Alberese | Parco Naturale delle Maremma

Arezzo


Capalbio


Colline Metallifere

la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

        Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

        Walking in the crete senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          certaldo

          San Gimignano

          Colle di Val d'Elsa

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Montalcino

Brunello di Montalcino, Tenuta Ciacci Piccolomini d'Aragona, Vigna Ferraiole, Montalcino

 

Ciacci Piccolomini d'Aragona, Vigna Ferraiole [1]


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
Brunello di Montalcino | Ciacci Piccolomini d'Aragona
   
   

Meer nog dan omwille van zijn historisch erfgoed is Montalcino bekend geworden door zijn beroemde Brunello di Montalcino wijnen. De wijngaard Ciacci Piccolomini d'Aragona is gelegen in het zuidelijke deel van Montalcino, in Località Molinello, nabij Castelnuovo dell' Abate. Het wijndomein ligt tussen Podere Santa Pia en Montalcino aan de strada bianca die Castelnuovo dell'Abata verbindt met Sant'Angelo in Colle. De tocht erheen is erg mooi, en voert je door de wijngaarden van de Montecucco en Brunello di Montalcino, langs mooie kleine ommuurde dorpen en wijnkastelen als Castel Porrona, Sant'Angelo in Colle, Poggio alla Mura en Argiano.
Castelnuovo dell’Abate is een frazione of deelgemeente van Montalcino. Aan de voet van het dorp ligt de Abdij van Sant'Antimo.

De bodem in het noordelijk deel van Montalcino bevat veel kalkhoudende klei en de wijngaarden liggen hier op een hoogte van zo’n 500m. Het zuidelijk deel waar we Ciacci Piccolomini d'Aragona terugvinden, is aanzienlijk warmer en de bodem bevat meer klei. Hierdoor zijn de hier geproduceerde wijnen krachtiger. Er gaan al een hele tijd stemmen op om de appellatie onder te verdelen in verschillende officiële subzone's.
Enkele beroemde wijnhuizen in de omgeving van Castelnuovo dell’Abate zijn o.a. Poggio di Sotto, Ciacci Piccolomini (Località Molinello), Uccelliera Di Cortonesi Andrea (45 Localita' Pod. Uccelliera) en Mastrojanni, eigendom van koffiemagnaat Illy. Op de wandeling naar Sant'Angelo in Colle wandel je ook nog langs Sesta di Sopra, Collosorbo en Lisini.
Een kaart met de belangrijkste wijngaarden op de zuidelijke hellingen van Montalcino vind je hier.

Tenuta Ciacci Piccolomini d'Aragona

Tenuta Ciacci Piccolomini d'Aragona, gelegen in het zuidoosten van de gemeente Montalcino, strekt zich uit in de onmiddellijke nabijheid van Castelnuovo dell'Abate. Gelegen tussen de Poggio d'Arna en de Orcia rivier die het zuiden van Montalcino begrenst, biedt het wijndomein een uniek panorama dat bekroond wordt door het iconische silhouet van de Monte Amiata.

 

Brunello di Montalcino, Tenuta Ciacci Piccolomini d'Aragona, Montalcino, con Monte Amiata sul sfondo

Brunello di Montalcino, Tenuta Ciacci Piccolomini d'Aragona, Montalcino, con Monte Amiata sul sfondo [1]

 

Het landgoed dateert uit de 17e eeuw. Het hoofdgebouw of ‘palazzo’ op het domein werd gebouwd in 1672 door Fabius de' Vecchis, bisschop van Montalcino en abt van Sant'Antimo.
Na de dood van de bisschop werden het paleis en het omliggende landgoed geveild volgens de Italiaanse wet betreffende kerkelijke eigendommen en op 16 september 1868 werden ze gekocht door de gravin Eva Bernini Cerretani. Op 31 december 1877 verkocht de gravin Cerretani het hele landgoed aan de familie Ciacci uit Castelnuovo dell'Abate. Na het huwelijk tussen graaf Alberto Piccolomini d'Aragona, een rechtstreekse afstammeling van Enea Silvio Piccolomini (Paus Pius II) en Elda Ciacci, werd het bisschoppelijk paleis het paleis Ciacci Piccolomini d'Aragona.
De huidige eigenaren, broer en zus Paolo en Lucia Bianchini, zijn pas de tweede generatie wijnmakers.

