Albarese | Parco Naturale delle Maremma


Arezzo

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

         LA COSTA DEGLI ETRUSCHI

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Walking in the Crete Senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Montalcino

Pienza, cipressen aan de strada 'Il gladiatore', op weg naar Podere Terrapille

I T      E N G         D E

Cipressen in de buurt van Pienza, op de beroemde strada Il gladiatore, op weg naar Podere Terrapille [1]


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Val d'Orcia | 7 mooie en bijzondere wandeltochten in de omgeving van Pienza

   
   

Podere Santa Pia is een authentieke vakantiewoning in een van de mooiste streken van Toscane, de Maremma. Wandelaars zijn al langer vertrouwd met het huis en zijn ongerepte omgeving. Kaarten en gidsen zijn in ruime mate aanwezig en garanderen comfort en een diepere inkijk in het Toscaanse landschap. Wij zochten de zeven mooiste wandelingen uit in de omgeving van Pienza.
De Val d’Orcia ligt ten noorden van Podere Santa Pia en is goed te bereiken hetzij langs de abdij van Sant’Antimo en Montalcino, hetzij langs de westelijke flank van de Monte Amiata.

Pienza is een van de mooiste stadjes in Toscane. Het dorp ligt bovenop een heuvel en is samen met Montepulciano en Montalcino één van de populairste en drukst bezochte dorpen in het zuiden van Toscane.
In 1996 verklaarde UNESCO het historische centrum van Pienza tot werelderfgoed. In 2004 werd de hele Orcia-vallei aan de lijst toegevoegd. Tijdens weekends en in de zomermaanden is Pienza erg druk geworden. Maar in april, mei en juni, de ideale periode om te wandelen in de Val d'Orcia, valt de drukte nog mee.
Deze wandelingen beginnen hetzij aan de Porta al Prato, de toegangspoort tot het oude stadsgedeelte, of in een wat rustiger deel van Pienza, aan de Via Enzo Mangiavacchi, waar je ook goed kan parkeren.

Tussen Pienza en Montalcino slingert de Orcia zich ten noorden van Monte Amiata door de heuvels van San Quirico d'Orcia, Castiglione d'Orcia en Radicofani. Het artistieke, natuurlijke en culturele park van de Val d'Orcia heeft een uitgebreid wandelnetwerk aangelegd, dat je langs onverharde wegen, de zogenaamde strade bianche, oude geplaveide paden, kleine kerken en beroemde wijngaarden voert. Cipressen sieren overal de heuveltoppen.

 

7 mooie en bijzondere wandeltochten in de omgeving van Pienza

 

1 - Anello Pienza | 3,5 km

Een korte verkennende wandeling deoor de straten van Pienza, langs de Pieve di Corsignano en de Via Santa Caterina.
Alle straten in Pienza leiden uiteindelijk naar de Piazza Comunale, of de Piazza Pio II. Het is een trapeziumvormig plein, wat optisch voor een bijzonder perspectief zorgt. Rond de suggestieve piazza staan de vier belangrijkste gebouwen van de stad. Het Diocesaner museum heeft een mooie verzameling Siënese kunst, en de hangende tuin van het Palazzo Piccolomini is niet alleen bijzonder mooi aangelegd, maar het uitzicht is er ook erg mooi.Kaart AnelloPienza | Grotere kaart

We beginnen deze wandeling met een korte verkenning van de steegjes van Pienza, beginnend bij Largo Roma, en wandelen Pienza binnen langs de Via dell'Apertura.
Loop de Via dell'Apertura in en sla bijna onmiddellijk linksaf naar de Via Case Nuove en betreed een aangenaam plein. Er is een goede ijssalon, Buon Gusto Gelateria (Via delle Case Nuove, 26), en op nummer 7 Caffè della Volpe.

 

Anello Pienza | 3,5 km | 40 min
Download gpx tracks hier
We parkeren op de parking aan de Via Mario Mencatelli.

