Alberese

Parco Naturale delle Maremma

Walking in the Parco Naturale della Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

        Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
La Costa Toscana

Strada del vino Montecucco, Cinigiano, Maremma toscana

I T
Strada del vino Montecucco, Cinigiano, Maremma toscana, met op de achtergrond enkele uitlopers van de Monte Amiata, Poggio all'Olmo, Monte Buceto, Monte Labbro [0]


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

"È un luogo sacro di silenzio, tempio di riti antichi dell'uva, ma è allo stesso tempo
un luogo di produzione che deve rispondere a certi requisiti di qualità."

Marco Casamonti


Montecucco D.O.C., een veelbelovende appellatie in het zuiden van Toscane

   
   

Toscane, gelegen in Midden-Italië langs de Tyrreense kust, is de thuisbasis van enkele van 's werelds meest opmerkelijke wijngebieden. Brunello di Montalcino, Chianti Classico, Nobile di Montepulciano... het zijn wijnen die hoofdzakelijk van de de Sangiovese druif gemaakt worden. Daarnaast zijn er ook enkele kleinere of minder bekende appellatie zoals Montecucco, Morellino di Scansano, Sant'Antimo DOC, Sovana DOC en vele andere.

Montecucco D.O.C. is een relatief nieuwe appellatie die pas gecreëerd in 1998, maar op korte tijd met zijn kwaliteitsvolle wijnen een goede reputatie heeft opgebouwd. De bodem van de Montecucco-wijngaarden bestaat voornamelijk uit gefragmenteerd zandsteen, maar bevat ook lavacomposieten die hier zijn afgezet toen de Monte Amiata nog actief was. Deze aanwezigheid geeft de wijnstokken een mineraliteit en rijkdom die typisch is voor de wijnen uit dit gebied, wat in combinatie met het milde klimaat van warme zomers en gemiddelde neerslag zorgt voor ideale omstandigheden voor de rijping van de druiven, zelfs in minder gunstige wijnjaren. De comune waar DOC Montecucco wordt geproduceerd liggen allemaal in de provincie Grosseto in het zuiden van Toscane, Cinigiano, Civitella Paganico, Campagnatico, Castel del Piano, Arcidosso, Seggiano en Roccalbegna.Mappa Montecucco DOC

Mappa Montecucco DOC wijngebied [Fonte Consorzio]

 

De geschiedenis van dit wijngebied gaat terug tot 800 v.o.t. Geografisch speelt Monte Amiata een centrale rol. Gelegen op de grens tussen noordelijk en zuidelijk Etrurië, was deze mythhische berg zichtbaar vanuit het hele Etruskische territorium.
Met de opkomst van de Romeinen ontstind rond Monte Amiata een belangrijk thermaal toerisme, dankzij de aanwezigheid van het zwavelhoudende water. De oprichting van de benedictijnse abdij van San Salvatore langs de Via Francigena dateert uit de 6e eeuw na onze tijdrekening. Kastelen en versterkte burchten markeren het begin van de kolonisatie van dit gebied. D e Aldobrandesca vestingen van Arcidosso, Campagnatico, Roccalbegna, Castiglioncello Bandini, en de kastelen van Porrona, Monte Antico, Potentino, Colle Massari en Vicarello wijzen op het strategische belang dat dit gebied in de loop der tijd heeft gehad.
Wijnbouw was een van de constante activiteiten in het gebied. De wijnstokken en de wijnen hebben het grondgebied al sinds de Etrusken gedefinieerd, en enkele eeuwenoude wijnpraktijken worden vandaag herontdekt en opnieuw toegepast. In de jaren zeventig van vorige eeuw werden de eerste twee geografische IGT appellaties officieel opgericht, gevolgd de nu hangbare appellaties Montecucco DOC in 1998 en DOCG in 2011.

Het Montecucco DOCG wijngebied ligt ingebed tussen twee bekendere wijngebieden, Montalcino met de befaamde Brunello di Montalcino DOCG in het noordoosten, en Scansano, geboorteplaats van de Morellino di Scansano DOCG, in het zuiden. Deze wijngebieden genieten van hetzelfde microklimaat, en kennen voor een groot deel een gelijkaardige bodem als het Montecucco wijngebied. De wijnen worden geproduceerd volgens strikte regels en voorschriften om de kwaliteit te waarborgen. De wijnen worden over het algemeen gekenmerkt door hun complexiteit, elegantie en balans.

De Montecucco D.O.C. produceert voornamelijk rode wijnen op basis van Sangiovese-druif, maar er worden ook witte en roséwijnen geproduceerd. De wijngaarden liggen op hoogtes tussen de 200 en 700 meter boven zeeniveau, wat zorgt voor een grote diversiteit aan smaken en aroma's in de wijnen.


Vigneti Colle Massari, Poggio del Sasso, Province of Grosseto, Tuscany Strada del vino Montecucco, vigneti, Poggio del Sasso, Cinigiano Il Castello Colle Massari, Poggio del Sasso, Cinigiano (Strada del vino Montecucco) Strada del vino Montecucco e il Castello Colle Massari (Poggio del Sasso, Cinigiano) Strada del vino Montecucco, Castello Colle Massari, Poggio del Sasso, Cinigiano

Suggestieve beelden Strada del Montecucco en Castello CollMassari, Poggio del Sasso, Cinigiano [1]

 

DOC Montecucco laat 5 verschillende soorten wijnen toe:

Montecucco Rosso: op basis van minimaal 60% Sangiovese zorgt het voor een grote vrijheid in combinatie met andere wijnstokken. Rijke en harmonieuze smaken kenmerken de Montecucco Rosso-wijn.

Montecucco Sangiovese: zoals de naam aangeeft, wordt deze wijn grotendeels gemaakt van de befaamde Toscaanse wijnstok Sangiovese, ook wel Brunello genoemd in Montalcino. De Montecucco Sangiovese moet voor minstens 85% uit Sangiovese bestaan en wordt vaak in purezza (100%) aangetroffen. Deze wijn bereikt zijn volledige potentieel doorgaans na 10 tot 20 jaar.

Beide wijnen mogen ook als Montecucco Riserva gebotteld worden op voorwaarde dat ze twee jaar hebben gerijpt, waarvan minimaal 18 maanden in eikenhouten vaten.

