Alberese

Parco Naturale delle Maremma

Walking in the Parco Naturale della Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

        Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
La Costa Toscana

Castello Colle Massari, Poggio del Sasso, Cinigiano (Strada del vino Montecucco)

I T 

Castello Colle Massari, Poggio del Sasso, Cinigiano (Strada del vino Montecucco) [1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
Castello Colle Massari, Poggio del Sasso, Cinigiano en de Strada del vino Montecucco


   
   

Het kasteel van Colle Massari ligt op een heuveltop, iets ten zuidoosten van Poggi del Sasso in de gemeente Cinigiano. Het kasteel werd in de 8e eeuw door cisterciënzer monniken gesticht, was wellicht ook een grancia, of grange, een gebouw dat als opslagplaats en graanschuur voor een groot gebied fungeerde.
Vandaag is het een toonaangevend wijnhuis in de Montecucco wijnstreek. Claudio en Maria Tipa staan aan de basis van dit relatief jonge wijndomein (1998).

ColleMassari


De zus en broer Maria Iris en Claudio Tipa, die altijd hun passie voor de natuur en grote wijnen hebben gedeeld, maakten hun droom waar door in Toscane een eigen wijndomein te creëren. Claudio en Maria Tipa staan aan de basis van dit relatief jonge wijndomein (1998). Claudio was als enoloog al tientallen jaren werkzaam in de Chianti streek, maar de ambitie voor een eigen domein bleek te sterk om te weerstaan en in 1998 werd het imposante kasteel van Colle Massari aangekocht. 
De wijngroep ColleMassari omvat vandaag vier bekroonde landgoederen in Toscane: in 1998 werd de basis gelegd met Castello di ColleMassari, Grattamacco (sinds 2002) en het Poggio di Sotto Estate (vanaf 2011) gevolgd door Tenuta San Giorgio landgoed in 2016, ook in het Brunello di Montalcino wijngebied.
Alle wijnhuizen zijn biologisch gecertificeerd en ook het recent verworven Tenuta San Giorgio is in transitie naar biologisch wijnbouw.

La Fondazione Bertarelli werd in 2009 opgericht door Maria Iris Bertarelli en haar broer, Claudio Tipa, zij zijn respectievelijk voorzitter en vicevoorzitter van de stichting.


Castello di Colle Massari
Loc. Poggi del Sasso , 58044 Cinigiano (GR) 0564 990496

Wijnen ColleMassari

Poggio Lombrone Montecucco Sangiovese Riserva

De wijngaard heeft een gemiddelde leeftijd van 50 jaar en wordt verbouwd volgens de natuurlijke regels van de biologische landbouw met zeer lage opbrengsten van 40 kwintaal per hectare. De oogst gebeurt handmatig en de spontane gisting vindt plaats in kleine, afgeknotte, conische houten vaten van 10hl met frequente en zachte handmatige stampbeurten, waardoor een lange maceratie mogelijk is en alleen de volledig rijpe tannines vrijkomen. De malolactische gisting vindt plaats in 40-hectoliter Slavonische eiken vaten waar de rijping 30 maanden duurt.
De kleur is intens robijnrood. Complex en diep, met aardse en minerale tonen, rijp rood fruit en hints van sinaasappelschil. Het resultaat is een rijke, volle en evenwichtige wijn met behoud van frisheid en rondheid.
'Hij heeft een elegante smaak met zoete tannines bij binnenkomst en hartigheid op de afdronk.'
[Giovanni Puccioni, enoloog, over jaargang 2017, gebotteld in 2020]

Montecucco Sangiovese Riserva DOCG

Een wijn van opmerkelijke complexiteit en frisheid, met een elegante en omhullende structuur, volheid en integriteit van smaak, typische tonen van rood fruit en mediterrane kruiden.
De druiven zijn afkomstig van een selectie van de oudste wijngaarden van Colle Massari, met een gemiddelde leeftijd van 17 jaar. De teelt volgens de natuurlijke voorschriften van de biologische landbouw. De vinificatie vond plaats in staal en in kleine houten vaten met spontane gisting en lange maceraties van 3-4 weken. De wijn rijpte 18 maanden in houten vaten en tonneaux. [De editie van 2019 werd gebotteld in juli 2021].

