Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

The Siena Duomo

The Mosaic floor and the Porta del Cielo

Libreria Piccolomini

The cript



Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 





 
Art in Tuscany

Stefano di Giovanni detto il Sassetta,, Visione di san Tommaso d'Aquino (Visioen van Sint Thomas van Aquino), Rome, Pinacoteca Vaticana



Stefano di Giovanni detto il Sassetta, Visione di san Tommaso d'Aquino (Visioen van Sint Thomas van Aquino), Rome, Pinacoteca Vaticana [0]


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Stefano di Giovanni, bekend als il Sassetta | Trittico dell'Arte della lana, 1423


   
   
 

«Un'opera di eccezionale importanza per tutta la pittura senese del Quattrocento, e di eccezionale bellezza, come attestano i vari frammenti conservati, dove sono già visibili le primissime delle rivoluzionarie novità di rinascimentale, sia per quanto riguarda la prospettiva delle architetture, non più gotiche, sia per l'importante ricerca di naturalismo nelle diverse figure e nei paesaggi dai cieli cristallini il cui colore degrada progressivamente verso l'orizzonte. Ciò è particolarmente verificabile nelle storie della predella che sono fortunatamente giunte fino a noi, anche se si tratta solo di frammenti.» [7]

 
 

Pietro Torriti

 

 

Stefano di Giovanni di Consolo da Cortona, bekend als il Sassetta, was een Toscaanse schilder uit de Renaissance, en een belangrijke figuur van de Sienese School.[1] Sassetta werdvermoedelijk rond 1400 geboren in Cortona en bracht daar zijn jeugd door. Voor 1410 verhuisde hij naar Siena met zijn vader Giovanni di Consolo, die in 1420 voorkomt als de kok van de Signoria[1].
Aangenomen wordt dat hij een leerling was van Paolo di Giovanni Fei (° rond 1345; † rond 1411). Hij werd voor het eerst bij naam genoemd in 1423 toen hij een opdracht kreeg voor een polyptiek van de Arte della Lana, de Gilde van wol- en bonthandelaren in Siena[1].
Hoewel hij binnen de Sienese traditie werkte, vernieuwde hij de stijl door elementen te introduceren die waren afgeleid van de decoratieve gotische stijl en het realisme van eigentijdse Florentijnse vernieuwers. Hij bereikte een hoog niveau van technische verfijning en was op de hoogte van artistieke innovaties van schilders als Gentile da Fabriano, Masaccio en Masolino. Zijn werk wijkt af van de laatgotische stijl van veel van zijn Sienese tijdgenoten.[3]
De oorsprong van zijn bijnaam il Sassetta is niet bekend. Het verscheen pas voor het eerst in de 18e eeuw en was waarschijnlijk het resultaat van een vertaalfout. Sindsdien is men deze welluidende naam blijven gebruiken, ook al werd de kunstenaar tijdens zijn leven nooit zo genoemd[4].

Sassetta stierf in 1450 aan een longontsteking terwijl hij werkte aan het fresco van de Kroning van de Maagd op de Porta Romana in Siena. Het werk werd later voltooid door zijn leerling Sano di Pietro.


Trittico dell'Arte della lana, 1423


In 1423 gaf de Arte della Lana (de gilde van wollen ambachtslieden) van Siena de schilder Stefano di Giovanni, bekend als Sassetta (ca. 1400 - 1450), opdracht om een groot veelluik te schilderen. Niet alle fragmenten van deze grote compositie zijn bewaard gebleven, maar dankzij 18e-eeuwse beschrijvingen en kennis van de productiecontext kunnen we de rijke iconografie verkennen.

De Trittico dell'Arte della lana is het eerste bekende werk van Sassetta. De triptiek werd gemaakt voor het feest van Corpus Christi. Het altaarstuk werd normaal gesproken bewaard in een kast in het Palazzo dell'Arte en werd alleen voor publieke verering getoond of op een tijdelijk altaar, op het feest van Corpus Christi.