Deze drie soorten rode wijn vormen samen met twee witte wijnen, de Montecucco Bianco en de Montecucco Vermentino, de hele DOC Monteccuco-appelatie.


La Strada del Vino Montecucco e dei sapori d'Amiata


Mappa Strada del Vino Montecucco e dei Sapori d’Amiata

Mappa Strada del Vino Montecucco e dei Sapori d’Amiata [Fonte Consorzio]

 

De belangrijkste referentieplaatsen van de Strada del Vino Montecucco zijn Castel del Piano, Cinigiano, Paganico, Campagnatico, Seggiano en Roccalbegna. Omdat goede wijn ook gepaard moet gaan met goed lokaal eten, heeft de Wijnroute onlangs het achtervoegsel ... e dei sapori d'Amiata aan haar naam toegevoegd, zodat niemand nog kan twijfelen aan de veelzijdigheid van deze streek. Ook de comune Castell'Azzara, Semproniano en Santa Fiora maken deel uit van de Strada del Vino Montecucco e dei sapori d'Amiata.

De wijnbouw heeft hier een eeuwenlange geschiedenis. Vergeet niet dat de wijnzone grenst aan Montalcino en de Val d'Orcia en dat alleen de Orcia die in Cinigiano uitmondt in de Ombrone, de Montecucco wijngaarden scheidt van wereldberoemde Brunello wijnhuizen aan de overkant van de vallei, zoals Argiano, Poggio Antico, Castello Banfi of Col d'Orcia.

De wijnproduktie in de Montecucco-zone is altijd in handen gebleven van vele kleine, vaak lokale boeren. Deze locale verankering is een van de sleutels van het succes van het Montecucco DOCG wijngebied.
De productie van Montecucco is ondergebracht in een formeel Consortium -- dat meer dan 500 hectare wijngaarden vertegenwoordigt op een wijngaardoppervlakte van 750 hectare. Dit resulteert in meer dan 1,2 miljoen flessen per jaar.
De hele productieketen, van het plukken van de druiven tot het bottelen, is onderworpen aan een systeem van traceerbaarheid waardoor consumenten over de hele wereld op elk moment de herkomst van de gekochte flessen kunnen controleren.

 

Kaart Montecucco DOCG wijngebied

Kaart van het Montecucco DOCG wijngebied [Fonte Consorzio]

 

 

Cent'anni

Montecucco wijnen worden in België verdeeld door Cent’Anni in Brasschaat.
Een uitstekende wijnhandel. In Montegiovi, aan de voet van Monte Amiata, heeft Cent'anni een bescheiden wijngaard met sangiovese wijnstokken. Naast wijn produceert Cent'anni zelf ook goede olijfolie, een Toscana Blend, en een Olio Extravergine die gemaakt wordt van de Monocultivar Olivastra Seggianese.

Cent'anni ~ vini e sapori ~ Italiaanse wijnen
www.centanni.be
tel. +32 (0)477/35 21 77
info@centanni.be

Cent'Anni | Annadreef 18 2930 Brasschaat (BE)


Montecucco D.O.C. | Il Sangiovese dell'Amiata, een kleine selectie

Onze buren

 

Campinuovi

Campinuovi, Località Campinuovi, 58055 Strada Provinciale 7“Cinigianese” Cinigiano (GR)
Tel. 0577.742909, Cell. 349.8588147
Mail: info@campinuovi.com
Web: www.campinuovi.com
Vini: DOC Montecucco Rosso, DOC Montecucco Sangiovese, DOC Montecucco Sangiovese Riserva, IGT “Sorie” Maremma Toscana Ansonica (Vendemmia Tardiva).
Certificazioni biologico: CODEX

Aan de voet van de westelijke uitlopers van Monte Amiata ligt, een uitzonderlijke plek. Campinuovi is opgericht in 2000 door Daniele Rosellini en Nadia Riguccini. Als we van Podere Santa Pia door het bos naar Castiglioncello Bandini wandelen zien we het domein aan de overkant van de vallei liggen. We hebben het domein zien groeien, met de aanplant van steeds nieuwe wijnstokken op de westelijke hellingen, een nieuwe cantina met een verbluffend uitzicht. Vanaf de eerste botteling was er een rosso di Montecucco om te koesteren.
Campinuoivi is een van onze favoriete adressen.
Daniele, zoals hij wordt omschreven door degenen die hem goed kennen, had altijd  al vino nel sangue, of ‘wijn in het bloed'. Na zijn studie landbouwwetenschappen in Firenze  specialiseerde Daniele zich in wijnbouw en oenologie in Turijn, waar hij werkte op Piemontese wijnstokken. Zijn liefde voor Toscane liet hem terugkeren om samen met de Universiteit van Firenze te werken aan een studie over Brunello di Montalcino.
Toeval bestaat niet en lotsbestemmingen moeten worden vervuld.
In een landbouwkundig microbiologisch laboratorium ontmoet Daniele Nadia, die zich in biologische en biodynamische landbouw had verdiept.
Uit hun ontmoeting ontstond Campinuovi.
De hoofdactiviteit van het bedrijf is wijnbouw, daarnaast is er een kleine productie van honing en olijfolie. Het bedrijf beslaat een totale oppervlakte van 20 ha, waarvan 7 ha wijngaard. De productie is ongeveer 5.000 flessen per hectare wijn.
Daniele Rosellini en Nadia Riguccini wonen niet op het domein. Om wijn te proeven kan je een afspraak maken.

Wijnen: Campinuovi Montecucco Rosso DOC, Campinuovi Montecucco Sangiovese DOCG, Campinuovi Montecucco Sangiovese Riserva DOCG, Maremma Toscana Rosso DOC, Frana Poggio Sangiovese Montecucco en Sorie Maremma Toscana Ansonica.

Olie, Honing Millefiori.

Campinuovi Montecucco Rosso DOC
Druiven: Sangiovese (70 %), Cabernet Sauvignon (70 %), Merlot (10 %).
De basiswijn Montecucco Sangiovese 2019 van Campi Nuovi is typerend voor de sangiovese en kleurt wat lichter robijnrood. De neus behaagt met een prachtig aroma van fruitig-kruidige tonen. De middelzware, frisse en elegante wijn presenteert zich met fijne tannines en een goede lengte.

