Alberese

Parco Naturale delle Maremma

Walking in the Parco Naturale della Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

        Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
La Costa Toscana

CapalbioPanorama.JPG

E N G       I T

Capalbio (1)

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   


Capalbio

   
   

Capalbio is een klein maar spectaculair, ommuurd stadje in het zuiden van de Toscane, 5 km van de kust. Het geïsoleerde dorp ligt op een heuvel in het binnenland en met zijn web van straatjes, is het zeker de moeite waard. Net als de Giardino dei Tarocchi ten zuidoosten van het dorp. De Giardino is een monumentale beeldentuin gebaseerd op Tarotkaarten en aangelegd door de beeldhouwster Nikki de Saint-Phalle. Voor de aanleg van het park liet Niki de Saint Phalle zich inspireren door het park Güell van Gaudi in Barcelona en het Parco dei mostri in Bomarzo.
Niki de Saint Phall begon in 1979 aan het park samen met haar echtgenoot Jean Tingely en tal van kunstenaars en ze werkte er bijna 20 jaar aan. 

Capalbio is een stad met een rijke en lange geschiedenis. Het is een favoriete vakantieplek voor Romeinen, en in de kleine middeleeuwse straatjes vind je erg veel goede restaurants.

In Capalbio zijn twee kerken een bezoek waard, het Oratorio della Provvidenza en de Chiesa di San Nicola, dat onder het fort gelegen is. Beide kerken zijn gedecoreerd met erg mooie fresco's.
Capalbio nella Maremma, la cittą medievale affacciata sul mare

Capalbio nella Maremma, la città medievale affacciata sul mare [7]

 

Capalbio is de meest zuidelijke gemeente van de provincie Grosseto en wordt ook wel Klein Athene genoemd vanwege het historisch-artistiek belang dat deze stad tijdens de Italiaanse Renaissance had. Het dorp is volledig omringd door middeleeuwse muren. Het oude middeleeuwse hart van de stad is te bereiken door de Porta Senese en de Porticina (klein poort).
De romaanse Chiesa di San Nicola bevat fresco's uit de 14e eeuw (linkerkapellen) en de 15e eeuw (rechterkapellen). De laatste kapel links werd in 1936 geschilderd door Cesare Vagarini, een schilder en restaurateur uit Siena.
Buiten de muren, op de Piazza Provvidenza, staat het Oratorio della Madonna della Provvidenza, met een 15e eeuwse fresco in de stijl van Il Perugino en Pinoricchio.

Capalbio, Chiesa di San Nicola
Chiesa di San Nicola

         

De Giardino dei Tarocchi

Het beeldenpark giardino dei Tarocchi is het magnum opus van Niki de Saint Phalle. Op fraaie en speelse wijze heeft de in 1930 geboren, Franse kunstenares sculpturen van het beeldenpark van Bomarzo in een eigen beeldentuin verwerkt. Het park beeldt 22 figuren uit van het tarot-spel, zoals de dood, de kat, de duivel.… De beelden, zijn allen verschillend in grootte en zijn gedecoreerd met mozaïeken, keramiek, glas en spiegels, en lijken soms geïnspireerd op het Parc Guël van Gaudi. De beelden zijn geplaatst in een schitterend decor met waterpartijen. Sommige beelden zijn zo groot dat je er kan binnengaan en Kinderen kunnen enkele beelden beklimmen. Op 15 mei 1998 werd de Giardino officieel geopend.
Niki de Saint Phalle stierf in 2002 op 71-jarige leeftijd na een periode van langdurige ziekte, onder meerveroorzaakt door de giftige polyester die ze door het vele gieten inademde.


Giardino dei Tarocchi

Giardino dei Tarocchi

 

 
   
   
Chiesa di San Nicola dalla Torre della Rocca Aldobrandesca Capalbio   Capalbio, Chiesa di San Nicola   Torre Senese, Capalbio

Chiesa di San Nicola dalla Torre della Rocca Aldobrandesc,a Capalbio, Maremma, Province of Grosseto[2]

 

 

Capalbio, Chiesa di San Nicola

 

Mura di Capalbio, Torre Senese


CapalbioMura2   Mura di Capalbio, Particolare del camminamento di ronda   Capalbio - Camminamento sulle mura 01

Mura di Capalbio

 

