Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata


Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della ScalaSorano

Sovana

Val d'Elsa

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Montalcino

Santa Fiora, panoramic view.jpg

D E       I T        

 

Santa Fiora [1]

Toacana ] Galleria di immagini  
       
   
Santa Fiora, een van de mooiste dorpjes van de Toscaanse Maremma

   
   

Santa Fiora is een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Het donkergrijs van het vulkanische trachietgesteente is de dominante kleur van deze mooie kleine stad, gelegen op de zuidelijke helling van de Monte Amiata. In 2015 kreeg Santa Fiora ook de Bandiera Arancione, een toeristisch kwaliteitslabel dat uitgereikt wordt door de Touring Club Italiano aan waardevolle steden en dorpen.

Het uitgestrekte historische centrum van Santa Fiora is verdeeld in drie delen of terze.
Het Terziere Castello is het oudste deel van het dorp en daar begint onze wandeling. De historische kern van Santa Fiora ligt aan de Piazza Garibaldi en omvat de overblijfselen van de Rocca Aldobrandeschi waarop het Palazzo Comunale en het Palazzo Sforza Cesarini werden gebouwd. De twee middeleeuwse torens van het Aldobrandeschi-kasteel zijn nog steeds goed zichtbaar.
De parochiekerk Pieve delle Sante Flora e Lucilla, is de belangrijkste kerk van Santa Fiora. Op de gevel met puntgevels zien we het wapenschild van de Aldobrandeschi, de eerste graven van Santa Fiora. Binnenin, een opmerkelijke verzameling geglazuurde terracottabeelden van Della Robbia, daterend tussen 1465 en 1490.Coordinate: 42° 49′ 50.64″ N, 11° 35′ 06.99″ E Kartographer map based on OpenStreetMap.


   
   

Mappa Santa Fiora | Ingrandire mappa

 

 
   
     
SantaFioraPanoramaCastelloFromBorgo

Veduta di Santa Fiora, Toscana, Italia, vista dal Borgo a Castello [1]

 

In de terziere Borgo, vinden we naast de Chiesa di Santa Chiara (via delle Monache) en de Chiesa di Sant'Agostino, de oudste kerk van Santa Fiora, ook de sporen van het joodse verleden van Santa Fiora (de piazza del Ghetto). Tegenover de Chiesa di Sant'Agostino, staat de Porta di San Michele die toegang geeft tot de lager gelegen stadsdelen en de derde terze, Montecassino.
Deze wijk wordt gedomineerd door La Peschiera, een oud waterbassin dat in de Middeleeuwen op de bronnen van de Fiora gebouwd werd. Dit is een magische plek. Hier verbindt de eenvoud van de Middeleeuwen zich met de kracht en de schittering van de Renaissance.

 

De Peschiera van Santa Fiora

   
Omringd door dennen, cipressen, kastanjebomen en enkele magnolia's, is de Peschiera, een door een muur van trachiet afgesloten waterbassin, het kloppend hart van Santa Fiora. Hier vinden ook de meeste evenementen van Santa Fiora plaats.
Het bassin loopt aan de straatzijde over in een lange natuurstenen wasbak waar tot diep in de 20ste eeuw de vrouwen van Santa Fiora hun was deden. Op de muur van trachiet, staat een beeldje van twee dolfijnen en een drietand, heidens symbool van water.

Naast de Peschiera staat de Chiesa della Madonna della Neve. Binnen in de kerk is een deel van de vloer vervangen door glazen platen zodat je de oorsprong en het opwellende water van de Fiora kan bewonderen.

Een elegant klein gebouw met drie gebogen arcade's geeft toegang tot het park, il Parco della Peschiera dat ontworpen werd door Carolina Sforza. Naast pijnbomen, cipressen, limoenen, steeneiken, ceders en enkele magnolia's is vooral een groepje eeuwenoude kastanjebomen en een monumentale laurierkers indrukwekkend. De kastanje wordt in deze streek een “albero del pane”, de boom van het brood genoemd. Aan de ingang van het kerkhof van Santa Fiora staat ook een indrukwekkend exemplaar, met een omtrek van meer dan 6 meter en een hoogte van 13 meter. Het is een van de veertien 'monumentale' bomen van de Monte Amiata.


