Alberese | Parco Naturale delle Maremma

Arezzo


Capalbio


Colline Metallifere

la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

        Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

        Walking in the crete senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          certaldo

          San Gimignano

          Colle di Val d'Elsa

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Montalcino

Sesti, Val d'Orcia

I T

Castello di Argiano, Sesti, Montalcino [1]

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
Montalcino | Castello di Argiano, Sesti Brunello di Montalcino
   
   

Mi tersi con il vin d’Argiano, il quale è buono tanto

Giosuè Carducci

 

Het Castello di Argiano ligt in het hart van een van de meest gerenommeerde wijnbouwgebieden van Italië, de Brunello di Montalcino. Het prachtige omliggende landschap is altijd van historisch en strategisch belang geweest. Castello di Argiano torent uit boven de mythische Val d'Orcia, op gezichtsafstand van waar de Orcia en de Ombrone samenvloeien.
In het zuidoosten rijst de Monte Amiata op, een uitgedoofde vulkaan die voor de Etrusken als de zetel van hun belangrijkste goden al van groot belang was. In het westen ontvouwen de Colline Metallifere zich bijna tot aan de zee.

Castello di Argiano, een kleine geschiedenis

Oorspronkelijk een Etruskische nederzetting en later Romeins, de naam komt van ARA-JANI, wat het Altaar van Janus betekent. Van de Romeinen is bekend dat ze de Etruskische god Janus hebben aanbeden van 400 v.o.t. tot 400 n.o.t. Hij wordt afgebeeld als de god van twee gezichten die naar het verleden en de toekomst kijken. Janus gaf zijn naam aan de maand januari, die staat voor het jaar dat voorbij is en het nieuwe dat gaat komen.

Tegenwoordig is het echter een middeleeuws gehucht, waarvan het oudste gebouw de Pieve di San Pancrazio is, een kerk uit het begin van de 9e eeuw, ingewijd onder de cisterciënzermonniken van de abdij van Sant'Antimo, aan wie het toebehoorde. De Cannica, het priesterhuis, gebouwd in 1790, samen met twee boerderijen, Malafede en Buonafede, daterend uit de 15e eeuw, met de dorsschuur en de dorpsbroodoven, zijn gegroepeerd rond de Piazza met zijn oorlogsmonument en torenhoge pijnbomen. Deze zijn op hun beurt geclusterd rond het Castello en de toren die gebouwd werden in 1200, en die die tot op de dag van vandaag worden gebruikt als een oriëntatiepunt.

Samen met enkele andere oude huizen vormen de oude kerk van San Pancrazio die uit de 9e eeuw dateert het kleine dorp.
Net als de kleine kerk behoorde de canonica di San Pancrazio of pastorie van San Pancrazio aan de Abdij van Sant'Antimo vanaf 1216. Het huidige uiterlijk van het religieuze gebouw lijkt echter sterk te zijn veranderd, met renovaties die teruggaan tot de 16e eeuw.

Het landgoed Castello di Argiano (Sesti)

Dit kleine landgoed bestaat uit 102 hectare land, waarvan negen hectare is beplant met wijngaarden. De rest zijn olijfgaarden of bossen. De wijngaarden bevinden zich op de zuidelijke hellingen van Montalcino, een benijdenswaardige locatie waar enkele van de meest prestigieuze Brunello's vandaan komen.

Villa d'Argiano

Rond 1580 werd ten noorden van Castello d'Argiano een indrukwekkende Renaissance villa gebouwd, met een bijbehorende wijnkelder. In de loop der jaren wisselden de cantina en de Villa Argiano regelmatig van eigenaar, maar Argiano bleef een rol spelen in de wijngeschiedenis van Montalcino. Het huis was in 1967 één van de oprichters van het Consorzio del Brunello di Montalcino.
In het buitenland is Argiano een van de meest bekende historische namen van deze streek, niet alleen door de figuur van de voormalige eigenaar Gelasio Gaetani-Lovatelli D'Aragona, en Ersilia Caetani, maar ook en vooral voor het succes van Solengo, een IGT supertuscan die gravin Noemi Marone Cinzano samen met de beroemde oenoloog Giacomo Tachis creëerde. Giacomo Tachis werd in 2004 vervangen door wijnexpert Hans Vinding-Diers. Noemi Marone Cinzano verkocht het landgoed in 2013 opnieuw aan een Braziliaanse investeringsmaatschappij. Zij concentreerde zich vanaf met haar man Hans Vinding-Diers op haar spraakmakende wijndomein in Argentinië, Noemía de Patagonia, een bodega in de Río Negro-vallei in Patagonië.

