Piazzale Michelangelo


Piazza della Signoria

Loggia dei Lanzi

Fontana del Nettuno


San Lorenzo

Sagrestia Nuova


Santo Spirito

Fondazione Salvatore Romano

Andrea Orcagna, Cenacolo, Crocifissione e ultima cena

Giardino Bardini


San Miniato al Monte


Cimitero delle Porte Sante



Santa Croce

Cappella Bardi di Vernio

La Capella Pazzi


Walking in Florence

From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo

 

 

 

 

 





 
Il Palio di Siena

Cantina-collemassari.png

I T

Cantina di Collemassari a Poggi del Sasso nel comune di Cinigiano, sede dell'omonimo produttore [0]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
La Cantina di Collemassari, Poggio del Sasso, Cinigiano, opera dello studio Edoardo Milesi & Archos


   
   

De Cantina di ColleMassari ligt in Poggio del Sasso in de comune Cinigiano, niet ver van het gelijknamige middeleeuwse kasteel. Het mooie gebouw wordt beschouwd als een van de cattedrali del vino of wijnkathedralen van Italië[1][2] en is een mooi voorbeeld van eco- architectuur.[3][4][5]

De Cantina di ColleMassari is gebouwd tussen 2003 en 2005 naar een ontwerp van Edoardo Milesi, een architect uit Bergamo die Toscane als zijn tweede heimat koos en al eerder enkele projecten in Cinigiano had gerealiseerd.

In 2006 won het wijnhuis de Premio internazionale di architettura sostenibile Fassa Bortolo[6][7] en in 2014 werd het erkend als Cantina dell'anno, wijnhuis van het jaar, door de Gambero Rosso's Vini d'Italia gids.[8]


Montecucco DOCG, een van de best bewaarde geheimen van de Toscaanse wijnwereld


Castello di ColleMassari ligt in het Montecucco DOCG wijngebied, een veelbelovende wijnappellatie die tussen de Brunello di Montalcino DOCG en de Morellino di Scansano DOCG in ligt. Deze wijngebieden genieten van hetzelfde microklimaat, en kennen voor een groot deel een gelijkaardige bodem. Montecucco is een van de best bewaarde geheimen van de wijnwereld.

Het landgoed ColleMassari heeft een oppervlakte van 1200 hectare, waarvan 110 wijngaarden en 60 olijfgaarden. Het agronomisch beheer van het domein volgt de criteria van de biologische teelt die door ICEA worden gegarandeerd en gecertificeerd. De naam van het landgoed is afgeleid van het Castello di ColleMassari, gebouwd in de 14e eeuw en lange tijd als grancia of graanschuur gebruikt werd. Massari waren de beheerders van een landgoed. Het kasteel werd in 1999 aangekocht en gerestaureerd door de familie Tipa - Bertarelli.
De wijnholing ColleMassari omvat inmiddels vier landgoederen: naast het Castello di ColleMassari (sinds 1998), ook Podere Grattamacco in de Bolgheri wijnstreek (sinds 2002) en de Fattoria Poggio di Sotto in Montalcino (sinds 2011
) en Tenuta San Giorgio (vanaf 2016) in hetzelfde wijngebied.

 

Il Castello Colle Massari, Poggio del Sasso, Cinigiano (Strada del vino Montecucco)

Il Castello Colle Massari, Poggio del Sasso, Cinigiano (Strada del vino Montecucco) [00]

 

De cantina

Gebouwd tussen 2003 en 2005 naar een ontwerp van Edoardo Milesi, bestaat het uit drie volumes die met elkaar en met de omgeving een dialoog aangaan[9]. De cantina is gebouwd volgens de criteria van de duurzame architectuurwaarbij de drie elementen op verschillende niveaus de natuurlijke golvingen van het landschap volgen.