 

   
   

Kaart Ciacci Piccolomini d'Aragona, Castelnuovo dell'Abate | Grotere kaart weergeven


 
   

Tot 1985 was het landgoed eigendom van Elda Ciacci, weduwe van wijlen graaf Alberto Piccolomini d'Aragona (een directe afstammeling van Enea Silvio Piccolomini, paus Pius II). Giuseppe Bianchini, vader van Paolo en Lucia, werkte gedurende meer dan 13 jaar als bedrijfsleider op het domein. Hij had altijd al wijngaarden willen aanleggen en kwaliteitsvolle wijnen produceren, maar de contessa was daarin niet geïnteresseerd en het landgoed maakte uitsluitend wijn die voor eigen gebruik en voor lokale consumptie bestemd was.

Na het overlijden van Elda Ciacci in 1985 kreeg Giuseppe Bianchini zijn kans. Kort na haar overlijden  vernam hij dat zij, bij gebrek aan erfgenamen, het hele landgoed aan hem had nagelaten, waardoor hij van de ene dag op de andere grootgrondbezitter werd en met zijn vrouw Anna en hun kinderen de bewoner van een historisch palazzo.

Toen Giuseppe in 2004 overleed en Tenuta Ciacci Piccolomini d'Aragona aan zijn twee kinderen naliet, had hij het tot een gerespecteerd wijngoed gemaakt. Paolo heeft zijn vaders wijnbouwfilosofie voortgezet en zijn zoon Alex verzekert de opvolging.


Wijnen

Brunello di Montalcino DOCG Pianrosso, Brunello di Montalcino DOCG Vigna di Pianrosso, Riserva Santa Caterina d'Oro, Rosso di Montalcino DOC Rossofonte, Rosso di Montalcino DOC, Brunello di Montalcino DOCG, Sant'Antimo DOC
Fabivs, Sant'Antimo DOC Ateo, IGT Toscana Rosso, Grappa di Brunello Riserva Pianrosso.

 

Brunello di Montalcino, Tenuta Ciacci Piccolomini d'Aragona, Montalcino

Vini di Ciacci Piccolomini d'Aragona [2]

Vigna Ferraiole, Vigna Egle, Vigna Contessa en Vigna Colombaio zijn enkele van de belangrijkste Sangiovese Grosso wijngaarden. De Sangiovese Grosso kloon is geselecteerd uit de oudste wijnstokken van het domein, gekenmerkt door slingerende trossen en grote druiven met een dikke schil. Het is een bijzonder representatieve soort Sangiovese uit het Montalcino gebied, die zelfs in moeilijke wijnjaren kwaliteit geeft.
De op het zuiden gerichte cordonwijngaarden liggen in het hart van het Val d'Orcia, de Orcia rivier en de uitlopers van Monte Amiata zorgen voor goede verkoeling. De bodemstructuur is middelkorrelig met een goed gehalte aan mergel en leisteen, daterend uit het Eoceen.

 

 

Brunello di Montalcino

 

   
Brunello di Montalcino vineyards   Sangiovese grapes in a vineyard of Montalcino   Montalcino vineyard - panoramio

Some of the most particular estates of the Brunello di Montalcino territory

 

 

Sangiovese grapes in a vineyard of Montalcino

 

 

Brunello di Montalcino vineyards, Montalcino

 

 

Some of the most particular estates of the Brunello di Montalcino territory | Ingrandire mappa

Uccelliera di Andrea Cortonesi

   

Het landgoed Uccelliera maakte ooit deel uit van het naburige Ciacci Piccolomini tot 1986, toen wijnmaker Andrea Cortonesi het kocht van zijn vrienden en voormalige werkgevers. Na het verfijnen van zijn vak als keldermeester van Ciacci, waagde Andrea het met de oprichting van Uccelliera zelf wijn te maken. Zijn eerste jaargang was in 1991 met een beperkte productie van niet meer dan 500 flessen.

Uccelliera, wat volière betekent, is een klein domein van 6 ha. dat verscholen ligt in de zuidoostelijke hoek van Castelnuovo dell'Abate. De bodem is hier los en steenachtig, wat in combinatie met een warm microklimaat de wijnen van Uccelliera jaar na jaar een rijke en rijpe expressie geeft. Al het werk in de wijngaard wordt uitsluitend met de hand gedaan. Naast de Brunello di Montalcino heeft ook de Rosso di Montalcino een ongewoon krachtige neus en rijp, rijk fruit. Het assortiment wordt gecompleteerd door de Super Tuscan Rapace, een blend van 70% Sangiovese, 20% Merlot en 10% Cabernet.

Het wijnhuis omvat 6,3 hectare en produceert zo'n 50.000 flessen. Het bedrijf is in conversie naar biologische en biodynamische wijnbouw.
“Alles wat ik hier maak moet wortels hebben die net zo diep zijn als die van mijn olijfbomen', zegt Andrea Cortonesi, 'Wat ik aantrof, nu mijn familiegrond, was een oude wijngaard, een bijna vervallen gebouw, maar wel op grond die altijd vruchtbaar is geweest: een landschap dat de voorgaande generaties van mijn familie past als een handschoen. Ik wil dat mijn werk dit stukje aarde alleen maar beter maakt, en dat ik het land als levend erfgoed aan volgende generaties kan doorgeven.'

