Alberese | Parco Naturale delle Maremma

Arezzo


Capalbio


Colline Metallifere

la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

        Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

        Walking in the crete senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          certaldo

          San Gimignano

          Colle di Val d'Elsa

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Montalcino

I Borghi più Belli d'Italia, San Quirico d'Orcia

 

I Borghi più Belli d'Italia, San Quirico d'Orcia [5]


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

I Borghi più Belli d'Italia | De zeven mooiste dorpen in Toscane

   
   

I borghi più belli d'Italia (De Mooiste Plekken van Italië) [1] is een privévereniging die de kleine, meestal middeleeuwse centra van Italië promoot, soms ook individuele wijken, frazioni en kastelen van "uitzonderlijk historisch en artistiek belang".

Deze plaatsen liggen meestal buiten de normale toeristische routes en ondanks hun cultureel-toeristische waarde dreigen ze in de vergetelheid te raken en daardoor bloot te staan aan ontvolking, verval en verwaarlozing.

borghi più belli da visitare 

We selecteerden zeven mooie dorpen in Toscane, Certaldo, Montefollonico, Monteriggioni, Montichiello, Sant’Angelo in Colle, Sorano en Sovana, die alle vanuit Podere Santa Pia goed te bereiken zijn. Certaldo ligt iets verder maar is goed te combineren met een daguitstap naar San Gimignano, net als Montefollonico, dat met Montepulciano kan gecombineerd worden.

Certaldo

Montefollonico

Monteriggioni

Montichiello

Sant’Angelo in Colle

Sorano

Sovana

 

 

Voor een kaart van de Toscaanse Borghi più Belli, klik hier.

Voor een volledige lijst van I Borghi più Belli della Toscana, klik hier.

 

   
   
 


 
   

Certaldo

Certaldo, veduta

Certaldo, veduta [3]

 

Zoals veel Toscaanse oude steden heeft Certaldo een in de vlakte gelegen benedenstad en een tegen de heuvel aan gebouwde bovenstad. Het hoger gelegen deel van Certaldo wordt ook wel Certaldo Alto of Castello genoemd, en het onderste, meer modernere gedeelte Certaldo Basso. De naam is afgeleid van het Latijnse cerrus altus of van het Germaanse cerrus aldo, beschrijvingen van de met eiken bedekte heuvel waarop het dorp ligt.

Certaldo was de woonplaats van schrijver en dichter Giovanni Boccaccio (1313 – 1375), een van de vaders van de Italiaanse taal en literatuur. De schrijver van de Decamerone is hier alomtegenwoordig, en zijn woning is nu ingericht als museum.
Het middeleeuwse plaatsje bestaat vooral uit één hoofdstraat met aan weerszijden smalle steegjes en pittoreske doorgangen. Het middeleeuwse Palazzo Pretorio is het belangrijkste gebouw van Certaldo. Delen van het paleis stammen uit de 7e eeuw. Het museum waartoe ook de naastliggende kerk Chiesa dei Santi Tommaso e Prospero behoort toont enkele schitterede fresco's, waaronder de Tabernacolo dei Giustiziati van Benozzo Gozzoli.

 

 

Certaldo   Certaldo Alto, Palazzo Pretorio   La via principale del borgo, via Boccaccio

Certaldo, veduta sul centro storico

 

 

Certaldo Alto, Palazzo Pretorio

 

La via principale del borgo, via Boccaccio

 

Certaldo, Palazzo Pretorio   Certaldo, vicolo   Pier Francesco Fiorentino, Angeli reggicortina (detail), Certaldo, ex chiesa dei Santi Tommaso e Prospero

Certaldo, Palazzo Pretorio

 

Certaldo, vicolo

 

Pier Francesco Fiorentino, Angeli reggicortinaCertaldo, ex chiesa dei Santi Tommaso e Prospero

 

Montefollonico


Montefollonico is strategisch gelegen op een heuvel tussen de Val di Chiana en de Val d’Orcia, enigszins buiten de vaste routes van de reizigers. Het is er daardoor altijd rustig. Montefollonico is een goed voorbeeld van een middeleeuws versterkt dorp. De muren, enkele cilindervormige torens, en de drie toegangspoorten zijn nog intact.Montefollonico

Montefollonico [4]

 

