Alberese | Parco Naturale delle Maremma

Arezzo


Capalbio


Colline Metallifere

la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

        Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

        Walking in the crete senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano
,
         Montefollonico

         Lucignano


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Val di Chiana

Montefollonico.jpg

I T        D E U        E N G

 

Montefollonico [1]

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
Montefollonico, Torrita di Siena

   
   

Het goed bewaarde middeleeuwse Montefollonico maakt deel uit van de comune di Torrita di Siena, in de provincie Siena. Het ommuurde dorp ligt op een heuvel (568 m) tussen de Valdichiana en de Val d'Orcia.
In 2016 kreeg Montefollonico de bandiera arancione, een toeritisch kwaliteitslabel uitgereikt door de Touring Club Italiano.

Luoghi di interesse

Montefollonico, is een mooi ommuurd stadje in het zuiden van Toscane. Het is strategisch gelegen op een heuvel tussen de Val di Chiana en de Val d’Orcia, enigszins buiten de vaste routes van de reizigers. Het is er daardoor altijd rustig. Toch heeft Montefollonico veel te bieden. Het is een goed voorbeeld van een middeleeuws versterkt dorp. De muren, enkele cilindervormige torens, en de drie toegangspoorten zijn nog intact.
Er zijn enkele mooie kleine kerken, de chiesa di San Leonardo en het Oratorio di Santa Caterina d'Alessandria en de mooi gelegen Chiesa del Triano, waar je een schitterend uitzicht hebt op de Val di Chiana en Montepulciano. Even buiten het centrum liggen de ruïnes van het Monasterio di Santa Maria, een benedictijner klooster uit 1170 dat al in de 18e eeuw verlaten werd. De schoonheid van verval. Aan de andere kant van Montefollonico ligt hoog op de heuvel het idylische Il Tondo, een klein cirkelvormig park dat Marco Landucci in de negentiende eeuw voor zijn vrouw liet aanleggen. Ook daar wonderlijke uitzichten op de omliggende valleien. Je blik reikt er tot Lago Trasimeno en de Monte Amiata.
De schijnbaar achteloos neergelegde rotsblokken nodigen uit tot een maaltijd al fresco.

Specialiteiten

De pecorino schapenkaas van deze streek wordt ook wel de Grande vecchio di Montefollonico genoemd en heeft een goede reputatie. Een gerenommeerd streekgerecht is de tagliatelle in forma di pecorino, waarbij de afwerking gebeurt in een grote holle pecorinokaas, waarbij de kaas van de wand geschraapt wordt. Een belevenis.

   
   

Mappa Montefollonico | Ingrandire mappa


 
   

De naam Montefollonico


Montefollonico is waarschijnlijk genoemd naar Romeinse wasserijen. Een fullo was een Romeinse volder of waswerker (meervoud fullones), en begrip dat bekend is van vele inscripties uit Italië en de westelijke helft van het Romeinse rijk, en verwijzingen in de Latijnse literatuur.
Romeinen droegen hoofdzakelijk kledij in wol, en gebruikten soms urine om kledij schoon (en bleek) te krijgen. Ze gebruikten verschillende soorten alkali, waardoor het vuil gemakkelijker van de kleding werd gescheiden, maar de urine van mannen en dieren werd het meest gebruikt. De urine werd gemengd met het water waarin de kleding werd gewassen. (Plinius H. N. XXVIII 18. 26; Athen. XI p484).[2]
De eerste nederzettingen en wasplaatsen ontwikkelden zich hier dan ook onder aan de heuvel, in de omgeving van water. Restanten van deze nederzetting vinden we in de buurt van de Salarco-kreek en aan het voormalige klooster van Santa Maria de Folonico (nu een ruïne).Galleria fotografica Ruderi del monastero di Santa Maria

 

   
Monastero Santa Maria archi   Monastero Santa Maria interno   Monastero Santa Maria pilastro
Ruderi del monastero di Santa Maria (Montefollonico, Torrita di Siena)  

Ruderi del monastero di Santa Maria, Montefollonico. Particolare del portale che si apre sul muro perimetrale (visto dall'interno).

 

   Particolare della cornice di uno dei pilastri quadrilateri delle archeggiature di valico.
Monastero Santa Maria sud-est   Monastero Santa Maria torre   Monastero Santa Maria pilastro2
 Ruderi del monastero di Santa Maria, Montefollonico. Vista da sud-est   Basamento della torre campanaria  

Particolare della cornice di uno dei pilastri quadrilateri delle archeggiature di valico.