 
View from Belvedere Pienza
       

Anello Pienza

 

Pienza, Palazzo Comunale   Pienza, Palazzo Borgia o Palazzo Vescovile   Duomo (Pienza)

Palazzo Comunale

 

 

Pienza, Palazzo Borgia o Palazzo Vescovile

 

  Pienza, Duomo

2 - In de voetsporen van Russell Crowe. Wandeling van Pienza, langs de beroemde strada Gladiator naar Villa Poggio Manzuoli in San Quirico d'Orcia| 8,43 km | Twee uurKaart Pienza Along the Gladiator Road to the Vitaleta Chapel | Grotere kaart

We beginnen deze wandeling met een korte verkenning van de pittoresque steegjes van Pienza, beginnend bij de Largo Roma en lopen Pienza binnen langs de Via dell'Apertura.
Loop in de Via dell'Apertura en bijna onmiddellijk linksaf naar de Via Case Nuove en betreedt een aangenaam plein. Er is een goede ijssalon, Buon Gusto Gelateria (Via delle Case Nuove, 26), en op nummer 7 Caffè della Volpe.
Een goed lunchadres is La Chiocciola (Via Mario Mencattelli, 2) vlakbij de parkeerplaats in Via Mario Mencatelli.

Je verlaat Pienza langs de Porta Romana en loopt links naar beneden (volg de aanwijzingen voor de Pieve di Corsignano). Aan deze romaanse kerk met haar unieke stompe toren slaan we links af en lopen langs de beroemde weg met cipressen naar Podere Terrapille. Hier werden enkele scene's van Gladiator opgenomen. Je herkent het pad  waar Russell Crowe op zijn paard de weg af kwam gereden en de graanvelden waar hij met zijn handen door de aren ging. Ook d eAgriturismo Terrapille komt even in beeld, maar de ultieme scene werd opgenomen in Villa Poggio Manzuoli bij San Quirico d'Orcia.

Er is ook een ingekorte versie van deze wandeling die vanaf de Capella di Vialeta langs een ander pad terugkeert naar Pienza.
Cirkelwandeling tussen Pienza en de Cappella di Vitaleta, langs de beroemde strada Gladiator | 11,25 km | Twee uur | gpx

En een tweede, nog iets kortere variant, Annello Pienza - Capella di Vitaleta | 10,26 km.

 


http://casavacanze.poderesantapia.com/walk/valdorcia/anellopienzaterrapillecappelladivitaleta.htm

 


De herkenbare cipressenlaan
voor Villa Poggio Manzuoli

 

 


       

 

 

Annello Pienza - Capella di Vitaleta | 10,26 kmKaart Anello Pienza Vitaleta Chapel | Grotere kaart

Dit is een variant van de vorige wandeling. De Capella della Madonna di Vitaleta is met haar cipressen en de oude podere een van de meest gefotografeerde plaatsen van Toscane. De wandeling van Pienza naar de kapel loopt door een mooi deel van de Val d'Orcia.
Op de terugweg wandel je langs de beroemde weg met cipressen waar enkele scene's van Gladiator opgenomen werden, en verder langs de Pieve di Corsignano, een parel van de Romaanse bouwkunst.

Anello Pienza |10,26 km | 2 uur
Download gpx tracks hier
We parkeren in de buurt van de Piazza Dante Alighieri.

 
Cap vitaleta
       

Anello Pienza

 


  San Quirico d'Orcia, Capella della Madonna di Vitaleta   Cipressi e la Cappella della Madonna di Vitaleta, tra Pienza and San Quirico d'Orcia

Uitzicht op Pienza vanuit Podere Terrapille

 

 

Cappella della Madonna di Vitaleta, nei pressi di San Quirico d'Orcia

 

 

Cipressi e la Cappella della Madonna di Vitaleta, tra Pienza and San Quirico d'Orcia

 

3 - Cirkelwandeling Pienza (Porta al Prato) - Spedaletto - La Cappella Vitaleta | 21,74 kmKaart Pienza (Porta al Prato) - Spedaletto - La Cappella Vitaleta | Grotere kaart