De vinificatieruimte is een houten kubus die voor 2/3 ondergronds ligt, en bedekt is met met een lichte structuur van witte cementen pilaren en balken die uit de wijngaard lijken te groeien en bijna tijdelijk bovenop de ondergrondse structuur lijken te rusten.[10] De aanpalende ruimtes werden in de heuvel gebouwd; de enige bovengrondse elementen zijn een witte achtergrondscherm en het kantoorgebouw. Het ontwerp gericht op energiebesparing, ecologisch bouwen en een bioklimatologische techniek, die de keuze van onderdelen en materialen heeft bepaald.[5] Milesi wilde een duurzaam gebouw, waarin getracht werd het energieverbruik tot een minimum te beperken . Hij maakte gebruik van de helling in het terrein en de zwaartekracht om mechanische pompen uit het project te kunnen weren [4].


 
Botti di legno nella cantina vinicola Castello di Colle Massari, Poggio del Sasso, Cinigiano

Botti di legno nella cantina vinicola Castello di Colle Massari, Poggio del Sasso, Cinigiano [3]

 

De natuurlijke klimaatregeling van de kelder met houten vaten gebeurt via geventileerde kanalen die 's nachts kunnen worden geopend om een recirculatie op gang te brengen en die, eenmaal overdag gesloten, een thermisch stabiele omgeving garanderen.[12] De cederhouten latten in het plafond desinfecteren de lucht en voorkomen de verspreiding van ongedierte en schimmels die schadelijk zijn voor de houten vaten en de wijn.[13]

In 2019 werden de werkzaamheden voor de uitbreiding van de 'historische' wijnkelder afgerond met de toevoeging van twee nieuwe functionele opslaggebouwen. De twee nieuwe monolithische gebouwen worden overdekt door geventileerde gevels in cederhout en zink-titanium, twee terugkerende materialen in het algemene ontwerp van de cantina. [14]


Marco del Francia:

« Lo stabilimento enologico realizzato tra il 2000 e il 2005 è rappresentativo del modus operandi di Edoardo Milesi. L’autore, lontano da compiacimenti verso bizzarrie vernacolari, falsi mimetismi od esibizionismi formali, ha comunque e coraggiosamente lasciato un segno tangibile nel territorio, senza violentarlo. Il fabbricato è una scatola di mattone interrata, dove i locali tecnici, i magazzini, il ricovero dei mezzi agricoli sono ricavati nella collina. Unico elemento emergente è una quinta bianca che uscendo dalla collina orga-nizza e riordina gli spazi esterni necessari alla manovra degli automezzi. Le soluzioni bioclimatiche che regolano temperature e ventilazione hanno guidato poi il progetto, caratterizzando l’opera nel suo insieme. Un’ossatura in calcestruzzo per contrastare la pressione della collina e i sovraccarichi dei mezzi che scaricano l’uva sulla copertura della cantina; pareti ventilate in mattone là dove l’inerzia termica va protetta, guidata e riequilibrata; legno naturale a doghe per filtrare la luce diretta del sole; lastre di zinco titanio per la protezione all’acqua; vetrate acidate a bassa emissività per bilanciare la luce naturale».[3]


 

Edoardo Milesi


Edoardo Milesi (Bergamo, 19 november 1954), een architect uit Bergamo die Toscane als zijn tweede thuis heeft gekozen, heeft de voorbije decennia veel projecten in en rond Cinigiano gerealiseerd. In Toscane ontwierp hij verschillende wijnhuizen op basis van de concepten van duurzame architectuur met bijzondere aandacht voor de biodynamische processen van de wijnproductie: de Cantina di Collemassari, in de provincie Grosseto, kreeg in 2014 de prijs voor wijnhuis van het jaar van de Gambero Rosso's Vini d'Italia gids.
Milesi is ook voorzitter van het cultureel comité van de Fondazione Bertarelli, en sinds 2020 lid van het wetenschappelijk comité van het Osservatorio dei Paesaggi Costieri Italiani di Legambiente.

Een van zijn eerste realisaties in de comune was het schooltje op het dorpsplein, zijn laatste de prachtige concertzaal voor ColleMassari, het Forum in Poggio del Sasso.

