Alberese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Montalcino

Campiglia Marittima, panorama

I T

Campiglia Marittima, panorama [1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Campiglia Marittima, Livorno

   
   

De Etruskische kust

De Costa degli Etruschi of de Etruskische kust is een groot stuk van de Toscaanse kust dat zich uitstrekt van Livorno tot Piombino en omvat ook veel stadjes en dorpen in het achterland.
Campiglia Marittima is een goed bewaard middeleeuws stadje in het hinterland van de Costa degli Etruschi. Het dorpje zelf is inwisselbaar aangenaam, het doet wat denken aan Civitella Paganico, Campagnatico en zovele andere dorpen in de Toscaanse Maremma. Klim langs een van de vele steegjes en doorsteekjes naar boven. Je komt vanzelf uit bij de oude burcht, de Rocca van Campiglia Marittima. Daar heb je een magistraal uitzicht over de vlakte die tot aan zee reikt. Er zijn enkele goede restaurants, drink een koffie op een van de vele pleintjes onderweg en geef je over aan het Toscaanse leven. Chiaccia campigliese is een typisch nagerecht uit deze streek, daar past een droge witte wijn of een vin santo bij..

Iets buiten Campiglia staat op een plateau de Pieve di San Giovanni. Dit is een van de mooiste kerken van de Costa degli Etruschi en de grote troef van Campigia Marittima. Het plein rond de mooi gerestaureerde kerk is het oude kerkhof van Campiglia Marittima. Je loopt over de witmarmeren grafstenen die samen een plein vormen, hier en daar staat een kleine sculptuur, of een metalen hek rond een grafsteen. Dit is het decor voor een Taviani film, een magistrale plek.

La pieve di San Giovanni

 

Pieve di San Giovanni (Campiglia Marittima), cimitero di Campiglia Marittima

Pieve di San Giovanni (Campiglia Marittima), het kerkhof van i Campiglia Marittima [2]De pieve di San Giovanni bevindt zich op een kleine platteau binnen de muren van het oude kerkhof van Campiglia Marittima.


Storia


De eenvoudige kerk, die datert uit 1075, toont veel gelijkenissen met de Pieve di San Giusto in Suvereto, in het Latijnse kruisplan, en in het puntdak. Het is een voorbeeld van de Pisaanse Romaanse architectuur.

De façade heeft een portaal dat wordt omlijst door een architraaf met wervelende motieven en een gerafelde lunette omsloten door een tweekleurige archivolt. Van groot belang is de latei van het portaal aan de linkerkant, toegeschreven aan de Maestro Matteo (die mogelijks de architect was van het hele gebouw). Het timpaan boen de deur stelt een scène voor van de jacht op wilde zwijnen, die symbool staat voor de overwinning van Christus en zijn gelovigen over de duivel.Entrata cimitero Pieve di San Giovanni (Campiglia Marittima) Pieve di San Giovanni (Campiglia Marittima) e la pianura Piombino Pianura Piombino dal cimitero Pieve di San Giovanni (Campiglia Marittima)

Pieve di San Giovanni (Campiglia Marittima), vista da Campiglia Marittima [1]

 

Giorni e orari di apertura

martedì, mercoledì, giovedì, sabato, domenica: ore 8.00 – 11.50 e 14.00 – 16.50.
Orario estivo: durante il periodio di ora legale il cimitero prolunga l’apertura fino alle 17.50

 

Campiglia Marittima | Cucina e prodotti tipici


Schiaccia is een typisch Toscaans dessert tijdens Pasen. De Schiaccia campigliese is de plaatselijke variant, en het typisch nagerecht van Campiglia Marittima. De krokante taart wordt met witte wijn ef vin santo geserveerd.

Evenementen

In samenwerking met de Accademia di belle arti di Firenze, wordt al vanaf 2005 het straattheaterfestival "Apritiborgo", georganiseerd in de straten van Campiglia Marittima. Het festival vindt jaarlijks plaats tussen 11 en 15 augustus.

