Alberese | Parco Naturale delle Maremma

Arezzo


Capalbio


Colline Metallifere

la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

        Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

        Walking in the crete senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          certaldo

          San Gimignano

          Colle di Val d'Elsa

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          ; Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Montalcino

Certaldo Alto, Palazzo Pretorio

I T

Certaldo Alto, Palazzo Pretorio (1)

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
De mooiste dorpen van Toscane, Certaldo Alto
   
   

«Certaldo, come voi forse avete potuto udire, è un castello di Val d'Elsa posto nel nostro contado, il quale, quantunque picciol sia, già di nobil uomini e d'agiati fu abitato»

Giovanni Boccaccio, Decameron-VI,10

 

Een van de mooiste dorpen van Toscane is ongetwijfeld Certaldo. Zoals veel Toscaanse oude steden heeft Certaldo een in de vlakte gelegen benedenstad en een tegen de heuvel aan gebouwde bovenstad. Het hoger gelegen deel van Certaldo, met het Palazzo Pretorio wordt ook wel Certaldo Alto of Castello genoemd, en het onderste, meer modernere gedeelte Certaldo Basso. Certaldo was ook de woobplaats van schrijver en dichter Giovanni Boccaccio (1313 – 1375). De schrijver van de Decamerone is hier balomtegenwoordig, en zijn woning is nu ingericht als museum.
Je kan Borgo Alto bereiken met de funicolare of kabelbaan die vertrekt aan de Piazza Boccaccio. De verbinding is regelmatig (van 7u s'morgens tot 1u s'nachts vertrekt er elk kwartier een kabeltreintje) en voor €1,50 heb je een retourticket. Te voet wandel je langs de Via del Castello of het wandelpad Via Costa Vecchia naar boven. Een steile wandeling is langs de Via Costa Alberti, die net als het kabeltreintje uitkomt aan de Porta Alberti.
Parkeren kan je op de Piazza Boccaccio, aan de Via del Castello (een zijstraat links, Via A. Rogai) of ten noorden van Certaldo aan de Via delle Mura. Vandaar is er een korte en minder steile wandeling naar het middeleeuwse centrum van de bovenstad.

 

   
   

Mappa Certaldo, Palazzo Pretorio | Ingrandire mappa


 

 
   

Het middeleeuwse Palazzo Pretorio is het belangrijkste gebouw van Certaldo. Delen van het paleis stammen uit de 7e eeuw. Het museum waartoe ook de naastliggende kerk Chiesa dei Santi Tommaso e Prospero behoort toont enkele schitterende fresco's, waaronder de Tabernacolo dei Giustiziati van Benozzo Gozzoli en enkele fresco's van Pier Francesco Fiorentino.
Het 14de-eeuwse Palazzo Stiozzi Ridolfi heeft twee middeleeuwse torens. Het Museo di Arte Sacra is een bezoek waard. In dit voormalige klooster uit de 15e eeuw zijn schilderijen, beelden en meubilair uit oude tijden te bekijken.Certaldo, Chiesa dei Santi Jacopo e Filippo   Certaldo, Palazzo Pretorio   Certaldo, La chiesa dei Santi Tommaso e Prospero

Chiesa dei Santi Jacopo e Filippo

 

  Certaldo, Palazzo Pretorio  

La chiesa dei Santi Tommaso e Prospero

Scuola Ghirlandaio, Annunciazione   Chiesa dei Santi Tommaso e Prospero, Tabernacolo dei Giustiziati   Pier Francesco Fiorentino, Angeli reggicortina (detail), Certaldo, ex chiesa dei Santi Tommaso e Prospero

Scuola Ghirlandaio, Annunciazione  

Chiesa dei Santi Tommaso e Prospero, Tabernacolo dei Giustiziati

 

 

Pier Francesco Fiorentino, Angeli reggicortinaCertaldo, ex chiesa dei Santi Tommaso e Prospero

 

Op de voorgevel en op de binnekoer zijn de wapenschilden te zien van de verschillende podestà en vicari, de magistraten die Certaldo doorheen de eeuwen bestuurd hebben. De wapenschilden of stemmi zijn uitgevoerd in grijze zandsteen en geglazuurd porselein, dat vaak uit de beroemde atelies van de Della Robbia kwam.