Tot zijn belangrijkste werken behoren de école technique Pape Jean XXIII in Haïti;, met het prototype van een aardbevingsbestendig dorp in Port-au-Prince. Het project voor een technische bouwschool in Haïti ontstond uit de samenwerking met de paters Montfortanen en dankzij de deelname van een groep Italiaanse humanitaire vrijwilligers. Maar het ontwerpen van de school maakte deel uit van een groter project dat tot doel had de voorwaarden te scheppen die de plaatselijke bevolking in staat moeten stellen de vaardigheden en kennis te verwerven die nodig zijn om zelfstandig projecten te ontwerpen èn uit te voeren op basis van de drooghouttechnologie, waarmee aardbevingsbestendige gebouwen kunnen gemaakt worden en waarbij de assemblage stap voor stap gebeurt, wat gemakkelijk te leren is.
Zijn belangrijkste werken in Cinigiano zijn het Forum van de Bertarelli Stichting[12] en het klooster van Siloe in Poggio del Sasso, een gebouw dat door de Soprintendenza di Siena e Grosseto gecatalogeerd werd als hedendaags architectonisch erfgoed dat beschermd moet worden.
Ook de Cantina Collemassari die hij voor hetzelfde wijndomein ontwierp wordt beschouwd als een van zijn belangrijkste werken.
De Cantina ColleMassari was te zien in de tentoonstelling Contemporary Ecologies: Energies for Italian Architecture op het London Festival of Architecture (LFA) in 2008, op de 12e en 14e Biënnale van Venetië in 2010 en 2012, en op het UIA World Congress of Architecture in Tokio in 2010. In 2014 werd het door Gambero Rosso's gids Vini d'Italia uitgeroepen tot cantina dell'anno.
De ColleMassari wijnmakerij is ontworpen door Edoardo Milesi en het door hem opgerichte bureau Archos studios, dat gericht is op ecologisch bouwen en zorg voor het milieu. Met hetzelfde architectenbureau realiseerde Milesi in 2021 ook een cantina voor Cupano in de wijnstreek Brunello di Montalcino.

 


   
   

Mappa Castello Colle Massari| Ingrandire mappa


 
   

” Il vino è un composto di umore e luce.”
Galileo Galilei

 

   
Castello Colle Massari, Località Poggi del Sasso, Cinigiano

Castello Colle Massari, Località Poggi del Sasso, Cinigiano [00]

 

Castello di Colle Massari
Loc. Poggi del Sasso , 58044 Cinigiano (GR) 0564 990496

Wijnen ColleMassari
Montecucco Rosso Riserva, Rigoleto Montecucco Rosso, Poggio Lombrone Montecucco Sangiovese Riserva, Melacce Montecucco, Irisse Montecucco Vermentino.

Wijnstokken voor de rode wijnen zijn 80% Sangiovese, 9% Ciliegiolo, 6% Montepulciano en 5% Cabernet Sauvignon.

De druivensoorten voor de witte wijnen zijn 85% Vermentino en 15% Grechetto.

De aangeplante olijfbomen omvatten 40% Frantoio, 30% Leccino, 20% Olivastra seggianese, 5% Moraiolo en
5% Pendolino.

Photo album Abbey of Sant'Antimo



   
Vista mozzafiato dal Podere Santa Pia sulla valle dell'Ombrone e ColleMassari

  Castello di Colle Massari (GR)   Castello Colle Massari e Cantina Collemassari, in the Montecucco area (Cinigiano)

Vista mozzafiato dal Podere Santa Pia sulla valle dell'Ombrone e ColleMassari

 

 

Panorma Colle Massari

 

 

Castello Colle Massari e Cantina Collemassari, in the Montecucco area (Cinigiano)

 

Castello Colle Massari, Monte Amiata sul sfondo   Castello Calle Massari, sul sfondo Castiglioncello Bandini (frazione di Cinigiano)   Il Castello Colle Massari di proprietà di Claudio Tipa e Maria Iris Bertarelli, Poggio del Sasso, Cinigiano

Castello Colle Massari, Monte Amiata sul sfondo

 