Dit is een uitgebreide versie van de vorige wandeling. We wandelen na een verkennende tocht door Pienza (beginnend bij de Porta al Prato) en verlaten Pienza langs de Porta del Santo (links van de Duomo) en wandelen naar beneden, in de richting van Bandita Selvoli, een sterk geërodeerd stukje landschap nabij Podere Selvoli. Dit zijn de biancane die zo kenmerkend zijn voor de Crete Senesi, maar die in de hele Val d'Orcia voorkomen. Halverwege lopen we even over de Strada Provinciale della Val d'Orcia, de rivier ligt dan links van ons. Na ongeveer 1,5 kilometer slaan we rechts een strada bianca in, en onmiddellijk weer links, en wandelen in de richting van Podere Commenda en verder naar de Capella Vitaleta.

Anello Pienza (Porta al Prato) - Spedaletto - La Cappella Vitaleta | 21,86 km| 4 uur 20 minuten
We parkeren in de buurt van de Piazza Dante Alighieri, en wandelen langs de Porta al Prato Pienza binnen.

Download gpx tracks  hier.
Er is een variatie op deze wandeling, de Anello Pienza - Cappella della Madonna di Vitaleta - Podere Selvoli |  18,61 km | gpx


 


Circular walk Pienza (Porta al Prato) - Spedaletto - La Cappella Vitaleta

Circular walk Pienza (Porta al Prato) - Spedaletto - La Cappella Vitaleta

Pienza, Via del Casello   Cypress trees in the Val d'Orcia   Pienza, Chiesa di Santa Caterina
Pienza, Via del Casello   Cypress trees in the Val d'Orcia  

Pienza, Chiesa di Santa Caterina

 

4 - Cirkelwandeling Pienza, Cappella Vitaleta en Bagno Vignoni | 27 kmKaart Pienza, Cappella Vitaleta en Bagno Vignoni | Grotere kaart
Een mooie, maar lange wandeling in het overweldigende landschap van de Val d'Orcia. Halverwege sta je plots oog in oog met de Cappella di Vitaleta. Deze kleine kapel met enkele cipressen is een van de iconische beelden van Toscane. Verder loop je langs de oevers van de Orcia naar Bagno Vignoni, een kuuroord met thermische baden die een Romeins oorsprong hebben.
Op de terugweg lopen we ook langs de biancane Bandite Selvio, een opvallend stukje natuur dat gekenmerkt wordt door biancane en calanchi.

Anello Pienza, Cappella Vitaleta and Bagno Vignoni | 27 km | 5,5 uur
Download gpx tracks hier


 
Anello Pienza - Bagno Vignoni
Anello Pienza - Bagno Vignoni
Castiglione D'Orcia e Rocca D'Orcia - veduta dalla Via Cassia   Bagno Vignoni   Bagno Vignoni, Parco dei Mulini, grotte

Castiglione d'Orcia e Rocca d'Orcia visti dalla Via Cassia

 

 

Bagno Vignoni, Piazza dei Sorgenti

 

  Bagno Vignoni, Parco dei Mulini

5 - San Quirico d'Orcia - Pienza | 7,84 km 

 

 

Kaart San Quirico d'Orcia - Pienza | Grotere kaart

Een mooie wandeling die van San Quirico d'Orcia naar Pienza loopt. Neem zeker de tijd San Quirico d'Orcia even te verkennen. Dit is een van de mooiste stadjes in de Val d'Orcia. Er zijn twee kerken en renaissancetuin die je niet mag lissen. De hoofdstraat van San Quirico d’Orcia, de Via Dante Alighieri loopt van de Piazza IV Novembre naar de Duomo, de Collegiata dei Santi Quirico e Giulitta. Halverwege staat aan de Piazza della Libertà, de Chiesa di San Francesco. Deze kerk die gebouwd werd op het oude klooster San Francesco, wordt ook wel de Chiesa della Madonna di Vitaleta genoemd, omdat hier de Madonna van Andrea Della Robbia bewaard wordt. Het beeld in geglazuurd porselein staat op het hoofdaltaar. Halverwege onze wandeling naar Pienza is de Capella Vialeta een mooie halte voor een fotosessie. Hier stond vroeger het beeld van de Madonna.