Rigoleto Montecucco Rosso

Druiven: 70% Sangiovese, 15% Ciliegiolo, 15% Montepulciano.
De wijn heeft een levendig bouquet, met lichte tonen van rood fruit met kruidige nuances. De smaak is zacht en aangenaam, met zoete, omhullende tannines.
De oogst gebeurt doorgaans in de laatste week van augustus met de ciliegiolo en de eerste sangiovese druiven, die geoogst werden tot half september, waarbij de Montepulciano druiven als laatste geoogst wordt. De wijngaarden liggen op 300 m boven zeeniveau met verschillende blootstellingen en diverse bodemsamenstellingen, van gebroken zandsteen, tot kei en kalkhoudende mergelklei.

Het biologische beheer van de wijngaarden draagt bij aan het behoud van de karakteristieke frisheid en smaak van de druiven uit de Montecucco-heuvels. De gisting vindt plaats in staal met temperaturen die nooit te hoog zijn om de frisse en rasgebonden expressie zo goed mogelijk te behouden. De wijn rijpte 9 maanden in staal en een klein deel in vaten. [De editie van 2021 werd gebotteld in juli 2022].

Melacce Montecucco

Druiven: 100% Vermentino. De wijn heeft een intens rasaroma. De smaak is hartig, harmonieus, zeer persistent en met een aangename beweeglijke drinkbaarheid.
Deze wijn is afkomstig van wijngaarden die 300 meter boven de zeespiegel liggen, op zandstenen bodems die goed blootgesteld zijn aan de zeewind, die frisheid en een aromatisch karakter geeft aan deze variëteit. De oogst gebeurt vroeg om de levendigheid en levendigheid in de druiven te behouden. De vinificatie gebeurt in staal bij lage temperaturen om de aromatische expressie van de variëteit beter te bewaren. Daarna rijpt het op de edele droesem om zachtheid en smaak te krijgen
[De jaargang 2022 werd gebotteld in fev-bruari 2023] .

Irisse Montecucco Vermentino

Druiven: 85% Vermentino en 15% Grechetto.
Er worden tonen van gele bloemen en mediterrane kruiden waargenomen, die zich in de loop van de tijd uitbreiden met zoete aroma's en diepe minerale sensaties. De aanzet in de mond is fris, geurig, gekenmerkt door een aangename zuurgraad en een hartige persistentie. [Giovanni Puccioni, wijnmaker]
Een wijn wordt gemaakt van de oudste Vermentino wijnstokken van het landgoed, die op 300 meter hoogte liggen met een oriëntatie op het westen en gestreeld wordrn door de zeebries die langs de Ombrone vallei aanwaait en de klassieke goudkleur en knapperigheid van de schillen van deze wijnstok bevordert, wat zorgt voor aromatische rijpheid en smaak. De Grechetto komt ook van een oude wijngaard met ligging op het noordwesten, die langzamer rijpt en later wordt geoogst, wat elegant bijdraagt aan de structuur en het behoud van de frisheid van deze wijn.
De vinificatie vond plaats in eiken vaten van 40 hl. De wijn rijpte vervolgens 9 maanden op de edele droesem. [De jaargang van 2020 wersd gebotteld op 16 juli 2021].