 

Castello Calle Massari, sul sfondo Castiglioncello Bandini (frazione di Cinigiano)

 

 

Il Castello Colle Massari di proprietà di Claudio Tipa e Maria Iris Bertarelli, Poggio del Sasso, Cinigiano

 

Monastero di Siloe, Poggio del Sasso, Cinigiano   La Cappella della Santissima Trinità presso il Monastero di Siloe, su progetto dell'architetto Edoardo Milesi (Poggio del Sasso, Cinigiano)   L'Eremo dei Santi presso il Monastero di Siloe su progetto dell'architetto Edoardo Milesi

Monastero di Siloe, Poggio del Sasso, Cinigiano

 

 

La Cappella della Santissima Trinità presso il Monastero di Siloe, su progetto dell'architetto Edoardo Milesi (Poggio del Sasso, Cinigiano)

 

 

L'Eremo dei Santi presso il Monastero di Siloe su progetto dell'architetto Edoardo Milesi

 

Castiglioncello Bandini

 

   
Castiglioncello Bandini, castello     Castiglioncello Bandini, castello

Castiglioncello Bandini, Castiglion del Torto

 

 

La Chiesa del Madonnino in Castiglioncello Bandini

 

 

Castiglioncello Bandini, Castiglion del Torto

 

         
         
     

Organic or biological wine in southern Tuscany

 

Wine in Tuscany | Organic and biodynamic winegrowing

Wine in Tuscany | Wine and architecture in Tuscany

ICEA | Istituto per la Certificazione Etica ed Ambientale

Website | www.collemassari.i

Wine in Tuscany | Montecucco D.O.C.

DOCG Brunello di Montalcino | Member companies of the DOCG Brunello di Montalcino


[0] Foto di Paolo Da Re, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 4.0
Internazionale
[Da C. Carrara - G. A. Milesi, Abitare il Legno, Edizioni Archos, Bergamo 2021]
[00] Foto di Aurelio Candido, licenziato in base ai termini della licenza Creative CommonsAttribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) .
[1] Costanza Ruggeri, Vino e architettura, le 30 cantine di design più belle d'Italia, su Sky TG24, 12 settembre 2020. URL consultato il 26 gennaio 2022.
[2] Antonio Scuteri, Quella cantina sembra un museo (JPG), la Repubblica, 12 marzo 2016. URL consultato il 26 gennaio 2022.
[3] Marco del Francia, Edoardo Milesi. Architetture ecosostenibili (PDF), in Architetti. Idee cultura e progetto, Maggioli Editore, 10 ottobre 2006, pp. 10-11. URL consultato il 26 gennaio 2022.
[4] Francesca Chiorino, Cantina vinicola castello di Colle Massari. Vinificazione sostenibile (PDF), in Casabella, n. 759, Milano, Mondadori, ottobre 2007. URL consultato il 26 gennaio 2022.
[5] Salta a:a b Cantina Collemassari a Cinigiano, su Arketipo Magazine. URL consultato il 26 gennaio 2022.
[6] Premio internazionale architettura sostenibile Fassa Bortolo 2006, in The Plan, n. 017, dicembre 2006-gennaio 2007.
[7] Stabilimento enologico Collemassari, Grosseto (PDF), in Solaria, n. 5, 2007, pp. 40-51. URL consultato il 26 gennaio 2022.
[8] Sostenibilità e risorse naturali, a Edoardo Milesi il premio Cantina del 2014, su architetti.com. URL consultato il 26 gennaio 2022.
[9] Architettura sostenibile premiata (PDF), in Abitare, n. 466, novembre 2006, pp. 98-99.
[10] Cantina Collemassari, su Toscana Wine Architecture.
[11] Salta a:a b Vini sostenibili, in Domus, n. 900, febbraio 2007, p. 147.
[12] Aurelio Magistà, In cantina si conserva l'ambiente, in Il Venerdì di Repubblica, n. 991, 16 marzo 2007, p. 169.
[13] Edoardo Milesi, Abitare il legno, Bergamo, Archos, 2021, pp. 200-215.
[14] Edoardo Milesi / Archos. Collemassari Winery extension, su Divisare. URL consultato il 21 febbraio 2022

Bibliografie


Cristian Carrara, Giulia Anna Milesi, Edoardo Milesi. Abitare il legno, Archos, Bergamo, 2021.

