Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Città del tufo

Pitigliano 24b.jpg

Pitigliano, een unieke Etruskische stad in de Toscaanse Maremma en een van de mooiste dorpen van Toscane [1]


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Pitigliano

   
   

Pitigliano, la magica città del tufo, is een van de mooiste dorpen van Toscane. Het van oorsprong Etruskische stadje is prachtig gelegen op een tufsteenrots in de Toscaanse Maremma. Als je Pitigliano vanuit het zuiden nadert heb je een weergaloos uitzicht op de stad. Aan het Sanctuarium van de Madonna delle Grazie is een mooie plek om even halt te houden en de indrukwekkende schoonheid van Pitigliano te ondergaan.

De belangrijkste bezienswaardigheden in Pitigliano zijn het Palazzo Orsini (met het Museo Diocesano), de Duomo, de Chiesa di San Rocco, het Joodse ghetto en de opvallende aquaduct, de Acquedotto Mediceo. 


   
   

Mappa Pitigliano | Ingrandire mappa


 
   

Een kleine geschiedenis van Pitigliano

Pitigliano is de stad van de Orsini’s, een pauselijke familie uit Rome die Pitigliano vanaf 1293 bestuurde. Tot die tijd behoorde het stadje toe aan de familie Aldobrandeschi, een invloedrijk geslacht dat het hele zuidelijke Toscane in handen had. Door een huwelijk met de Orsini’s kwam Pitigliano onder Romeinse invloedssfeer. In 1293 trouwde Anastasia, dochter van gravin Margherita Aldobrandeschi, met Romano Orsini. Het graafschap Sovana waartoe Pitigliano behoorde, werd de bruidsschat, en de zetel van het graafschap werd naar Pitigliano overgebracht. Het wapen van de Orsini’s siert de toegangspoort naar het historisch centrum van Pitigliano.
De Orsini's heersten eeuwenlang over het graafschap Pitigliano en verdedigden het tegen de voortdurende pogingen tot onderwerping, eerst door Siena en Orvieto, later ook door de' Medici uit Firenze.
Pas in 1574 stond Niccolò IV Orsini Pitigliano af aan de familie de'Medici en in 1604 werd Pitigliano geannexeerd door het Groothertogdom Toscane. De' Medici hadden echter weinig belangstelling voor het lot van de stad, die dan ook al snel in verval raakte. Pas in 1737, onder het groothertogdom de Lorena, kende Pitigliano een langzaam economisch en cultureel herstel.

 

Via dei Lavatoi, een wandeling in de omgeving van Pitigliano

De Via dei Lavatoi is een aangename wandeling, een passeggiata die leidt naar de twee oude wasbekkens van de stad waar de vrouwen nog hun was deden het tot begin van de twintigste eeuw.
De route loopt langs de zogenaamde Selciata, de afbakening van het tufsteen rots waarop Pitigliano gebouwd is, tot aan de Porta di Sovana, een van de oudste en belangrijkste ingangen van Pitigliano.
Vanaf Piazza Petruccioli daal je de trappen af naar de Via dei Lavatoi, en wandel je langs de grote bogen van de Aquadotto Medicae, waar je een eerste groep wasbekkens in travertijns marmer terugvindt.

De Vie Cave en wandelen rond Pitigliano

Het gebied rond Pitigliano en Sovana is bijzonder rijk aan Etruskische ruïnes, necropoli en de beroemde vie cave, in tufsteen uitgehakte wandelgangen die kilometers ver konden reiken. Ze doorkruisen dit gebied tot in Sorano en Sovana en het is een bijzondere ervaring langs deze mysterieuze paden te wandelen. Het hoogtepunt van deze wandelingen is telkens weer de confrontatie met het rijke Etruskische erfgoed.
De belangrijkste vie cave in de omgeving van Pitigliano zijn de Via Cava di San Giuseppe, Via Cava di Poggio Cani, Via Cava dell'Annunziata, Via Cava di Fratenuti, Via Cava Madonna delle Grazie en de Via Cava del Gradone.

Trekking in Tuscany | I sentieri delle Città del tufo | Walking along the Etruscan pathways, the vie cave

 

Sovana

Sovana - Sorano, along the Etruscan vie cave | 13,37 km | 2 h 40 min | gpx

Escursione per le vie cave degli Etruschi, da Sovana a San Rocco e Sorano | 15,89 km | 3 h 10 min | gpx


Sorano

Itinerary from Sorano, to the ancient city of Vitozza and San Quirico | 9 km | 2 hours | gpx

Pitigliano

Via dei Lavatoi, een aangename wandeling, een passeggiata rond de magische Etruskische stad  | 1,84 km | 20 m | gpx

Necropoli di Poggio Buco | 3,78 km | 45 min | gpx

Necropoli di Poggio Buco e Selva Miccia | 8,5 km | 1h 42m | gpx

Van Sovana naar Pitigliano, door de vie cave | 5,03 km | 1 h | gpx

Deze suggestieve wandeling vertrekt vanuit Pitigliano en loopt afwisselend tussen de Etruskische vie cave, in tufsteen uitgehakte wandelgangen, en de uitgestrekte heuvels van de Toscaanse Maremma, om te eindigen in Sovana.