De naam is afgeleid van het Latijnse fullones (mensen die de wollen kleding bewerkten), dit komt omdat de monniken zich toelegden op het vollen van wol. Door de strategische ligging was Montefollonico een nuttige buitenpost tegen Montepulciano, bondgenoot van Firenze. In 1543 gaf het zich over aan het keizerlijke leger van Karel V en werd het onderdeel van de Fiorentijnse heerschappij van dei' Medici.
Even buiten het centrum van Montefollonico ligt hoog op de heuvel het idylische Il Tondo, een klein cirkelvormig park dat Marco Landucci in de negentiende eeuw voor zijn vrouw liet aanleggen. Het kleine park bestaat uit een bos van cipressen en steeneiken die op een cirkelvormige manier zijn gerangschikt. Ook daar geniet je van wonderlijke uitzichten op de omliggende valleien. Je blik reikt er tot het Lago Trasimeno en de Monte Amiata. 
De schijnbaar achteloos neergelegde rotsblokken nodigen uit tot een maaltijd al fresco.
Vanaf hier vertrekt een reeks wandelpaden rond de heuvel.

 

 

TorritaDiSienaMontefollonicoPanorama   Montefollonico, Porta del Triano   Parco Il Tondo Montefollonico

Montefollonico

 

 

Montefollonico, Porta del Triano

 

 

Parco Il Tondo Montefollonico

 

Montefollonico, Porta Del Triano   Montefollonico, San Leonardo, fasciata   Montefollonico, Oratorio di Santa Caterina d'Alessandria

Montefollonico, Porta Del Triano

 

 

Montefollonico, San Leonardo, fasciata

 

 

Montefollonico, Oratorio di Santa Caterina d'Alessandria

 

Monastero Santa Maria archi   Monastero Santa Maria interno   Monastero Santa Maria pilastro

Ruderi del monastero di Santa Maria (Montefollonico, Torrita di Siena)

 

 

Ruderi del monastero di Santa Maria, Montefollonico. Particolare del portale che si apre sul muro perimetrale (visto dall'interno).

 

 

 Particolare della cornice di uno dei pilastri quadrilateri delle archeggiature di valico

Monteriggioni


In het hart van het Sienese platteland ligt Monteriggioni, een van de oudste, meest gedenkwaardige en herkenbare dorpen van heel Italië. Monteriggioni wordt omringd door een cirkel van perfect bewaard gebleven stadsmuren. De dertiende-eeuwse muur die meer dan 500 meter lang en twintig meter hoog is, wordt onderbroken door vijftien torens en twee stadspoorten. Het historische centrum, ook bekend als Castello, is erg klein maar uiterst suggestief. Je wordt er ondergedompeld in een typisch middeleeuwse sfeer, zozeer zelfs dat hier verschillende films zijn opgenomen. Maar vergis je niet. Eigenlijk kijk je naar een projectie van het geidealiseerde middeleeuwse dorp van het fascistische regime van Mussolini. De ommuurde stad werd in 1927 herbouwd naar het stadsportret van Giorgio Vasari in het Palazzo Vecchio in Firenze [5].

Het Castello Monteriggioni domineert het omringende landschap vanaf de top van een heuvel die uitkijkt over de Via Cassia en de Via Francigen. Het is een strategische positie om het territorium van de Val d' Elsa te controleren.

Monteriggioni is ook onderscheiden met de oranje vlag van de Touring Club. Het kan er erg druk zijn.


I Borghi più Belli d'Italia | Monteriggioni, uno dei più famosi borghi fortificati della Toscana

Monteriggioni, uno dei più famosi borghi fortificati della Toscana [6]

 

Eigenlijk is het Monteriggioni zoals we dat we allemaal kennen maar een klein gedeelte van de gelijknamige comune die meer dan 10.000 inwoners telt en die bestaat uit talrijke kastelen en gehuchten, waarvan sommige bewoond worden door slechts enkele tientallen mensen. Monteriggioni maakt deel uit van de Montagnola Senese, een streek waar erg mooie wandelingen uitgetekend werden.

