Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesieto


         
Abbazia di Monte Oliv Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese


Montalcino


         
Abbazia di Sant'AntimoMonte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana


         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Sorano, città del Tufo

Sorano, le meraviglie del tufo nella Maremma toscana

 

Sorano, een van de mooiste dorpen in de Toscanse Maremma [1]


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
Sorano
   
   

Sorano met zijn pittoreske straatjes en indrukwekkende gebouwen  bevindt zich in  de uiterste zuidelijke rand van de Toscaanse Maremma, in het zogenaamde tufsteengebied. Tufsteen is het onmiskenbare en karakteristieke bouwmateriaal van de steden en dorpen in dit deel van de Toscaanse Maremma. De drie belangrijkste centra van dit gebied, Pitigliano, Sorano en Manciano zijn nog relatief onbekend, het zuiden van Toscane is een sprookjesachtig gebied zonder massatoerisme.

Het historische centrum van Sorano heeft zijn middeleeuwse karakter goed weten te bewaren, met haar tufstenen huizen, smalle steegjes en trappen die in de rotsen zijn uitgehouwen, behoort het tot I Borgi più Belli d'Italia. Op de top van de klif staat het 13e-eeuwse Fortezza Orsini, waar het Archeologisch Museum is ondergebracht en dat een adembenemend uitzicht over de vallei biedt. Het fort werd gebouwd door de Aldobrandeschi en vervolgens uitgebreid door de graven van Orsini. Het Burgerlijk Archeologisch Museum bevindt zich in het veertiende-eeuwse dee van het complex. Hier vertrekken ook de bezoeken aan het Orsini-fort en de ondergrondse loopbruggen van het zestiende-eeuwse bouwwerk.
Andere getuigenissen van het verleden zijn de Pieve di Sant'Antonio Abate, de kerk van Santa Maria delle Grazie en het Palazzo Pretorio. De Via Cava San Rocco is een van d mooiste vie cave. De steile wanden reiken tot 20 meter hoog. San Rocco, die zijn naam geeft aan de hele heuvel tegenover Sorano, was de patroonheilige van pandemieën.

Je wandelt Sorano binnen langs de Porta di Sopra, of  arco del Ferrini, en loopt tussen statige gebouwen en travertijnportalen door naar de chiesa della Collegiata (met een prachtig zestiende-eeuws doopvont en andere kunstwerken) en het Palazzetto Comitale, met een elegant hardstenen portaal in travertijn dat versierd is met heraldische rozen, je wandelt in een doolhof van smalle straatjes door de wijken Borgo, Ghetto en Lazzaretto, tot aan Masso Leopoldino.

Sorano, un pittoresco borgo medioevale, situato su di uno scosceso sperone di tufo e circondato da una rigogliosa ed incontaminata flora boschiva Sorano mantiene intatto il fascino dell'atmosfera medievale Sorano, cittā del Tufo, mantiene intatto il fascino dell'atmosfera medievale Sorano, un pittoresco borgo medioevale, situato su di uno scosceso sperone di tufo e circondato da una rigogliosa ed incontaminata flora boschiva

Suggestieve beelden van Sorano, een schilderachtig middeleeuws dorp op een rotsachtige heuvel van tufsteen[3]

 

Aan de westkant, buiten de oorspronkelijke stadsmuren, ligt de wijk Borgo, die ontstond na het verval op het einde van het middeleeuwse systeem en na de ontwikkeling van de bourgeoisie.
De oudste woonwijk is daarentegen die rond de tufsteenrots die nu Masso Leopoldino heet. Daar stond een fortificatie, waarvan de herinnering bewaard is gebleven in de naam van het straatje eronder: Via della Rocca Vecchia. Vlakbij bevindt zich de wijk Lazzaretto en het Piazza del Paio of Poggio, met uitzicht op de Cortilone, de voormalige graanschuur van de Orsini en de’ Medici.