 

Mura di Capalbio

 

 

Veduta di un tratto delle Mura di Capalbio

Ansedonia, Torre e forte della Tagliata 01   The Tagliata Tower, or the Puccini Tower
  The Tagliata Tower, or the Puccini Tower

Ansedonia, Torre e forte della Tagliata

 

Torre della Tagliata

 

Spiaggia e Torre della Tagliata

 

 

Niki de Saint Phalle, Giardino dei Tarocchi

 

Niki de Saint Phalle geldt als een boegbeeld van het Nouveau Réalisme, de Franse pendant van de angelsaksische Pop Art. Zij verwierf vooral bekendheid door haar vaak reusachtige Nana-beelden. Breoemd is har mozaïek-techniek die zij voor haar beelden van vooral vrouwen gebruikte. Haar over het algemeen grote beelden met veel ronde en bolle vormen - symbolen van vruchtbaarheid en vitaliteit - kregen daardoor een veelkleurig en speels uiterlijk. Op het plein voor de ingang van het oude centrum staat een kleurrijke fontein, de Nana Fontaine.Niki de Saint Phalle, Nana-Fontaine, Capalbio

Niki de Saint Phalle, Nana-Fontaine, Capalbio [6]

 

Niki de Saint Phalle begon in 1978 aan de eerste beelden van met de bouw van haar zogeheten 'Tarot-tuin', bijgestaan door haar man, de Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely en andere kunstenaars en ambachtslieden. Bij de aanleg van de Tarot-tuin waren voor Niki de Saint Phalle behalve natuurlijk de Tarot-kaarten, ook het Parque Guell in Barcelona van Gaudi, de tuin van de Villa d'Este in Tivoli, en het beeldenpark Parco dei mostri in Bomarzo. inspirerende voorbeelden.
Na het zien van het Guellpark in Barcelona dat haar diep geïnspireerde, droomt Niki de Saint Phalle ervan een vergelijkbare plek te creëren, met eenzelfde magie en schoonheid.
Haar vriendin Marella Caracciolo, stelt haar in staat haar droom waar te maken en schenkt haar een stuk familiegrond. Zo begon deze monumentale onderneming van Niki de Saint Phalle, het was een toevluchtsoord en een obsessie, een liefdesobject waaraan iedereen van haar vrienden zich kon wijden, keramisten, architecten, haar man Jean Tinguely, al deze kunstenaars droegen bij tot het betoverende park in het uiterste zuiden van Toscane.

De tuin is gelegen in Garavicchio, een frazione van Capalbio, enkele kilometers ten zuiden van de stad.Il Giardino dei Tarocchi | Niki de Saint Phalle
Adres | Garavicchio - Capalbio (GR)
Open | Van 1 april to 15 oktober: 14.30 – 19.30

 

 

Niki de Saint Phalle by Lothar Wolleh Niki de saint-phalle, giardino dei tarocchi, ingresso 02 Niki de saint-phalle, Motto dell'artista, su una piastrella de L'Appeso

Niki de Saint Phalle by Lothar Wolleh

 

Niki de Saint-Phalle, Giardino dei Tarocch

 

Niki de saint-phalle, Motto dell'artista, su una piastrella de L'Appeso

 

Niki de Saint Phalle, Il Mago, La Papessa, Giardino dei Tarocchi, Capalbio   Niki de Saint Phalle, La Papessa (particolare), Giardino dei Tarocchi, Garavicchio (Capalbio)   Niki de Saint Phalle, L’Imperatore, Giardino dei Tarocchi, Capalbio

Niki de Saint Phalle, Giardino dei Tarocchi, Capalbio

 

Niki de Saint Phalle, La Papessa (particolare), Giardino dei Tarocchi, Garavicchio (Capalbio)

 

Niki de Saint Phalle, L’Imperatore, Giardino dei Tarocchi, Capalbio

 

Niki de Saint Phalle, La Morte, Giardino dei Tarocchi, Capalbio   Niki de Saint Phalle, Il Sole, Giardino dei Tarocchi, Capalbio   Niki de Saint Phalle, L’Imperatrice-Sfing, Giardino dei Tarocchi, Capalbio

Niki de Saint Phalle, La Morte, Giardino dei Tarocchi, Capalbio

 

 

