Albarese | Parco Naturale delle Maremma


Arezzo

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

         LA COSTA DEGLI ETRUSCHI

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Walking in the Crete Senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Montalcino

Pienza panorama.jpg

I T       E N G        D E

Pienza, Palazzo Piccolomini en de Duomo [1]


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Val d'Orcia | Pienza, een van de mooiste stadjes in Toscane

   
   

Pienza is een van de mooiste stadjes in Toscane. Het dorp ligt bovenop een heuvel en is samen met Montepulciano en Montalcino één van de populairste en drukst bezochte dorpen in het zuiden van Toscane.
In 1996 verklaarde UNESCO het historische centrum van Pienza tot werelderfgoed. In 2004 werd de hele Orcia-vallei aan de lijst toegevoegd.

 

Kaart Piazza Pio II, Pienza

 

Geschiedenis van Pienza

Pienza was de geboorteplaats van Aeneas Silvius Piccolomini, telg van een verbannen Sienese familie. Voordat de plaats Pienza werd genoemd, heette het dorp Corsignano. Het is voor het eerst gedocumenteerd in de 9e eeuw. In 1458 werd Enea gekozen tot paus. Nadat hij in Siena eerst als bisschop en kardinaal, later als paus Pius II zijn humanistische ideeën probeerde te realiseren in de buurt van Piazza Piccolomini, bedenkt hij een visionaire transformate van zijn geboortedorp Corsignano.

Aeneas Silvius Piccolomini wilde zijn geboortedorp Corsignano transformeren tot een nieuwe, ideale stad, en noemde deze nieuwe stad naar zichzelf, Pienza. Pienza wordt beschouwd als een eerste voorbeeld van de zogenaamde humanistische stedelijke planning - een vernieuwing die ook andere Italiaanse steden zou transformeren en zich uiteindelijk over heel Europa verspreidde.Il campanile della Cattedrale dell'Assunta da via del Casello Campanile Palazzo Comunale, Corso il Rossellino a Pienza Il Palazzo Ammannati, tra la Piazza Pio II e il Corso Rossellino, Pienza Il Palazzo Piccolomini di Pienza Pienza, via Gozzante, pozzo del canonico
Pienza, immagini suggestive [4]
De transformatie werd in 1459 gestart door de Florentijnse architect Bernardo Rossellino, en binnen drie jaar werden de belangrijkste gebouwen voltooid. Rossellino ontwierp het nieuwe stadsplein, de Piazza Pio II, en de flankerende vier hoofdgebouwen: de kathedraal, het stadhuis (Palazzo Pubblico, ook wel Palazzo Comunale) en de twee Palazzi, Palazzo Vescovile en Palazzo Piccolomini. Palazzo Vescovile werd de residentie van kardinaal Rodrigo Borgia, later paus Alexander VI. Palazzo Piccolomini was de residentie van Pius II. Het palazzo was geïnspireerd door het Florentijnse Palazzo Rucellai, dat door Leon Battista Alberti tussen 1446 en 1451 ontworpen was en gedeeltelijk uitgevoerd was door Bernardo Rossellino. Naast het Palazzo Piccolomini staat de Duomo, de concattedrale di Santa Maria Assunta. Pius II wijdde de nieuwe kathedraal op 29 augustus 1462.

Pius II kon zijn project om van zijn geboortedorp Corsignano de ideale Renaissancestad te maken slechts gedeeltelijk voltooien. Het lot wilde dat zowel de paus als de architect stierven in 1464. Pio II stierf aan de koorts tijdens de voorbereidingen van een pauselijke kruistocht in de haven van Ancona.

 

Pinturicchio, Pope Pius II Arrives in Ancona, 1502-08, fresco, Piccolomini Library, Duomo, Siena [1]Alle straten in Pienza leiden uiteindelijk naar de Piazza Comunale, of de Piazza Pio II. Het is een trapeziumvormig plein, wat optisch voor een bijzonder perspectief zorgt. Vanuit elke hoek heb je een gevarieerd en harmonieus uitzicht op de indrukwekkende gebouwen.
De travertijnfontein op het plein versterkt de opzettelijke asymmetrie van het plein door de plaatsing voor het Palazzo Piccolomini. De fontein (of waterput) draagt het familiewapen van de Piccolomini en werd in de volgende eeuwen het voorbeeld van vele Toscaanse fonteinen.