Campinuovi Montecucco Sangiovese DOCG
Druiven: Sangiovese (100 %)
De Sangiovese Riserva 2016, die twee jaar op vat rijpt, presenteert zich met meer structuur en complexiteit. Deze jaargang lijkt helemaal niet zwaar. Veel finesse en een mooie balans kenmerken de kant-en-klare Sangiovese, die perfect past bij een Bistecca alla Fiorentina.

Campinuovi Frana Poggio Sangiovese Montecucco

Campinuovi Sorie Maremma Toscana Ansonica

 

Campinuovi. Il panorama che si gode dai vigneti è splendido e spazia sulle colline circostanti fino al mare

Campinuovi. Il panorama che si gode dai vigneti è splendido e spazia sulle colline circostanti fino al mare [2]

 

Az. Agr. Amata van Ann Fierens 


Az. Agr. Amata van Ann Margarithe Fierens
Podere Retrocine, 58044 Monticello Amiata
Web: www.agriamata.com
Ann Fierens:+39 340 804 8347

Een recent wijndomein. Az. Agr. Amata werd opgericht door Ann Fierens. Deze Belgische harpiste studeerde moderne harp aan het conservatorium van Gent en aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. In 2005 trok Ann Fierens naar Italie om zich verder te vervolmaken in de historische uitvoeringspraktijk op de harp. Na het beëindigen van haar muzikale studies te Milaan, werd Firenze haar thuisbasis en begon de zoektocht naar een eigen landbouwbedrijf. In 2015 vonden zij een mooie plek in de magische heuvels tussen Monticello Amiata en Cinigiano, in de schaduw van het Riserva naturale Poggio all'Olmo. Sindsdien woont en werkt Ann met Gianluca Batani en haar drie kinderen op de boerderij. Opmerkelijk is dat er ook gewerkt wordt met natuurlijke paardenkracht. Vlaamse trekpaarden in Toscane.

Het landbouwdomein Amata is gelegen op de verre Westelijke uitlopers van Monte Amiata. De eerste wijnstokken werden aangeplant in 2017. Er wordt samengewerkt met enoloog Stefano Piselli van wijndomein La Stesa uit Montegiovi. In overleg wordent de juiste enologische stappen ondernomen om een fruitige en energievolle wijn te bekomen die het terroir tot zijn volle recht laat komen. Stefano Piselli staat voor natuurwijnen. Hij werkte enige tijd voor Fonterenza in Sant'Angelo in Colle. In 2013 ontmoette hij Sabrina Turri, en samen richtten ze La Stesa op, met wijngaarden in Montegiovi en Cinigiano. In 2020 brachten ze met Yntro hun eerste wijn uit onder het La Stesa label.
De olijfgaarden van Amata, met meer dan 2000 olijfbomen bevinden zich op drie verschillende plaatsen. De oudste olijfgaard ligt aan de Pianacci, tussen de wijngaarden in, en bevat vooral Olivastra Seggianese olijfbomen.

Wijn: Flaminio Toscana Sangiovese IGT
Druiven: Sangiovese (100 %)
Flaminio is het resultaat van de eerste jaargangen van de Pianacci wijngaard, en werd gemaakt van 100% Sangiovese druiven. Pianacci is het hoger gelegen gedeelte van het Amata wijndomein. Vroeger was deze 'valse platte grond' eigendom van verschillende kleine landbouwers. Eén van de mensen die deze grond vroeger bewerkte was Flaminio. De wijn is een klein eerbetoon.Basile

Az. Agr. Biologica Basile, Podere Monte Mario, 58044 Cinigiano (GR)
Tel. 0564.993227
Mail: info@basilessa.it
Sito web: www.basilessa.it

De wijngaarden van Basile beslaan momenteel een oppervlakte van ongeveer 4,5 hectare. De wijnstokken werden in 2001 aangeplant met een plantdichtheid van 4600 wijnstokken per hectare met een maximale productie van 1,5 kg druiven per plant. De oogst gebeurt handmatig. Vanaf het begin heeft het bedrijf ervoor gekozen de grond te bewerken volgens de voorschriften van de biologische landbouw. Na aanvankelijk hard werken om de grond te ontginnen en de wijngaarden, die al eeuwenlang op dezelfde grond werden verbouwd, radicaal te vernieuwen, konden de eerste flessn gebotteld wordrn in 2003

Wijnen: Maremma Toscana IGT Comandante, Montecucco Rosso DOC Cartacanta, Montecucco Sangiovese Riserva DOC Ad Agio, Grappa di Montecucco Fiaba
Certificazioni Biologico: CCPB

 

Montecucco D.O.C.G. | Een kleine selectie, onze favorieten


 
 
La Banditaccia Azienda Agricola

La Banditaccia SRL
Strada provinciale Monticello Amiata 58044
Monticello Amiata – Cinigiano 58044 (Gr)
www.labanditaccia.com/

Telefono: +39 333 3578419
info@labanditaccia.com
labanditacciasrl@legalmail.it

In de meer dan 110 hectare van de boerderij, omringd door uitgestrekte eikenbossen en de Zancona beek, zijn er verschillende olijfgaarden met samen meer dan 1.200 olijfbomen, waaronder enkele honderden eeuwenoude planten van de Olivastra Seggianese variëteit die typisch is voor het Monte Amiata gebied.
De Banditaccia wijngaarden en wijnkelder liggen langs de weg die Monticello Amiata verbindt met de Val d'Orcia, met aan de ene kant de uitlopers van de Monte Amiata en aan de andere kant een adembenemend panorama over de uitgestrekte vlakte van de Valle'd'Ombrone die zich opent naar de Tyrreense Zee. De rivier Orcia scheidt de provincies Grosseto en Siena, en is de natuurlijke grens tusen het Montecucco wijngebied en het productiegebied van Brunello di Montalcino. 

 

Montecucco DOCG | La Banditaccia Azienda Agricola, Cinigiano (GR). Vini robutsti e strutturati ma di grande eleganza e complessità

Montecucco DOCG | La Banditaccia Azienda Agricola, Cinigiano (GR). Vini robutsti e strutturati ma di grande eleganza e complessità [2]

 

De wijngaarden van La Banditaccia werden voornamelijk met Sangiovese stokken aangeplant op de steenachtige bodems van vulkanische oorsprong, en produceren enkele uitstekende wijnen, die overwegend van de grote Toscaanse Sangiovese gemaakt worden, al is er ook een uitstekende Merlot.