Niki de Saint Phalle, Il Sole, Giardino dei Tarocchi, Capalbio

 

Niki de Saint Phalle, L’Imperatrice-Sfing, Giardino dei Tarocchi, Capalbio

Het natuurreservaat Lago di Burano

 

La Torre di Buranaccio, Lago di Burano, Capalbio

La Torre di Buranaccio, Lago di Burano, Capalbio [4]

 

Deze oase was het eerste door het WWF (wereld natuurfonds) beschermd gebied. Het meer van Burano is eigenlijk een kunstvijver die door een gedeeltelijk kunstmatig aangelegd kanaal verbonden is met de zee.
De oase strekt zich uit over 400 hectare en is rijk aan planten en dieren en er zijn vele mooie wandelroutes met schuilhutten en torens.
Je kan een wandeling maken rond het meer en vervolgens richting Ansedonia.

In 2004 draaide Michelangelo Antonioni er Il filo pericoloso delle cose, de laatste episode van een drieluik Eros (2004). Dit is niet de beste film van Antonioni.

 

 

Cosa, Ansedonia en de toren van Puccini


Ansedonia is een badstad met mooie villa's die verscholen liggen in de maquis. Op de top van de heuvel bevinden zich de ruïnes van Cosa, een Romeinse kolonie uit 273 v.o.t.
Giacomo Puccini woonde ooit een tijd in de toren die naar hem genoemd werd. Hij zou er de eerste actes van Turandot geschreven hebben.
Er zijn nog sporen van de romeinse nederzetting te bewonderen, er zijn nog een villa, een stadspoort, een forum en enkele tempelresten te zien.[2] Rechts van het strand vind je de de Tagliata Etrusca, een door de Etrusken gebouwd kanaal dat de waterspiegel in de haven op hetzelfde peil hield met het peil van de zee.
De plek geeft een wat mistroostige indruk. Het zwarte zandstrand, de afbrokkelende muurtjes nodigen niet uit tot een lang verblijf. Strandliefhebbers kunnen beter het aan de andere kant van de heuvel gelegen zandstrand van de Tombolo di Feniglia bezoeken, een van de mooiste stranden van Toscane.

Cosa

'Het langzame opgaan van het gebied van de Etrusken in het Romeinse Rijk (vanaf de 4e eeuw v. Chr.) leidde ook op cultureel gebied tot een geleidelijke overgang die pas voltooid was in de '1e eeuw v. Chr. (keizer Augustus). Vanaf dat moment volgde men op cultureel terrein slaafs de trends uit Rome. In Toscane zijn overblijfselen uit de Romeinse tijd relatief schaars: de muren van Cosa (bij het huidige Ansedonia) vormen het vroegste Romeinse monument 3e eeuw v. Chr.). Van later (tussen de 1e eeuw v. Chr. en de eerste 100 jaar van onze jaartelling) dateren de resten van amfitheaters in Lucca en Arezzo, van een theater en thermen in Volterra en van thermen in Pisa. De Romeinse oorsprong van een aantal steden (waaronder Lucca en Florence) is herkenbaar aan hun systematische opzet, met twee loodrecht op elkaar staande hoofdstraten die met hun zijstraten een schaakbord patroon vormen. Het was de basisvorm van het Romeinse 'castrum', het legerkamp, een vorm die de Romeinen van de Etrusken hadden overgenomen. Belangrijke resten uit de Romeinse tijd zijn ook te vinden in Fiesole. waar een theater en delen van een tempel en thermen zijn blootgelegd. In Umbrië zijn Romeinse overblijfselen te zien in Assisi (Minervatempel en amfitheater), Spoleto (de Areo di Druso en het theater), Spello (muren en poorten) en Gubbio (theater). Zeer indrukwekkend zijn de ruïnes van de Romeinse stad 'Carsulae', in de buurt van San Gemini'.[1]

.

View on Cosa

De heuvel van Cosa en de Tombolo di Feniglia, gezien vanuit Orbetello.

