Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Città del tufo

Parco Archeologico Cittą del Tufo

I T

Parco Archeologico Città del Tufo [1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Parco Archeologico Città del Tufo

   
   

De Etruskische cultuur was de eerste grote beschaving op het Italiaanse schiereiland. In hun bloeitijd (7e – 6e eeuw v.o.t.) vormden de Etrusken een van de hoogst ontwikkelde volken van de oudheid.[2]

Hoewel Sovana niet behoorde tot de Etruskische Dodecapolis (de 12 Etruskische stadstaten, waarvan er 6 lagen in wat nu Toscane is (Chiusi, Vetolunia, Volterra, Cortona, Arezzo en Fiesole), was het toch een belangrijk Etruskisch centrum.[2]
Sovana en Sorano bevinden zich in het zuiden van de Toskaanse Maremma en zijn samen met Pitigliano bekend is om hun talrijke vondsten uit de Etruskische periode. De naam Sovana is afgeleid van het Etruskische woord Suf wat betekent vruchtbare grond. Na de verovering van het grondgebied rond Sovana gaven de Romeinen in 278 v.c. de naam Suana aan de Etruskische gemeente.

Volgens de Romeinse schrijver Livius waren de Etrusken meer dan enig ander volk gehecht aan religieuze praktijken.[2] Godsdienst en het zoeken naar voortekenen waren uiterst belangrijk. Hun godenwereld en mythologie waren gebaseerd op de Villanovacultuur.[3] In de steden aan de kust die intens handel dreven met de Griekse wereld werden naast hun eigen godheden ook enkele Griekse goden vereerd onder een Etruskische naam.[2]

Etruskische necropoli

De Etrusken besteedde bijzondere aandacht aan de bouw van necropolissen. Sovana is één van de belangrijkste sites voor de documentatie van Etruskische graftombes en necropoli.
Hoewel de geloofsovertuigingen van de Etrusken onderhevig waren aan snelle evolutie, laten de Etrusken zien dat ze geloofden in de voortzetting van het leven na de dood, en een vitale activiteit van de overledene na de dood voor ogen hadden. Daarom richtten ze de graftombe in alsof het een huis was, met meubilair en toebehoren dat echt of geschilderd was. Op de muren schilderden ze scènes uit het dagelijkse leven van de overledene of de meest significante, serene en aangename momenten van het leven, zoals banketten, dansen en atletische spelen. In Tarquinia vinden we hiervan sprekende voorbeelden.
Samen met de overledene werden ook hun persoonlijke en dierbare bezittingen begraven.


Het Parco archeologico Città del Tufo

Het Parco archeologico Città del Tufo bestaat uit een aantal gebieden in Sorano die van groot archeologisch belang zijn.[2] De meest significante Etruskische necropolissen liggen op de heuvels die Sovana omringen, maar het Park bevat ook talrijke belangrijke overblijfselen uit de laat-antieke en middeleeuwse periodes zoals kastelen, kerken, vestingwerken en rotswoningen.

Geschiedenis

Het Archeologisch Park Città del Tufo werd in 1998 opgericht met als doel de belangrijkste archeologische vindplaatsen in de gemeente Sorano onder één jurisdictie samen te brengen. Het omvat de necropolissen van Poggio Felceto, Poggio Prisca, Poggio Stanziale en Sopraripa, de Vie Cave van Sovana en en de Via Cava van San Rocco en de rotsnederzettingen van San Rocco en Vitozza. De toegangspoorten van het park bevinden zich in het museumcentrum van Sovana, in het onthaalcentrum van de archeologische zone en in het Museo Civico Archeologico in het Fortezza Orsini in Sorano. Sinds 2004 maakt het deel uit van het provinciale museumsysteem Musei di Maremma.