Het is goed mogelijk dat het altaarstuk al in 1424 voor het feest van Corpus Domini was voltooid en het zeker al voor 6 juni 1425 bij het publiek bekend was, toen de heilige Bernardino ernaar verwees in zijn preek over de nachtwake van Corpus Christi. Aanvankelijk lijkt het altaarstuk slechts één keer per jaar te zijn gebruikt, op een tijdelijk altaar in de open lucht op de piazza voor de kerk van San Pellegrino, waar het hoofdkwartier van de Arte della Lana was gevestigd (het huidige Piazza dell'Indipendenza).[12]
In 1423 uitte de machtige Arte della Lana van Siena haar ongenoegen omdat ze gedwongen was een altaarstuk van anderen te lenen voor de viering van het patroonsfeest van Corpus Domini, dat in mei of juni werd gehouden op het toenmalige Piazza San Pellegrino (tegenwoordig Piazza Indipendenza), met uitzicht op het hoofdkantoor van de gilde. Door een belasting te heffen op de productie van stoffen verzamelde de gilde de middelen om haar trittico te laten schilderen. Als het paneel niet in gebruik was moest het in een kast worden bewaard, vandaar dat er een gemakkelijk te verplaatsen paneelstuk moest ontwikkeld worden. De constructie van het paneel vergemakkelijkte waarschijnlijk ook de ontmanteling in 1777, en de daaropvolgende verspreiding van de fragmenten [9].

Het lijkt dus ergens tussen 1507 en 1517 te zijn geweest, en niet al in 1460 zoals Moran suggereerde, dat de Arte della Lana triptiek een permanent, vast altaar kreeg in een kapel naast S. Pellegrino, waar het bleef tot de sloop van de kapel in 1816 en de daaropvolgende ontmanteling van het altaarstuk[11].

In 1448 gaf paus Nicolaas V opdracht om de viering van het feest over te brengen naar de kathedraal.7 Dit kan hebben bijgedragen aan het besluit van het gilde om een permanente kapel naast de kerk van San Pellegrino te bouwen om de 'tavola' in onder te brengen. De kapel werd vanaf 1460 gebouwd maar pas tussen 1507 en 1517 voltooid. [12]

Het veelluik van de Arte della Lana werd alleen getoond tijdens ceremonies en liturgische feesten, dus als het niet in gebruik was moest het in een kast worden bewaard, vandaar dat er een gemakkelijk te verplaatsen paneelstuk moest ontwikkeld worden. Dit gemak vergemakkelijkte waarschijnlijk de latere ontmanteling in 1777, en de daaropvolgende verspreiding van de fragmenten, zodat de drie grote panelen, het hoofdpaneel met de Triomf van de Eucharistie en de twee zijpanelen met de heilige Antonius de Abt en de heilige Thomas van Aquino, verloren gingen.

Uieindelijk zijn van de Trittico dell'Arte della lana slechts enkele panelen overgebleven, die verspreid zijn over verschillende musea. Het grootste deel van de panelen bevindt zich in de Pinacoteca Nazionale in Siena.

 

Antecedenten


De fragmenten die zijn overgebleven laten een schilder zien die zeer nauw verbonden was met de traditie van de Sienese schilderkunst, in het bijzonder die van Pietro en Ambrogio Lorenzetti, maar gevoelig voor de experimenten van de Florentijnse renaissance, die de schilder zeker kende°.

Zo zien we in de Preghiera di san Tommaso of Visione di san Tommaso d'Aquino in de Pinacoteca Vaticana een complexe en unieke articulatie van architecturale ruimtes, die ook tot doel heeft om de soberheid en religieuze strengheid van de heilige over te brengen door middel van de kale bank en lessenaar die in perspectief zijn weergegeven°.

 

Ipotesi di ricostituzione del polittico dell'Arte della Lana, secondo Machtelt Israels, On Sassetta and the Osservanza Master, in Max Seidel 2010

Reconstructiehypothese van de Arte della Lana polyptiek volgens Machtelt Israels, On Sassetta and the Osservanza Master, in Max Seidel 2010, p. 222..