Wijnen:

Vigna Allegra Montecucco Sangiovese, Vigna Allegra Montecucco Sangiovese Riserva D.O.C.G., La banditaccia
Ripasso, La banditaccia Malandrino, IGT Toscana Rosso La banditaccia Polesse,
en La banditaccia Zeferino, de Grand Cru van het domein.

Vigna Allegra - Montecucco Sangiovese Vigna Allegra 2018 Rosso Docg - Sangiovese 100 - Gr. 14.
Vintage Montecucco met een schitterende robijnrode kleur. In de neus intense balsamico's, grafiet, uitzonderlijke mineraliteit, lichte ijzertonen en een kruidige toets van zwarte peper. In de mond buitengewoon hartig, elegant en complex. Fris. Een wijn met een groot potentieel.

Vigna Allegra Riserva - Montecucco Sangiovese Vigna Allegra Riserva 2018 Rosso Docg - Sangiovese 100 - Gr. 15.
Intens robijnrood, geconcentreerd, dierlijke hints en met een kruidie nhint van tabak. Een karaktervolle wijn meteen goede rijpingspotentie in de fles.

Zeferino - Zeferino 2018 Rosso Igt - Sangiovese 100 - Gr. 15,5
De Grand Cru vanLa Banditaccia. Super selectie gemaakt van een deel van de Riserva dat in barriques werd gelegd. Robijnrood met paarse tinten, zeer helder. In de neus overheersen kruiden en balsamico tonen. Er werden slechts een paar genummerde flessen geproduceerd van dit wijnjaar.

Een geweldige Sangiovese verkregen uit de selectie van onze beste druiven, gevinifieerd in staal, meer dan twee jaar gerijpt in kleine houten vaten en een paar maanden verfijnd in de fle. Er werden slechts enkele genummerde flessen van deze jaargang geproduceerd, ook in Magnum-versie.
Een robuuste en gestructureerde wijn van grote elegantie en complexiteit, met uitstekende zuren en evenwichtige tannines. Hij is in balans tussen neus en mond, met complexe en omhullende geuren waarin kruiden en balsamico's de boventoon voeren.

Ripasso - 2018 Rosso Igt - Sangiovese 100 - Gr. 14,5 .
De druiven zitten een paar weken op de schil. Dit is een onverwachte wijn, de Sangiovese probeert zijn nek uit te rekken en speelt, waar het lukt, de Gascon. Briljant intens robijnrood met oranje accenten aan de randen, prominente etherische tonen, kersen in pit, kruidige tonen van koriander en kruidnagel. Uitstekende zuurgraad om een ietwat goliardische tannine in evenwicht te brengen.

Malandrino - Malandrino 2019 Bianco Igt - Vermentino 100 - Gr. 14.5
De enige witte wijn van La banditaccia. Complete wijn. Met balsamico en aromatische tonen, aroma's van bloemen als kamille, brem en veldkruiden. Rond in de mond, suggesties van honing, buitengewone mineraliteit en hartigheid. Lange persistentie.

Polesse - Polesse 2018 Rosso Igt - Merlot 50 %- Andere inheemse druiven 50 %- Gr. 14.
Intens robijnrood met accenten van violet op de achtergrond. De neus is balsamico, in de diepte n viooltjes, lavendel, rijpe kersen, en een kruidige hint van zoethout.. In de mond is hij hartig, de tannines omhullend en zijdezacht. Fris, harmonieus en matig persistent.

 

Az. Agricola e Agriturismo Peteglia

Az. Agricola e agriturismo Peteglia
Podere Peteglia, 58033 Montenero d'Orcia
Ref. Marco Innocenti
Tel. Marco +39 349 83 35 438 | Emanuele +39 347 48 67 095
www.peteglia.com
e-mail: info@peteglia.com
Degustazioni, wijnen proeven


«Scoprire Peteglia significa iniziare un viaggio tra i mille colori e profumi della campagna, perdersi tra i filari di vigneti ed oliveti che da sempre sono stati i veri protagonisti di questi luoghi, ed entrare a contatto con un’azienda che lavora nel pieno rispetto della biodiversità del territorio e dell’ambiente».

 

Het productiegebied van wijndomein Peteglia strekt zich uit aan de voet van het dorp Montenero d'Orcia, op de westelijke uitlopers van de Monte Amiata, die gunstige microklimatologische omstandigheden creëert voor de wijnbouw.
De wijngaarden liggen op een gemiddelde hoogte van 300-330 meter boven zeeniveau. De bodems die hoofdzakelijk uit zandsteen bestaan, maar zijn ook kleirijk, kalkrijk en skeletrijk, waardoor de druiven een uitstekende fenolische rijping kunnen bereiken.
De Pietragrande, Costarella, Vigna del Capriolo en Vignone wijngaarden produceren 4 rode wijnen, DOCG Montecucco Sangiovese, DOCG Montecucco Sangiovese Riserva, DOC Maremma Toscana Cabernet en DOC Maremma Sangiovese, een witte wijn, DOC Montecucco Vermentino en een IGT Toscana Rosato, 100% Sangiovese.

Het bedrijf Peteglia is eigendom van Marco en Emanuele Innocenti, twee broers met een lange geschiedenis in de studie en onderzoek in de wijn- en landbouw. Het project begon aan het eind van de jaren '80 van vorige eeuw, toen de ouders van de twee broers de weg van een professionele en innovatieve landbouw insloegen.
Het domein beslaat ongeveer zeventig hectare wijngaarden, olijfgaarden en graanvelden. Het kloppende hart van het bedrijf is door de nieuwe cantina waar wijn geproefd kan worden.

In de stallen worden Chianina IGP runderen gefokt.

