Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata


Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della ScalaSorano

Sovana

Val d'Elsa

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Montalcino

Il Castello Colle Massari di proprietÓ di Claudio Tipa e Maria Iris Bertarelli, Poggio del Sasso, Cinigiano

I T        N L

Il Castello Colle Massari di proprietà di Claudio Tipa e Maria Iris Bertarelli, Poggio del Sasso, Cinigiano [1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
       
   
Castello Colle Massari, Poggio del Sasso, Cinigiano


   
   

Het was een onbekend en onontgonnen gebied, er werd graan verbouwd, er graasden kudddes, bovini bradi, en hier en daar was er een kleine wijngaard. De Alta Maremma. Het succes van het Montecucco DOCG wijngebied begon met de intuïtie en overtuiging van enkele wijnbouwers, zoals Leonardo Salustri en de familie Bertarelli. Zij streefden naar de productie van een wijn die zich zou kunnen meten met de beste Brunello di Montalcino. Wat in de ogen van velen een onmogelijke uitdaging was, werd dankzij vakkennis, vaardigheid en werk werkelijkheid.

Montecucco DOCG


In de jaren zeventig van vorige eeuw werden de eerste twee geografische IGT appellaties opgericht, in 1998 volgde de Montecucco DOC appellatie en in 2011 de DOCG appellatie. De Montecucco wijnroute (La Strada del Vino Montecucco) bestaat uit een hoofdweg met vijf kleinere routes en is terug te vinden op de officiële site van Strada del vino Montecucco. Het is een tocht in een ander authentiek Toscane, waarin traditie en innovatie een mooie balans vonden. Het Castello Colle Massari en de architect Eduardo Milesi speelden een bepalende rol in de landschappelijke en culturele evolutie van het gebied.

Het kasteel ColleMassari werd oorspronkelijk in de 8e eeuw door cisterciënzer monniken gesticht en groeide uit tot een imposante versterkte vesting.
Maar Coastello Massari is meer dan een middeleeuws kasteel of een centrum van feodale macht. De structuur van het complex doet eerder denken aan een versterkte boerderij of dorp of zelfs een grancia of grange, die door het Ospedale di Santa Maria della Scala uit Siena overal op het Siënese grondgebied werden gesticht. In deze periode werd tussen Siena en de Maremma een agrarisch organisatiesysteem opgezet dat bestond uit tweeëntwintig granges. De bekendste zijn de Grancia di Cuna en de Grancia di Montisi. Ook de naam Massari verwijst naar dit verleden. In de Middeleeuwen verwees de term massari of massaro naar de vertegenwoordiger van de landbouworganisatie, waarvan een belangrijk onderdeel de boerderij was, gelegen in het centrum (massa) van het gebied [3].
Het woord grancia, of grange, van Franse oorsprong, duidt een gebouw aan met de functies van een opslagplaats en graanschuur. In de middeleeuwen was een grancia een gebouw op het landgoed van een abdij voor de opslag van landbouwproducten. Aanvankelijk hadden de Sienese granges beide functies. Ze vielen onder de Spedale di Santa Maria della Scala van Siena en bestonden uit gebouwen voor de opslag van de oogst van een uitgestrekt landgoed. Maar in Siena had een grancia een extra specifiek kenmerk, het waren aanzienlijk versterkte structuren. Ze werden met andere woorden niet alleen gebouwd om de landbouwproducten te bewaren, maar ook en vooral om ze te verdedigen tegen militaire bedreigingen [4].Castello Colle Massari, Poggio del Sasso, Cinigiano (Strada del vino Montecucco)

Il Castello Colle Massari, Poggio del Sasso, Cinigiano (Strada del vino Montecucco) [1]

 

Strada del vino Montecucco, il Castello di ColleMassari


De Groep ColleMassari omvat vier landgoederen of wijndomeinen: sinds 1998 het Castello di Colle Massari, sinds 2002 de Podere Grattamacco dat beschouwd als een van de belangrijkste wijndomeinen in de Bolgheri wijnstreek, sinds 2011 de Fattoria Poggio di Sotto in Montalcino, gevolgd door het San Giorgio landgoed in 2016 in hetzelfde gebied.

Het landgoed Castello ColleMassari ligt centraal tussen de uitlopers van de Monte Amiata en Podere Santa Pia, en de Tyrreense zee, op zo'n 320 meter boven de zeespiegel. Het landgoed heeft een oppervlakte van 1200 hectare, waarvan 110 ha bestaan uit wijngaarden en 60 ha uit olijfgaarden. Het beheer van het indrukwekkende landgoed volgt de criteria van biologische teelt die door ICEA worden gegarandeerd en gecertificeerd.