 

De predella was een aparte 'doos' aan de onderkant en de achterkant van de overgebleven predellapanelen laat zien dat de middelste vijf ooit tot één horizontale plank behoorden, geflankeerd door twee uitstekende panelen aan de uiteinden, zoals de verticale nerf van de Vzsionqf St Thomas nu in het Vaticaan laat zien. 46 Er waren waarschijnlijk twee sets pilasters. De pinakels met de profeten waren afzonderlijke entiteiten, verbonden met de hoofdstructuur door een strook hout aan hun achterkant. Zowel de zijkanten als de bovenkant zijn rood geschilderd, wat erop wijst dat ze vrij stonden. Met een breedte van ongeveer drie meter moet het altaarstuk extreem zwaar en moeilijk te hanteren zijn geweest. Het is denkbaar dat het zo was geconstrueerd dat het uit elkaar kon gehaald worden, gebruikmakend van zoiets als het systeem van in elkaar grijpende latten dat te vinden is in altaarstukken van Ugolino di Neri o en Taddeo di Bartolo. Het ensemble zou ook steun nodig hebben gehad op het tijdelijke altaar op de piazza en zou misschien tegen de muur van het Arte della Lana paleis hebben gestaan [12].

Het centrale paneel is verloren gegaan, maar het is mogelijk om de oorspronkelijke indeling te reconstrueren aan de hand van eerdere beschrijvingen.
Volgens deze beschrijvingen stelde het centrale paneel Santissimo Sacramento (het Heilige Sacrament) voor in een monstrans, aanbeden door een aantal engelen eromheen. Daarboven stond de Incoronazione della Vergine (Kroning van de Maagd) en aan de zijkanten waren Abt S. Antonius en S. Thomas van Aquino afgebeeld. Daarboven was de Annunciazione (Annunciatie) afgebeeld in twee aparte panelen.

Naast de hierboven genoemde panelen kennen we acht panelen van de externe zuilen die de kerkvaders Hiëronymus, Gregorius, Ambrosius, Augustinus voorstellen, en de vier beschermheiligen van Siena: Sant' Ansanus, Victor, Savinus en Crescentius. Twee kleine panelen van de pinakels met de figuren van de profeten Elias en Eliseus bevinden zich nog steeds in de Sienese Pinacoteca. Onder het centrale paneel was de volgende inscriptie te zien: Hinc opus omne Patres Stefanus construxit ad aras Senensis Johannis agens citra lapsus adultos.

 

Overgebleven fragmenten van de Stefan Trittico dell'Arte della lana

2 fragmenten van het vernietigde hoofdpaneel (voorstellende Engelen op de vlucht met monstrans) met Castello in riva al lago 'Kasteel bij de ze en Città sul mare 'Stad bij de zee), Siena, Pinacoteca Nazionale;

8 panelen van de zuilen met heiligen, Siena, Pinacoteca Nazionale;

2 pinakels met profeten Elia en Elisa, Siena, Pinacoteca Nazionale;

6 predella panelen in verschillende musea:San Tommaso d'Aquino in preghiera

Sant'Antonio battuto dai diavoli, (Antonius geslagen door duivels), Siena, Pinacoteca Nazionale;

Il rogo dell'eretico Nicola (o di Jan Hus), De verbranding van de ketter Nicholas (of Jan Hus), Melbourne, National Gallery of Victoria).

Ultima cena, Istituzione dell'Eucaristia, (Laatste Avondmaal), Siena, Pinacoteca Nazionale;

Un miracolo dell'Ostia consacrata (la morte di John Wycliff?)  (Een wonder van de geconsacreerde hostie (de dood van John Wycliff?)), Barnard Castle, The Bowes Museum, VK;

San Tommaso d'Aquino in preghiera, San Tommaso ispirato dalla colomba dello Spirito Santo (Thomas geïnspireerd door de duif van de Heilige Geest), Boedapest, Szépm?vészeti Múzeum;

Visione di san Tommaso d'Aquino (Visioen van St. Thomas van Aquino), Rome, Pinacoteca Vaticana.

 

   
   

Deze twee kleine panelen in de Pinacoteca nazionale van Siena golden lange tijd als een van de vroegste voorbeelden van landschapsschilderkunst in Europa en werden lang toegeschreven aan Ambrogio Lorenzetti. Tegenwoordig gaan kunsthistorici ervan uit dat ze ook deel uitmaakten van de Arte della Lana tryptiek die geschilderd werd door Sassetta.

Federico Zeri [13] identificeerde als eerste de panelen die behoorden tot de Arte della Lana polyptiek als werken van Sassetta, en stelde voor om ook de twee kleine landschappen die vandaag de dag ook worden toegeschreven aan Sassetta een plaats te geven in den polyptiek, hoewel hun integratie in het werk nog veel vragen oproept met betrekking tot hun locatie, formaat en betekenis in deze context.
Ook in de reconstructie van de Trittico dell'Arte della lana van Machtelt Israels, hebben beide panelen een plaats onder het centrale paneel dat verloren gegaan is.