 


MadonnaDellaNeveSantaFiora

Interrieur van de chiesa della Madonna della Neve. De transparante bevloering laat de oorsprong van de Fiora zien

Acquedotto del Fior, de waterbronnen van Santa Fiora


De bronnen van Monte Amiata vormen het grote waterreservoir van de Maremma. Aan weerszijden van de majestueuze Monte Amiata zijn er twee bronnen die bezocht kunnen worden: de bron van Santa Fiora in de buurt van La Peschiera, en de bron van de vivo, Ermicciolo in Vivo d'Orcia, in de Val d'Orcia-park. Hier verzamelt Acquedotto del Fior (het Fiora-aquaduct) sinds het begin van de twintigste eeuw het zeer zuivere water dat de provincies Siena, Grosseto en Lazio van drinkwater voorziet.
Een bezoek aan de bronnen kan gebeuren op aanvraag en op vooraf bepaalde tijdstippen en is zeker de moeite waard.

De bron van de Fiora bevindt zich onder de zestiende-eeuwse Chiesa della Madonna della Neve in de buurt van La Peschiera. Door het glas in de vloer van de kerk kan je het water uit de grond zien opwellen.

Het drinkwater wordt opgevangen in drie bronnen, die samen goed zijn voor een volumedebiet van ongeveer 1000 liter per seconde. Je wandelt door een 600 meter lange tunnel
naar de grot waar het water van de hoofdbron naar buiten stroomt. Deze bron staat alleen al garant voor 600 liter water per seconde en is, in termen van stroomsnelheid, de belangrijkste in Toscane is
[6 ].

Alle rondleidingen vertrekken in Santa Fiora, vanaf Piazza Garibaldi, om 10.00 uur voor het stadhuis.  De duur van het bezoek is ongeveer twee uur.
Reserveren is verplicht door een e-mail te sturen naar info@santafioraturismo.it of door te bellen naar 0564 977142.
Bekijk de eerstvolgende data hier
. [6]Santa Fiora, Palazzo Sforza Cesarini (Rocca Aldobrandesca), veduta del retro Peperino raffigurante due delfini con il tridente Chiesa della Madonna della Neve, Santa Fiora

Santa Fiora, Palazzo Sforza Cesarini (Rocca Aldobrandesca), veduta del retro

 

La Peschiera, de oude wasbekkens. Het beeldje van twee dolfijnen en eeb drietand simboliseert het oneindig stromende water

 

 

Chiesa della Madonna della Neve, Santa Fiora

Een kleine geschiedenis

Het graafschap Santa Fiora

   

Het graafschap Santa Fiora was een historisch gebied in het zuiden van Toscane. Santa Fiora werd gesticht in de 9de eeuw door de graven Aldobrandeschi, heersers over een groot gedeelte van Zuid-Toscane.
Zij lieten in Santa Fiora een vesting bouwen, de Rocca Aldobrandeschi.

In 1274 deelden de Aldobrandeschi’s hun gebied op in de graafschappen Santa Fiora en Sovana. Het graafschap omvatte delen van de huidige provincie Grosseto, Isola del Giglio en Castiglione d'Orcia in de huidige provincie Siena.

In de 14e eeuw werd een groot gedeelte van het graafschap veroverd door Siena, waardoor het grondgebied gereduceerd werd tot Santa Fiora, Castell'Azzara, Semproniano en Scansano.

In 1439 brak in het graafschap door een huwelijk van Cecilia Aldobrandeschi en Bosio I Sforza een nieuw tijdperk aan. Hun zoon Guido werd op 20 februari 1445 in Santa Fiora geboren en zou het graafschap Santa Fiora tot grote bloei brengen. Hij verfraaide de stad met kunstwerken van grote waarde, zoals de terracotta's van Andrea en Luca della Robbia in de Pieve delle Sante Flora en Lucilla; hij bouwde elegante adellijke paleizen en paste de Peschiera aan de eigen noden aan. Hij liet er een park aannleggen aan en in 1462 was Paus Pius II hier te gast, waarmee de reeds goede betrekkingen met het pausdom werden versterkt.

De Sforza's heersten over Santa Fiora tot 1624, toen het werd geannexeerd door het groothertogdom Toscane[2].