Parco Archeologico Città del Tufo, Sovana

Het archeologische gebied van Sovana, dat deel uitmaakt van het archeologische park Città del Tufo, ligt in de directe omgeving van de stad, langs drie valleien en hun respectievelijke waterwegen, de beken Folonia, Calesine en PicciolanaTen noorden van de Calesine stroom ligt de eerste sector van de Sovana Necropolis. Dit naar het zuiden gerichte deel is het grootste deel van het archeologische park. Het gebied strekt zich uit over ongeveer anderhalve kilometer en bevat een bijna ononderbroken rij dado en semi-dado graven. Opvallende uitschieters zijn enkele monumentale graven met een zuilenfront en een aedicula met een versierd fronton: dit zijn de Tomba Pola en de Tomba dei Demoni Alati (Tombe van de Gevleugelde Demonen) in Poggio Prisca, de Tomba Ildebranda in Poggio Felceto en de La Tomba del Tifone in Poggio Stanziale. De necropolis wordt doorkruist door de grote Via Cava die bekend staat als Il Cavone en andere kortere vie cave zoals de Via Cava di Poggio Prisca en de Via Cava di Poggio Stanziale.   
   

Kaart Parco Archeologico Città del Tufo, Sovana

 

 
   

Parco Archeologico Città del Tufo, Sorano, San Rocco


Ook de heuvel van San Rocco vlakbij Sorano werd gebruikt als necropolis. De rotsnederzetting San Rocco ligt vlakbij Sorano, op een panoramisch terras dat uitkijkt over de vallei van de Lente, langs de provinciale weg 22 Sorano-Sovana. San Rocco (de heilige Rochus in Vlaanderen en Nederland), die zijn naam geeft aan de hele heuvel, werd aangeroepen tegen pestepidemieën.


San Rocco


Net voorbij de Chiesa Sn Rocco leidt een pad naar de Via cava di San Rocco, een in de tufsteen uitgegraven weg die waarschijnlijk van Etruskische oorsprong is.
De via cava San Rocco ligt ongeveer twee kilometer van Sorano in de necropolis met dezelfde naam. Hij is ongeveer 500 meter lang en bereikt op de diepste punten een hoogte van 20 meter. De Via Cava San Rocco is te bereiken via de Porta dei Merli in Sorano, of via de toegang aan de SP22.

 


Belijk de kaart op Google Maps

 

De Vie Cave, ook wel vie tagliate of uitgesneden wegen genoemd, zijn eén van de best bewaarde en meest iconische overblijfselen uit het Etruskische tijdperk. Deze fascinerende wegen die in de heuvels van tufsteen zijn uitgehouwen, zijn niet te vergelijken met enige andere beschaving uit de oude wereld. Waarom creëerden de Etrusken deze gigantische werken door kilometers tufsteen af te graven? Sommigen veronderstellen een heilig en funerair gebruik, anderen beweren dat het eenvoudige communicatieroutes of strategische doorgangen tegen vijanden waren. In de omgeving van Sorano kan je enkele van deze intrigerende Etruskische paden bewonderen. De Via Cava San Rocco geldt als een van de mooiste in dit gebied en is goed bereikbaar. Andere vie cave in Sorano zijn de Via Cava Rocchette, Via Cava di Castelsereno, Via Cava di San Carlo en Via Cava di Castelvecchio.

 

Sorano, Via Cava San Rocco   a Via Cava di Poggio Prisca, nel cuore etrusco della Maremma Toscana   La Via Cava San Rocco, canalizzazioni sulla Via Cava

Sorano, Via Cava San Rocco

 

 

a Via Cava di Poggio Prisca, nel cuore etrusco della Maremma Toscana

 

 

La Via Cava San Rocco, canalizzazioni sulla Via Cava

Parco Archeologico Città del Tufo | The Archaeological Park of Tufo between Sorano, Pitigliano, Sovana
Address

Parco Archeologico "Città del Tufo", Palazzo Pretorio, Piazza Pretorio, 12/a - Sovana - Sorano (GR)
Openingstijden
Van twee weken voor Pasen tot 2 november 10.00-13.00;
16.00-19.00
26 december t/m 6 januari 10.00-13.00; 14.00-17.00
De rest van het jaar 10.00-13.00
Opening Etruskische Necropolis van Sovana
weken voor Pasen tot 2 november 10.00-19.00
26 december - 6 januari 10.00-17.00
Winterbezoeken op afspraak
De toegang is gratis.