Grottolo Montecucco Rosato DOC

Druiven: 70% Sangiovese, 15% Ciliegiolo, 15% Montepulciano.
Frisse citrus, granaatappel en kruidige tonen, levendige en delicate smaak." Giovanni Puccioni, Wijnmaker

De Grottolo wordt geproduceerd van wijngaarden gelegen op 300 m boven de zeespiegel met verschillende blootstellingen en bodemsamenstelling: gebroken zandsteen kei en kalkhoudende mergelige klei. De vinificatie begint met zachte persing van de druiven en onmiddellijke scheiding van de most van de schillen. De gisting vindt plaats in staal bij lage temperaturen om de aromatische en rasechte frisheid te behouden. De wijn blijft minstens drie maanden in stalen vaten om op natuurlijke wijze te decanteren. Gebotteld op 3 februari 2023. [De editie van 2022 wersd gebotteld op 1 februari 2023].

 


Castello Colle Massari, Poggio del Sasso, Cinigiano (Strada del vino Montecucco)

Il Castello Colle Massari, Poggio del Sasso, Cinigiano (Strada del vino Montecucco) [1]

 

Het kasteel Colle Massari is meer dan een middeleeuws kasteel of versterkte vesting of zetel van de feodale macht. De structuur van het complex doet eerder denken aan een versterkt dorp of zelfs een grancia of grange, een soort beschermde landbouwstructuur die door het Ospedale di Santa Maria della Scala uit Siena overal op het Siënese grondgebied werden gesticht. In deze periode werd tussen Siena en de Maremma een agrarisch organisatiesysteem opgezet dat bestond uit tweeëntwintig granges. Ook de naam Massari verwijst naar dit verleden. In de Middeleeuwen verwees de term massari of massaro naar de vertegenwoordiger van een massa, een landgoed gelegen in het hart van een uitgestrekt gebied. De massaro stond in voor het financieel beheer van een Italiaanse gemeente en had de leiding over het innen van belastingen.


La Cantina

De Cantina van ColleMassari is ontworpen door Edoardo Milesi, een architect uit Bergamo die Toscane als zijn tweede thuis heeft gekozen. Zijn werkdomein is ingebed in het hele landschap van de Toscaanse Maremma en zijn geschiedenis en omvat de restauratie van oude kastelen zoals Castello Vicarello en Colle Massari, de herinrichting en uitbreiding van de school in Cinigiano, de bouw van nieuwe woningen, en enkele projecten met een grote uitstraling zoals het klooster van Siloe, het Forum-theater van de Bertarelli Stichting en de Cantina van ColleMassari[5].Cantina di Collemassari a Poggi del Sasso nel comune di Cinigiano, sede dell'omonimo produttore

Cantina di Collemassari a Poggi del Sasso nel comune di Cinigiano, sede dell'omonimo produttore [3]

 

Edoardo Milesi


Edoardo Milesi (Bergamo, 19 november 1954) is een Italiaanse architect, en een van de belangrijkste exponenten van de Italiaanse Eco architectuur en duurzaam bouwen. In 1999 kreeg hij de opdracht van de monniken van Siloe om hun eerste klooster in Poggi del Sasso te ontwerpen en te bouwen.
In 2013 ontwierp en bouwde hij in opdracht van de paters Montfort de École Technique Pape Jean XXIII in Port-au-Prince (Haïti) als onderdeel van de wederopbouw na de aardbeving van 2010. Naast het klooster van Siloe heeft Edoardo Milesi die veel projecten in en rond Cinigiano heeft gerealiseerd. De cantina van ColleMassari geldt als een van zijn belangrijkste werken.
De Cantina ColleMassari is ook te zien in de tentoonstelling Contemporary Ecologies: Energies for Italian Architecture op het London Festival of Architecture (LFA) in 2008, de 12e en 14e Biënnale van Venetië in 2010 en 2012, en het UIA World Congress of Architecture in Tokio in 2010. In 2014 werd het door Gambero Rosso's Vini d'Italia gids uitgeroepen tot Cantina dell'anno.