 

Het archeologische park van Campiglia

De naam Campiglia Marittima is afgeleid van het latijnse campus, pas in 1862 werd er marittima, of della maremma aan toegevoegd, om de situering in de Maremma aan te duiden. Het oude stadsdeel met zijn charmante patroon van smalle straatjes, steegjes, bogen en pleintjes ligt aan de voet van de middeleeuwse burcht, de Rocca di Campiglia. Naast de buitengewone uitzichten op de Val di Cornia en de Golf van Baratti, biedt het park rond het fort een inzicht in de stedelijke ontwikkeling van dit belangrijke middeleeuwse dorp. In het gerestaureerde fort is een kleine museum ingericht. Bekijk hier het grondplan van het park.
Aan de voet van het stadje staat de kerk van Madonna di Fucinaia (fucina betekent smederij), en hier is een van de toegangen tot het archeologisch park van Campiglia.
Het middeleeuwse complex van de Rocca ontstond op de top van de heuvel waar Campiglia ligt. Het gebouw heeft een onregelmatig veelhoekig plan en bestaat uit verschillende delen. De oudste overblijfselen zijn de centrale toren, de stortbak en delen van de muren.


La Rocca di Campiglia Marittima [4]

 

In 1932 bracht de bouw van het gemeentelijke aquaduct aanzienlijke schade toe aan het kasteel. In 1990 werd de Rocca overgenomen door de gemeente Campiglia. Vanaf 1994 begon het Departement voor Middeleeuwse Archeologie van de Universiteit van Siena met archeologische opgravingen waarvan de resultaten momenteel worden getoond in het museum (Museo della Rocca) dat in 2008 werd geopend. Er zijn sporen teruggevonden van een 10e eeuwse nederzetting met houten hutten. De sporen van de eerste stenen gebouwen dateren uit de 12e eeuw. Dit was het woongebied voor de machtige familie Della Gherardesca, destijds heersers van Campiglia. Aan het einde van de 13e eeuw, nadat de plaatselijke politieke constellatie was veranderd, vestigde zich een Pisaans garnizoen in het kasteel, zoals blijkt uit de stukken wapens en wapenuitrustingen die in het gebied zijn opgegraven.


Openingsuren

Het park is gratisch toegankelijk tijdens de openingsuren, elke dag van 17 00 tot 22 00 uur.

In de omgeving

 

Le miniere di Rocca San Silvestro, Parco Archeominerario di San Silvestro

Ook in de omgeving van Campiglia Marittinma, een gebied dat rijk aan mineralen is, vinden we sporen terug van Etruskische en Romeinse kolonisatie. Hoger in de bergen ligt de oude mijnsite en het fort van San Silvestro. Het architectonische weefsel van dit middeleeuwse dorp is goed bewaard gebleven.


La rocca di san silvestro

La Rocca di San Silvestro [5]

 

Hier is het archeologische park van San Silvestro ingericht, een openluchtmuseum over de mijnactiviteiten in deze streek. Je kan er de smeltovens en de mijnen bezoeken die de Etrusken hebben geëxploiteerd op zoek naar metalen.


Parco Archeominerario di San Silvestro

Via di San Vincenzo 34/b, Campiglia Marittima Orari di apertura 

 

De Golfo di Baratti en Populonia

 

Golf van Baratti, Costa degli Etruschi

Golfo di Baratti, Piombino, Maremma [1]

 

De Golf van Baratti ontleent zijn naam aan het stadje Baratti, gelegen aan de zuidkant van de baai. Dit gebied is vooral bekend vanwege de archaeologische opgravingen van Populonia. Het dorpje Baratti, niet meer dan een handvol huizen ligt in de buurt van enkele karakteristieke Etruskische tumuli of grafheuvels. De baai is omgeven door talrijke archeologische vindplaatsen uit zowel de Etruskische als de Romeinse tijd, verenigd in het Parco Archeologico di Baratti e Populonia.

In het Archeologisch Park van Populonia en in de buurt van de Golf van Baratti vinden we belangrijkste getuigenissen van de kolonisatie door de Etrusken en later de Romeinen. Populonia was de enige Etruskische stad aan de Toscaanse kust.