Vanaf hier kan je langs een breed en zacht slingerend pad naar het plein boven op de Masso Leopoldino klimmen.Sorano, la città del tufo.jpg

Il Masso Leopoldino di Sorano, la Torre dell'Orologio e la Fortezza [2]

 

Als je Sorano bezoekt is het onmogelijk om de Masso Leopoldino niet op te merken, het bijzondere plein dat ver boven de skyline van Sorano uitsteekt en als een adelaar over de stad lijkt te waken.
De Masso Leopoldino is een imposante versterkte structuur die in de lengterichting langs de noord-zuidas in Sorano ingebed ligt.
Gedurende de middeleeuwen vormde het een soort versterkte citadel ter verdediging van het dorp eronder, zoals de naam Rocca vecchia (oude vesting) lijkt te bevestigen. In 1801 kwamen enorme blokken tufsteen los van de Masso, sleurden de kerk van Santa Caterina mee en verwoestten een deel van het dorp eronder. Het fort werd in de 18e eeuw versterkt in opdracht van de machtige hertog Leopold van Lotharingen in een poging om de stad onneembaar te maken. En met zijn hoge stenen muren en indrukwekkende vierkante bastion is hij daarin geslaagd. Het werk werd voltooid door Groothertog Leopold II, waardoor de rots de naam Leopoldino kreeg. Het gedeelte van het fort waar ooit de kerk van Santa Caterina stond is omgetoverd tot een prachtig panoramisch terras. Aan de zuidelijke kant van het panoramische terras staat een zeer oude maar nog steeds functionerende klokkentoren. Hij werd tegelijkertijd met het fort gebouwd en heeft dezelfde militaristische stijl.Il Masso Leopoldino, le meraviglie del tufo a Sorano, nella Maremma toscana

Il Masso Leopoldino, le meraviglie del tufo a Sorano, nella Maremma toscana [4]

 

De Masso Leopoldino is een ongelooflijk uitkijkpunt vanwaar je de stad en de vallei en de heuvels errond kunt bewonderen. Je kan er ook de oude Colombari, grotten met urnenmuren die door de Etrusken werden gebruikt die er duiven kweekten en die later werden gebruikt om voedsel en vee in op te slaan.

Toen hertog Leopold Masso Leopoldino liet bouwen, ontwierp hij één ingang, de Porta dei Merli, die vandaag de dag nog steeds bestaat. Het is een oude boog, uitgehouwen in travertijn en bekroond door twee wapenschilden, waarvan de eerste toebehoort aan Cosimo II de'Medici en de andere aan Niccolò IV Orsini.Sorano - Porta dei Merli - wide   Sorano - Porta dei Merli - zoom   SoranoPortaDeiMerli3

Sorano, Porta dei Merli

 

 

Sorano, Porta dei Merl

 

 

Sorano, Porta dei Merli (dall'interno)

 

Mappa Masso Leopoldino | Ingrandire mappa

Fortezza Orsini

De vesting Orsini was een onneembare vesting en kasteel. Het fort van Sorano is nog nooit veroverd. Het fort was oninneembaar, labyrintisch,en zelfvoorzienend. Het was n staat om eindeloze belegeringen te weerstaan. Vier jaar lang probeerde Siena in de 15e eeuw het verzet te breken.
De Aldobrandeschi hadden Sorano al in de vroege middeleeuwen versterkt, maar het waren de Orsini die de stad in een formidabel militair garnizoen veranderden en het samen met het Palazzo Orsini in Pitigliano tot één van hun belangrijkste residenties en machtscentrum van hun graafschap maakten.
Als je het fort binnenkomt vanuit het bovenste gedeelte van Sorano, zie je het monumentale wapenschild boven het gewelf: het herinnert aan de Aldobrandeschi (met hun klimmende leeuw) en de Orsini (de vijfbladige roos en de heraldische beer).