 

 

   
   

Kaart Castello Colle Massari| Grotere kaart bekijken


 
   

” Il vino è un composto di umore e luce.”
Galileo Galilei

De Fondazione Bertarelli


De Fondazione Bertarelli heeft een artistieke, culturele en ook charitatieve invulling. De Fondazione Bertarelli was oorspronkelijk opgericht als de Stichting Montecucco met als doel de ontwikkeling van het grondgebied van de comune Cinigiano en de provincie Grosseto, een gebied dat samenviel met de grenzen van Castello Colle Massari. In 2002, met de aankoop van de Tenuta Grattamacco in Bolgheri en in 2011 met de aankoop van Poggio di Sotto in Castelnuovo dell'Abate werd de horizon verlegd. Maria Iris en Claudio Tipa besloten de Stichting om te dopen tot de Fondazione Bertarelli die zich meer in het algemeen bezig zou houden met sociale en culturele projecten die verband houden met het grondgebied van heel Toscane. In 2016 werd ook het wijnhuis Tenuta San Giorgio in Castelnuovo dell'Abate in Montalcino verworven.

Het Amiata Piano Festival, een kamermuziekfestiva onder de artistieke leiding van Maurizio Baglini, was een van de eerste culturele initiatieven van de stichting. Zonder het niveau te halen van bijvoorbeeld het Collegium Vocale Crete Senesi muziekfestival in Asciano, organiseert het festival elk jaar enkele goede concerten voor een een groeiend publiek. Een absolute meerwaarde voor het festival is de Bertarelli Concert Hall, een prachtig stukje hedendaage architectuur dat oprijst uit de olijfgaarden rond Castello Colle Massari. Net als de cantina van het kasteel werd de concertzaal met zijn zachte, organische en symmetrische vorm ontworpen door Edoardo Milesi en Archos.

Recentelijk was de Fondazione van groot cultureel belang door haar rol bij de restauratie van het monumentale kloostercomplex van Sant'Agostino in Montalcino. De restauratie van de fresco's genereerde ook grote belangstelling en betrokkenheid bij de bevolking van Montalcino, die zeer gehecht is aan deze kerk die de gemeenschap voorgoed dreigde te verliezen. Ook dit project werd mede gecoördineerd door Eduardo Milesi.


Montalcino | La Chiesa di Sant'Agostino e il Museo Civico

 

Fondazione Bertarelli, concert hall   Chiesa di Sant'Agostino, Montalcino   Montalcino - Chiesa di Sant'Agostino, interno

Fondazione Bertarelli, concert hall

 

Chiesa di Sant'Agostino

 

Interiore Chiesa di Sant'Agostino

   
Castello Colle Massari, LocalitÓ Poggi del Sasso, Cinigiano

Castello Colle Massari, Località Poggi del Sasso, Cinigiano [1]

 

Poggio di Sotto


Poggio di Sotto is een prachtige plek. Vanaf het ruime terras, boordevol geurende kruiden, opent zich een weids uitzicht over de Val d'Orcia die gedomineerd wordt de mythische Monte Amiata. En beneden liggen de mooie wijngaarden en olijfgaarden van Poggio di Sotto. Zij werden met zorg en passie aangelegd door Piero Palmucci die in 1989 in Castelnuovo dell'Abate aankwam, en er geen andere wijnhuizen aantrof behalve Mastrojanni.
Palmucci koos er ook voor om samen te werken met maestro assaggiatore Giulio Gambelli, die zijn opleiding kreeg bij de legendarische Tancredi Biondi Santi en onder wiens voogdij hij een meester werd in de kunst van het begrijpen van de sangiovese grosso. Samen schreven Palmucci en Gambelli een stukje van de moderne geschiedenis van de Brunello di Montalcino.
Op 2 september 2011 zou Claudio Tipa het vervolg schrijven van dit boeiend verhaal.
Poggio di Sotto beslaat 44 hectare, waarvan 16 hectare is beplant met Brunello druiven en 4 hectare met olijfbomen. De wijngaarden situeren zich langs een langgerekte heuvel op een hoogte 200 tot 400 meter boven zeeniveau. Het land is getraind volgens het 'spurred cordon' systeem, met een opbrengst van 30-35 kwintaal per hectare dankzij een zeer strenge selectie van de druiven. De selectie en oogst gebeurt handmatig. De spontane gisting vindt plaats in conische houten vaten van 70 hl, met lange maceraties en frequent overpompen. De rijping vindt plaats in 30 hl Slavonische eiken vaten, dit gedurende 24 maanden voor de Rosso, 42 maanden voor de Brunelloen tot 52 maanden voor de Riserva. Dit wordt gevolgd door een periode van verfijning in de fles. Het bedrijf volgt de criteria van biologische wijnbouw
[6].