De mijnen van Santa Fiora

Santa Fiora kende een laatste bloeiperiode in de negentiende eeuw toen er in de bodem cinnaber ontdekt werd waaruit kwik gewonnen wordt. In het centum van Santa Fiora (Piazza Garibaldi) is een museum gewijd aan deze periode en de minerale rijkdom in Monte Amiata. Het Museo delle Miniere di Mercurio del Monte Amiata is gevestigd in het Palazzo Sforza Cesarini.

 

 

Galleria fotografica Monte Amiata

Galleria fotografica Santa Fiora


 

   
Santa Fiora 001 Santa fiora, peschiera 02 Santa Fiora, La Peschiera, un suggestivo laghetto

Santa Fiora, Peschiera

 

 

La Peschiera di Santa Fiora

 

 

Santa Fiora, La Peschiera, un suggestivo laghetto

Santa fiora, peschiera 19 chiusa   Chiesa della Madonna della Neve- Santa Fiora   MadonnaDellaNeveSantaFiora

Santa Fiora, Peschiera

 

 

Chiesa della Madonna della Neve- Santa Fiora

 

Interiore della chiesa della Madonna della Neve.Pavimentazione acque trasparenti che mostrano l'origine del Fiora

 

Galleria fotografica Monte Amiata

Monte Amiata Vetta - Santa Fiora, Peschiera | 18,10 km | 3h 37m | Download gpx

Abbadia di San Salvatore - Santa Fiora | 19,49 km | 4 hours | Download gpx

Santa Fiora, Peschiera - Monte Amiata Vetta | 18,16 km | 3h 37m

Santa Fiora - Percorso delle Fonti di Selva | 6,6 km | 2h

Vetta - Mare | 136 km | 38:02 h | Download gpx

Itineraries around Santa Fiora, Selva and Monte Amiata | Map (Google Maps)

Holiday accomodation in Tuscany


Itinerari e idee per visitare la Toscana | Case vacanza in Toscana | Podere Santa Pia

 


Colline sotto Podere Santa Pia

Podere Santa Pia

 

Colline sotto Podere Santa Pia

 

  Follow Podere Santa Pia on Instagram  Follow us on Instagram
         
         

Podere Santa Pia, con una vista indimenticabile sulla Maremma Toscana (febraio)La Bandiera arancione | The Orange Flag towns in Tuscany

Fausto Pace, The County of Santa Fiora and its origins in the Aldobrandeschi Family | www.palazzosforzacesarini.it

Come segnalare un albero monumentale | www.politicheagricole.it


Traveling in Tuscany | Geotermia in Italia 


Cycling in Tuscany | Cycling tours in Southern Tuscany

Cicloturismo nella Maremma in Toscana | 35 Percorsi ciclistici 


  

Vecchia chiesa delle Bagnore

La vecchia chiesina delle Bagnore

[1] Foto di LigaDue, licenziato in base ai termini della licenza  Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.
[2] Fonte: Wikivoyage Santa Fiora, pubblicato sotto la licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo.
[3] Bruno Santi, Guida storico-artistica alla Maremma. Itinerari culturali nella provincia di Grosseto, Siena, Nuova Immagine, 1995, pp. 221-222.
[4] Lucio Niccolai, Santa Fiora. Invito alla scoperta del centro storico e del territorio, Arcidosso, Edizioni Effigi, 2009, p. 79.
[5] Michele NUCCIOTTI (2015). Il palazzo comitale ducale di Santa Fiora (sec. XII-XVIII): Archeologia, ruolo storico e architettura. In: M. Mambrini (a c.). Gli Sforza di Santa Fiora. Feudalità e brigantaggio, Arcidosso (Gr), pp. 203-218 Edizioni C&P Adver Effigi, ISBN:978-88-6433-534-6. | www.academia.edu
[6] Fonte: Proseguono le visite guidate alla Galleria della sorgente del Fiora | www.fiora.it

 

       

 

 

[1] Foto di LigaDue, licenziato in base ai termini della licenza  Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.
[2] Ontleend aan de Wikipedia pagina Graafschap Santa Fiora, waarvan de tekst beschikbaar is onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen