van het ware kruis) van Piero della Francesca, De overwinning van Constantijn over Maxentius, Capella Bacci in de Basilica di San Francesco, Arezzo
De frescocyclus Le Storie della Vera Croce (De geschiedenis van het ware kruis of de legende van het ware kruis) werd geschilderd door Piero della Francesca achter het hoogaltaar in de Cappella Bacci van de basiliek van San Francesco in Arezzo. Het is zijn grootste en belangrijkste werk en een meesterwerk uit de vroege Renaissance.
In het onderste register van de rechter muur schildert Piero een veldslag, de overwinning van Constantijn over Maxentius of de Slag bij de Milvische brug bij Rome. Het fresco is erg beschadigd, vooral in het rechtergedeelte, maar dankzij een kopie van de Duitse schilder Johann Anton Alban Ramboux kunnen we ons toch een totaalbeeld vormen van het originele fresco van Piero.
De overwinning van Constantijn over Maxentius
De slag bij de Milvische brug, soms slag bij de pons Milvius genoemd, vond plaats op 28 oktober 312 tussen de legers van de keizers Constantijn I en Maxentius. De slag werd gewonnen door Constantijn. Het is een belangrijke veldslag in de Romeinse geschiedenis. Beroemd is de uitspraak van Constantijn dat hij de overwinning aan de God van de christenen te danken had.
Piero verwerkt in deze episode belangrijke politieke gebeurtenissen uit zijn tijd. Paus Pius II plande in deze periode een kruistocht tegen de Turken. Alle vroegere pogingen om de Westerse en Oosterse christelijke kerk te verenigen waren mislukt. Constantinopel viel onder de aanvallen van de Turken in 1453, een jaar vóór het begin van de realisatie van deze cyclus van fresco's.
Het fresco heeft ondanks zijn staat van verval veel grandeur behouden. De twee vijandelijke legers worden gescheiden door de vallei van de Tiber. Links zien we het leger dat geleid wordt door Constantijn. Tussen zijn vingers houdt hij een klein ivoren kruis. Daaronder zien we de Boom van Wijsheid in de Tuin van Eden. Het kleurgebruik is zo verfijd dat zelfs de meest vluchtige en immateriële details, zoals de lichtreflectie op de harnassen, de schaduwen van de paardenhoeven op de grond, de bijna transparante open hemel met zijn wolken, het fresco een natuurlijke glans geven. Beide legers staan tegenover elkaar in een schitterende parade waarbij het gevecht zelf is weggelaten. De afwezigheid van beweging geeft de steigerende paarden en de schreeuwende strijders a.h.w. een status van onsterfelijkheid. Het landschap is onbeweeglijk en onschuldig. Het is een roerloosheid die wel meer fresco's in deze cyclus kenmerkt.
Piero della Francesca, De overwinning van Constantijn over Maxentius, linkse deel (Le Storie della Vera Croce (de geschiedenis van het ware kruis) Capella Bacci in de Basilica di San Francesco, Arezzo (2)
[1] Quest'opera è nel pubblico dominio. Fonte: Web Gallery of Art
[2] Foto nel pubblico dominio. Fonte: The Yorck Project (2002) 10.000 Meisterwerke der Malerei (DVD-ROM), distributed by DIRECTMEDIA Publishing GmbH.
BibliografiaBirgit Laskowski, Piero della Francesca, collana Maestri dell'arte italiana, Gribaudo, Milano 2007.
Kenneth Clark, Piero Della Francesca, Phaidon Press 1969
Belton, R. & Kersten, B. (2010). Vision and Visions in Piero della Francesca’s Legend of the True Cross, Glimpse.
Bertelli, C., Maetzke, A. M., & Lavin, M. A. (2001). Piero della Francesca: The legend of the true cross in the Church of San Francesco, Arezzo. Skira.
Art in Ttscany | Storie della Vera Croce
Arte in Toscana | Storie della Vera Croce, 1452-1466, affreschi, Basilica di San Francesco, Arezzo
Art in Tuscany | The Golden Legend (Legenda aurea or Legenda sanctorum)
NRC Handelsblad | Het echte kruis gered door scheikunde