    Sassetta, Città sul mare (veduta di Talamone), (1340 circa), Siena, Pinacoteca, precedentemente attribuita ad Ambrogio Lorenzetti   Stefano di Giovanni di Consolo da Cortona (Sassetta), Paesaggio con castello in riva al lago,
    Sassetta, Città sul mare (veduta di Talamone), (1340 circa), Siena, Pinacoteca, precedentemente attribuita ad Ambrogio Lorenzetti   Stefano di Giovanni di Consolo da Cortona (Sassetta), Paesaggio con castello in riva al lago, Siena, Pinacoteca, precedentemente attribuita ad Ambrogio Lorenzetti
       
Federico Zeri, 
ricostruzione grafica del Polittico dell'Arte della Lana di Sassetta   Alessandro Bagnoli, 
ipotesi di ricostituzione del polittico dell'Arte della Lana    

Federico Zeri,
ricostruzione grafica del Polittico dell'Arte della Lana di Sassetta

 

 

Alessandro Bagnoli,
ipotesi di ricostituzione del polittico dell'Arte della Lana

 

   
   

 

 

De profeten Elia en Elisa (pinakels)

 

  Stefano di Giovanni detto il Sassetta, profeta Elia (cuspide), frammento del trittico dell’Arte della Lana, Siena, Pinacoteca Nazionale)     Stefano di Giovanni detto il Sassetta, profeta Eliseo (cuspide), frammento del trittico dell’Arte della Lana, Siena, Pinacoteca Nazionale)    
  Stefano di Giovanni detto il Sassetta, profeta Elia (cuspide), frammento del trittico dell’Arte della Lana[10]     il Sassetta, profeta Eliseo (cuspide), frammento del trittico dell’Arte della Lana[10]    

 

Deze twee kleine panelen in de Pinacoteca nazionale van Siena stellen de profeten Elia en Elisa (Eliseo) voor. De Karmelorde spreekt over Elia als over haar inspirator en geestelijke vader, zijn profetisch charisma staat model voor haar roeping binnen de kerk. Elisa was zijn leerlin en opvolger. De karmelieten kennen hun oorsprong rond het jaar 1150, op de berg Karmel bij de havenplaats Haifa in Israël. Deze berg, die verbonden is met de profeet Elia, is lange tijd een verblijfplaats voor talrijke kluizenaars die in navolging van hem een aan God toegewijd leven leidden. Naast een hoogtepunt in de vierde tot de zevende eeuw kent het kluizenaarsleven daar in de elfde en twaalfde eeuw een ware renaissance.


Profeten en kerkvaders

 

Stefano di Giovanni detto il Sassetta, profeta San Gregorio, frammento del trittico dell’Arte della Lana, Siena, Pinacoteca Nazionale)   Stefano di Giovanni detto il Sassetta, profeta Sant'Ansano, frammento del trittico dell’Arte della Lana, Siena, Pinacoteca Nazionale)   Stefano di Giovanni detto il Sassetta, profeta San Savino, frammento del trittico dell’Arte della Lana, Siena, Pinacoteca Nazionale)   Stefano di Giovanni detto il Sassetta, profeta Sant'Agostino, frammento del trittico dell’Arte della Lana, Siena, Pinacoteca Nazionale)

San Gregorio

 

 

Sant'Ansano

 

 

San Savino

 

 

Sant'Agostino

 

             
Stefano di Giovanni detto il Sassetta, profeta San Girolamo, frammento del trittico dell’Arte della Lana, Siena, Pinacoteca Nazionale)   Stefano di Giovanni detto il Sassetta, profeta San Vittore, frammento del trittico dell’Arte della Lana, Siena, Pinacoteca Nazionale)   Stefano di Giovanni detto il Sassetta, profeta San Crescenzio, frammento del trittico dell’Arte della Lana, Siena, Pinacoteca Nazionale)   Stefano di Giovanni detto il Sassetta, profeta Sant'Ambrogio, frammento del trittico dell’Arte della Lana, Siena, Pinacoteca Nazionale)

San Girolamo

 

 

San Vittore

 

 

 

San Crescenzio

 

 

Sant'Ambrogio

 

De acht panelen van de externe stellen de kerkvaders Hiëronymus, Gregorius, Ambrosius en Augustinus voor, en de vier beschermheiligen van Siena: Sint'Ansanus, Victor, Savinus en Crescentius. 

