Alberese | Parco Naturale delle Maremma

Arezzo


Capalbio


Colline Metallifere

la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

        Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

        Walking in the crete senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          certaldo

          San Gimignano

          Colle di Val d'Elsa

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Montalcino

Sant'Angelo in Colle.jpg

Sorano

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

I Borghi più Belli d'Italia | De zeven mooiste dorpen in Toscane

   
   

Certaldo

Montefollonico

Monteriggioni

Montichiello

Sant’Angelo in Colle

Sorano

Sant’Angelo in Colle is een klein dorp dat zijn middeleeuws karakter goed heeft weten te bewaren. Het ligt tussen Montalcino en Podere Santa Pia op een heuvel die de omliggende valleien domineert. Het is moeilijk om het dorp zoals het daar op een heuvel ligt voorbij te rijden. Je ziet de klokkentorens, de palazzi, en de wijngaarden waaruit het als het ware oprijst. Cipressen overal. Sant’Angelo in Colle is een van de mooiste dorpen in Montacino en de Val d’Orcia.

Parkeer je wagen beneden en wandel door de oude stadspoort, de Porta Vecchia, langs de Via del Sole omhoog. Dit is een door oude cipressen omzoomde weg die naar het hart van het dorp leidt. Maar voor je het centrale plein met de kerk en de terrassen bereikt ontvouwt zich een schitterend uitzicht over de Orcia vallei en de Brunello wijngaarden ten zuidwesten van Montalcino. De kastelen van Poggio alla Mura en Argiano markeren de heuvels.
Dit is het land dat we drinken, waarin we onszelf kunnen verliezen.

We wandelen voorbij een kleine kerk. De Chiesa della Misericordia werd gebouwd in 1889 om onderdak te bieden aan het beroemde paneel van Ambrogio Lorenzetti, de Madonna della Misericordia. Oorspronkelijk bevond het schilderij zich in de Chiesa di San Pietro. De Chiesa della Misericordia werd pas in 1909 voltooid. In 1935 werden de sacristie en de klokkentoren toegevoegd.

Boven op het plein, aan de Piazza Castello staat de Pieve di San Michele Arcangelo, waarvan de oorsprong uit 1212 dateert.

Binnen in de kerk verschillende fresco's van een onbekende Sienese kunstenaar (Madonna col Bambino in Trono Trai Santi Giovanni Battista, Antonio Abate e Stefano, ontstaan in de eerste helft van de 14e eeuw, San Leonardo, uit het einde van de 14e eeuw, Resurrezione di Cristo, 1477).

Verder vinden we er werken terug van Raffaello Vanni en Francesco Rustici. De kerk heeft een rijke geschiedenis en beheerde oorspronkelijk een belangrijke collectie schilderijen. De schilderijen van San Pietro en San Paolo van Ambrogio Lorenzetti, bevinden zich nu in de Pinacoteca Nazionale di Siena, en de werken San Michele Arcangelo e il Battista (Martino di Bartolomeo) en San Bernardino di Siena (Vecchietta) in het Museo Civico e Diocesano d'Arte Sacra van Montalcino.


Monumenten

Pieve di San Michele Arcangelo

Chiesa della Madonna della Misericordia

Chiesa di San Pietro

Il Palazzaccio, antica torre di avvistamento

 

   
   

Sant’Angelo in Colle ist ein Ortsteil von Montalcino in der Provinz Siena, Region Toskana. Karte Sant'Angelo in Colle OpenStreetMap | Ingrandire mappa


 
   
 

De beste restaurants in Sant'Angelo in Colle en Sant'Angelo Scalo

Aan de Piazza Castello zijn twee erg goede restaurants. Il Leccio en Il Pozzo behoren tot de beste restaurants van Montalcino, je kan er erg lekker eten en drinken, maar die reputatie is voelbaar op het plein. Er zijn wat teveel mensen, te weinig Italianen ook om echt te charmeren. De keuken is voortreffelijk, en je kan er legendarische Brunello wijnen proeven per fles of per glas aan meer dan redelijke prijzen.
Je kan ook  langsgaan bij één van de enotheken om een glas Rosso di Montalcino of Brunello di Montalcino te proeven, bijvoorbeeld in Il Cerchio Del Vento (naast Il Leccio, Via Calcinaio 32).

Als je een echt Italiaanse sfeer wilt proeven, dan kan dat vlakbij in Sant’Angelo Scalo. Misschien ben je er nietsvermoedend voorbijgereden. Er is behalve een mooi oud station ook niets te zien, er valt niets te beleven.

De slager is er van uitzonderlijke kwaliteit, de enotheken zijn er minder druk dan in de comune Montalcino of in Sant’Angelo in Colle.