 

Fortezza Orsini (Sorano)

Fortezza Orsini (Sorano) [5]

 

Het Fortezza Orsini is een meesterwerk van architectonisch evenwicht. De ontwerpers hebben zich aangepast aan de geografie van de zuidelijke uitloper van de stad. Gian Francesco Orsini en zijn zoon Niccolò IV gaven in de 16e eeuw de Sienese architect Antonio Maria Lari de opdracht om de verdediging van de vesting te versterken door de paradeplaats en de twee bastions te bouwen, het fort moest bestand zijn tegen de nieuwe vuurwapens.
Twee bastions, aan de oost- en westkant, beschermen de donjon. Ze zijn gewijd aan Marcus, de patroon van Venetië, en Petrus, Petrus is patroonheilige van Rome, de steden van de Orsini. Nicolaas III was een huurling-strijder: hij verkocht zijn militaire vaardigheden en zijn leger werd verschillende keren ingehuurd door de Venetiaanse doges. Rome daarentegen was de thuisstad van de Orsini.

 

Sorano, veduta   Sorano, Rocca Orsini,particolare stemma Orsini-Aldobrandeschi   Sorano, rocca orsini, 12 stemma orsini-aldobrandeschi

Sorano, veduta

 

Sorano, Rocca Orsini, particolare stemma Orsini-Aldobrandeschi

 

 

Sorano, Fortezza Orsini, stemma Orsini- e Aldobrandeschi

 

Sorano is een vestingstad en alle inwoners van het dorp konden er hun toevlucht zoeken. Het fort had reservoirs om regenwater op te vangen, het kon energie opwekken uit de wind en de molenstenen van een molen verwerkten graan en salpeter. Soldaten werden gevoed en er werd poeder gewonnen om munitie van te maken. Er is zelfs een kleine tufsteengroeve in de kelder [].

 

De Cortilone


De Cortilone is een gebouw vlakbij de Masso Leopoldino, aan het einde van de Via della Rocca di Sorano.
De Cortilone werd gebouwd in opdracht van Niccolò IV in 1559. Het is een gedurfd gebouw dat lijkt te balanceren op de rand van de canyon van de Lente. Twee muren lijken zich vast te klampen boven de afgrond. Niccolò wist dat hij vijanden had en wilde dat zijn versterkte stad lange belegeringen kon weerstaan: de Cortilone was een immense graanschuur van meerdere verdiepingen, waarvan het dak werd ondersteund door enorme bogen.
In de tweede helft van de 20e eeuw werd het gebouw verlaten, al bood het nog onderdak aan gezinnen die uit de oude vervallen huizen in Sorano waren gezet.Sorano, nella parte nord dell'abitato, si erge la massiccia costruzione il Cortilone

Sorano, nella parte nord dell'abitato, si erge la massiccia costruzione il Cortilone [1]

 

Tegenwoordig is de Cortilone een grote open ruimte die wordt gebruikt voor kunstexposities en in augustus wordt er de historische Mostra mercato gehouden, waarin een aanzienlijk en representatief aantal ambachtslieden de vrucht van hun vindingrijkheid en creativiteit tonen en demonstreren.
Vanuit de kleine ramen van de Cortilone heb je een adembenemend uitzicht, niet alleen op de oude stad, maar ook op het natuurlijke terras van San Rocco en het landschap van groen en tufsteen dat het dorp samen met de rivier de Lente omringt.


Sorano, la valle del fiume č costellata di grotte che un tempo venivano utilizzate come abitazioni

Sorano, la valle del fiume è costellata di grotte che un tempo venivano utilizzate come abitazioni [3]

 

   
   

De Via Cava San Rocco

Langs de Via del Cotonetto en de Via del Lato wandelen we naar beneden naar de Porta dei Merli. De Porta dei Merli, ook bekend als Porta di Sotto, bevindt zich aan de voet van de Masso Leopoldino.

Hier begint een mooie wandeling langs de Vie Cave van Sorano naar de necropolis van San Rocco die zich ongeveer twee kilometer van Sorano bevind. Het gebied rond de chiesetta San Rocco is bezaaid met verschillende Etruskische graven, wat getuigt van het gebruik van San Rocco als necropolis.