Wijnen

Montecucco Sangiovese DOCG Peteglia
De druiven (100% Sangiovese), worden met de hand geselecteerd en geoogst in het begin van oktober.
Intens robijnrode kleur met lichte granaattinten, met een intens fruitig karakter dat goed geïntegreerd is met balsamico- en kruidige tonen. In de mond is hij warm, zacht en vol, goed gestructureerd met diepe, fluweelachtige tannines die goed harmoniëren met de frisheid van de wijn, met een hartige en toch zeer persistente afdronk. [Lees meer]

Montecucco Sangiovese Riserva DOCG Peteglia
De druiven (100% Sangiovese), worden met de hand geselecteerd en geoogst aan het begin van de tweede tien dagen van oktober.
Intens robijnrood van kleur met heldere granaatkleurige reflecties, met een intens fruitig karakter dat goed geïntegreerd is met balsamico en etherische tonen. De wijn goed gestructureerd met diepe, fluweelachtige tannines die goed harmoniëren met de frisheid van de wijn, met een hartige en zeer persistente afdronk. [Lees meer]

Cabernet Sauvignon Maremma Toscana DOC

100% Cabernet Sauvignon. De DOC Maremma Toscana Cabernet wijn wordt geproduceerd van wijngaarden van ongeveer 25 tot 30 jaar oud. Hij rijpt ongeveer 18 maanden in Franse eiken barriques, gevolgd door nog eens 6 maanden rijping op fles.
De wijn is diep robijnrood van kleur en heeft een intens fruitig karakter dat goed geïntegreerd is met kruidige toetsen van groene peper. In de mond is hij warm, zacht en vol, de wijn is goed gestructureerd met zijdezachte tannines die goed harmoniëren met de kruidige frisheid van de afdronk.

Mezzodì Maremma Toscana Sangiovese DOC

Druiven: 100% Sangiovese, de DOC Maremma Toscana Sangiovese 'Mezzodì' wijn wordt geproduceerd van jonge wijngaarden van ongeveer 10 tot 20 jaar oud.
De wijn onderscheidt zich door vroege oogst, korte gisting en 9 maanden rijping in stalen tanks. De wijn heeft een ntense robijnrode kleur met lichtviolette toetsen, hij heeft een intens fruitig karakter met hints die doen denken aan rijp rood fruit en kersenlikeur.
Het is een uitgesproken fruitige wijn, met een grote frisheid en zachtheid die hem zeer aangenaam maakt om te proeven.

Rosato Toscana IGT
Druiven: 100% Sangiovese, de IGT Toscana Peteglia Rosato wijn wordt geproduceerd van wijngaarden tussen de 10 en 20 jaar oud. De wijn heeft een bleke granaatappelroze kleur met heldere en levendige reflecties en frisse en intense aroma's die doen denken aan perzik, kleine bessen en mango.
Het is een extreem fruitige wijn met een grote frisheid en een zoete en harmonieuze afdronk.

 

Sangiovese is de meest aangeplante druif van Italië, en speelt een hoofdrol in de beroemde wijnen van Brunello di Montalcino, Chianti en Montecucco

Sangiovese is de meest aangeplante druif van Italië, en speelt een hoofdrol in de beroemde wijnen van Brunello di Montalcino, Chianti en Montecucco. Amiata wijnen Lavico, Lapillo en Cenere worden voor 100% gemaakt van sangiovese druiven[4]

 

Amiata… i vini del vulcano

Podere Montebendico, 14 Loc.Montegiovi
58033 Castel del Piano (Gr)
www.amiatavini.it

Stefania (+39) 348 5714219
Simone (+39) 339 6902444
info@amiatavini.it

Amiata... i vini del vulcano, is een heel klein bedrijf, een droom van twee mensen en een toevalige maar voorbestemde ontmoeting, het verhaal van Simone en Stefania.

De wijngaarden liggen op de hellingen van de Monte Amiata, in die vallei die lldebrando lmberciadori de "Conca d 'Oro" ( vallei van goud) noemde en waar de sangiovese druif de ideale habitat vindt om zich uit te drukken.
De hoogte van de wijngaarden (400/500 meter boven zeeniveau), de samenstelling van de lavagrond en een belangrijk temperatuurbereik, dragen bij tot de uitstekende wijnen van Amiata. Het zijn sobere en aromatisch rijke wijnen, met zachte en elegante tannines.

Wijnen: Lavico Montecucco Sangiovese Docg, Cenere Montecucco Sangiovese Riserva Docg en Lapillo Toscana Rosso IGT.

Lavico Montecucco Sangiovese Docg
Druiven: 100% Sangiovese. Deze Montecucco Sangiovese DOCG levert een warme en volle wijn op met fruitige en florale tonen, verrijkt met hints van vanille.
I vini della Corona. I vini premiati con la Corona dai coordinatori regionali della guida Vinibuoni d'Italia, edizione 2024, Montecucco Sangiovese Docg Lavico 2015 ha ottenuto la CORONA, assegnata dai coordinatori regionali della guida Vinibuoni d’Italia ai vini che hanno raggiunto il punteggio più alto nelle commissioni di selezione.

Lapillo Toscana Rosso IGT.
Druiven: 100% Sangiovese. IGT Toscana rosso is een een frisse wijn met goede zuren, met een scherp boeket met tonen van fruit en bloemen.

Cenere Montecucco Sangiovese Riserva Docg
Druiven: 100% Sangiovese. De topwijn van Amiata. De Montecucco Sangiovese Riserva DOCG is een zeer elegante en fijne wijn, met een grote structuur voor een warm en vol gevoel.

 

Poderi Firenze


Poderi Firenze
Poderi Firenze, Loc. L'Abbandonato, 58031 Arcidosso GR
3356888609

Begin 2024 werd Poderi Firenze verkocht. De toekomst is onduidelijk.

Wijnen:

Vino rosso toscano In Volo IGT, Montecucco Sangiovese DOCG, Sottocasa Toscana Rosso IGT , Montecucco Sangiovese Riserva DOCG, Syrah Maremma Toscana DOC, Sciresa Ciliegiolo Rosso DOC Maremma,

Vino rosso toscano In Volo IGT, een blend van Sangiovese en Montepulciano.

Sciresa Ciliegiolo Rosso DOC Maremma IGT.
De wijn kleurt helder robijnrood met paarse tinten, en heeft een intens en omhullend bouquet met tonen van marasca kersen en zoete, rijpe jam van rood fruit. De smaak is vol en rond met zachte en elegante tannines.

Syrah Maremma Toscana DOC,
De syrah wijngaard ligt op een rode kleigrond die rijk is aan mineralen. Geïntegreerde wijnbouw garandeert de vitaliteit en in optimale conditie van wijngaard en wijnstokken. De handmatige oogst vindt plaats tussen september en oktober, op het hoogtepunt van de technologische rijpheid van de syrah. De druiven worden zowel in de wijngaard als bij aankomst in de wijnmakerij gesorteerd.
Het oogststation bevindt zich op het dak van de elegant ontworpen cantina.