 


Monteriggioni, borgo fortificato   Ponte della Pia, Rosia   Monteriggioni, borgo fortificato

Monteriggioni, borgo fortificato

 

Ponte della Pia, Rosia

 

 

Monteriggioni, borgo fortificato

Sovicille, Panorama | Trekking in the Montagnola Senese   Monteriggioni, veduta delle mura   Eremo di Santa Lucia (Rosia)

Trekking in the Montagnola Senese

 

 

Sentiero principale della Montagnola senese: Monteriggioni - Ponte della Pia

 

Eremo di Santa Lucia (Rosia)

Podere Santa Pia heeft haar naam te danken aan Pia de' Tolomei, een vrouw die leefde in Siena tijdens de 13e eeuw. Haar levensverhaal is tragisch en opwindend. De Ponte della Pia is een brug van Romeinse oorsprong, die herbouwd werd in de middeleeuwen. De brug ligt aan Strada Statale 73 Senese Aretina, kort na het stadje Rosia in de gemeente Sovicille, en vlakbij het kasteel van Montarrenti.

 

Sant’Angelo in Colle


Sant’Angelo in Colle
is een klein dorp dat zijn middeleeuws karakter goed heeft weten te bewaren. Het ligt tussen Montalcino en Podere Santa Pia op een heuvel die de omliggende valleien domineert. Het is moeilijk om het dorp zoals het daar op een heuvel ligt voorbij te rijden. Je ziet de klokkentorens, de palazzi, en de wijngaarden waaruit het als het ware oprijst. Cipressen overal. Sant’Angelo in Colle is een van de mooiste dorpen in Montacino en de Val d’Orcia.

Parkeer je wagen beneden en wandel door de oude stadspoort, de Porta Vecchia, langs de Via del Sole omhoog. Dit is een door oude cipressen omzoomde weg die naar het hart van het dorp leidt. Maar voor je het centrale plein met de kerk en de terrassen bereikt ontvouwt zich een schitterend uitzicht over de Orcia vallei en de Brunello wijngaarden ten zuidwesten van Montalcino. De kastelen van Poggio alla Mura en Argiano markeren de heuvels.
Dit is het land dat we drinken, waarin we onszelf kunnen verliezen.

 

Sant'Angelo in Colle, Montalcino

Sant'Angelo in Colle, Montalcino [7]

 

De beste restaurants in Sant'Angelo in Colle en Sant'Angelo Scalo

Aan de Piazza Castello zijn twee erg fijne restaurants. Il Leccio en Il Pozzo behoren tot de beste restaurants van Montalcino, je kan er erg lekker eten en drinken, maar die reputatie is voelbaar op het plein. Er zijn wat teveel mensen, te weinig Italianen ook om echt te charmeren.Sant'Angelo in Colle


Trattoria Il Pozzo

P. Castello
SI Sant'Angelo In Colle
Phone: +39 0577 844076,0577 844015
Closed on Tuesdays.

Il Leccio
Via Costa Castellare, 1/3,
Sant'Angelo in Colle di Montalcino
On Sant'Angelo in Colle's main square Phone: +39 0577 844175.
Closed on Wednesdays.

Enoteca Bruschetteria Il Cerchio Del Vento
Via Calcinaio, 32, Sant'Angelo In Colle SI, Italië
Telefoon:+39 0577 844102


Sant'Angelo Scalo


Caffè Sant’Angelo
Osteria Caffè Sant’Angelo
Via Grossetana, 8
 | Sant'Angelo Scalo, 53024Montalcino
Closed Sundays. Tel. 340 8305269 (Pino)

 

 

View on Sant'Angelo in Colle

  Sant'Angelo in Colle   Torrione del Palazzaccio in Sant’Angelo in Colle

View on Sant'Angelo in Colle

 

 

Sant'Angelo in Colle

 

 

Torrione del Palazzaccio in Sant’Angelo in Colle

 

Panorama di Sant’Angelo in Colle, frazione Montalcino   SantAngeloInColleMontalcinoPanorama1   SantAngeloInColleMontalcinoPanorama1

Panorama van i Sant’Angelo in Colle, een gehucht van Montalcino

 

 

Da Pino, Osteria Caffè Sant’Angelo

 

 

Stazione Sant'Angelo Scalo

 

Sorano

Sorano met zijn pittoreske straatjes en indrukwekkende gebouwen  bevindt zich in de uiterste zuidelijke rand van de Toscaanse Maremma, in het zogenaamde tufsteengebied. Sorano wordt niet voor niets liefkozend het Matera van Toscane genoemd. In dit kleine dorp voel je je echt gekatapulteerd in een parallelle werkelijkheid. Het dorp ligt op de top van een tufstenen klif, en is werkelijk zeer aangenaam om te bezoeken. Hier spreekt de schoonheid van verval. Authenticiteit.