Barbara Catalani, Marco Del Francia, Giovanni Tombari, Itinerari di architettura contemporanea. Grosseto e provinciaETS, Pisa, 2011, pp. 63-64.

Francesca Chiorino, Cantina vinicola castello di Colle Massari. Vinificazione sostenibile (PDF), in Casabella, n. 759, Milano, Mondadori, ottobre 2007.

Marco Del Francia, Barbara Catalani, Architettura contemporanea nel paesaggio toscano. Esperienze, temi e progetti a confronto, Edifir, Firenze, 2008.

Marco Del Francia, Carlo Pozzi, Leonardo Servadio, Edoardo Milesi. Architettura sensibile, Archos, Bergamo, 2010.

Gianluca Minguzzi, Architettura sostenibile. Processo costruttivo e criteri biocompatibiliSkira, Milano, 2006, pp. 114, 177.

Luca Molinari, Alessandro d'Onofrio, Sustainab.Italy. Contemporary Ecologies, Energies for Italian ArchitectureGangemi, Roma, 2008.

Luca Molinari, Giovanni Bietti, Cantine da collezione. Itinerari di architettura contemporanea nel paesaggio italiano, Forma, Firenze, 2017.

Veronica Pirazzini, Cantine, Motta Architettura, Milano, 2008.

Luigi Prestinenza Puglisi, ItaliArchitettura 2UTET, Milano, 2009.

Massimo Rossetti, Cantine: tecnologia, architettura sostenibilità, Maggioli, Rimini, 2011.

Lorenzo Vallerini, Piano progetto paesaggio. Gestire le trasformazioni paesaggistiche, Pacini, Pisa, 2010.


Wijn en architectuur



   
Rocca di Frassinello, Gavorrano, progettata da Renzo Piano   Cantina Antinori al Bargino, San Casciano val di Pesa, Chianti, Toscana   Fattoria Le Mortelle, Marchesi Antinori, Castiglione della Pescaia

Rocca di Frassinello, Gavorrano, progettata da Renzo Piano

 

 

Cantina Antinori al Bargino, San Casciano val di Pesa, Chianti, Toscana

 

 

Fattoria Le Mortelle, Marchesi Antinori, Castiglione della Pescaia

Cantina Antinori al Bargino, San Casciano val di Pesa, Chianti, Toscana   Antinori Winery, designed by Archea Associati, 2004-2013. Bargino, San Casciano in Val di Pesa, Tuscany   A perspective from the bottom of a spiral stair building architecture in Antinori nel Chianti Classico, Loc. Bargino, San Casciano in Val di Pesa

Cantina Antinori al Bargino, San Casciano val di Pesa, Chianti, Toscana

 

 

Antinori Winery, designed by Archea Associati, 2004-2013. Bargino, San Casciano in Val di Pesa, Tuscany`

 

 

A perspective from the bottom of a spiral stair building architecture in Antinori nel Chianti Classico, Loc. Bargino, San Casciano in Val di Pesa

 


Traveling in Tuscany| Holiday homes in southern Tuscany | Podere Santa Pia

 

Colline sotto Podere Santa Pia, paesaggio di Giuseppe Ungaretti
Colline sotto Podere Santa Pia con ampia vista sulla Maremma Grossetana

 

 

         
Podere Santa Pia, situated in a particularly scenic valley

Podere Santa Pia, situated in a particularly scenic valley, characterised by all the elements of the Tuscan landscape:
vineyards, pastures, small forests, wheat fields, olive groves and downey oaks.

 

 

Questo articolo è basato sugli articoli Castello di Colle Massari e dell' enciclopedia Wikipedia ed è rilasciato sotto i termini della GNU Free Documentation License.