AZIENDA AGRICOLA UCCELLIERA
Podere Uccelliera, 45 - Fraz. Castelnuovo dell'Abate
53024 Montalcino (Si)
Tel./Fax: (+39) 0577 835729
Website: www.uccelliera-montalcino.it


   
Collemattoni

   
Collemattoni ontleent zijn naam aan de boerderij, die in de loop der jaren het handelsmerk van het wijnhuis geworden is. De boerderij die dateert van 1672, ligt op een heuveltop op korte afstand van het dorp Sant'Angelo in Colle.
Het landgoed wordt gerund door Marcello Bucci met de steun van zijn hele familie. De totale oppervlakte voor wijngaarden is ongeveer 11 hectare, gelegen op vijf verschillende locaties met verschillende hoogtes en bodems, allemaal in het zuidwesten en zuidoosten van de stad Montalcino.

Collemattoni
Localita’ Collemattoni, 100 - 53024 Montalcino
www.collemattoni.it

  Sant'Angelo in Colle, Montalcino

Sant'Angelo in Colle, Montalcino, seen from Collemattoni

     

Ferrero

Het hart van het Ferrero wijndomein is de Podere Pascena, halverwege tussen Sant’Angelo in Colle en Sant’Angelo Scalo. Het is een klein domein dat opgericht werd eind jaren '90 door Claudia Ferrero en Pablo Harri. Na het plotselinge overlijden van Pablo wordt het wijndomein geleid door Claudia Ferero en haar drie dochters Silvia, Giulia e Pepita.
De Ferrero - Brunello di Montalcino DOCG, jaargang 2010 werd tijdens een proefsessie georganiseerd door De Standaard en Bruno Verspauwen bekroond als dé beste Sangiovese wijn.
Je kan enkele Ferrero wijnen doorgaans ook proeven in het fijne restaurant Caffè Sant’Angelo in Sant’Angelo Scalo. Je betaalt er dezelde prijs als op het wijndomein.

   
     
Tenuta di Collosorbo    


Tenuta di Collosorbo dat ooit deel uitmaakte van het domein Tenuta di Sesta,werd in 1995 opgericht door Giovanna Ciacci. Tenuta di Sesta bestaat sinds 1850 en was een van de eerste wijndomeinen die Brunello di Montalcino produceerden toen de DOC Brunello di Montalcino in 1966 werd toegekend. Het Consortium van Brunello di Montalcino werd opgericht in 1967, net na de DOC aanduiding.


   

Parmoleto Montecucco DOCG

AZ. AGR. PARMOLETO | Podere Parmoletone, 58040 Montenero
Website | www.parmoleto.it
Leonardo Sodi | Tel.+39 0564 954 131, Mobile +39 338 8906876

 

   
Caffè Sant'Angelo

   
Je zou er nietsvermoedend voorbijrijden, Sant'Angelo Scalo. Er is behalve een mooi oud leegstaand station ook niets te zien, er valt niets te beleven. Maar er is een erg fijn restaurant, Caffè Sant'Angelo. De charme en de ontvangst maken van deze kleine osteria een magische plek.Het restaurant wordt gerund door Daniela Bucci en Pino, zij afkomstig uit Amatrice, hij uit Aquila, de hoofdstad van Abruzzo. De keuken combineert het goede van twee culinaure tradities, van Toscane en Abruzzo. Pino biedt ook een kleine maar precieuze collectie wijnen aan, met Rosso and Brunello di Montalcino wijnen van de omliggende wijngaarden. Ferrero, Col d'Orcia, Argiano, Il Poggiole. Ook enkele Montecucco wijnen worden hier aangeboden.

 

 
       

Osteria Caffè Sant’Angelo

Montalcino, kaart producenten Brunello di Montalcino

   

Brunello is een krachtige complexe droge rode wijn uit Montalcino in het zuiden vanToscane. De wijn is gemaakt van 100% Sangiovese grosso druiven. Soms wordt de druif ook Brunello genoemd.

Het Consortium van de Brunello di Montalcino is opgericht in 1967. In die tijd had de Brunello di Montalcino de DOC status. In 1980 kreeg de Brunello di Montalcino de DOCG status. De Brunello di Montalcino DOCG was daarmee de allereerste DOCG-wijn van Italië.
Een Brunello heeft een verplichte rijping van 4 jaar en een Brunello Riserva 5 jaar, waarvan 2 jaar op hout. Ondanks het kleine productiegebied bestaat er veel diversiteit onder de ruim200 producenten van Brunello di Montalcino.
De hier afgebeelde kaart werd gerealiseerd door het Consorzio del vino Brunello di Montalcino.

