Piazzale Michelangelo


Piazza della Signoria

Loggia dei Lanzi

Fontana del Nettuno


San Lorenzo

Sagrestia Nuova


Santo Spirito

Fondazione Salvatore Romano

Andrea Orcagna, Cenacolo, Crocifissione e ultima cena

Giardino Bardini


San Miniato al Monte


Cimitero delle Porte SanteSanta Croce

Cappella Bardi di Vernio

La Capella Pazzi

Stazione Santa Maria Novella

Palezzina Reale


Walking in Florence

From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo

 

 

 

 

 

 
Il Palio di Siena

Firenze, de Ponte Vecchio

 

 

Firenze, Ponte Vecchio [1]

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
Firenze, de Ponte Vecchio


   
   

De Ponte Vecchio (Italiaans: oude brug), is een beroemde middeleeuwse brug over de Arno in Firenze. Op en aan de brug zijn winkeltjes gevestigd. Het zijn vooral juweliers. Op een extra niveau boven de brug bevindt zich de Corridoio Vasariano. Deze besloten passage van ongeveer een kilometer lang werd in 1565 in opdracht van Cosimo I de' Medici gebouwd door Giorgio Vasari. Deze passage boodt de leden van de familie de' Medici een route tussen hun paleizen Palazzo Vecchio en Palazzo Pitti waarbij zij zich niet onder het volk moesten begeven [2].
Om de brug meer status te verlenen verbood Cosimo I de Medici in 1539 slagers en leerlooiers hun ambacht en handel op de brug uit te oefenen. De werkplaatsen en winkels werden verbouwd en aan edelsmeden verhuurd. Menig kunstenaar begon in Firenze zijn loopbaan als goudsmid, te beginnen met Ghiberti en Donatello en eindigend met Benvenuto Cellini. Deze laatste bleef heel zijn leven edele metalen bewerken. Zijn buste kreeg in 1900 een plaatsje midden op de brug [2]Raffaello Romanelli, monumento a Benvenuto Cellini, 1901, con base di Egisto Orlandini

Beeld van Benvenuto Cellini, door Raffaello Romanelli (1901), in het midden van de Ponte Vecchio, Firenze [3]

 

Volgens de overlevering was de brug in de Romeinse tijd gemaakt van hout. Nadat deze was verwoest door een overstroming in 1333, werd ze herbouwd in 1345, deze keer in steen. De architecten ontwierpen een brug met drie bogen, waarvan de middelste een overspanning van 30 meter heeft, terwijl de andere twee bogen een overspanning van 27 meter hebben.

Aan het einde van de brug staat de Manellitoren die tijdens de middeleeuwen werd gebouwd om de brug te verdedigen. De Manelli's weigerden hardnekkig de toren af te breken om plaats te maken voor de Corridoio Vasariano. Deze loopt dan ook, door balken gestut, om de toren heen.

Op de brug, bij het beeld van Mars werd in 1215 Buendelmonti vermoord. Dit was het startsein voor de oorlog tussen de Welfen en de Ghibellijnen. In de 14e eeuw spoelde het oorspronkelijke beeld bij een overstroming weg. Donatello maakte een nieuw beeld dat later weggenomen werd. Het bevindt zich nu in het Bargello-museum.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Ponte Vecchio als enige niet vernietigd door het Duitse leger toen dat zich terugtrok op 4 augustus 1944. De toegang tot de Ponte Vecchio was wel afgesloten door de vernielde gebouwen aan beide zijden van de brug. Dit naar verluidt op een bevel van Hitler.

De winkels zijn langs de brug gebouwd en hangen er deels over. Tegen de stormvloed van 1966 bleken ze minder goed bestand te zijn dan de brug. Een fortuin aan goud verdween toen in de rivier.Na de oorlog kwam Giovanni Michelucci, de architect van het moderne Stazione di Santa Maria Novella zonder succes met een aantal hypotheses voor de wederopbouw van de wijken rond de Ponte Vecchio die tijdens de oorlog waren verwoest. Zijn voorstellen haalden het echter niet. De wel goedgekeurde reconstructieplannen leidden tot de creatie van steriele 'historische vervalsingen'. Dit tot grote teleurstelling van Michelucci zelf, die naar Bologna verhuisde om les te geven aan de faculteit Ingenieurswetenschappen van de universiteit.