Walk around the magical Etruscan city and the Vie Cave and necropolis of San Giuseppe | 16,55 km | 3h 18m | gpx

Pitigliano | Wandeling van Pitigliano en de Via Cava di Fratenuti, naar de necropoli van Poggio Buco en Manciano  |26.03 km | 6,5 uur | gpx


 


Ancora un mistero

The Via Cave

 

Vie Cave San Giuseppe, Pitigliano
Vie Cave San Giuseppe, Pitigliano

 

Vie Cave between Pitigliano and Sovana
Vie Cave tussen Pitigliano en Sovana

 

Pitigliano, van Etruskische oudheid tot de eenvoud van de Middeleeuwen

 

Pitigliano da sud-ovest   Porta di Sovana Mura di Pitigliano   Santuario della Madonna delle Grazie, Pitigliano

Pitigliano

  La Porta di Sovana lungo le Mura di Pitigliano  

Santuario della Madonna delle Grazie
dal centro di Pitigliano

 

I Borghi più Belli d'Italia


Pitigliano, la città del tufo, is een van de mooiste dorpen van Italië. I Borghi più Belli d'Italia is een initiatief van de ANCI, de Associazione Nazionale dei Comuni Italiani. Zij kenden inmiddels aan zo'n tweehonderdzeventig dorpen in Italië dit keurmerk toe. In Toscane behoren ook Certaldo, Montefollonico, Monteriggioni, Montichiello, Sant’Angelo in Colle en Sorano tot I Borghi più Belli d'Italia.
Toscane telt twintig van deze 'mooiste' dorpen en zes daarvan bevinden zich in Grosseto, de meest zuidelijke provincie van Toscane: Giglio Castello, Montemerano, Pitigliano, Porto Ercole, Santa Fiora en Sovana.
Een mooi overzicht van alle mooie dorpen vind je in de gids met de 271 mooiste dorpen van Italië, Guida dei borghi più belli d'Italia. Il fascino dell'Italia nascosta (Claudio Bacilieri , 2017).

 

Sagre Toscane | Torciata di San Giuseppe

Elk jaar rond 19 maart keert de traditionele Torciata di San Giuseppe terug naar Pitigliano (GR). Er wordt een grote pop verbrand om het einde van de winter te vieren. Het is een oude traditie waarvan de geschiedenis zijn wortels heeft in de voorchristelijke periode, toen het vuur deel uitmaakte van een verzoeningsritueel voor de komst van de lente. Pas later, in de middeleeuwen, kreeg het feest een religieuze betekenis, waardoor het samenviel met de viering van San Giuseppe (de heilige Jozef).
Het programma van het evenement combineert folklore en gastronomie. Het proeven van rijstbeignets, typisch van deze tijd van jaar, staat dan traditioneel op het programma. Ook de proeverijen van de Cantinella di San Giuseppe op Piazza Garibaldi zijn een vaste waarde.

 

Walking through the Etruscan necropolis of Sovana | From Sovana to Via cava di San Sebastiano and the Tomba della Sirena (Siren Tomb) | Download pdf 

Restaurants in Pitigliano


Trattoria Il Grillo

Trattoria Il Grillo
Via Cavour, 18, 58017 Pitigliano
Tel. +39 0564 615202

 

La Capannella

La Capannella
Strada Regionale 74
58017 Pitigliano GR
Website Facebook: www.facebook.com/lacapannellapitigliano/

(Vlakbij het beginpunt van deze wandeling, aan de overkant van de brug).

Hosteria di Pantalla

Hosteria di Pantalla
Loc. Pantalla | SP 25 Pitigliano-Farnese, Km 6,00, 58017 Pitigliano+39 0564 616117
Website Facebook: www.facebook.com/hosteriadipantalla/La Collina

La Collina
Localita Collina 57428, 57017 Pitigliano
+39 393 988 6976
Website Facebook: www.facebook.com

 


[1] Foto door Waugsberg, gelicenseerd onder de Creative Commons-licentie Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0 Unported
[2] Etruskische necropolissen van Cerveteri en Tarquinia |www.unesco.nl


Holiday accomodation in Tuscany

Bijzondere vakantiehuizen in het zuiden van Toscane

Toscane is een van de meest spectaculaire streken in Italië. Hier ligt is de bakermat van de Italiaanse Renaissance en de Etruskische cultuur. In de prachtige heuvels van de Toscaanse Maremma, gelegen ten zuiden van Montalcino, ligt de idyllische vakantiehuis Podere Santa Pia, waar gasten van over de hele wereld kunnen meegenieten van het schitterende historisch erfgoed en een adembenemend landschap. Het echte Italiaanse leven, la dolce vita ontvouwt er zich elke dag.

De Etruskische steden, de città del tufo, liggen ten zuiden van Podere Santa Pia en zijn goed bereikbaar. Ook Saturnia en Montemerano liggen vlakbij en lenen zich uitstekend tot een daguitstap.


Geheime plekken in het zuiden van Toscane | Podere Santa Pia 
Colline sotto Podere Santa Pia

Podere Santa Pia

 

  Podere Santa Pia  

Colline sotto Podere Santa Pia

 

Colline sotto Podere Santa Pia
Saturnia   Sovana  

Sorano

 

Secluded corners for writers or readers.

Old podere below Podere Santa Pia

 

 

#poderesantapia Vie Cave San Rocco, Sorano.