 

Certaldo, Palazzo Pretorio, stemmi   Certaldo, wapenschilden op het Palazzo Pretorio   Certaldo, stemmi op het Palazzo Pretorio

Certaldo, Palazzo Pretorio, stemmi

 

 

Palazzo Pretorio, stemmi degli de'Medici, Corbinelli, Guidotti e Buondelmonti.

 

  Certaldo, stemmi sul Palazzo Pretorio

Muren en stadspoorten van Certaldo

De Porta al Sole, in het zuiden van Certaldo, is de belangrijkste toegang tot Borgo Alto. De poort is gelegen aan de via Valdracca en verseierd met het wapenschild van de''Medici.

Porta Alberti ligt in het noordwesten van Certaldo. Van hierruit vertrekken de aftakkingen van de Costa degli Alberti. De poort dateert uit de 14e eeuw, toen de verstedelijking van de nederzettingen rond de oude stad begon. De poort, met een gotische boog, keek ook uit op de oude Via delle mura, die onder de muren doorloopt.

De Porta al Rivellino staat op het einde van de Via del Rivellino, in het zuid-oosten van Certaldo. De poort domineert de Via Francigena. We kunnen nog de overblijfselen van een fort zien, dat gebouwd werd in de zestiende eeuw en uitgerust was met kanonnen.

 

Certaldo, Porta del Sole   Certaldo Alta, Porta Alberti   Certaldo Alta, Via del Rivellino, Porta del Rivellino
Certaldo, Porta del Sole   Certaldo Alta, Porta Alberti  

Certaldo Alta, Via del Rivellino, Porta del Rivellino

 


Certaldo

 

       
Certaldo   Certaldo Alto, Palazzo Pretorio   Certaldo, Pieve di San Lazzaro
Pieve di San Lazzaro

Certaldo, veduta cul centro dtorico

 

  Certaldo Alto, Palazzo Pretorio    
La via principale del borgo, via Boccaccio   Certaldo,  la Via Valdracca    

La via principale del borgo, via Boccaccio

 

   La Via Valdracca.    
         
         


   

Comune di Certaldo

Piazza Boccaccio, 13 50052 Certaldo (FI)
(tel. 05716611)
Comune Certaldo | www.comune.certaldo.fi.it

 


Villa Il Pozzo

 

Villa Il Pozzo

Villa Il Pozzo

 Podere Santa Pia of Casa Santa Pia is een authentieke vakantiewoning in Castiglioncello Bandinieen klein dorp in het zuiden van Toscane, in de buurt van Montalcino, Arcidosso en de Monte Amiata. Tot 1883 was Santa Pia een klein klooster voor vrouwen, nu is het met behoud van alle authentieke materialen een ideaal vakantieverblijf.
Podere Santa Pia biedt meer dan welk huis ook charme, persoonlijkheid, mooie kunst aan de muur en vooral een uitzonderlijke ligging. 
Golvende heuvels met wat wijngaarden, olijfbomen maar vooal donseiken en overal uitdeinende macchia
Er is een schitterend terras, un balcone sulla Maremma. Hier kan je genieten we van zonsondergangen en fluisterende vergezichten.
Voor wie van stilte en natuur houdt is dit een uitgelezen plek. Het huis is charmant en kunstzinnig ingericht.De ligging is idyllisch mooi, met een onbezoedeld uitzicht van 180° en 40 km ver. Onovertroffen. De omgeving is heel geschikt voor kortere en halflange wandeltochten. Langere dagtochten vertrekken ook vanuit Santa Pia en kunnen door het Poggio all’Olmo natuurreservaat reiken tot Roccalbegna, of Monticello Amiata en Arcidosso. Mits een korte verplaatsing kan je ook mooi wandelingen maken in de Val dOrcia, op en rond Monte Amiata of meer in het zuiden in het  Etruskischde tufsteen-gebied.


Traveling in Tuscany| Holiday homes in southern Tuscany | Podere Santa Pia

 

Bee hive in the garden
     

 

 

 
         
Veduta della Maremma Toscana

Podere Santa Pia, situated in a particularly scenic valley[1] Foto di Sailko, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione 3.0 Unported