 

 
   
   

Kaart Ponte Vecchio, Firenze l | Grotere kaart weergeven


 
   

Agosto 1944: la distruzione dei Ponti di Firenze

In augustus 1944 werden tijdens de terugtocht van de Duitse troepen alle bruggen, behalve de Ponte Vecchio, opgeblazen. De toegang tot de Ponte Vecchio werd voor de geallieerden echter belemmerd door de vernietiging van de gebouwen aan beide uiteinden van de brug.

Het was te danken aan de Duitse gezant in Firenze Gerhard Wolff en de Duitse bevelhebber Albert von Kesselring dat dit prachtige monument niet werd vernield. Een plaquette in het midden van de brug herinnert aan de tusenkomst van Gerhard Wolff.Firenze, 4 agosto 1944. Il Lungarno devastato e Ponte Vecchio risparmiato dai bombardamenti   Firenze, agosto 1944. Il Lungarno devastato   Carlo Brogi (1850-1925), Via degli Archibugieri col Ponte Vecchio (Corridoio Vasariano)

Firenze, 4 agosto 1944. Il Lungarno devastato e Ponte Vecchio risparmiato dai bombardamenti

 

 

Firenze, agosto 1944. Il Lungarno devastato

 

 

Carlo Brogi (1850-1925), Via degli Archibugieri col Ponte Vecchio (Corridoio Vasariano)

 

Galleria fotografica Siena   


Firenze, fotogallerij   
Piazzale Michelangelo [Magnificent View on Ponte Vecchio]   Piazzale Michelangelo, con veduta del Duomo di Santa Maria del Fiore   Panoramic view from Piazzale Michelangelo on Santa Croce

Piazzale Michelangelo [Magnificent View on Ponte Vecchio]

 

 

Piazzale Michelangelo, con veduta del Duomo di Santa Maria del Fiore

 

Panoramic view from Piazzale Michelangelo on Santa Croce

         
         
       
         

Tuscany Travel Guide | Art in Florence | The Vasari Corridor

De Bruggen over de Arno in Firenze | www.firefiandre.be

Strolling in Florence | Walk from Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo


Beautiful walk in one of the most authentic neighborhoods of Firenze, San Niccolò. The atmosphere of an authentic Florentine neighborhood still remains here.

Giovanni Michelucci - Architecture | Photo pool lickriver | Flickriver

Fondazione Giovanni Michelucci - Studi e ricerche negli spazi del sociale | www.michelucci.it

Sito web della Fondazione Giovanni Michelucci costituita nel 1982 con lo scopo di svolgere attività di ricerca nei campi dell'urbanistica, dell'architettura moderna e dell'habitat sociale.

Archivio fotografico | Studi per la ricostruzione dell'area presso Ponte Vecchio, Firenze (2 fotografie)

  Giardino Bardini, View east inbetween Porta San Niccolo and Piazzale Michelangelo
   

Giardino Bardini, View east inbetween Porta San Niccolo and Piazzale Michelangelo

 

 

Bibliography

Damien Wigny, Au coeur de Florence : Itinéraires, monuments, lectures1990

Een uitstekende gids en het absolute standaardwerk over Firenze. De eruditie en artistieke keuzes van de Belg Damien Wigny zijn een verademing.
In dit meer dan 1000 pagina's dik boek in 3 delen komen alle kunshistorische hoogtepunten van deze ideale stad ruimschoots aan bod. In Itinéraires beschrijft Wigny 139 wandelingen doorFirenze. In Monuments worden de bezienswaardigheden uitvoerig beschreven. In Lectures gaat Wigny dieper in op enkele thema's, de renaissance, maar net zo goed een hoofdstuk over frescotechnieken als over de emailschilders in Urbino komen aan bod.

Mary McCarthy, The Stones of Florence, Harcourt Brace International (1998), ISBN-10: 9780156850803 - ISBN-13: 978-0156850803

Mary McCarthy, De stenen van Florence, Het Spectrum, Schrijvers over de wereld, 1989, ISBN 9789027422071

 

 


[1] Photo by bongo vongo, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license.
[2] Ontleend aan het Wikipedia artikel Ponte Vecchio, gepubliceerd  onder de Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk-delen 3.0 licentie.
[3] Photo by Sailko, icensed under the Creative Commons Attribution 3.0 Unported license.