San Quirico d'Orcia - Pienza
| km | 1,5 uur
Download gpx tracks hier.

 

 

Val d'Orcia, vicinanze di San Quirico d'Orcia

Val d'Orcia, vicinanze di San Quirico d'Orcia

Horti Leonini, San Quirico d'Orcia   SQuiricod'O z10   Chiesa Santa Maria Assuntai, San Quirico d'Orcia

Horti Leonini, San Quirico d'Orcia

 

  Straatbeeld San Quirico d'Orcia  

Chiesa Santa Maria Assunta, San Quirico d'Orcia, e l'ingresso del Giardino delle Rose

 

6 - Pienza - Monticchiello | 7 km   
Kaart Pienza - Monticchiello | Grotere kaart

Deze wandeling start op de Piazza Pio II, het majestueuze plein van Pienza. We volgen de Corso richting Porta del Ciglio, of we wandelen langs de steeg links van de Duomo, de Via del Casello. Daar heb je de gelegenheid voor een eerste koffie met een ononderbroken uitzicht op de Val d'Orcia. (In Bar Il Casello, Via del Casello 3). Dit is een geweldige plek die wordt bezocht door de lokale bevolking en jonge geliefden.
We verlaten Pienza via de Porta al Ciglio en lopen langs de Strada Comunale Monticchiello door het golvende landschap van de Val d'Orcia. Dit is  een van de meest suggestieve en ongerepte delen van Toscane.

We bereiken de poort van Monticchiello na ongeveer 1,5 uur. Er zijn verschillende goede retaurants in Monticchiello, waarvan sommige met een prachtig terras vanwaar je kan  terugkijken op je wandeling.

 


MonticchielloPanoramaSOePienzaaItinerary Pienza - Monticchiello
Itinerary Pienza - Monticchiello

   

 

 

Monticchiello, panorama   Monticchiello, Porta Sant Agata   Pieve dei Santi Leonardo e Cristoforo a Monticchiello
Monticchiello, panorama   Monticchiello, Porta Sant'Agata  

Pieve dei Santi Leonardo e Cristoforo a Monticchiello

 

7 - Anello Pienza - Montepulciano | 26,5 km   
Kaart Anello Pienza - Montepulciano | Grotere kaart
Montepulciano is gebouwd op een smalle tufsteenklif, met een lange hoofdstraat, de Via di Gracciano nel Corso die de Porta al Prato verbindt met de Piazza Grande. Dit plein is gebouwd op het hoogste punt van de bergkam.
Begin de wandeling op het Piazza Grande van Montepulciano en neem het panoramische pad naar Porta dei Grassi, en wandel verder naar beneden, naar de Chiesa di San Biagio.
Vandaar loopt het pad naar Pienza door de zo typische heuvels van de Val d'Orcia. Het landschap benadert het beeld dat veel mensen van Toscane hebben, de Val d'Orcia met zijn glooiende groene heuvels, wijngaarden, idyllische dorpjes op heuvelkammen en overal de zo typische cipressen.

Er is een variant van deze wandeling die halverwege ook Monticchiello aandoet. Dit is een goed alternatief.

Walking in the spectacular panoramic scenery of Tuscany | Montepulciano - Monticchiello - Pienza | lenghth 16 km | Time: 3 hours | Total climb 550 m | Total descent 532 m | gpx

 

 
Montepulciano - Chiesa di San Biagio
Circular walk Montepulciano - Pienza - Montepulciano
San Biago, Montepulciano, foto storica   San Biagio outside   Itinerary Montepulciano - Montefollonico

San Biagio, Montepulciano, foto storica

 

 

San Biagio, esterno

 

  Itinerary Montepulciano - Montefollonico
   
   

Pienza | Ingrandire mappa


De enige frazione van Pienza is Monticchiello. De aangrenzende gemeentenvan Pienza zijn Castiglione d'Orcia, Chianciano Terme, Montalcino, Montepulciano, Radicofani, San Quirico d'Orcia, Sarteano, Torrita di Siena en Trequanda.