Wijnen: Brunello di Montalcino, Brunello di Montalcino Riserva, Rosso di Montalcino.


San Giorgio

Tenuta San Giorgio werd opgericht in 1982. Het wijndomein ligt in Castelnuovo dell'Abate, in het zuidoosten van Montalcino, op 400 m hoogte. Het wijnhuis werd in 2016 gekocht door de familie Tipa Bertarelli. De wijngaarden beslaan 26 hectare en ook de olijfgaard strekt zich uit over 26 hectare.

Wijnen: Ciampoleto Rosso di Montalcino DOCen Ugolforte Brunello di Montalcino DOCG, Toscana IGT Cacciacone Rosso Tenuta San Giorgio.

 

Grattamacco


Grattamacco ontstond op de top van een heuvel tussen Castagneto Carducci en Bolgheri in een gebied dat bijzonder geschikt is voor de productie van grote rode wijnen. Grattamacco werd opgericht in 1977door Piermario Meletti Cavallari, afkomstig uit Lombardije, en is het op één na oudste landgoed van Bolgheri.
Het landgoed ligt in een heuvelachtig gebied met dezelfde naam, waar de wijngaarden naar de bergen zijn gericht en tussen 100 en 150 m boven zeeniveau liggen. De naam Grattamacco verwijst naar de macco, een mineraal dat werd weggeschraapt (grattato) tijdens de ijzerbewerking die de Etrusken op deze heuvels uitvoerden.
Het eerste jaar dat er wijn werd geproduceerd was 1982 met een blend van cabernet sauvignon, sangiovese en merlot.

In 2002 werd Grattamacco overgenomen door Claudio Tipa, eigenaar van Collemassari, die Piermario goed kende en altijd op zeer goede voet met hem stond, zodat er een constante continuïteit was tijdens de transitie.
Claudio Tipa plantte twee nieuwe wijngaarden, een nog hoger gelegen op 200 m boven zeeniveau in het Casa Vecchia gebied, en een andere langs de Via Bolgherese.

Het landgoed was de eerste die Vermentino aanplantte in Bolgheri en heeft de oudste wijngaard uit 1986 die nog steeds volop in productie is.

Vandaag de dag telt het landgoed Grattamacco 80 hectare, waarvan 29 ha wijngaarden en 4 ha olijfgaarden, omringd door een uitgestrekt bos dat de winden van de Tyrreense zee matigt, en voor een drogend effect zorgt wat het landgoed in staat stelt om duurzaam te werken.


Podere Grattomacco
Loc. Lungagnano 129 57022 Castagneto Carducci (LI)
0565 765069 | grattamacco@collemassari.it
www.collemassariwines.it

Wijnen:

Grattamacco DOC Bolgheri Superiore, L’Alberello DOC Bolgheri Superiore, Bolgheri Rosso DOC Bolgheri Rosso en Grattamacco | DOC Bolgheri Vermentino

 

Photo album Abbey of Sant'Antimo   
Vista mozzafiato dal Podere Santa Pia sulla valle dell'Ombrone e ColleMassari

  Castello di Colle Massari (GR)   Castello Colle Massari e Cantina Collemassari, in the Montecucco area (Cinigiano)

Vista mozzafiato dal Podere Santa Pia sulla valle dell'Ombrone e ColleMassari

 