 

Parco Archeologico e Paesaggistico Valle d'Oro

Villa delle Colonne

In het directe achterland van Cosa, op korte afstand van Aurelia, kan je de overblijfselen bewonderen van een belangrijke Romeinse villa, de Villa delle Colonne.
Van de oorspronkelijke indeling van het gebouw, daterend uit de 1e eeuw v.o.t. en in de tweede eeuw n.o.t. zijn de omtrekmuren die uitgerust zijn met ronde torentjes in hun geheel bewaard gebleven.
De muur met torentjes, gebouwd in navolging van de stadsversterkingen, is een element dat andere woningen in het Cosa-gebied kenmerkt, zoals de beroemde nabije villa van Settefinestre. De Villa delle Colonne heeft niet alleen een vergelijkbare lay-out als de laatste, maar moet ook aan dezelfde familehebben toebehoord, de familie van senatoren Sestii.Villa Settefinestre

Villa Settefinestre ligt op een heuvel tussen Capalbio en Orbetello. De villa is een laat-republikeinse Romeinse slavenvilla die eigendom was van de familie Volusii, en gebouwd werd in de 1e eeuw v.o.t. en uitgebreid in de 1e eeuw n.o.t. met een grote cryptoportiek. De villa is in een latere periode versterkt en de vesting werd in de 15e eeuw verbouwd tot een meer moderne villa. Het werd opgegraven in 1976-1981 onder leiding van Andrea Carandini en zeer grondig gedocumenteerd.
De site van Villa Settefinestre werd in de jaren 70 ingericht als een luxe vakantieverblijf, met de ruïnes, open voor het publiek, schilderachtig opgenomen in het tuinplan.[3]Villa di Settefinestre, Giardino, Capalbio
Villa di Settefinestre, Giardino, Capalbio. Foto Andrea De Maria [5]


Wandelen in het zuiden van Toscane | Trekking Capalbio

 

Trekking | N.4 Anello Monte Capalbiaccio Itinerario ad anello da Capalbio

Mappa Anello Monte Capalbiaccio | Aggrandire mappa

Anello Monte Capalbiaccio Itinerario ad anello da Capalbio | 3.7 km

Livello di difficoltà: medio - alta
Dislivello: 158 m
Lunghezza sentiero: 3.7 km
Tempo di percorrenza a piedi: 1:10 h 

 

Anello di Monteti

 

Anello di Monteti | Kaart vergroten

 

 

Fietsen in het zuiden van Toscane | Cicloturismo nella Maremma in Toscana

33. La bassa valle dell’ Albegna | The Lower Albegna Plain - 89 km

ORBETELLO - STRADA DI CAMERETTE - ANSEDONIA (COSA ) - OASI WWF LAGO DI BURANO - CHIARONE SCALO - GARAVICCHIO (GIARDINO DEI TAROCCHI) - BORGO CARIGE - CAPALBIO - MARSILIANA - MAGLIANO IN TOSCANA - QUATTROSTRADE - ORBETELLO SCALO - ORBETELL

34. Ciclopista del Sole - 94.3 km (Capalbio) / 93.5 km (Orbetello)

Follonica - Castiglione della Pescaia - Marina di Grosseto - Grosseto - Strada Comunale della Grancia - Montiano - Magliano in Toscana
Variante Capalbio: Marsiliana - Capalbio
Variante Argentario: s.r. 74 - Quattrostrade - Orbetello Scalo - Orbetello

 


Toscane is een van de meest spectaculaire streken in Italië. Hier ligt is de bakermat van de Italiaanse Renaissance. In de prachtige heuvels van de Toscaanse Maremma, gelegen ten noorden van Capalbio, ligt de idyllische vakantiehuis Santa Pia, waar gasten van over de hele wereld kunnen meegenieten van het echte Italiaanse leven, la dolce vita Italiana. Op een dominante plek boven op een hoge heuvel kijkt het vakantiehuis uit over het omringende Toscaanse heuvellandschap.

Geheime plekken in het zuiden van Toscane | Podere Santa Pia

 


 
   
De kust van  Capalbio strekt zich 12 km uit van Ansedonia tot de uiterste grens van Toscane:
La Torba, met zijn antracietkleurig zand, Macchiatonda en Chiarone met de beroemdste strandinrichting.
Een naaktstrand vind je voor het reservaat Lago di Burano. Je kan het bereiken via het strand van Macchiatonda. Vanaf het verlaten strandhuis wandel je vervolgens zo’n 20 minuten zuidwaarts.