 

   

Er zijn enkele mooie wandelingen in de omgeving van Montefollonico. Het landschap benadert het beeld dat veel mensen van Toscane hebben, de Val d'Orcia met zijn glooiende groene heuvels, wijngaarden, idyllische dorpjes op heuvelkammen en overal de zo typische cipressen.

De bekendste tocht loopt van Montepulciano naar Montefollonico, langs de ruïnes van het klooster van Santa Maria en het erg bijzondere Il Tondo. Deze met cipressen en steeneiken omringde cirkelvormige tuin, of 'eetplaats' werd in de 19e eeuw aangelegd door Marco Landucci. Je kan er twee soorten orchideeën bewonderen, de Hymantoglossum adriaticum, een zeldzame soort die vooral voorkomt langs de kusten van de Adriatische Zee, en de Orchis insularis, een even zeldzame orchidee die je vooral op Sardinië en andere Italiaanse eilanden aantreft.

Wandelen in Toscane | Montepulciano - Montefollonico | 19 km | gpx

 

 


Parco Il Tondo Montefollonico

Parco Il Tondo Montefollonico

Galleria fotografica Montefollonico


Galleria fotografica Montefollonico
   
TorritaDiSienaMontefollonicoPanorama2   TorritaDiSienaMontefollonicoPanorama   Montefollonico, Porta del Triano

Montefollonico

 

 

 

 

  Montefollonico, Porta del Triano
Montefollonico, Porta Del Triano   Montefollonico, San Leonardo, fasciata   Montefollonico, Oratorio di Santa Caterina d'Alessandria

Montefollonico, Porta Del Triano

 

  Montefollonico, San Leonardo, fasciata   Montefollonico, Oratorio di Santa Caterina d'Alessandria
Montefollonico, Porta Nuova   Chiesa del Triano, Montefollonico   Parco Il Tondo Montefollonico

Montefollonico, Porta Nuova

 

 

Chiesa del Triano, Montefollonico

 

 

Parco Il Tondo Montefollonico

 Toscane met zijn vele wandelroutes, is een paradijs voor de wandelende reiziger. Er zijn enkele mooie wandelingen in de omgeving van Montefollonico. De wandeling naar Montepulciano loopt door het zo typische landschap van Toscane. Achter de Chiesa del Triano loopt een pad naar beneden tot aan de Strada dei Colli. Loop rechtdoor tot aan de Capella Sant'Anna. Het pad rechts van de kapel voert naar Montepulciano.
Een kortere wandeling loopt in en rond Montefollonico en brengt je langs de mooiste gebouwen en plekjes van dit authentieke dorp, en buiten het centrum naar het Monasterio di Santa Maria en het cirkelvormige park Il Tondo
.

Wandeling van Montepulciano naar Montefollonico, de ruïnes van Santa Maria en Il Tondo | 17 km | gpx

Cirkelwandeling Montefollonico | 6 km | gpx

Walking in Tuscany | A walk through Montepulciano


Montefollonico Cenni storici | www.montefollonico.it


Mappa Google del monastero di Santa Maria, Montefollonico

 

Holiday accomodation in TuscanyCasa Vacanze Podere Santa Pia is een uniek vakantiehuis in de buurt van Castiglioncello bandini, in het hart van de Toscaanse Maremma. Santa Pia een voormalig klooster voor vrouwen dat in de restauratie alle oorspronkelijke elementen zichtbaar heeft gelaten. Het huis biedt plaats aan zo'n elf personen.
Het uitzicht over de Val d'Orcia en de Valle dell'Ombrone is weergaloos.


Vakantiehuis in Toscane | Podere Santa Pia"Un posto decisamente incantevole, una struttura semplice ma da sogno, e curato nei dettagli con classe ed eleganza. Bellissima la camera centrale dove abbiamo dormito. Vista mozzafiato."

 

 

Colline sotto Podere Santa Pia


Podere Santa Pia
 

Colline sotto Podere Santa Pia

 

 

 
Follow us on Instagram   Follow us now on Instagram
Set on top of a hill between Valdichiana and Val d'Orcia, Montefollonico is a typical isolated Medieval hamlet.
#montefollonico #poderesantapia

 

 

       

Sansepolcro

 

       


[1] Foto di Cookintuscany, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 4.0 Internazionale
[2] Source: William Smith, D.C.L., LL.D., A Dictionary of Greek and Roman Antiquities, John Murray, London, 1875.