Rond de suggestieve piazza staan de vier belangrijkste gebouwen van de stad.

 

Pienza, Palazzo Comunale   Pienza, Palazzo Borgia o Palazzo Vescovile   Duomo (Pienza)

Palazzo Comunale

 

 

Pienza, Palazzo Borgia o Palazzo Vescovile

 

 

Pienza, Duomo

 

Het Palazzo Comunale is een klein, gracieus gebouw met classicistische elementen. Het werd gebouwd voor en door de inwoners van het vroegere Corsignano, als toegift van Pius, die al meerdere huizen in Corsignano had moeten onteigenen om zijn project te kunnen voltooien[8]. Op de bovenverdieping van het Palazzo zorgen hoge vensters voor de belichting van de raadzaal. Dezelfde venstervorm gebruikte de architect ook bij het Palazo Piccolomini. Ook de klokkentoren werd ontworpen naar florentijns voorbeeld, en herinnert aan de toren van het Palazzo Vecchio in Firenze, een paleis dat toegeschreven wordt aan Arnolfo di Cambio, architect van de kathedraal Santa Maria del Fiore en de basiliek van Santa Croce.
Door de arcaden van het Palazzo Comunale kijk je uit op het Palazzo Piccolomini en de Duomo.


Palazzo Vescovile of Palazzo Borgia

Links tegenover het Palazzo Comunale staat het Palazzo Borgia, een meer gesloten renaissance palazzo, met een massief aandoende, Romaanse invloed. Het oude gotische paleis werd door paus Pius II geschonken aan kardinaal Rodrigo Borgia (de toekomstige paus Alexander VI), die destijds zijn dichtste medewerker was.
Het Museo diocesano d'Arte Sacra werd in 1998 ingewijd, en ondergebracht  in dit bisschoppelijk paleis, het Palazzo Vescoville. De ingang bevindt zich aan de Corso Rossellino, de hoofdstraat van Pienza.


Palazzo Piccolomini

De hoofdverblijfplaats van de paus, het Palazzo Piccolomini, ligt aan de westkant van het plein. Het heeft drie verdiepingen, die gearticuleerd worden door pilasters en hoofdgestelcursussen, met een dubbel verlicht kruisraam in elke baai. Deze structuur is vergelijkbaar met het Palazzo Rucellai in Firenze dat door Leon Battista Alberti tussen 1446 en 1451 ontworpen was gedeeltelijk uitgevoerd werd door Bernardo Rossellino.Cortile del Palazzo Piccolomini, Pienza, Val d'Orcia

Cortile del Palazzo Piccolomini, Pienza, Val d'Orcia [3]

 

Opvallend is de binnentuin van het palazzo. De achterkant van het paleis, in het zuiden, wordt gedefinieerd door een loggia op elk van de drie verdiepingen die uitkijkt op een omsloten Italiaanse renaissancetuin. Er ontvouwt zich een magistraal uitzicht op het verre landschap van de Val d'Orcia en de geliefde berg van paus Pius, Monte Amiata. Onder deze tuin is een gewelfde stal met boxen die plaats boden aan 100 paarden.


Chiesa di San Francesco

De kerk van San Francesco, met zijn puntgevel en gotisch portiek, is een van de weinige gebouwen die dateert uit de tijd van het oude Corsignano. Het is gebouwd op de fundamenten van een kerk uit de 8e eeuw. Binnen zijn fresco's uit de 14e eeuw, van Cristofano di Bindoccio en Meo di Pero, kunstenaars van de Sienese school, die het leven van St. Franciscus laten zien. De waardevolle oude kerkinventaris - zoals het tafelkruis van Segna di Bonaventura geschilderd met tempera - is nu gehuisvest in het Museo diocesano d'Arte Sacra.