DeVie Cave hebben de vorm van unieke lange en smalle paden, diep liggene$de wegen wegen die in de tufsteen zijn uitgehouwen en waarvan de wanden hier tot 20 meter hoog kunnen zijn. Deze Via Cava San Rocco is de belangrijkste van de Vie Cave rond Sorano, omdat het de Etrusken naar hun necropolis leidde.Sorano, Via Cava San Rocco   Via Cava San Rocco, caverne e grotte, Sorano   La Via Cava San Rocco, canalizzazioni sulla Via Cava

Sorano, Via Cava San Rocco

 

 

Via Cava San Rocco, caverne e grotte, Sorano

 

 

 

La Via Cava San Rocco, canalizzazioni sulla Via Cava

 

Belijk de kaart op Google Maps


 
   

San Rocco, die zijn naam geeft aan de hele heuvel, werd aangeroepen tegen pestepidemieën. Hij werd rond 1350 geboren en hij verpleegde zieken, waaronder mensen die aan de pest leden. Van San Rocco wordt gezegd dat hijzelf de pest kreeg en dit overleefde. De kleine kerk op de top van de heuvel, de chiesetta di San Rocco is aan hem gewijd.Via Cava di Poggio Prisca, Necropoli di Sovana, Parco Archeologico Città del Tufo, Toscana
  Via Cava San Rocco, caverne e grotte, Sorano   Veduta di Sorano e Il Cortilone dal ponte sul fiume Lente

Via Cava di Poggio Prisca, Necropoli di Sovana, Parco Archeologico Città del Tufo, Toscana

 

Via Cava San Rocco, Caverne e grotte, Sorano

 

 

Via Cava San Rocco. Uitzicht op Sorano en Il Cortilone van op de brug over de rivier de Lente

 

 

 

 

 

Album Sorano | Galleria immagini


Sorano

 

       
Fortezza Orsini (Sorano) 01   SoranoSanNiccolo2   Cappella della Madonna del Buonconsiglio, veduta del Masso Leopoldino a Sorano

Fortezza Orsini, Sorano

 

 

Collegiata di San Niccolò

 

 

Cappella della Madonna del Buonconsiglio, veduta del Masso Leopoldino a Sorano

 

Sorano, Porta di Sopra   Massa Leopoldino, Sorano   MassoLeopoldino

Porta di Sopra

 

 

Sorano, Masso Leopoldino

 

 

Il Masso Leopoldino di Sorano

Sorano, Insediamento rupestre di San Rocco, volto sorridente   Parco degli Etruschi, Sorano, scacciadiavoli sulle pareti della via cava   VitozzaCastello

Sorano, Insediamento rupestre di San Rocco, volto sorridente

 

 

Parco degli Etruschi, Sorano, scacciadiavoli sulle pareti della via cava

 

 

Rupestre di Vitozza, La Chiesaccia

 

Sovana, is een gehucht van Sorano. Het was de geboorteplaats van Ildebrando da Sovana, de latere paus Gregorius XII.

Als je Sovana binnenkomt, bereik je al snel het hart van het dorp, het Piazza del Pretorio, waar zich de belangrijkste monumenten bevinden: het Palazzo dell'Archivio, de Loggetta del Capitano en het Palazzo del Pretorio. Aan de overkant staat de kerk van Santa Maria, waar zich een prachtig ciborie uit de 8e eeuw bevindt. Ook niet te missen is de kerk van San Mamiliano. De hoofdstraat van de stad, geplaveid met terracotta tegels, leidt vervolgens naar de Duomo, de voormalige kathedraal, met zijn versierde portaal en apsis bekroond door een koepel.
De kathedraal was lange tijd de zetel van het bisdom. Dit lijkt te danken te zijn aan het evangelisatiewerk dat in Sovana werd gepromoot door Mamiliano, de bisschop van Palermo. Zijn overblijfselen worden bewaard in de kleine en fascinerende tufstenen crypte.Sovana, rocca aldobrandesca 06   Sovana, chiesa di s. maria maggiore, ext. 01   Duomo di sovana, ext. 01

Rocca Aldobrandesca

 

 