   
   

Mappa Castello di Argiano, Sesti, Montalcino | Ingrandire mappa


 
   

Brunello di Montalcino

 

   
Vigna Masseto   Sangiovese grapes in a vineyard of Montalcino   Montalcino vineyard - panoramio

Brunello di Montalcino vineti e Monte Amiata

 

 

Sangiovese grapes in a vineyard of Montalcino

 

 

Brunello di Montalcino vineyards, Montalcino

 

Maak wat tijd vrij om te genieten van exclusieve wijndegustaties proeverijen in de valleien rond Castello d'Argiano. U bevindt zich te midden van enkele geweldige wijnmakers: het gebied tussen Castelnuovo dell'Abate en Sant'Angelo Scalo omvat enkele van de toonaangevende landgoederen van Brunello, zoals Poggio di Sotto, Ciacci Piccolomini (Località Molinello) en Uccelliera Di Cortonesi Andrea (45 Localita' Pod. Uccelliera), maar natuurlijk zijn in de eerste plaats Villa Argiano en Sesti zelf een bezoek waard. Plan van tevoren een bezoek aan een van deze geweldige Brunello-wijnhuizen.

Castello di Argiano Sesti

AZIENDA AGRICOLA Sesti
Azienda Agraria di Giuseppe Maria Sesti
73, Localita' Argiano, Montalcino, Si 53024
Tel: 0577 839137

 
Map of the Brunello di Montalcino region | Member companies of the DOCG Brunello di Montalcino

 

Villa Argiano 

Op de top van een prachtige heuvel ten noorden van Castello di Argiano ligt de statige Villa di Argiano. De villa werd in de renaissance gebouwd door de Pecci-familie uit Siena. Het landgoed kwam in 1992 in handen van gravin Noemi Marone Cinzano, die de wereldberoemde oenoloog Giacomo Tachis in huis haalde en Solengo creëerde, een volle, krachtige Suoer Tuscan. Giacomo Tachis werd in 2004 vervangen door wijnexpert Hans Vinding-Diers. De van oorsprong Deense Hans Vinding-Diers, geboren in Stellenbosch, Zuid-Afrika, gold als een een van de meest gewilde wijnmakers ter wereld.
Het wijnhuis Argiano heeft nu een totale oppervlakte van 125 hectare waarvan 51 hectare verdeeld is over verschillende benamingen van wijngaarden, olijfgaarden en bossen. De wijngaarden liggen bijna allemaal op het zuiden en worden gedomineerd door de typische krijtbodems van de regio met kleiafzettingen. De bezettingsdichtheid is relatief hoog met 7.000 planten per hectare. Op het domein worden Sangiovese di Montalcino (Brunello), Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot verbouwd.
De authentieke kelders zijn nog steeds in gebruik en bevatten een heuse vinotheek van oude Brunello’s.
Tenuta di Argiano was tijdens het bezit van Cinzano een van de Brunello di Montalcino landgoederen die werd onderzocht tijdens het Brunellopoli schandaal op verdenking van vervalsing van de wijnen met andere druivensoorten die, volgens de Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) regelgeving moeten worden gemaakt van 100% Sangiovese. In 2008 werden de verdachte jaargangen in beslag genomen door overheidsfunctionarissen en uiteindelijk declasseerde Tenuta di Argiano de wijnen en verkocht ze als "Super Tuscans" onder de Indicazione Geografica Tipica (IGT) aanduiding in plaats van als Brunello di Montalcinos.[4]
In februari 2013 verkocht Cinzano het Tenuta di Argiano landgoed aan een groep Braziliaanse investeerders voor naar verluidt bijna 50 miljoen euro.

De spraakmakende serie Succession kende in haar derde seizoen een ontluisterende slotaflevering die voor een deel in Villa Argiano opgenomen werd.

Hans Vinding-Diers houdt zich nu vooral bezig met  Noemía de Patagonia, een wijndomein in de Río Negro-vallei in Patagonië. De bodega is 13 hectare groot, voornamelijk aangeplant met de Malbec-druif en mede-eigendom van zijn vrouw Noemi Marone Cinzano.