Palazzi

Ook vermeldenswaard zijn het Ammannati-paleis, het Gonzaga-paleis en het Palazzo del Cardinale Atrebatense, die allemaal dateren uit de 15e eeuw. Door de dood van Pius II in in 1464 bleven ook de kardinalen weg uit Pienza, en zou de ideale stad zoals Piccolomini die voor ogen had nooit gerealiseerd worden.


De Via dell"Amore

De Via Gozzanta loopt rechts van de Duomo naar beneden. Je hebt er een prachtig uitzicht op de omliggende Orcia-vallei.
Links van de Duomo loopt de Via del Casello, een beroemde straat omwille van zijn tot de verbeelding sprekende zijstraatjes, de Via della Fortuna, de Via dell’Amore, de Via del Bacio en de Via Buia.Via del Casello, Pienza, Tuscany

Pienza, Via del Casello [2]


Onder de Duomo en de hangende tuin van het Palazzo Piccolomini loopt de Via di Circonvallazione. Volg deze met cipressen omzoomde weg naar beneden tot aan de Pieve di Corsignano, een romaanse kerk met een opvallende ronde toren. In deze pieve werd Paus Pio II gedoopt.

 

Traveling in Tuscany | De beste restaurants in Pienza

 

   
   

Pienza | Ingrandire mappa


De enige frazione van Pienza is Monticchiello. De naburige gemeenten zijn Castiglione d'Orcia, Chianciano Terme, Montalcino, Montepulciano, Radicofani, San Quirico d'Orcia, Sarteano, Torrita di Siena en Trequanda.

 

 
   

 

Il Museo diocesano d'Arte Sacra di Pienza, Palazzo Vescoville

Museo diocesano, corso Il Rossellino, 30 - Pienza (Siena).
Openingsuren : van midden maart tot oktober, woensdag-maandag, van 10.00-13.00 en 15.00-19.00; dinsdag gesloten; van november tot midden maart, zaterdag en zondag, van 10.00-13.00 en 15.00-18.00; gesloten op dinsdag.

 

Wandelen in de Val d'Orcia en de omgeving van Pienza

   

Tussen Pienza en Montalcino slingert de Orcia zich ten noorden van Monte Amiata door de heuvels van San Quirico d'Orcia, Castiglione d'Orcia en Radicofani. Het artistieke, natuurlijke en culturele park van de Val d'Orcia heeft een uitgebreid wandelnetwerk aangelegd, dat je langs onverharde wegen, de zogenaamde strade bianche, oude geplaveide paden, kleine kerken en beroemde wijngaarden voert. Cipressen sieren overal de heuveltoppen.
We hebben enkele van de beste wandelroutes in de omgeving van Pienza geselecteerd.

 
 

Walking in the Val d'Orcia
Walking in the Val d'Orcia | Itineraries | Percorsi di Trekking in Val d'Orcia

 

De mooiste wandelingen in Pienza en de Val d'Orcia, Toscane


7 mooie en bijzondere wandeltochten in de omgeving van Pienza


Circular walk Pienza, Cappella Vitaleta and Bagno Vignoni | 27 km

Cirkelwandeling Pienza (Porta al Prato) - Spedaletto - La Cappella Vitaleta | 21,74 km

Annello Pienza - Capella di Vitaleta | 10,26 km

Dit is een erg mooie wandeling die begint en eindigt aan de Porta al Prato, aan de Piazza Dante Alighieri in Pienza. Na een korte passaggiata door de stad brengt de wandeling je achtereenvolgens bij de Pieve di Corsignano en de Capella di Vitaleta.

In de voetsporen van Russell Crowe (11,25 km) volgt min of meer hetzelfde traject maar legt andere accnten en brengt een uitgebreider bezoek aan Pienza.
Je kan de kapel ook bereiken vanuit San Quirico d"Orcia.