Chiesa di Santa Maria Maggiore

 

 

Sovana Duomo

 

Wandelen in Toscane

Trekking in Toscana | I sentieri delle Città del tufo | Walking along the Etruscan pathways, the vie cave


Sorano

Itinerary from Sorano, to the ancient city of Vitozza and San Quirico | 9 km | 2 hours | gpx

Sovana

Sovana - Sorano, along the Etruscan vie cave | 13,37 km | 2 h 40 min | gpx

Escursione per le vie cave degli Etruschi, da Sovana a San Rocco e Sorano | 15,89 km | 3 h 10 min | gpx

Van Sovana naar Pitigliano, door de vie cave | 5,03 km | 1 h | gpx

Van Pitigliano naar Sovana, door de vie cave | 8 km | 1 h 35 min | gpx [langs de via cava San Giuseppe] 

 

Photo album Podere Santa Pia

Ondergedompeld in de rust van het Toscaanse platteland, op 3 km van Castiglioncello Bandini, ligt Podere Santa Pia, een vakantiehuis omringd door de aroma's van het mediterrane struikgewas en met een panorama van zeldzame schoonheid. De natuur en de omliggende paden zijn een ideale plek voor liefhebbers van stilte en rust.

Het natuurhuis Podere Santa Pia is authentiek Italiaans, het is niet perfect maar zeer sfeervol. De ruwe natuurstenen muren aan de buitenkant, de terracotta vloeren, de grote open haard in de keuken en hier en daar robuuste houten balkenplafonds zorgen voor een karakteristieke oude Toscaanse sfeer. Italiaanse buren vertelden dat dit vroeger een klein klooster was. Hier trokken jonge vrouwen zich terug om zich aan een geestelijk leven in een ongerepte omgeving te wijden. De omgeving is adembenemend.Podere Santa Pia, Mattina   L’aria frizzante dell’autunno, la natura che si colora e le prelibatezze delle nostre colline   Vakantiehuis Podere Santa Pia, in de Toscaanse Maremma (Castiglioncello Bandini)

Podere Santa Pia, Mattina

 

 

L’aria frizzante dell’autunno, la natura che si colora e le prelibatezze delle nostre colline

 

   
odere Santa Pia, mystic holiday home in the heart of the Tuscan Maremma   Natuurhuis Podere Santa Pia (Castiglioncello Bandini)   The golden light and magic atmosphere of the Tuscan Maremma

odere Santa Pia, mystic holiday home in the heart of the Tuscan Maremma

 

 

       

Dichtbij het huis ligt een uniek privaat zwembad (12 x 5 m). Op het ruime terras rond het zwembad staan ligzetels, tafels, stoelen... Ook dit is een ideale plek om buiten te eten, om te genieten van een apero of een diner al fresco. Het uitzicht is werkelijk schitterend, hier verdwaalt je blik over de heuvels van de Toscaanse Maremma die zich uitstrekt tot aan de Thyrreense Zee.

 

Early morning light at the private swimming pool at Podere Santa Pia   A bigger splash in swimming pool at Podere Santa Pia, southern Tuscany”/> </a></a></td>
  <td align=   A bigger splash in the pool, Podere Santa Pia, Castiglioncello Bandini, Cinigiano, Tuscany“/></a></td>
   </tr>
   <tr>
    <td> </td>
   </tr>
  </tabl

The diving figure, frozen in mid-air, heralds a suspended moment pregnant with both anticipation and release

 

 

A bigger splash in swimming pool at Podere Santa Pia, southern Tuscany

 

 

A bigger splash in the pool, Podere Santa Pia, Castiglioncello Bandini, Cinigiano, Tuscany

 

 


[1] Foto di , licenziato in base ai termini della licenza Creative CommonsAttribution 2.0 Generic (CC BY 2.0).
[2] Foto di Maddy16869, licenziato in base ai termini della licenza he Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.
[3] Photo by , published under a Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0) license.
[4] This Image was taken by Virtual-Pano, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.The original image is a panorama consisting of multiple frames that were merged or stitched in software.