Er is ook een oud joods getto in het centrum van Sorano, waar oorspronkelijk een synagoge werd gebouwd. Opgericht door de Medici in 1619, verliet de Joodse gemeenschap het getto van Sorano aan het begin van de 20e eeuw.

 

 

Panorama di Sorano dall'insediamento rupestre di San Rocco

Panorama di Sorano dall'insediamento rupestre di San Rocco [2]

 

Masso Leopoldino

Onder de bezienswaardigheden van Sorano is de meest fascinerende ongetwijfeld de Masso Leopoldino. Het is een enorme versterkte citadel en symbool van de stad. Vanop het langgerekt terras dat op de top aangelegd werd heb je een magistraal uitzicht op de ongerepte natuurlijke omgeving.

Het Fortezza Orsini is een imposant gebouw uit de 14e eeuw gelegen dat op het hoogste punt van Sorano gebouwd werd.aan de poorten van het historisch centrum, is een interessant museum over de Middeleeuwen en de Renaissance ingericht dat het historisch verleden van de stad laat zien.

Vlakbij Sorano ligt het Sovana, dat eveneens een bezoek waard is dankzij de vele bezienswaardigheden op een zeer klein oppervlakte. Vanuit Sorano kan je een aantal niet te missen attracties van Toscane bereiken: Pitigliano, een ander stadje gebouwd op een tufstenen klif, en de thermale baden van Saturnia. In de buurt van Sorano liggen ook enkele van de mooiste Vie Cave van dit gebied. Deze in tufsteen uitgehouwen wegen zijn uniek. Ze werden uitgegraven zonder de hulp van mechanische middelen, dankzij het feit dat tufsteen, wanneer het nat is, gemakkelijk te bewerken is.

 

Il Masso Leopoldino, le meraviglie del tufo a Sorano, nella Maremma toscana   Il Masso Leopoldino, le meraviglie del tufo a Sorano, nella Maremma toscana   Fortezza Orsini (Sorano) 10.JPG

Sorano, le meraviglie del tufo nella Maremma toscana

 

 

Il Masso Leopoldino, le meraviglie del tufo a Sorano, nella Maremma toscana

 

 

Fortezza Orsini

 

De Via Cava San Rocco is een van de mooiste vie cave. De steile wanden reiken tot 20 meter hoog. San Rocco, die zijn naam geeft aan de hele heuvel tegenover Sorano, was de patroonheilige van pandemieën.

 

Sorano, Via Cava San Rocco   Sorano, Via Cava San Rocco, la galleria ipogea   Via Cava San Rocco, caverne e grotte, Sorano

Sorano, Via Cava San Rocco

 

 

Sorano, Via Cava San Rocco, la galleria ipogea

 

 

Via Cava San Rocco, caverne e grotte, Sorano

 

Sommige van de Vie Cave maken deel uit van een oud wegenstelsel dat de verschillende plaatsen in de omgeving met elkaar verbond. De Via Cava San Rocco was lange tijd de enioge verbindingsweg met Sovana, dat andere mooie Citrà frl Tufo.Sovana

 

Sovana, veduta di Piazza del pretorio

Sovana, veduta di Piazza del pretorio [8]

 

Sovana, is een deelgemeente, een frazione, van Sorano. Het was de geboorteplaats van Ildebrando da Sovana, de latere paus Gregorius XII.

Als je Sovana binnenkomt, bereik je al snel het hart van het dorp, het Piazza del Pretorio, waar zich de belangrijkste monumenten bevinden: het Palazzo dell'Archivio, de Loggetta del Capitano en het Palazzo del Pretorio. Aan de overkant staat de kerk van Santa Maria, waar zich een prachtig ciborie uit de 8e eeuw bevindt. Ook niet te missen is de kerk van San Mamiliano, gebouwd rond de 4e eeuw na Christus op de resten van een Etruskisch en vervolgens Romeins gebouw. Het is zeker het oudste religieuze gebouw in Sovana, en werd omgebouwd tot een museum. Het interieur herbergt de beroemde schat van Sovana: een kleine vaas met 498 gouden munten die dateren uit de 5e eeuw v.o.t.. De hoofdstraat van de stad, geplaveid met terracotta tegels, leidt vervolgens naar de Duomo, de voormalige kathedraal, met zijn versierde portaal en apsis bekroond door een koepel.Sovana   Sovana, Palazzo Pretorio   Duomo di Sovana