   
   

Mappa Pieve di San Giovanni (Campiglia Marittima)i | Ingrandire mappa

 


 
   

 

       

Cimitero di Campiglia Marittima

  Cimitero e Pieve di San Giovanni (Campiglia Marittima)   Campiglia Marittima, Pieve di San Giovanni, facciata

Cimitero di Campiglia Marittima

 

 

Cimitero e Pieve di San Giovanni (Campiglia Marittima)

 

Pieve di San Giovanni (Campiglia Marittima), facciata

 

Lunetta del portale principale, Pieve di San Giovanni (Campiglia Marittima)   Pianura Piombino dal cimitero Pieve di San Giovanni (Campiglia Marittima)   Cimitero e Pieve di San Giovanni (Campiglia Marittima). Fianco sud e transetto

Lunetta del portale principale, Pieve di San Giovanni (Campiglia Marittima)

 

 

Pianura Piombino dal cimitero Pieve di San Giovanni (Campiglia Marittima)

 

 

Cimitero e Pieve di San Giovanni (Campiglia Marittima). Fianco sud e transetto

 

Rocca San Silvestro

 

   
Rocca San Silvestro, Campiglia Marittima (LI)   La chiesa di Rocca San Silvestro, e il cimitero del villaggio   Il gioco del mulino, incisione da Rocca San Silvestro

Rocca San Silvestro, Campiglia Marittima (LI)

 

 

 La chiesa di Rocca San Silvestro, e il cimitero del villaggio

 

  Il gioco del mulino, incisione da Rocca San Silvestro
La torre e cisterna   La porta e il posto di guardia   Fronte della chiesa di Rocca San Silvestro

La torre e la cisterna di raccolta delle acque

 

 

La porta e il posto di guardia

 

Fronte della chiesa di Rocca San Silvestro


La Costa degli Etruschi | Galleria fotografica

 

Il golfo di Baratti, il porto di Baratti   Golfo di Baratti   Populonia panorama

Il golfo di Baratti, il porto di Baratti

 

 

Golfo di Baratti

 

 

Populonia, panorama

Rocca di Campiglia Marittima   Bolgheri Viale dei Cipressi 001   Oratorio di San Guido, Bolgheri, Castagneto Carducci

Rocca di Campiglia Marittima

 

Viale dei Cipressi, Bolgheri,  la famosa poesia di Giosuè Carducci intitolata "Davanti San Guido"

 

 

Oratorio di San Guido, Bolgheri, Castagneto Carducci


[1] Foto di LigaDue, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribution 3.0 Unportedale.
[2] Foto di Traveling in Tuscany © All rights reserved
[3] Fonte: Pieve di San Giovanni Campiglia Marittima | Val di Cornia | www.invaldicornia.it
[4] Fonte foto: Comune Campiglia Marittima | www.comune.campigliamarittima.li
[5] Foto della Rocca di San Silvestro di Deboran, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribution 3.0 Unportedale. 

UFFICIO TURISTICO CAMPIGLIA MARITTIMA

c/o Centro Civico Mannelli, Via Buozzi 11/a - tel. 0565 837201
www.comune.campigliamarittima.li.it

Val di Cornia | Parchi della Val di Cornia

Rocca San Silvestro (Campiglia Marittima), Parco di San Silvestro | Scarica la Cartina del Parco |

In dit park ontdek je de middeleeuwse structuur van de stad, de oudere mijnactiviteiten. Er zijn verschillende routes uitgetekend, de Via del Temperino, (20 minuten (gemakkelijk), Via delle Ferruzze (1 uur 10 minuten, moeilijk) , Via dei Lanzi (1 uur 10 minuten, redelijk moeilijk)), Via dei Manienti (1 uur, moeilijk) en de Via delle Fonti (1 uur, gemakkelijk)
De ingang van het park ligt an de voet va de stad, nabij de Chiesa della Madonna.

 


Holiday accomodation in Tuscany


Immerso nella quiete della campagna toscana, a pochi chilometri da Montalcino, si trova Podere Santa Pia, una casa vacanze circondata dagli aromi della macchia mediterranea e con un panorama di rara bellezza. La natura e i sentieri che la circondano vengono considerati il luogo ideale per chi ama il silenzio e la tranquillità.


Case vacanza in Toscana | Podere Santa PiaColline sotto Podere Santa Pia

Podere Santa Pia

 

 
Colline sotto Podere Santa Pia
   
         

Tra i cipressi al Podere Santa Pia

 

   

#poderesantapia Il nostro giardino. Insieme ai vigneti e agli uliveti, i cipressi sono l'elemento simbolo del paesaggio toscano 

 

Questo articolo è basato parzialmente sull'articolo sull'articolo Pieve di San Giovanni (Campiglia Marittima), dell' enciclopedia Wikipedia ed è rilasciato sotto i termini della GNU Free Documentation License.