 

Panorama Colle Massari

 

 

Castello Colle Massari e Cantina Collemassari, in the Montecucco area (Cinigiano)

 

Castello Colle Massari, Monte Amiata sul sfondo   Castello Calle Massari, sul sfondo Castiglioncello Bandini (frazione di Cinigiano)   Il Castello Colle Massari di proprietà di Claudio Tipa e Maria Iris Bertarelli, Poggio del Sasso, Cinigiano

Castello Colle Massari, Monte Amiata sul sfondo

 

 

Castello Calle Massari, sul sfondo Castiglioncello Bandini (frazione di Cinigiano)

 

 

Il Castello Colle Massari di proprietà di Claudio Tipa e Maria Iris Bertarelli, Poggio del Sasso, Cinigiano

 

Monastero di Siloe, Poggio del Sasso, Cinigiano   La Cappella della Santissima Trinità presso il Monastero di Siloe, su progetto dell'architetto Edoardo Milesi (Poggio del Sasso, Cinigiano)   L'Eremo dei Santi presso il Monastero di Siloe su progetto dell'architetto Edoardo Milesi

Monastero di Siloe, Poggio del Sasso, Cinigiano

 

 

La Cappella della Santissima Trinità presso il Monastero di Siloe, su progetto dell'architetto Edoardo Milesi (Poggio del Sasso, Cinigiano)

 

 

L'Eremo dei Santi presso il Monastero di Siloe su progetto dell'architetto Edoardo Milesi

 

Il Castello Massari nella luce mistica della Maremma toscana, Poggi del Sasso, Cinigiano   Cinigiano, Maremma Toscana   View from Poggio di Sotto on the Val d'Orcia and Mount Amiata [Photo by Megan Cole]

Castello Massari in het mystieke licht van de Toscaanse Maremma, Poggi del Sasso, Cinigiano

 

 

 

Cinigiano, Maremma Toscana

 

 

View from Poggio di Sotto on the Val d'Orcia and Mount Amiata

 

Castiglioncello Bandini

 

   
Castiglioncello Bandini, castello     Castiglioncello Bandini, castello

Castiglioncello Bandini, Castiglion del Torto

 

 

La Chiesa del Madonnino in Castiglioncello Bandini

 

 

Castiglioncello Bandini, Castiglion del Torto

 

         
         
     

Organic or biological wine in southern Tuscany

 

Wine in Tuscany | Organic and biodynamic winegrowing

ICEA | Istituto per la Certificazione Etica ed Ambientale

Website | www.collemassari.it

Wine in Tuscany | Montecucco D.O.C.

DOCG Brunello di Montalcino | Member companies of the DOCG Brunello di Montalcino

Traveling in Tuscany | Wine and architecture in Tuscany

Holiday accomodation in Tuscany


Podere Santa Pia is een oorspronkelijk vakantiehuis in het zuiden van Toscane. De grootste troeven van het huis zijn de wilde en ongerepte omgeving met wijngaarden, eeuwenoude olijfbomen, macchia en eikenbossen.
De belangrijkste troef van dit voormalige kleine klooster is ongetwijfeld de magische ligging. De weg naar het huis is lang maar je wordt beloond met een uitzicht dat reikt tot aan de Monte Uccelini en de Tyrreense kust. Bij helder weer zie je ook het eiland Montecristo en zelfs Corsica.

Door de centrale ligging van Podere Santa Pia in de typische glooiende Toscaanse heuvels maak je gemakkelijk daguitstappen naar Montalcino, Pienza, Montepulciano, Siena, en Grossetto.
Een tocht langs enkele van de beroemde wijnhuizen is bijna een must. Podere Santa Piua ligt vlakbij de beroemde wijngaarden van Brunello di Montalcino. De gids van het vakantiehuis geeft enkele uitstekende tips waar wijn te proeven en aan te kopen.