 

De predella


Sant’Antonio abate tormentato dai diavoli, frammento del trittico dell’Arte della Lana

Onvergetelijk is het fragment van de predella met de scène waarin de heilige Antonius Abt wordt gemarteld door ddie tegen hem tekeergaan door hem te slaan en hem aan zijn habijt te trekkenuivels .



Stefano di Giovanni detto il Sassetta, Sant’Antonio abate tormentato dai diavoli, frammento del trittico dell’Arte della Lana, Siena, Pinacoteca Nazionale)

Stefano di Giovanni detto il Sassetta, Sant’Antonio abate tormentato dai diavoli, frammento del trittico dell’Arte della Lana, Siena, Pinacoteca Nazionale)


Dit bijzondere schilderij toont de abt Sint Antonius die op de vlucht slaat voor ontketende duivels die op hem afkomen met stokken en zelfs slangen die als zwepen gebruikt worden. De duivels hebben de vorm van monsterlijke wezens die het midden houden tussen mensen en roofvogels, met onherkenbare gelaatstrekken, hun gezichten en geslachtsdelen zijn uitgewist.
Hat landschap waarbinnen deze sczne zich afpeelt lijkt te verwijzen naar de Het landschap lijkt te verwijzen naar de calanchi en biancane in de Deserto di Accona in de Crete Senesi, een grijs maanachtig landschap met veel heuvels. 

 

Stefano di Giovanni detto il Sassetta, Sant’Antonio abate tormentato dai diavoli (dettaglio del paesaggio), frammento del trittico dell’Arte della Lana, Siena, Pinacoteca Nazionale)   Stefano di Giovanni detto il Sassetta, Sant’Antonio abate tormentato dai diavoli (dettaglio del diavolo centrale), frammento del trittico dell’Arte della Lana, Siena, Pinacoteca Nazionale)   Stefano di Giovanni detto il Sassetta, Sant’Antonio abate tormentato dai diavoli (particolare), frammento del trittico dell’Arte della Lana, Siena, Pinacoteca Nazionale)
Sassetta, Sant’Antonio abate tormentato dai diavoli (dettagli)

Il rogo dell'eretico Nicola (o di Jan Hus), De verbranding van de ketter Nicholas

Stefano di Giovanni detto il Sassetta, Il rogo dell'eretico Nicola (o di Jan Hus), De verbranding van de ketter Nicholas (of Jan Hus), Melbourne, National Gallery of Victoria)

Stefano di Giovanni detto il Sassetta, Il rogo dell'eretico Nicola (o di Jan Hus), De verbranding van de ketter Nicholas (of Jan Hus), Melbourne, National Gallery of Victoria)

 

Terwijl de onderwerpen van de meeste overgebleven panelen en hun relatie tot de algemene thema's van de Eucharistie relatief duidelijk zijn, is het predella paneel dat zich in Melbourne bevindt, oorspronkelijk aan de xterzijde van de instelling of de Eucharistie, onder de centrai afbeelding van de monstrans, raadselachtig gebleven. Het werd voor het eerst gepubliceerd door Zeri in 1973 en toont een man met een baard die op de brandstapel wordt gezet buiten de muren van een stad, terwijl een duivel hem tegemoet vliegt vanuit de lucht. Aan de rechterkant celebreert een priester de mis op een tijdelijk altaar en heft de hostie op, die effectief in silhouet staat tegen de toren op de achtergrond. Aan de linkerkant wordt een menigte mensen in bedwang gehouden door bewakers, van wie sommigen schilden dragen met de wapens van de Arte della Lana. Rechts, achter het altaar, is een verbaasde menigte getuige van het wonder, met op de eerste rij een broeder karmeliet en een kardinaal. Het tafereel heeft een betoverende sfeer, met zijn donkere tint en de schemerblauwe lucht die oplicht boven de heuvels in de verte [12].