Argiano srl Società Agricola
Sant'Angelo Scalo, 53024 Montalcino - Siena
www.argiano.net


Ferrero 

Azienda Agricola Ferrero | Sant'Angelo in Colle, Montalcino - Siena

 

Het hart van het Ferrero wijndomein is de Podere Pascena, halverwege Sant’Angelo in Colle en Sant’Angelo Scalo. Het is een klein domein dat opgericht werd eind jaren '90. Eigenaars zijn Claudia Ferrero (Piemonte) en Pablo Harri. Zij leerden elkar kennen in Castello Banfi maar kochten in 1992 een kleine boerderij op de zuidelijke hellingen van Montalcino. In 2002, na de renovatie van de boerdeij begon Claudia Ferrero met de kleinschalige productie van Brunello Di Montalcino. In 2009 koos ook Pablo Harri voor de wijnbouw.

De Ferrero - Brunello di Montalcino - Brunello di Montalcino DOCG, jaargang 2010 werd tijdens een proefsessie georganiseerd door De Standaard en Bruno Verspauwen bekroond als dé beste Sangiovese wijn.

 

Je kan enkele Ferrero- en Sesti wijnen doorgaans ook proeven in het fijne restaurant Caffè Sant'Angelo in Sant'Angelo Scalo, Montalcino. Je betaalt er dezelde prijs als op het wijndomein.

Osteria Caffè Sant’Angelo

Via Grossetana, 8 | Sant'Angelo Scalo, 53024Montalcino
Closed Sundays. Tel. 340 8305269 (Pino)

 


Castello Banfi, Montalcino

 

Castello Banfi, Montalcino

  Tenuta Il Poggione Sant'Angelo in Colle

Poggio alle mura, Castello Banfi, Montalcino

 

Castello Banfi e vineti

 

 

Tenuta Il Poggione Sant'Angelo in Colle

Brunello di Montalcino, Tenuta Ciacci Piccolomini d'Aragona, Vigna Ferraiole, Montalcino   Casanova di Neri, Montalcino   Tenuta di Collosorbo, Castelnuovo dell'Abate (Montalcino)

Brunello di Montalcino, Tenuta Ciacci Piccolomini d'Aragona, Vigna Ferraiole, Montalcino

 

 

Casanova di Neri, Montalcino

 

Tenuta di Collosorbo, Castelnuovo dell'Abate (Montalcino)

 

Biodynamic winemaking in Tuscany | Roses in Brunello di Montalcino vineyards, Montalcino

SESTI - Azienda Agricola Castello di Argiano (Montalcino) 

SestiMan In The Moon

The countess and the poet, a history of literature and wine in Montalcino | La contessa e il poeta, una storia di letteratura e vino a Montalcino

 

Holiday Accommodation Tuscany

Podere Santa Pia is een uniek vakantiehuis in de Toscaanse Maremma. Dit voormalige kleine klooster is de ideale plek voor een rustige en serene vakantie. Deze unieke Casa Vacanze bevindt zich op ca. 20 km van Sant'Angelo Scalo.
Een tocht langs enkele van de beroemde wijnhuizen is bijna een must. De manual van het vakantiehuis geeft enkele uitstekende tips waar wijn te proeven en aan te kopen. Een verkenningstocht langs enkele mooie wijnhuizen in de wijnstreken Montecucco en Brunello di Montalcino.

Holiday homes in the Tuscan Maremma | Podere Santa Pia 

Colline sotto Podere Santa Pia
Celebrare il dolce far niente
Colline sotto Podere Santa Pia
 

Holiday home in Castiglioncelli Bandini

 

   


Montalcino

 

Palazzo dei Priori a Montalcino   A view from Montalcino (5772034130)   La chiesa di San Francesco si trova alla fine di via Ricci, Montalcino

Palazzo dei Priori a Montalcino

 

  Panorama con la chiesa di San Francesco  

La chiesa di San Francesco, alla fine di via Ricci

 


Frazioni Montalcino

 

San Quirico d'Orcia - lo.tangelini
  Sant'Angelo in Colle   Panorama of Sant’Angelo in Colle, hamlet of Montalcino

Val d'Orcia album

 

 

Sant'Angelo in Colle

 

  Panorama Sant’Angelo in Colle, Montalcino

Map of the Brunello di Montalcino region | Member companies of the DOCG Brunello di Montalcino

The best trials in the Val d'Orcia | Walking from Montalcino to Castelnuovo dell Abate and Sant'Antimo

 [1] Photo by aurelio candido, published under a Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0) license.
[2]
[3]
[5] Ontleend an het Wikipedia artikel Noemi Marone Cinzano, geconsulteerd op 6 juni 2023. De oorspronkelijke Engelse tekst is beschikbaar onder een Creative Commons Attribution-ShareAlike License 3.0 licentie.