Sovana

 

 

Sovana, Palazzo Pretorio

 

Duomo di Sovana

 

Sovana, Palazzetto dell'Archivio   Duomo di sovana, ext., portale 01

  Duomo di Sovana abside

Palazzetto dell'Archivio

 

 

Il duomo di Sovana, portale [

 

 

Sovana, Duomo, abside

 

De Concattedrale dei Santi Pietro e Paolo, ook bekend als de Duomo van Sovana, is één van de belangrijkste religieuze gebouwen in de Maremma. De kerk is gebouwd rond de 11e-12e eeuw, waarschijnlijk gesticht op een oudere kerk die met het verstrijken van de tijd aanpassingen en renovaties heeft ondergaan. Het heeft een mix van stijlen, waaronder Lombardische en Gotische elementen. De overheersende Romaanse stijl bevestigt dat de belangrijkste bouwperiode rond de 11e eeuw ligt, wat overeenkomt met de uitbreiding van de familie Aldobrandeschi en het pausdom van Gregorius VII (Ildebrando di Sovana).Het natuurhuisje Podere Santa Pia, Castiglioncello Bandini

Podere Santa Pia is een uniek vakantiehuis, een voormalige klein klooster is de ideale plek voor een rustige en serene vakantie. Het natuurhuisje bevindt zich in Castiglioncello Bandini, een klein dorp in het hart van de Toscaanse Maremma, iets ten zuiden van Montalcino.
Het huis is authentiek Italiaans en zeer sfeervol. De ruwe natuurstenen muren aan de buitenkant, de terracotta vloeren, de grote open haard in de keuken en hier en daar robuuste houten balkenplafonds zorgen voor een karakteristieke oude Toscaanse sfeer. Het eenvoudige interieur en de minimalistische ingrepen sluiten perfect aan bij de eenvoud van de Toscaanse landhuizen van weleer. Dichtbij het huis ligt een uniek privaat zwembad (12 x 5 m). Het uitzicht is werkelijk schitterend, met een uniek uitzicht op de heuvels van de Toscaanse Maremma die zich uitstrekt tot aan de Thyrreense Zee.


Traveling in Tuscany| De mooiste vakantiehuizen in Toscane | Podere Santa Pia
Deze unieke Casa Vacanze bevindt zich in het hart van de Toscaanse Maremma.

 

 

Casa Vacanze Podere Santa Pia, Castiglioncello Bandini, Toscane
Podere Santa Pia,Podere Santa Pia, mystic holiday home in the heart of the Tuscan Maremma
The appealing clearness Podere Santa Pia in a mild winter landscape

Casa Vacanze Podere Santa Pia, Castiglioncello Bandini, Toscane

 

 

Podere Santa Pia, mystic holiday home in the heart of the Tuscan Maremma

 

 

The appealing clearness Podere Santa Pia in a mild winter landscape

 

 

Dichtbij het huis ligt een uniek privaat zwembad (12 x 5 m). Op het ruime terras rond het zwembad staan ligzetels, tafels, stoelen... Ook dit is een ideale plek om buiten te eten, om te genieten van een apero of een diner al fresco. Het uitzicht is werkelijk schitterend, hier verdwaalt je blik over de heuvels van de Toscaanse Maremma die zich uitstrekt tot aan de Thyrreense Zee.

 

Early morning light at the private swimming pool at Podere Santa Pia   A bigger splash in swimming pool at Podere Santa Pia, southern Tuscany”/> </a></a></td>
  <td align=   A bigger splash in the pool, Podere Santa Pia, Castiglioncello Bandini, Cinigiano, Tuscany“/></a></td>
   </tr>
   <tr>
    <td> </td>
   </tr>
  </tabl

Early morning light at the private swimming pool at Podere Santa Pia

 

 

A bigger splash in swimming pool at Podere Santa Pia, southern Tuscany

 

 

A bigger splash in the pool, Podere Santa Pia, Castiglioncello Bandini, Cinigiano, Tuscany

 

