Enkele werken
Polittico della Misericordia (1444-1465)
Sigismondo Pandolfo Malatesta in preghiera davanti a san Sigismondo, (1451)
De Geschiedenis van het Ware Kruis (1452 - 1466)
De Ontmoeting tussen de Koningin van Sheba en Koning Salomon
De slag tussen Constantijn en Maxentius
De vondst en herkennen van het Ware Kruis
De slag tussen Heraclius en Chosroes
Maria Magdalena (1460-1466)
Madonna del parto (ca. 1460)
De Verrijzenis (ca 1463)
plaatsen
Kaart | Piero della Francesca in Toscane en Midden Italië
Piero della Francesca, Le Storie della Vera Croce, Morte di Adamo (detail of a young women), Basilica di San Francesco, Arezzo
De geschiedenis van het ware kruis of De legende van het ware kruis is een frescocyclus geschilderd door Piero della Francesca in de basiliek van San Francesco in Arezzo. De fresco's gelden een van zijn mooiste werken en zijn een hoogtepunt in de schilderkunst van de vroege renaissance. Het werk werd in 1447 aangevat door Bicci di Lorenzo. Bij de dood van Bicci in 1452 werd de opdracht voor de fresco's toevertrouwd aan Piero della Francesca. Hij voerde ze uit tussen 1452 en 1466.
Inhoudelijk was de frescocyclus gebaseerd op de Legenda Aurea van Jocapo de Voragine, een populaire 13de-eeuwse tekst die het mysterieuze verhaal vertelt van het Heilige Kruis van Christus. Piero vertel het verhaal niet chronologsch. De eerste scene, de dood van Adam, bevindt zich hoog in de kapel, in de lunet van de rechterzijmuur.
Het verhaal gaat dat Adam op zijn sterfbed zijn zoon Seth naar de Aartsengel Michaël stuurt. Deze geeft hem een aantal zaadjes van de boom van het aards paradijs om die in de mond van Adam te leggen wanneer deze sterft.
De Dood van Adam was waarschijnlijk het eerste fresco dat door Piero werd geschilderd, zeker vóór zijn verblijf in Rome (1458-1459) en ook het fresco waarmee de verhalen chronologisch beginnen. De dood van Adam wordt in verschillende taferelen weergegeven die van rechts naar links gelezen moeten worden.
Het fresco beslaat de hele lunet van de rechtermuur en vertelt hoe Adam, bejaard en stervende (rechts in beeld), bijgestaan wordt door de oudere Eva en andere afstammelingen.
Er verschijnt ook een jong stel: een naakte man van achteren gezien, leunend op zijn staf, en een jonge vrouw in een haarhemd, die achter Adam staat, zich frontaal naar de kijker keert maar langs hem heen kijkt.
Een haarhemd of cilicium, ook bekend als een boetekleed was oorspronkelijk een kledingstuk of stuk ondergoed dat gemaakt was van grof doek of dierenhaar en dat dicht op de huid werd gedragen. De cilicium of boetekleed was meestal gemaakt van zwart geitenhaar. Het kleed was in gebruik in verschillende christelijke tradities. Het werd door de Israëlieten en hun buren gebruikt in tijden van rouw of sociaal protest [3].
Piero della Francesca, Le Storie della Vera Croce, Morte di Adamo (particolare)
Piero della Francesca, Le Storie della Vera Croce, Morte di Adamo (particolare l'uomo anziano usato spesso da modello da Piero), Basilica di San Francesco, Arezzo
Piero della Francesca, Le Storie della Vera Croce, Morte di Adamo (i due giovani all'estrema sinistra)
[1] Quest'opera è nel pubblico dominio. Fonte: Web Gallery of Art
[2] Foto di Traveling in Tuscany © All rights reserved
[3] Jeffrey, David Lyle (1992). A Dictionary of Biblical Tradition in English Literature. Wm. B. Eerdmans Publishing. p. 673. Taken from the Wikipedia page Sackcloth.
Bibliography
Birgit Laskowski, Piero della Francesca, collana Maestri dell'arte italiana, Gribaudo, Milano 2007.
Carlo Bertelli, Piero della Francesca: The Frescoes of San Francesco in Arrezzo, Skira, 2002
Carlo Bertelli, Piero della Francesca, New Haven & London, Yale University Press, 1992
Soprintendenza Archeologia Belle Arti e Paesaggio per le province di Siena, Grosseto e Arezzo
Via di Città 138/140 - 53100 Siena
Tel. (+39) 0577 248111Il Cantiere di restauro 1985 ~ 2000 | www.pierodellafrancesca.it
Art in Tuscany | Master of Saint Francis
Art in Ttscany | Storie della Vera Croce
Arte in Toscana | Storie della Vera Croce, 1452-1466, affreschi, Basilica di San Francesco, Arezzo