Ultima cena, Istituzione dell'Eucaristia, frammento del trittico dell’Arte della Lana


Ook in dit tafereel, zijn de figuren ruimtelijk en volumneus weergegeven en in een precieze symmetrie gerangschikt. Het is een werk waarin de eerste revolutionaire vernieuwingen van de renaissance al zichtbaar zijn, zoals in het perspectief van de architectuur en het ream-listische van de figuren en landschappen.



Stefano di Giovanni detto il Sassetta, Ultima cena, frammento del trittico dell’Arte della Lana, Siena, Pinacoteca Nazionale)

Stefano di Giovanni detto il Sassetta, Ultima cena, frammento del trittico dell’Arte della Lana (post luglio 1423 - ante giugno 1425; tempera, oro e argento su tavola; Siena, Pinacoteca Nazionale)


Centraal in Jezus' Laatste Avondmaal staat de viering van de Eucharistie.

In Marcus en Matteüs staat: “Terwijl zij aten, nam [Jezus] brood en na de zegen te hebben uitgesproken, brak Hij het en gaf het hun, zeggende: ‘Neemt, dit is mijn lichaam’” (Mc 14,22; Mt 26,26).

Un miracolo dell'Ostia consacrata (la morte di John Wycliff?) | Een wonder van de geconsacreerde hostie

Un miracolo dell'Ostia consacrata (la morte di John Wycliff?)  (Een wonder van de geconsacreerde hostie (de dood van John Wycliff?)), Barnard Castle, The Bowes Museum, VK

Un miracolo dell'Ostia consacrata (la morte di John Wycliff?)  (Een wonder van de geconsacreerde hostie (de dood van John Wycliff?)), Barnard Castle, The Bowes Museum, VK

 

De Trittico dell'Arte della lana werd in 1423 gemaakt in opdracht van de “Arte della Lana”. 1423 was het jaar waarin het Concilie dat door Martinus V was bijeengeroepen van Pavia naar Siena werd verplaatst en het bood de concilievaders de gelegenheid om het dogma van de transsubstantiatie (de transformatie van de hostie in het vlees van Christus) opnieuw te bevestigen tegenover de doctrines van John Wycliff en Jan Hus, die dit dogma betwistten. Verschillende van Sassetta's scènes beelden wonderen van de eucharistie uit, terwijl andere Thomas van Aquino laten zien, de denker achter de transsubstantiatie.
Twee van de panelen van het altaarstuk zinspelen op de schokkende dood van John Wycliff uit Teesdale en Jan Huss uit Bohemen, beiden door het Concilie van Konstanz in 1415 tot ketters verklaard. Wycliff, wiens fundamentele overtuiging was dat de Kerk arm moest zijn, zoals in de tijd van de Apostelen. Wycliff was een zeer gewaardeerde filosoof en theoloog en wordt vooral herinnerd als de hervormer die stelde dat mensen zonder tussenkomst van priesters hun geloof mochten belijden, met de bijbel als gids en richtlijn. Zijn uitstraling (zowel aanhangers als tegenstanders beschouwden hem als de enige grote theoloog van zijn generatie in Engeland) en zijn politieke steun beschermden hem lange tijd , maar hielden abrupt op na de publicatie in 1380-1381 van zijn verhandeling over de Eucharistie (De eucharistia ), waarin hij de leer van de transsubstantiatie in twijfel trekt.

 

Stefano di Giovanni detto il Sassetta, Un miracolo dell'Ostia consacrata (la morte di John Wycliffe?)  (A Miracle of the Sacrament (the death of John Wycliffe?)), (detail), Barnard Castle, The Bowes Museum   Stefano di Giovanni detto il Sassetta, Un miracolo dell'Ostia consacrata (la morte di John Wycliffe?)  (Een wonder van de geconsacreerde hostie (de dood van John Wycliffe?)), detail, Barnard Castle, The Bowes Museum   Stefano di Giovanni detto il Sassetta, Un miracolo dell'Ostia consacrata (la morte di John Wycliffe?), dettaglio,  Barnard Castle, The Bowes Museum

Un miracolo dell'Ostia consacrata (la morte di John Wycliffe?)
  (Een wonder van de geconsacreerde hostie (de dood van John Wycliffe?)), details

San Tommaso d'Aquino in preghiera
San Tommaso ispirato dalla colomba dello Spirito Santo (Thomas geïnspireerd door de duif van de Heilige Geest)