Poggio Stenti

Az. Agricola Stenti
Via Traversa 12, 2
Loc. Stenti 58033 Montenero (GR)
Ref. Pieri Carlo, Tel. 0564/954171 - Cel. 3488907146
www.poggiostenti.it
info@poggiostenti@it

De familie Pieri heeft nauwe banden met deze streek die ver in de tijd teruggaan.
Van de hardheid van het boerenleven komt de naam van de boerderij (stenti betekent zoiets als ontberingen), van de grootouders de plaats en de grond waarop die zich hadden gevestigd. Door met oneindig geduld kleine stukjes land samen te voegen en versnippering te voorkomen is Poggio Stenti in de loop der jaren uitgegroeid tot een imposant landgoed. Carlo Pieri runt de boerderij, die vandaag de dag 30 hectare grond omvat met wijngaarden, olijfgaarden en akkerbouwgewassen van gerst, spelt en tarwe.
Maar de grote passie van Carlo Pieri zijn de runderen op de boerderij.
Met zijn vader kweekt hij de dieren met zorgvuldig geselecteerd voer dat op de boerderij geproduceerd werd, persoonlijk op, om de juiste voeding, het welzijn en de hygiëne van de dieren te garanderen. Carlo Pieri is meestal te vinden in Sant'Angelo scalo. Daar runt in hij een van de allerbeste slagerijen van de wijde omgeving. Hier is ook het verkooppunt van de wijnen van Poggio Stenti.
Ook Eleonora, de jongste van de familie Pieri, werd geraakt door de liefde voor het land waar ze opgroeide. Met haar is een belangrijke weg ingeslagen naar een algeneme duurzaamheid, waardoor Poggio Stenti de wijngaarden en olijfgaarden op een volledig biologische manier cultiveert. Eleonora begon ook met de productie van saffraan.

Wijnen: Pian di Staffa Montecucco Sangiovese DOCG, Tribulo Montecucco Sangiovese DOCG, Rosso Poggio Stenti Montecucco DOC, Rosato Poggio Stenti Maremma Toscana DOC, Vermentino Poggio Stenti Maremma Toscana Vermentino DOC

Pian di Staffa Montecucco Sangiovese DOCG is de meest prestigieuze wijn van Poggio Stenti en is vernoemd naar de oudste wijngaard van het landgoed. Hij wordt gemaakt van 100% Sangiovese druiven. Hij gist en rijpt 30 maanden in grote vaten van Frans eikenhout. De rijping gaat verder met 12 maanden in de fles.
Pian di Staffa heeft een robijnrode kleur met oplichtende granaatkleurige accenten en levendige oranje tinten. De wijn heeft complexe en intrigerende aroma's, waarin zoete en kruidige tonen van vanille en kaneel zich mengen met geuren van aromatische kruiden en balsamico, met een ondertoon van geurig en jeugdig rijp rood fruit.

Tribulo Montecucco Sangiovese DOCG

Rosso Poggio Stenti
Montecucco DOC

Rosato Poggio Stenti Maremma Toscana DOC

Vermentino Poggio Stenti Maremma Toscana Vermentino DOC

 

Punto Vendita
• CP Macelleria Norcineria
Via Grossetana, 19 • 53024 S.Angelo Scalo • Montalcino (SI)
Tel. +39 0577 808006 • info@poggiostenti.com

Openingsuren :
lun. / mart. / giov. / ven. / sab.:  ore 8-13 e 16-19.30
merc.: ore 8-13

 
La Stesa

Az. Agricola. La Stesa, Montegiovi
Stefano Piselli & Sabrina Turri, Vignaioli Naturali sul Monte Amiata Montegiovi (GR)

Stefano Piselli staat voor natuurwijnen. Hij werkte enige tijd voor Fonterenza in Sant'Angelo in Colle. In 2013 ontmoette hij Sabrina Turri, en samen richtten ze La Stesa op, met wijngaarden in Montegiovi en Cinigiano. In 2020 brachten ze met Yntro hun eerste wijn uit onder het La Stesa label.
Sabrina Turri is zangeres, muzikante, schrijfster, componiste en heeft een pianodiploma van het 'Bonporti' conservatorium in Trento.
Ze treedt al meer dan tien jaar op en zingt in verschillende bands en met verschillende muzikanten op lokaal en nationaal niveau, waarbij ze veel bijval oogst.
Stefano Piselli is ook raadegvend eb-voloog voor her wijndomein Amata van Ann Fierens. 

Wijnen: YNTRO, Toscana Sangiovese IGT

 

 
Parmoleto

Az. Agricola Parmoleto
Podere Parmoletone, 58040 Montenero
www.parmoleto.it
info@parmoleto.it
Ref. Leonardo Sodi | Tel. 0564 954131

 
Villa Patrizia

Azienda Agricola Biologica Villa Patrizia
Loc. Villa Patrizia, frazione Cana, Roccalbegna (GR)
REF. Patrizia Bruni
nfo@villa-patrizia.com
www.villa-patrizia.com

Villa Patrizia werd eind jaren 60 opgericht door Romeo Bruni en zijn vrouw Maria. Villa Patrizia is een van de oudste wijnhuizen in de Toscaanse Maremma. De eerste oogst was in 1968 en de eerste botteling in 1980. Momenteel produceert Villa Patrizia Morellino di Scansano DOCG, Montecucco DOCG, DOC Maremma Toscana Ciliegiolo, IGT Toscana Rosso, Rosato en Bianco op onze 10 hectare wijngaarden.
In de afgelopen jaren werkte het bedrijf samen met de prestigieuze enoloog Fabrizio Ciufoli en in 2007 werden de wijngaarden en olijven omgezet naar biologische landbouw.
De boerderij beslaat momenteel in totaal 20 hectare, waarvan 10 hectare wijngaarden. De gemiddelde productie is ongeveer 50.000 flessen verdeeld over Morellino di Scansano, Montecucco (Rosso en Sangiovese), DOC Maremma Toscana en IGT Toscana Bianco, Rosato en Rosso. Van de tien jaar oude olijfbomen wordt ook een behoorlijke hoeveelheid extra vergine olijfolie van de cultivars Frantoio, Leccino en Moraiolo.

Wijnen:
Le Valentane Morellino di Scansano DOCG, Alteta Toscana Sauvignon IGT, Sciamareti Toscana Bianco IGT, Orto di Boccio Toscana Rosso IGT, Lorneta Morellino di Scansano DOCG, Istrico Montecucco Sangiovese DOCG, Helios Toscana Rosato IGT, Albatraia Toscana Ciliegiolo IGT en 4-20 Toscana Merlot IGT.