 

 

   

[1] Photo by , published under a Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0) license.
[2] Ontleend aan het Wikipedia arikel De Etrusken, geraadpleegd in mei 2024. De tekst van deze alinea is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen, er kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Zie de gebruiksvoorwaarden voor meer informatie.
[3] De Villanovacultuur (ca. 900 tot ca. 700 v.Chr.[1]) is een cultuur uit de ijzertijd van het Italisch schiereiland. De cultuur is vernoemd naar de Italiaanse stad nabij Bologna, waar de eerste resten van deze cultuur werden ontdekt.[2] Daarmee is het een zogenaamde type site. Aanvankelijk werden de dragers van de Villanovacultuur beschouwd als voorlopers van de Etrusken, maar nu is de communis opinio dat het de vroegste fase van de Etruskische beschaving is. Daarom spreekt men ook wel van de Villanovaperiode. Van de Villanovacultuur is relatief weinig bekend; de meeste kennis die wij op dit moment bezitten is voornamelijk afkomstig uit graven.
De Villanova-dorpen waren eenvoudige nederzettingen, en hadden nog geen stedelijk karakter. Sommige nederzettingen groeiden later uit tot grote Etruskische steden, zoals Veii, Caere (het huidige Cerveteri), Vulci en Tarquinia. [Uit het artikel Villanovacultuur uit Wikipedia, de vrije encyclopedie].

 


[4] Foto di Rein Ergo. All rights reserved © Traveling in Tuscany

 

Parco Archeologico Città del Tufo | Five itineraries | Ildebranda - San Sebastiano - San Rocco - Vitozza - Fortezza Orsini
La Tomba dei Demoni Alati, Tomba Ildebranda

 

   
Tomba dei Demoni Alati, statua di un demone alato, verosimilmente di una Lasa   Sovana. La Tomba dei Demoni Alati, il leone di guardia e una Lasa   Tomba Ildebrandia

Tomba dei Demoni Alati, statua di un demone alato, verosimilmente di una Lasa

 

 

Sovana. La Tomba dei Demoni Alati, il leone di guardia e una Lasa

 

 

Tomba Ildebranda, Sovana

Parco degli Etruschi, Sorano, iscrizione e croce unificata etrusca o svastica sulle pareti della Via Cava del Cavone   Tomba dei Demoni Alati (Graf van de Gevleugelde Demonen), Sovana, Parco Archeologico Città del Tufo   La Tomba dei Demoni Alati, frontone, Parco Archeologico Città del Tufo, Sovana

Iiscrizione e croce unificata etrusca o svastica sulle pareti della Via Cava del Cavone

 

 

Tomba dei Demoni Alati (Graf van de Gevleugelde Demonen), Sovana, Parco Archeologico Città del Tufo

 

 

La Tomba dei Demoni Alati, frontone

Tomba Ildebranda, Sovana   Necropoli di Sovana - Tomba Ildebranda   Tomba dei Demoni Alati

Tomba Ildebranda, Sovana

 

 

Necropoli di Sovana - Tomba Ildebranda 

 

 

Tomba dei Demoni Alati

 

Tomba Ildebranda, necropoli del Poggio Felcetoi di Sovana, Toscana   La Tomba Ildebranda, il più famoso monumento della necropoli sovanese e tra i più importanti dell'intera Etruria   Necropoli di Sovana, Tomba Ildebranda, Camera di sepoltura

Tomba Ildebranda, necropoli del Poggio Felcetoi di Sovana, Toscana

 

 

La Tomba Ildebranda, il più famoso monumento della necropoli sovanese e tra i più importanti dell'intera Etruria

 

 

Necropoli di Sovana, Tomba Ildebranda, Camera di sepoltura

 

Tombe a Semidado, Necropoli di Sovana, Maremma Toscana        

Tombe a Semidado, Necropoli di Sovana, Maremma Toscana

 

       

Tomba della Sirena

 