Le spiagge più belle della Toscana | Naturistische stranden in Toscane | La costa, le spiagge e il mare della Toscana naturista

The most beautiful beaches of Tuscany | From Principina a Mare to Ansedonia

 

 

  Francis Sutcliffe - Three Naked Boys Around a Coble.jpg
     

Grotere kaart weergeven

 

Restaurants in Capalbio en omgevingRistorante Antica Pinciana

Strada Di Villa Pinciana 2, 58011 Capalbio
http://www.anticapinciana.com/

Trattoria la Vallerana
Via Monte Forcato, 58011 Capalbio
www.vallerana.it/index.htm

La Porta Gialla
Via Roma, 19, 58011 Capalbio
Telefono 0564 890305

La Selva
9, Str. Selva Nera - 58011 Capalbio

Trattoria Il Cinghiale
Piazza della Repubblica 2, 58010 Capalbio
+39 0564 890686

Trattoria Al Pozzo
Via Vittorio Emanuele 17, 58011 Capalbio
0564896780

Terra Etrusca
Via Piemonte, 6, 58011 Capalbio
+39 0564 898699
www.terraetrusca.it/it

L'angolo di Capalbio
Piazza della Provvidenza, 3, Capalbio

Tullio
Via nuova, 27, Capalbio
0564/896196

La Bracieria di Tiburzi
Via Chiarone Scalo, 5, 58011 Capalbio
0564890670
http://www.labracieriaditiburzi.com/

Ristorante Vivo
Loc. La Torba S.S. Aurelia km 135 | Loc. La torba, 58011 Capalbio
39 0564 172 8529
www.ristorantevivo.it

Il Vignolo
Via Giacomo Puccini,48, Capalbio
347 3078647

Locanda Rossa
Strada Capalbio-Pescia Fiorentina no 11B, 58011 Capalbio

Il Girasole
Via Aurelia Km 127,00, Capalbio

Trattoria La Torre da Carla
Via Vitt. Emanuele 33, 58011 Capalbio
+39 (0)564896070
www.trattoriadacarla.it

La Porta
Via Vittorio Emanuele Ii, 1, Capalbio
39-56-489-6311
www.ristorantelaporta.com

Trattoria Toscana
Via IV Novembre, 2, 58011 Capalbio

Il Ginepro Coccolone
Localita Macchiatonda, 58011 Capalbio
327 4369680
331 2763241

Trattoria da Gianni
Loc. Viale dei Pini, Casale Nuovo, Capalbio
3395416612

Il Frantoio
Renato Fucini, 10, 58011 Capalbio

Osteria Al Vecchio Comune
Via Nuova 25, Capalbio

Trattoria Da Maria
Via nuova, 3, 58011 Capalbio

 

Bij de ingang van het door haar ontworpen park Giardino dei Tarocchi staat het motto van Niki de Saint Phalle te lezen:

 

Niki de saint-phalle, giardino dei tarocchi, l'appeso, motto

Foto van Sailko

 

“A me dà più soddisfazione fare qualcosa di bello per gli altri e per me che avere, AVERE, AVERE… sempre di più, di più, DI PIÙ…”

.

[1] Foto di LigaDue, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione 3.0 Unported.
[2] In 396 v.o.t. is Veio de eerste etruskische stad die in handen van de Romeinen valt. Vervolgens ook Roselle, Tarquinia en tenslotte Vulci in 280 v.o.t. Binnen enkele decennia kwam hele gebied komt onder controle van de Romeinen die verantwoordelijk zullen zijn voor de verwoesting van vele etruskische centra, maar ook van de bouw van nieuwe en belangrijke steden, zoals “Cosa” op het voorgebergte van Ansedonia, de reconstructie van de haven en het uitbouwen van een wegennetwerk, de “Aurelia”, de “Aemilia Scauri” en de “Clodia” die Saturnia met Rome verbond.
[3] Foto van Sailko | Wikimedia Commons contiene immagini o altri file su Giardino dei Tarocchi
[4] Foto di Girolamo Cannatà, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione 3.0 Unported.
[5] Andrea Carandini; M. Rossella Filippi (1985). Settefinestre: una villa schiavistica nell'Etruria romana. Panini.
[6] Photo by Hari Seldon, published under a Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0) license.
[7] Foto di , licenziato in base ai termini della licenza Creative CommonsAttribution 2.0 Generic (CC BY 2.0).