Podere Santa Pia is een ideale plek voor rust en ontspanning, in een natuurlijke en soms wilde omgeving. De Toscaanse Maremma is één van de meest unieke en fascinerende gebieden van Toscane die nog niet overrompeld worden door het grote toerisme. De natuur heeft dit land op een zintuiglijke manier gezegend: soms is het alsof het ontwerp van alles rondom perfect is en door de eeuwen heen constant is gebleven.
In de onmiddellijke omgeving zijn heel wat historische steden en bezienswaardigheden. In het binnenland kun je mooie heuvelstadjes bezoeken zoals Sant'Angelo in Colle, Pienza, Monticchiello, San Quirico d’Orcia en de Abdijen van Sant’Antimo (20 km) en Sant'Anna in Camprena, Monte Oliveto Maggiore en San Galgano.
Montalcino en de Brunello wijngaarden liggen vlakbij. De ongerepte kuststreek bevindt zich op 36 km.

 

 

I Borghi più Belli d'Italia | De mooiste dorpen in Toscane

 

 
Arezzo

Anghiari, Castelfranco Piandiscò, Loro Ciuffenna, Raggiolo (frazione di Ortignano Raggiolo), Lucignano, Poppi

 

 
  Firenze
 

Montaione, Palazzuolo sul Senio, San Donato in Poggio (frazione di Barberino Tavarnelle), Scarperia e San Piero, Montefioralle (frazione di Greve in Chianti)

 

 
  Grosseto  

Capalbio, Giglio Castello (frazione di Isola del Giglio), Montemerano (frazione di Manciano), Pitigliano , Porto Ercole (frazione di Monte Argentario), Santa Fiora, Sovana (frazione di Sorano)

 

 
  Livorno
 

Campiglia Marittima, Populonia (frazione di Piombino), Suvereto

 

 
  Lucca
 

Barga, Castiglione di Garfagnana, Coreglia Antelminelli

 

 
  Pisa
 

Casale Marittimo, Montescudaio

 

 
  Siena
 

Buonconvento, Cetona, San Casciano dei Bagni

 

 
         
       

Bekijk de kaart op Google Maps

 


[1] De vereniging I Borghi più Belli d'Italia werd in maart 2001 opgericht op initiatief van de Associazione Nazionale Comuni Italiani (ANCI), een non-profitorganisatie die in 1901 werd opgericht en 7041 Italiaanse gemeenten telt (stand 2018). De ANCI vervult verschillende functies, zoals het vertegenwoordigen van de belangen van haar leden tegenover de centrale organen van de staat (parlement, regering, regio's). Ze is gemodelleerd naar de Franse vereniging Les plus beaux villages de France, die in 1982 werd opgericht. Door hun "Europese nabijheid" hebben de Franse, Waalse en Italiaanse verenigingen in 2003 de basis gelegd voor samenwerking met de oprichting van de vereniging Les plus beaux villages de la Terre in Collonges-la-Rouge, een federatie die de bestaande verenigingen van de "mooiste dorpen" verenigt. In 2012 sloten de verenigingen van Québec en Japan zich aan bij de internationale vereniging. In Italië waren er in 2021 313 steden met de titel I borghi più belli d'Italia. De meeste van deze steden zijn gebouwd tijdens de middeleeuwen en zijn meestal autovrij.
De criteria voor opname in de vereniging zijn als volgt: Integriteit van het stedelijk weefsel, architecturale harmonie, bewoonbaarheid van de plaats, artistieke en historische kwaliteit van openbare en particuliere gebouwen, maatschappelijke dienstverlening en betaling van een jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage. [Ontleend aan I borghi più belli d’Italia, warvan de oorspronkelijke tekst onder de licentie „Creative-Commons Namensnennung – Weitergabe unter gleichen Bedingungen“ beschikbaar is.
[2] Foto Rein Ergo Copyright @Podere Santa Pia All rights reserved
[3] Photo bySailko, licensed under the Creative Commons Attribution 3.0 Unportedl license.
[4] Foto di Cookintuscany, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 4.0 Internazionale.
[5] Medina Lasansky, Towers and Tourists. The cinematic city of San Gimignano, in Claudia Lazzaro, Roger J. Crum, Donatello Among the Blackshirts: History and Modernity in the Visual Culture of Fascist Italy, Cornell University Press, 2005.
[6] Photo by , published under a Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0) license.
[7] Photo by aurelio candido, published under a Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0) license.
[8] Photo by Federico Lorenzini, published under a Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0) license.