  M
Tomba della Sirena, Parco Archeologico Città del Tufo, Sovana   Tomba della Sirena, frontone decorato a rilievo con la rappresentazione di Scilla. Parco Archeologico Città del Tufo, Sovana   Tomba della Sirena, una figura virile, Parco Archeologico Città del Tufo, Sovana“/> </a>
</td>
    </tr>
    <tr>
     <td height=

Tomba della Sirena, Parco Archeologico Città del Tufo, Sovana

 

  Tomba della Sirena, frontone decorato a rilievo con la rappresentazione di Scilla  

Tomba della Sirena, una figura virile, Parco Archeologico Città; del Tufo, Sovana

 

         
         
Tomba del Tifone, Poggio Stanziale, Parco Archeologico Città del Tufo, Sovana   Parco Archeologico Città del Tufo, Sovana, la Via Cava di Poggio Prisca con l’edicola scacciadiavoli in parete    

Tomba del Tifone, Poggio Stanziale, Parco Archeologico Città del Tufo, Sovana

 

 

 

La Via Cava di Poggio Prisca con l’edicola scacciadiavoli in parete

 

   


Sorano

 

       
        Panorama di Sorano dall'insediamento rupestre di San Rocco
       

Panorama di Sorano dall'insediamento rupestre di San Rocco

 

Sorano, Vie Cave San Rocco en necropoli

 

   
Sorano, Via Cava San Rocco   Sorano, Via Cava San Rocco, la galleria ipogea   Via Cava San Rocco, caverne e grotte, Sorano

Sorano, Via Cava San Rocco

 

 

Sorano, Via Cava San Rocco, la galleria ipogea

 

 

Via Cava San Rocco, caverne e grotte, Sorano

 

Via Cava San Giuseppe, Pitigliano   La Via Cava San Rocco, un viaggio nel cuore etrusco della Maremma Toscana   Pitigliano, via cava San Giuseppe

Via Cava San Giuseppe, Pitigliano

 

 

La Via Cava San Rocco, un viaggio nel cuore etrusco della Maremma Toscana

 

 

Pitigliano, via cava San Giuseppe

 

Vitozza, Grotte   Secondo Castello di Vitozza (GR)   Primo Castello di Vitozza (GR)

Entrance of one of the caves

 

 

Rupestre di Vitozza, il secondo castello

 

 

Vitozza, il primo castello

 

Parco degli Etruschi, Sorano, scacciadiavoli sulle pareti della via cava   Sorano, Insediamento rupestre di San Rocco, volto sorridente   Sorano, la valle del fiume è costellata di grotte che un tempo venivano utilizzate come abitazioni

Parco degli Etruschi, Sorano, scacciadiavoli sulle pareti della via cava

 

 

Sorano, Insediamento rupestre di San Rocco, volto sorridente

 

 

Sorano, la valle del fiume è costellata di grotte che un tempo venivano utilizzate come abitazioni

 

 

Wandelen in Toscane

Trekking in Toscana | I sentieri delle Città del tufo | Walking along the Etruscan pathways, the vie cave


Sorano

Itinerary from Sorano, to the ancient city of Vitozza and San Quirico | 9 km | 2 hours | gpx

Als je vanuit San Quirico het pad bergop volgt, kom je bij de ruïnes van het kasteel, gevolgd door de Chiesaccia, de Colombari en de grotten.
Vanaf de columbari leidt een pad, dat niet is gemarkeerdt, naar het gebied van Sant'Angiolino en naar de bronnen van de rivier Lente. 


 

Sovana

Sovana - Sorano, along the Etruscan vie cave | 13,37 km | 2 h 40 min | gpx

Escursione per le vie cave degli Etruschi, da Sovana a San Rocco e Sorano | 15,89 km | 3 h 10 min | gpx

Van Sovana naar Pitigliano, door de vie cave | 5,03 km | 1 h | gpx

Van Pitigliano naar Sovana, door de vie cave | 8 km | 1 h 35 min | gpx [langs de via cava San Giuseppe]Map Sorano e Sovana, the best itineraries between the Città del Tufo