Daaronder dezelfde kaart met links een lijst met de wijnproducenten van het Consortium. De lijst is alfabetisch. Het eerste getal voor de naam is het nummer op de kaart, vervolgens is aangegeven in welk kwadrant de producent is gevestigd en ten slotte de naam van de producent.
Een gedetailleerde lijst van de alfabetisch gerangschikte producentan van Brunello di Montalcino vind je hier.

Consorzio del Vino Brunello di Montalcino
via Boldrini n. 10 53024 Montalcino (SI)
info@consorziobrunellodimontalcino.it
Consorzio del vino Brunello di Montalcino | List if wineries


 

 

Montalcino, Mappa produttori Brunello di Montalcino

Map of the Brunello di Montalcino region | Member companies of the DOCG Brunello di Montalcino

   

 

 

 


 

Biodynamic winemaking in Tuscany | Roses in Brunello di Montalcino vineyards, Montalcino

 

Holiday Accommodation Tuscany


Podere Santa Pia is een mooie oude Toscaanse kloosterboerderij, omringd door wijngaarden, olijfbomen en de zo typische mediterrane macchia. Dit is het hart van de Toscaanse Maremma. De glooiende heuvels van dit gebied werden al door de Etrusken geroemd om hun ongerepte natuurlijke schoonheid.
Een kronkelende schilderachtige weg die vertrekt net buiten het charmante dorpje Castiglioncello Bandini, leidt naar dit voormalige klooster dat verborgen ligt in een verleidelijke vallei. De omliggende heuvels, met onverharde wegen en verborgen paden zijn ideaal om te wandelen. Enkele mooi wijndomeinen liggen binnen wandelafstand.


Natuurhuis in Toscane | De mooiste vakantiehuizen in het zuiden van Toscane | Podere Santa Pia

 


Colline sotto Podere Santa Pia
Celebrare il dolce far niente

Colline sotto Podere Santa Pia

 

 

Holiday home in Castiglioncelli Bandini

 

   


Montalcino

 

Montalcino, Panorama   Montalcino vineyard - panoramio   Brunello di Montalcino vineyards

Montalcino

 

 

Brunello di Montalcino vineyards, Montalcino

 

 

Some of the most particular estates of the Brunello di Montalcino territory

 

Figuranti in costumi trecenteschi, Montalcino, corteo storico della Sagra del Tordo

  Caffè Fiaschetteria Italiana 1888, Montalcino, un polo d’incontro enologico e culturale dei produttori locali   Brunello Wine tasting in Enoteca la Fortezza di Montalcino, a medieval castle in the heart of Montalcino)

Montalcino, Sagra del Tordo

Caffè Fiaschetteria Italiana 1888, Montalcino, un polo d’incontro enologico e culturale dei produttori locali

 

Brunello Wine tasting in Enoteca la Fortezza di Montalcino, a medieval castle in the heart of Montalcino)

Photo album Abbey of Sant'Antimo

 

     
Castelnuovo dell'abate, veduta   Montalcino, l'Abbazia di Sant'Antimo

  Casanova di Neri, Montalcino

Castelnuovo dell'Abate

 

 

L'Abbazia di Sant'Antimo

 

 

Casanova di Neri, Montalcino

http://casavacanze.poderesantapia.com/walk/trails.htm#orcia   Abbazia di Sant'Antimo, Castelnuovo dell'Abate, Montalcino   Abbey of Sant'Antimo near Montalcino, Tuscany, Italy

Walking from Sant'Antimo to Sant'Angelo Scalo and Poggio alle Mura

 

De romaanse abdij van Sant'Antimo is het absolute hoogtepunt van deze wandeling

 

 

Abbey of Sant'Antimo near Montalcino, Tuscany, Italy

 

       
       
         
         


Frazioni Montalcino

 

San Quirico d'Orcia - lo.tangelini
  Sant'Angelo in Colle   Panorama of Sant’Angelo in Colle, hamlet of Montalcino

Val d'Orcia album

 

 

Sant'Angelo in Colle

 

 

Panorama Sant’Angelo in Colle, Montalcino

 

De beste Brunello di Montalcino DOCG | Enkele wijndomeinen in de omgeving van Sant’Angelo in Colle

Reizen in Toscane | De beste restaurants in Sant'Angelo in Colle en Sant'Angelo Scalo

Map of the Brunello di Montalcino region | Member companies of the DOCG Brunello di Montalcino

The best trials in the Val d'Orcia | Walking from Montalcino to Castelnuovo dell Abate and Sant'Antimoc