En er is Caffè  Sant’Angelo, beter bekend als da Pino. Als je houdt van een goede keuken en een informele sfeer, is dit een goed adres. Mischien het beste adres in Montalcino. Vaste waarden op het menu zijn o.a. la  torta di pecorino, de spaghetti all'amatriciana, een peposo antico en la torta peperina. De vino sfuso huiswijn is van uitstekende kwaliteit en Pino biedt ook een kleine wisselende collectie Rosso and Brunello di Montalcino wijnen aan van de omliggende wijngaarden.Sant'Angelo in Colle


Trattoria Il Pozzo

P. Castello
SI Sant'Angelo In Colle
Phone: +39 0577 844076,0577 844015
Closed on Tuesdays.

Il Leccio
Via Costa Castellare, 1/3,
Sant'Angelo in Colle di Montalcino
On Sant'Angelo in Colle's main square Phone: +39 0577 844175.
Closed on Wednesdays.

Enoteca Bruschetteria Il Cerchio Del Vento
Via Calcinaio, 32, Sant'Angelo In Colle SI, Italië
Telefoon:+39 0577 844102


Sant'Angelo Scalo


Caffè Sant’Angelo
Osteria Caffè Sant’Angelo
Via Grossetana, 8
 | Sant'Angelo Scalo, 53024Montalcino
Closed Sundays. Tel. 340 8305269 (Pino)

 

 

De beste Brunello di Montalcino DOCG | Enkele wijndomeinen in de omgeving van Sant’Angelo in Colle

 

La Tenuta Il Poggione, vlakbij Sant'Angelo in Colle, is een van de belangrijkste wijnbouwers in Montalcino. Het vernieuwde bedrijf ligt op wandelafstand van Snt'Angelo in Colle.
De nieuwe cantina werd in 2004 gebouwd in het hart van de azienda, waar de traditionele wijncultuur van Tenuta Il Poggione, zich verenigt met de nieuwste technologieën.

Giorni e orari di apertura: Dal lunedi al venerdi dalle ore 8:00 alle ore 13:00 e dalle 15:00 alle 19:00 - Il sabato dalle ore 8:00 alle ore 12:00

Wijnen: Brunello di Montalcino Riserva Vigna Paganelli, Brunello di Montalcino D.O.C.G., Rosso di Montalcino Leopoldo Franceschi
D.O.C., Rosso di Montalcino D.O.C., Rosso di Toscana I.G.T., Bianco di Toscana I.G.T., Pinot Grigio Leopoldo Franceschi, Lo Sbrancato, Vin Santo Sant'Antimo Riserva und Moscadello di Montalcino.

Tenuta il Poggione  di Franceschi Leopoldo & Livia S.S.
Localita' Monteano, Sant'Angelo In Colle, 53024 S. Angelo in Colle Montalcino
Phone +39 0577 844 029
E-Mail info@ilpoggione.it

Website | www.tenutailpoggione.it

 

  Tenuta Il Poggione Sant'Angelo in Colle
Tenuta Il Poggione Sant'Angelo in Colle

Brunello wijnen zijn duur en prijzen schommelen rond 40 euro per fles. De Rosso di Montalcino is soms een goed alternatief. Hij heeft natuurlijk niet de diepgang, structuur en bewaarpotentieel van de Brunello, maar de prijzen zijn betaalbaar. Enkele wijndomeinen in de omgeving van Sant’Angelo in Colle hebben veel te bieden. Voorbeelden van goede Rosso di Montalcino producenten zijn Collemattoni, Fattoi, Ferrero, Casanova di Neri, Siro Pacenti, Ciacci Piccolomini, Agostina Pieri en Pertimali. Ook Argiano, vlakbij Sant’Angelo Scalo biedt kwaliteit.
Net over de grens van Sant’Angelo Scalo, en dus net buiten het Brunello di Montalcino wijngebied ligt het wijnhuis Parmoleto van vader en zoon Sodi.
Enoloog Leonardo Sodi ontvangt je in de cantina. De wijnen zijn er voortreffelijk en goedkoop. Probeer er de de Montecucco Sangiovese Riserva DOC, Sormonno of de Syrah.

 

Collemattoni

Localita’ Collemattoni, 100 - 53024 Montalcino

 

   

Ferrero

Het hart van het Ferrero wijndomein is de Podere Pascena, halverwege tussen Sant’Angelo in Colle en Sant’Angelo Scalo. Het is een klein domein dat opgericht werd eind jaren '90. Eigenaars zijn

De Ferrero - Brunello di Montalcino - Brunello di Montalcino DOCG, jaargang 2010 werd tijdens een proefsessie georganiseerd door De Standaard en Bruno Verspauwen bekroond als dé beste Sangiovese wijn.
Je kan enkele Ferrero wijnen doorgaans ook proeven in het fijne restaurant Caffè Sant’Angelo in Sant’Angelo Scalo. Je betaalt er dezelde prijs als op het wijndomein.