Castello di Colle Massari
Loc. Poggi del Sasso , 58044 Cinigiano (GR) 0564 990496

Vini
ColleMassari
Montecucco Rosso Riserva, Rigoleto Montecucco Rosso, Poggio Lombrone Montecucco Sangiovese Riserva, Melacce Montecucco, Irisse Montecucco Vermentino

 


Castello Calle Massari, Poggi del Sasso (frazione di Cinigiano)

Castello Calle Massari, Poggi del Sasso (frazione di Cinigiano) [1]

 

Edoardo Milesi

Edoardo Milesi (Bergamo, 19 november 1954) is een Italiaanse architect die veel projecten in en rond Cinigiano heeft gerealiseerd. Een van zijn eerste realisaties in de comune was het schooltje op het dorpsplein.
Milesi is ook voorzitter van het cultureel comité van de Fondazione Bertarelli, en sinds 2020 lid van het wetenschappelijk comité van het Osservatorio dei Paesaggi Costieri Italiani di Legambiente.
Tot zijn belangrijkste werken behoren de école technique Pape Jean XXIII met het prototype van een aardbevingsbestendig dorp in Port-au-Prince (Haïti), het Forum van de Bertarelli Stichting en het klooster van Siloe in Poggio del Sasso, een gebouw dat door de Soprintendenza di Siena e Grosseto gecatalogeerd werd als hedendaags architectonisch erfgoed dat beschermd moet worden.

 

Monastero di Siloe, Poggio del Sasso, Cinigiano   La cantina del Castello Colle Massari, Poggio del Sasso, Cinigiano   Fondazione Bertarelli, concert hall

Monastero di Siloe, Poggio del Sasso, Cinigiano

 

 

La cantina del Castello Colle Massari, Poggio del Sasso, Cinigiano

 

 

Fondazione Bertarelli, concert hall

De Cantina Collemassari wordt beschouwd als een van zijn belangrijkste werken.
De wijnmakerij werd ontworpen door Edoardo Milesi en het door hem opgerichte bureau Archos. Hetzelfde architectenbureau realiseerde in 2021 ook een cantina voor Cupano in de Brunello di Montalcino wijnstreek .   
   

Mappa Castello Colle Massari| Ingrandire mappa


 
   

” Il vino è un composto di umore e luce.”
Galileo Galilei

 

   
Strada del vino Montecucco e il Castello Colle Massari (Poggio del Sasso, Cinigiano)

Strada del vino Montecucco e il Castello Colle Massari (Poggio del Sasso, Cinigiano) [1]

 

     

Photo album Abbey of Sant'Antimo   
Vista mozzafiato dal Podere Santa Pia sulla valle dell'Ombrone e ColleMassari

  Castello di Colle Massari (GR)   Castello Colle Massari e Cantina Collemassari, in the Montecucco area (Cinigiano)

Vista mozzafiato dal Podere Santa Pia sulla valle dell'Ombrone e ColleMassari

 

 

Panorma Colle Massari

 

 

Castello Colle Massari e Cantina Collemassari, in the Montecucco area (Cinigiano)

 

Castello Colle Massari, Poggio del Sasso, Cinigiano (Strada del vino Montecucco)   La Cappella della Santissima Trinità presso il Monastero di Siloe, su progetto dell'architetto Edoardo Milesi (Poggio del Sasso, Cinigiano)   L'Eremo dei Santi presso il Monastero di Siloe su progetto dell'architetto Edoardo Milesi

Castello Colle Massari, Poggio del Sasso, Cinigiano (Strada del vino Montecucco)

 

La Cappella della Santissima Trinità presso il Monastero di Siloe, su progetto dell'architetto Edoardo Milesi (Poggio del Sasso, Cinigiano)

 

 

L'Eremo dei Santi presso il Monastero di Siloe su progetto dell'architetto Edoardo Milesi

 

Castiglioncello Bandini

 

   
Castiglioncello Bandini, castello     Castiglioncello Bandini, castello

Castiglioncello Bandini, Castiglion del Torto

 

 

La Chiesa del Madonnino in Castiglioncello Bandini

 

 

Castiglioncello Bandini, Castiglion del Torto

 

         
         
     

Organic or biological wine in southern Tuscany

 

Wine in Tuscany | Organic and biodynamic winegrowing

Website | www.collemassari.i

Wine in Tuscany | Montecucco D.O.C.

DOCG Brunello di Montalcino | Member companies of the DOCG Brunello di Montalcino


[1] Foto di Aurelio Candido, licenziato in base ai termini della licenza Creative CommonsAttribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) .
[2] Fonte: Castello ColleMassari | ColleMassari Wine Estates | www.collemassariwines.it
[3] Based on the copyrighted Wikipedia article "Massari" (Authors); it is used under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License
[4] Source: www.travelingintuscany.com


 

 


 

 

Questo articolo è basato sugli articoli Castello di Colle Massari e dell' enciclopedia Wikipedia ed è rilasciato sotto i termini della GNU Free Documentation License.