4-20 Toscana Merlot IGT

 
   
   

Colle Massari

ColleMassari is het belangrijkste en grootste landgoed van de Montecucco appellatie. De wijngaarden liggen op de heuvels rond het dorpje Montecucco dat de appellatie haar naam geeft. De wijnstokken op de Montecucco heuvel zijn meer dan 60 jaar oud en zijn daarmee de oudste Sangiovese wijnstokken van de DOCG .

Het Castello ColleMassari is geen uitgesproken middeleeuws kasteel. De structuur doet meer denken aan een versterkt gehucht of zelfs een grancia, een soort beschermd landbouwbedrijf, gesticht door cisterciënzer monniken in de 8e eeuw. In deze periode zetten ze een landbouwsysteem op tussen Siena en de Maremma. Degrancia was een gebouw dat als opslagplaats en graanschuur voor een groot gebied fungeerde. De term massari, of massaro verwees naar een vertegenwoordiger van een landbouworganisatie.
Vandaag is ColleMassari een toonaangevend wijnhuis in de Montecucco wijnstreek. Claudio en Maria Tipa staan aan de basis van dit relatief jonge wijndomein (1998). Claudio was als enoloog al tientallen jaren werkzaam in de Chianti streek, maar de ambitie voor een eigen domein bleek te sterk om te weerstaan en in 1998 werd het imposante kasteel van Colle Massari aangekocht. 
De wijngroep ColleMassari omvat vandaag vier bekroonde landgoederen in Toscane: in 1998 werd de basis gelegd met Castello di ColleMassari, gevolgd door Grattamacco (in Bolgheri, sinds 2002) en het Poggio di Sotto Estate (in Montalcino, vanaf 2011), tenslotte nog gevolgd door het San Giorgio landgoed in 2016, ook in het Brunello di Montalcino wijngebied.

 

 

Castello ColleMassari
 
   
 
Castello Calle Massari, sul sfondo Castiglioncello Bandini (frazione di Cinigiano)
Castello Calle Massari, met op de achtergrond Castiglioncello Bandini, links Monte Amiata, en rechts Monte Labbro [6]

 

Het landgoed Castello ColleMassari ligt centraal tussen de Tyrreense zee en de uitlopers van de Monte Amiata en Podere Santa Pia, op zo'n 320 meter boven de zeespiegel. Het landgoed heeft een oppervlakte van 1200 hectare, waarvan 110 ha bestaan uit wijngaarden en 60 ha uit olijfgaarden. Het beheer van het indrukwekkende landgoed volgt de criteria van biologische teelt die door ICEA worden gegarandeerd en gecertificeerd.


Castello di Colle Massari
Loc. Poggi del Sasso , 58044 Cinigiano (GR) 0564 990496

Wijnen ColleMassari

Montecucco Rosso Riserva, Rigoleto Montecucco Rosso, Poggio Lombrone Montecucco Sangiovese Riserva, Melacce Montecucco, Irisse Montecucco Vermentino

Openingstijden en bezoeken


De Cantina Collemassari werd ontworpen door Edoardo Milesi en het door hem opgerichte bureau Archos. De wijnmakerij wordt beschouwd als een van zijn belangrijkste werken. Hetzelfde architectenbureau realiseerde in 2021 ook een cantina voor Cupano in de Brunello di Montalcino wijnstreek.

L'interno sotterraneo

 

Botti di legno nella cantina vinicola Castello di Colle Massari, Poggio del Sasso, Cinigiano

Botti di legno nella cantina vinicola Castello di Colle Massari, Poggio del Sasso, Cinigiano []

 

Edoardo Milesi

Edoardo Milesi (Bergamo, 19 november 1954) is een Italiaanse architect die veel projecten in en rond Cinigiano heeft gerealiseerd. Een van zijn eerste realisaties in de comune was het schooltje op het dorpsplein.
Milesi is ook voorzitter van het cultureel comité van de Fondazione Bertarelli, en sinds 2020 lid van het wetenschappelijk comité van het Osservatorio dei Paesaggi Costieri Italiani di Legambiente.
Tot zijn belangrijkste werken behoren de école technique Pape Jean XXIII met het prototype van een aardbevingsbestendig dorp in Port-au-Prince (Haïti), het Forum van de Bertarelli Stichting en het klooster van Siloe in Poggio del Sasso, een gebouw dat door de Soprintendenza di Siena e Grosseto gecatalogeerd werd als hedendaags architectonisch erfgoed dat beschermd moet worden.Monastero di Siloe, Poggio del Sasso, Cinigiano   La cantina del Castello Colle Massari, Poggio del Sasso, Cinigiano   Fondazione Bertarelli, concert hall

Monastero di Siloe, Poggio del Sasso, Cinigiano

 

 

La cantina del Castello Colle Massari, Poggio del Sasso, Cinigiano

 

 

Fondazione Bertarelli, concert hall

La Fondazione Bertarelli werd in 2009 opgericht door Maria Iris Bertarelli en haar broer, Claudio Tipa, zij zijn respectievelijk voorzitter en vicevoorzitter van de stichting. President is Edoardo Milesi.
De Fondazione Bertarelli heeft een artistieke, culturele en ook charitatieve invulling. De Fondazione Bertarelli was oorspronkelijk opgericht als de Stichting Montecucco met als doel de ontwikkeling van het grondgebied van de comune Cinigiano en de provincie Grosseto, een gebied dat samenviel met de grenzen van Castello Colle Massari. In 2002, met de aankoop van de Tenuta Grattamacco in Bolgheri en in 2011 met de aankoop van Poggio di Sotto in Castelnuovo dell'Abate werd de horizon verlegd. Maria Iris en Claudio Tipa besloten de Stichting om te dopen tot de Fondazione Bertarelli die zich meer in het algemeen bezig zou houden met sociale en culturele projecten die verband houden met het grondgebied van heel Toscane. Zo werd recentelijk de Sant'Agostino kerk in Montalcino gerestaureerd. In het klooster werd ook een nogal protserige en overbodige Tempio di Brunello geïnstalleerd.