 

   

Parmoleto

AZ. AGR. PARMOLETO | Podere Parmoletone, 58040 Montenero | www.parmoleto.it
Ref. Duilio e Leonardo Sodi | Tel.+39 0564 954 131, Mobile +39 338 8906876

 

   
       

 


Montalcino frazioni

 

SantAngeloInColleMontalcinoPortaVecchiaOutside1   Die Kirche Chiesa di San Pietro   Die Kirche Chiesa di San Pietro
Porta Vecchia  

Chiesa di San Pietro

 

  Chiesa di San Pietro
Panorama of Sant’Angelo in Colle, hamlet of Montalcino   Die Kirche San Michele Arcangelo im Ortskern   Resurrezione di Cristo (1477), affresco di scuola senese (particolare)

Panorama di Sant’Angelo in Colle

 

 

 Chiesa di San Michele Arcangelo, situata a Sant'Angelo in Colle

 

Resurrezione di Cristo (1477), affresco di scuola senese (particolare)


View on Sant'Angelo in Colle

  Torrione del Palazzacchio in Sant’Angelo in Colle  

View on Sant'Angelo in Colle

 

 

Torrione del Palazzacchio, Sant’Angelo in Colle


  La stazione di Sant'Angelo-Cinigiano

Trekking in Toscana

 

   

Trekking in ToscanaDa Buonconvento a San Quirico per Montalcino (it)


Ferrovie Turistiche Italiane | Treno a vapore per S. Angelo Scalo


Attualmente, la stazione è dotata solamente del servizio di Trenonatura, locomotiva turistica della FTI.


Maggiolata | Treno a vapore per S. Angelo Scalo | Programma

Ferrovia Turistica della Val d'Orcia | La Maggiolata | Treno a vapore per S. Angelo Scalo

 


  Wandern: Toskana | Von Montalcino nach St. Antimo

Holiday accomodation in Tuscany

Podere Santa Pia is een uniek vakantiehuis in de Toscaanse Maremma. Dit voormalige kleine klooster is de ideale plek voor een rustige en serene vakantie. Deze unieke Casa Vacanze bevindt zich op ca. 20 km van Sant'Angelo Scalo.

Podere Santa Pia ligt in het hart van het Montecucco wijngebied. Dit kleine wijngebied ligt in het zuidwesten van Toscane, net ten zuiden van Montalcino, een pittoresk en welbekend stadje ten zuiden van Siena. De brunellowijnen die er geproduceerd worden zijn legendarisch en behoren met Barolo en de Supertuscans tot de topwijnen van Italië. Het onderscheid tussen de oude, traditionele wijngebieden en alle nieuwere appellaties kan hier proefondervindelijk getest worden. Meer naar het zuiden ligt immers de Morellino di Scansano wijnstreek, die met Montecucco DOCG een van de veelbelovende wijnstreken in Toscane wordt genoemd. Wijnbouwers uit de Brunello streek zoals Biondi Santi en Sandro Chis zoeken rond Scansano en Cinigiano nieuwe horizonten en verbouwen er erg goede wijn.
Een tocht langs enkele van de beroemde wijnhuizen is bijna een must. De manual van het vakantiehuis geeft enkele uitstekende tips waar wijn te proeven en aan te kopen.
In de keuken staat een authentieke Toscaanse open haard, ideaal voor culinaire verkenningen. Ook de oorspronkelijke pizzaoven is beschikbaar voor onze gasten. Gastronomisch genot verzekerd.

De mooiste vakantiehuizen in Toscane | Podere Santa Pia


 


Casa Vacanza più belle | Podere Santa Pia

Il Treno Natura | Het station van Sant'Angelo Scalo-Cinigiano

Het station van Sant'Angelo-Cinigiano bevindt zich in Sant'Angelo Scalo, en was bedoeld voor de gemeenten Montalcino en Cinigiano, respectievelijk in de provincie Siena en in de provincie Grosseto.
Het station wordt nu enkel gebruikt door de Treno Natura, een stoomtrein die enkele keren vanuit Siena omliggende stations aandoet op de verlaten spoorlijn Asciano-Monte Antico. De treinen vertrekken uit Siena en hebben telkens een andere eindbestemming, hetzij Monte Antico, Piancastagnano, Vivo d’Orcia of San Giovanni d'Asso. Je kan er telkens genieten van traditionele feesten of sagre die in het teken staan van een van de talrijke streekproducten. Zo bijvoorbeeld de 59° Sagra del Tordo op 29/10/17 in Montalcino. of de Mostra Mercato del Tartufo Biancoin San Giovanni d’Asso.


Programma | www.terresiena.it

 

Film


In het station van Sant’Angelo Cinigiano werden enkele scenes opgenomen van de film L'amore ritrovato (2004) van Carlo Mazzacurati. De film volgt het wondermooie traject van de spoorlijn en doet enkele stations aan, Monte Amiata, Monte Antico, Sant’Angelo Cinigiano, San Giovanni d'Asso en Trequanda. Een tuinfeest werd gedraaid in de binnentuin van Abbadia Sicille.


Eventi in Toscanay | Sagra del Tordo and the Torneo di Apertura in Montalcino 

De beste restaurants in Montalcino en Sant’Angelo in Colle | pdf

Conzorzio Brunello di Montalcino | www.consorziobrunellodimontalcino.it

Il Treno Natura | Meer informatie vind je op www.trenonatura.terresiena.it

 

Bibliografìe

Don Antonio Brandi, Il Senso della Memoria. Ricerche sulla storia di Sant'Angelo in Colle, 2010 [1972].

Ugo Ricci, Sant'Angelo in Colle nella storia, 1989.


Het voormalig station van Sant’Angelo Cinigiano
#santangeloscalo #poderesantapia

 


[0] Photo by Luca Falabretti. Public Domain.