Case vacanza in Toscana | Podere Santa PiaColline sotto Podere Santa Pia, paesaggio di Giuseppe Ungaretti
Colline sotto Podere Santa Pia con ampia vista sulla Maremma Grossetana

 

 

Dichtbij het huis ligt een uniek privaat zwembad (12 x 5 m). Op het ruime terras rond het zwembad staan ligzetels, tafels, stoelen... Ook dit is een ideale plek om buiten te eten, om te genieten van een apero of een diner al fresco. Het uitzicht is werkelijk schitterend, hier verdwaalt je blik over de heuvels van de Toscaanse Maremma die zich uitstrekt tot aan de Thyrreense Zee.

 

Early morning light at the private swimming pool at Podere Santa Pia   A bigger splash in swimming pool at Podere Santa Pia, southern Tuscany”/> </a></a></td>
  <td align=   A bigger splash in the pool, Podere Santa Pia, Castiglioncello Bandini, Cinigiano, Tuscany“/></a></td>
   </tr>
   <tr>
    <td> </td>
   </tr>
  </tabl

Early morning light at the private swimming pool at Podere Santa Pia

 

 

A bigger splash in swimming pool at Podere Santa Pia, southern Tuscany

 

 

A bigger splash in the pool, Podere Santa Pia, Castiglioncello Bandini, Cinigiano, Tuscany

 

         
Podere Santa Pia, situated in a particularly scenic valley

Podere Santa Pia, situated in a particularly scenic valley, characterised by all the elements of the Tuscan landscape:
vineyards, pastures, small forests, wheat fields, olive groves and downey oaks.

[1] Foto di Aurelio Candido, licenziato in base ai termini della licenza Creative CommonsAttribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) .
[2] Fonte: Castello ColleMassari | ColleMassari Wine Estates | www.collemassariwines.it
["] Foto di Paolo Da Re, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 4.0 Internazionale [Da C. Carrara - G. A. Milesi, Abitare il Legno, Edizioni Archos, Bergamo 2021]
[4] Marco del Francia, Edoardo Milesi. Architetture ecosostenibilidi, in ARCHITETTI, numero 10, Ottobre 2006, p. 10.
[5] Luoghi dell'Infinito - il mensile di arte e itinerari culturali di Avvenire | Milesi, disegnare il paesaggio. Un architetto bergamasco per la rinascita di un lembo di Maremma: dal restauro di antichi castelli alla cantina di Colle Massari, dal monastero benedettino di Siloe al Forum della Fondazione Bertarelli.
[6] Consorzio del vino Brunello di Montalcino Collemassari S.p.A. - Poggio di Sotto | www.consorziobrunellodimontalcino.it


 

Strada del Vino Montecucco e dei Sapori d'Amiata

 

Strada del Vino Montecucco e dei Sapori d'Amiata, Il castello di Colle Massari, Cinigiano
Strada del Vino Montecucco e dei Sapori d'Amiata, Il castello di Colle Massari, Cinigiano [1]
Tempio del Brunello, Montalcino

Tempio del Brunello, percorso Oro di montalcino (Complesso Sant'Agostino, Montalcino)   Tempio del Brunello, percorso Oro di montalcino (Complesso Sant'Agostino, Montalcino), Montalcino   InChiostro, Benvenuto Brunello. Il Consorzio del Vino Brunello di Montalcino organizza a Montalcino, da oltre 25 anni, la manifestazione denominata Benvenuto Brunello

Tempio del Brunello, espressione dell’ispirazione e del lavoro creativo che la terra di Montalcino (Complesso Sant'Agostino, Montalcino)

 

 

Tempio del Brunello, percorso Oro di montalcino (Complesso Sant'Agostino, Montalcino), Montalcino

 

 

InChiostro, Benvenuto Brunello. Il Consorzio del Vino Brunello di Montalcino organizza a Montalcino, da oltre 25 anni, la manifestazione denominata Benvenuto Brunello