 

 
   

Il Museo diocesano d'Arte Sacra di Pienza, Palazzo Vescoville

Museo diocesano, corso Il Rossellino, 30 - Pienza (Siena).
Openingsuren : van midden maart tot oktober, woensdag-maandag, van 10.00-13.00 en 15.00-19.00; dinsdag gesloten; van november tot midden maart, zaterdag en zondag, van 10.00-13.00 en 15.00-18.00; gesloten op dinsdag.


Gedetailleerde stafkaarten

Dankzij de samenwerking tussen Regione Toscane en de CAI (Club Alpino Italiano) werden in Toscane meer dan zevenduizend kilometer aan trektochten, wandelingen en schuilhutten uitgetekend en beschikbaar gesteld op regionale stafkaarten (schaal 1:10.000). Deze gedetailleerde kaarten zijn ook online beschikbaar.

Sentieri Cai | www502.regione.toscana.it

Walking in the Val d'Orcia | 7 best walks around the Vitaleta Chapel

 


[1] Photo by Raffaele pagani, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.
De mooiste vakantiehuizen in Toscane | Podere Santa Pia

 


Colline sotto Podere Santa Pia

Val d'Orcia" tra Montalcino Pienza e San Quirico d’Orcia

 

  Podere Santa Pia  
Colline sotto Podere Santa Pia
   
Follow Podere Santa Pia on Instagram  Follow us on Instagram  


Podere Santa Pia
, met een weergaloos uitzicht over de Toscaanse Meremma, dat reikt tot aan e-zee en het eiland MontecristoDe beste restaurants in Pienza

 

Osteria Sette di Vino

Osteria Sette di Vino
Piazza di Spagna 1, 53026, Pienza, Italy
+39 0578 749092
Closed Wednesday
Website: www.portalepienza.it
Simple and inexpensive osteria on a quiet, pleasant square, the Piazza di Spagna in the center of Pienza.


Caffe Della Volpe

Caffe Della Volpe
Via delle Case Nuove 7, 53026, Pienza, Italy
+39 347 404 3450


Agriturismo Ristorante La Fonte

Agriturismo Ristorante La Fonte
Localita Fonte Bertusi di Sopra 73, 53026, Pienza, Italy
Tel. +39 0578 749142
Tel. mobile +39 339 8698900
info@lafonte.toscana.it
Website: www.lafonte.toscana.it/il-ristorante


Baccano Il Panino Toscano

Baccano Il Panino Toscano
Corso il Rossellino, 9, 53026, Pienza, Italy
+39 0578 748784
Website (Facebook): www.facebook.com/baccanoilpaninotoscano


La Terrazza del Chiostro

La Terrazza del Chiostro
Via del Balzello | Cross street of Corso Il Rossellino 26, 53026, Pienza, Italy
+39 0578 748183
Website: www.laterrazzadelchiostro.it
Sitting on this beautiful terrazzo affords the view of the whole valley below


Restaurants in Monticchiello


Osteria La Porta

Osteria La Porta
Via del Piano 1, 53026 Monticchiello, Pienza, Italy
+39 0578 755163
Website: http://www.osterialaporta.it/

 

Ontdek Toscane en de Val d'Orcia | De beste restaurants in Pienza

Voor een meer uitgebreide lijst met goede restaurants en adressen voor pecorino en andere specialiteiten, lees ook Some of the best Restaurants and food addresses in Siena (NED).


#travelingintuscany Capella Vitaleta, Val d’Orcia. Grazie @antoncino per la bellissima foto