De druivenrassen voor de rode wijnen zijn Sangiovese, Ciliegiolo, Montepulciano en Cabernet Sauvignon. De druivensoorten voor de witte wijnen zijn Vermentino en Grechetto.
De aangeplante olijfbomen omvatten Frantoio, Leccino, Olivastra seggianese, Moraiolo en Pendolino.

Wijnen:

Montecucco Rosso Riserva, Rigoleto Montecucco Rosso, Poggio Lombrone Montecucco Sangiovese Riserva, Melacce Montecucco, Irisse Montecucco Vermentino, Grottolo Montecucco Rosato DOC.

.Consorzio Montecucco

Consorzio Tutela Vini Montecucco
via Montecucco, Poggi del Sasso - 58044 Cinigiano (GR)
Tel. +39 0564 990424
Cell. +39 333 7971941
www.consorziomontecucco.it
info@consorziomontecucco.it

 - Disciplinare Montecucco Doc

Disciplinare Montecucco Sangiovese Docg

 

Strada del vino Montecucco | Montecucco Wine Trail

De Strada del Vino e dei Sapori dell'Amiata

De Strada del Vino e dei Sapori dell'Amiata is een vereniging die als doel heeft het gebied en de producten die het aanbiedt te promoten. Het één van de tweeëntwintig wijnroutes in de regio Toscane. Het gebied ligt in de heuvels van de Maremma, in de provincie Grosseto. De projectbrochure wil de aandacht vestigen op de biologische landbouwbedrijven die verbonden zijn aan de Montecucco wijnroute, een realiteit in voortdurende ontwikkeling op ons grondgebied.
De biologische landbouw is een productiemethode die zowel op EU- als op nationaal niveau is gedefinieerd en gereglementeerd. Als biologisch bedrijf wordt beschouwd elk bedrijf dat geen synthetische chemische producten gebruikt (meststoffen, herbiciden, fungiciden, insecticiden en pesticiden in het algemeen), noch genetisch gemodificeerde organismen (GGO's).

Traveling in Tuscany | Biological or organic wine in southern Tuscany

Tuscan Maremma | Wine and architecture in Tuscany

Wines in Tuscany | The biological or organic wine in southern Tuscany

 

 Wijn en architectuur

 

 

 

 

Rocca di Frassinello, Gavorrano, progettata da Renzo Piano   Antinori in Chianti Classico
Architecture in Chianti Classico, San Casciano Val di Pesa   Fattoria Le Mortelle, Marchesi Antinori, Castiglione della Pescaia

Rocca di Frassinello, Gavorrano, progettata da Renzo Piano

 

 

Cantina Antinori. Architecture in Chianti Classico, San Casciano Val di Pesa

 

 

Fattoria Le Mortelle, Marchesi Antinori, Castiglione della Pescaia

La cantina verticale di Argiano, un tributo alla storia del Brunello, Villa Argiano, Sant'Angelo in Colle, Montalcino   La cantina Rocca di Frassinello, Gavorrano (architetto Renzo Piano)   La bottaia di Rocca di Frassinello (Gavorrano), ideata dal celebre architetto Renzo Piano

La cantina verticale di Argiano, un tributo alla storia del Brunello, Villa Argiano, Sant'Angelo in Colle, Montalcino

 

 

La cantina Rocca di Frassinello, Gavorrano (architetto Renzo Piano)

 

 

La bottaia di Rocca di Frassinello (Gavorrano), ideata dal celebre architetto Renzo Piano

 


Podere Santa Pia is een charmant vakantiehuis in het zuiden van Toscane, zo'n twintig kilometer ten zuiden Sant'Angelo Scalo.
Het is een wat afgelegen maar authentiek, vakantiehuis. In de vorige eeuw was het een klein klooster voor jonge vrouwen. Veel originele elementen zijn zorgvuldig bewaard gebleven, denk o.m. aan de terracotta vloeren, gewelven in terracotta of baksteen en eenvoudig schrijnwerk. De grote ruime kamers ademen nog de geest van het gemeenschapsleven in een klooster. Ook de houtgestookte pizzaoven die zich uitzonderlijk binnen in het huis bevindt, en een prachtige Toscaanse caminetto, een grote open haard in de keuken waarin op authentieke Toscaanse wijze gekookt kan worden, verwijzen naar een intrigerend verleden. Bekijk de mogelijkheden en aanbiedingen op onze website.

 

 

Podere Santa Pia, il giardino che offre ombreggiatura naturale molto apprezzata (Aprile)


Dichtbij het huis ligt een uniek privaat zwembad (12 x 5 m). De waterbehandeling gebeurt met zoutelektrolyse en zorgt voor zacht en kristalhelder water, er is geen geur van chloor en geen prikkende ogen...
Op het ruime terras rond het zwembad staan ligzetels, tafels, stoelen... Ook dit is een ideale plek om buiten te eten, om te genieten van een apero of een diner al fresco. Het uitzicht is werkelijk schitterend, met een unieke blik op de heuvels van de Toscaanse Maremma die zich uitstrekken tot aan de Thyrreense Zee.


Casa Vacanza più belle | Podere Santa Pia

 

Podere Santa Pia

Podere Santa Pia

 

Podere Santa Pia

 

Podere Santa Pia, de open haard   Podere Santa Pia, de Pizza oven  
De open haard

 

 

en de pizzaoven    
Early morning light at the private swimming pool at Podere Santa Pia   A bigger splash in swimming pool at Podere Santa Pia, southern Tuscany”/> </a></a></td>
  <td align=   A bigger splash in the pool, Podere Santa Pia, Castiglioncello Bandini, Cinigiano, Tuscany“/></a></td>
   </tr>
   <tr>
    <td> </td>
   </tr>
  </tabl

Early morning light at the private swimming pool at Podere Santa Pia

 

 

A bigger splash in swimming pool at Podere Santa Pia, southern Tuscany

 

 

A bigger splash in the pool, Podere Santa Pia, Castiglioncello Bandini, Cinigiano, Tuscany

 

 

 


[1] Photo by aurelio candido,  published under a Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0) license.
[2] Foto Rein Ergo © Al rights reserved
[3] Marco del Francia, Edoardo Milesi. Architetture ecosostenibili (PDF), in Architetti. Idee cultura e progetto, Maggioli Editore, 10 ottobre 2006, pp. 10-11. URL consultato il 26 gennaio 2022.
[4] Photo by Francesco Sgroi, published under a Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0) license.