In de voetsporen van Russell Crowe. Cirkelwandeling tussen Pienza en de Cappella di Vitaleta, langs de beroemde strada Gladiator | 11,25 km

Anello Pienza | 3,5 km

Anello San Quirico d'Orcia - Capella di Vitaleta | 8,64 km

Walking in southern Tuscany | From Montepulciano to Pienza | 16 km

Pienza - Monticchiello | 7 km

 


 


Pienza


 

 

 

 

   
Pienza, panorama   Pienza view   Qk-Pienza-Duomo-04

Pienza

 

Pienza, April

 

Porta al Prato

 

Pienza, Duomo, la concattedrale di Santa Maria Assunta, facciata   Matteo di Giovanni - Madonna con S. Caterina, S. Matteo, S. Bartolomeo, S.Lucia   San francesco - interno (pienza)

Pienza, Duomo, la concattedrale di Santa Maria Assunta, facciata

 

 

Pienza, Duomo, Matteo di Giovanni, Madonna con S. Caterina, S. Matteo, S. Bartolomeo, S.Lucia

 

 

Pienza, Interno della chiesa di San Francesco

 

Pienza, Via del Casello  
53026 Pienza SI, Italy - panoramio (14)
  Pienza, Chiesa di Santa Caterina

Pienza, Via del Casello

 

Pienza, Via dell'amore

 

Pienza, Chiesa di Santa Caterina

 

Pieve Corsignano esterno   Pieve Corsignano interno   53026 Pienza, Province of Siena, Italy - panoramio (3)

Pieve dei Santi Vito e Modesto a Corsignano

 

 

Pieve Corsignano interno

 

 

Walking in the Val d'Orcia | Itineraries | Percorsi di Trekking in Val d'Orcia

Pienza, via Gozzante   Pienza, chiostro della chiesa di San Francesco   Pienza, Palazzo Piccolomini, courtyard

Pienza, via Gozzante

 

 

Chiostro della chiesa di San Francesco

 

 

Pienza,  Palazzo Piccolomini, courtyard


De mooiste vakantiehuizen in Toscane | Podere Santa Pia

 


Colline sotto Podere Santa Pia

Val d'Orcia" tra Montalcino Pienza e San Quirico d’Orcia

 

  Podere Santa Pia  
Colline sotto Podere Santa Pia
   
   


Podere Santa Pia
, con una vista indimenticabile sulla Maremma Toscana,
fino al mare e Isola MontecristoDe beste restaurants in Pienza

 

Osteria Sette di Vino

Osteria Sette di Vino
Piazza di Spagna 1, 53026, Pienza, Italy
+39 0578 749092
Closed Wednesday
Website: www.portalepienza.it
Simple and inexpensive osteria on a quiet, pleasant square, the Piazza di Spagna in the center of Pienza.


Caffe Della Volpe

Caffe Della Volpe
Via delle Case Nuove 7, 53026, Pienza, Italy
+39 347 404 3450


Agriturismo Ristorante La Fonte

Agriturismo Ristorante La Fonte
Localita Fonte Bertusi di Sopra 73, 53026, Pienza, Italy
Tel. +39 0578 749142
Tel. mobile +39 339 8698900
info@lafonte.toscana.it
Website: www.lafonte.toscana.it/il-ristorante


Baccano Il Panino Toscano

Baccano Il Panino Toscano
Corso il Rossellino, 9, 53026, Pienza, Italy
+39 0578 748784
Website (Facebook): www.facebook.com/baccanoilpaninotoscano


La Terrazza del Chiostro

La Terrazza del Chiostro
Via del Balzello | Cross street of Corso Il Rossellino 26, 53026, Pienza, Italy
+39 0578 748183
Website: www.laterrazzadelchiostro.it
Een verbluffend uitzicht op de Val d'Orcia en Monte Amiata. Verfijnde keuken, duur. Kies zelf een wijn uit.


Restaurants in Monticchiello


Osteria La Porta

Osteria La Porta
Via del Piano 1, 53026 Monticchiello, Pienza, Italy
+39 0578 755163
Website: http://www.osterialaporta.it/

 

Ontdek Toscane en de Val d'Orcia | De beste restaurants in Pienza

Voor een meer uitgebreide lijst met goede restaurants en adressen voor pecorino en andere specialiteiten, lees ook Some of the best Restaurants and food addresses in Siena (NED).[1] Photo by Raffaele pagani, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.
[2] Photo by H.H..., published under a Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0) license. OK
[3] Foto di dvdbramhall, licenziato in base ai termini della licenza Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0)
[4] Foto di Simona, licenziato in base ai termini della licenza Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0).
Watch her album Pienza on Flickr.