 

Stefano di Giovanni detto il Sassetta, San Tommaso d'Aquino in preghiera, 1423-1426, della predella del Polittico dell'Arte della Lana, Szépmüvészeti Múzeum, Budapest

Stefano di Giovanni detto il Sassetta, San Tommaso d'Aquino in preghiera, 1423-1426, della predella del Polittico dell'Arte della Lana, Szépmüvészeti Múzeum, Budapest

Het tafereel toont de biddende heilige Thomas van Aquino. De heilige knielt voor een altaar met daarboven een rijk polyptiek. Hier zet Sassetta binnen- en buitenruimtes naast elkaar en toont ons een blik op de kloostertuin met fontein (middenboven) en een blik in de kloosterbibliotheek met rijen standaarden met boeken die verlicht worden door glas-in-loodramen (rechts).

 

Stefano di Giovanni detto il Sassetta, San Tommaso d'Aquino in preghiera (dettaglio del santo aureolato, ispirato dalla colomba dello Spirito Santo), 1423-1426, della predella del Polittico dell'Arte della Lana, Szépmüvészeti Múzeum, Budapest   Stefano di Giovanni detto il Sassetta, San Tommaso d'Aquino in preghiera (dettaglio d'un pentattico gotico al centro del quale siede la Vergine che porta in grembo il Bambino), 1423-1426, della predella del Polittico dell'Arte della Lana   Stefano di Giovanni detto il Sassetta, San Tommaso d'Aquino in preghiera (dettaglio degli espositori su cui sono disposti i libri), della predella del Polittico dell'Arte della Lana, Szépmüvészeti Múzeum, Budapest
San Tommaso d'Aquino in preghiera, dettaglio del santo aureolato, ispirato dalla colomba dello Spirito Santo San Tommaso d'Aquino in preghiera, un pentattico gotico al centro del quale siede la Vergine che porta in grembo il Bambino   San Tommaso d'Aquino in preghiera (dettaglio degli espositori su cui sono disposti i libri)

Visione di san Tommaso d'Aquino (Visioen van St. Thomas van Aquino)


Het Visioen van Sint Thomas van Aquino, bevindt zich in de Pinacoteca Vaticana, Rome. Door de thematische invulling, de architecturale setting en het koloriet van het tafereel hoort het paneel bij de San Tommaso d'Aquino in preghiera uit Budapest.



Stefano di Giovanni detto il Sassetta,, Visione di san Tommaso d'Aquino (Visioen van St. Thomas van Aquino), Rome, Pinacoteca Vaticana

Stefano di Giovanni detto il Sassetta,, Visione di san Tommaso d'Aquino (Visioen van Sint Thomas van Aquino), Rome, Pinacoteca Vaticana

 

In de oorspronkelijke opstelling van de predella vormden de twee laatse scènes, San Tommaso d'Aquino in preghiera en Visione di san Tommaso d'Aquino, een brede, doorlopende ruimte. Hoewel de twee predellapanelen werden gescheiden door een structurele scheiding in het schrijnwerk, werden ze verenigd door een gemeenschappelijk centraal perspectief.  Sassetta creëerde een perfecte balans tussen de beschrijvende passages en de dubbele afbeelding van de Dominicaanse heilige die opgaat in mystieke ervaringen[12].


Album Stefano di Giovanni (Il Sassetta)
Stefano di Giovanni, bekend als Sassetta, Madonna dell’umiltà col Bambino (67,5 x 45,3 cm). Siena, Museo Diocesano, dalla pieve di San Giovanni Battista a Molli (Sovicille)
  Stefano di Giovanni (Sassetta), Madonna delle Ciliegie, 1445 circa, Museo d'arte sacra della diocesi di Grosseto   Sasetta. Madonna del'Humilita 1433 Pinacoteca Vaticana

Stefano di Giovanni, bekend als Sassetta, Madonna dell’umiltà col Bambino (67,5 x 45,3 cm). Siena, Museo Diocesano, dalla pieve di San Giovanni Battista a Molli (Sovicille)

 

 

Stefano di Giovanni (Sassetta), Madonna delle Ciliegie, 1445 circa, Museo d'arte sacra della diocesi di Grosseto

 

  Sasetta. Madonna del'Humilita 1433 Pinacoteca Vaticana

 


 
   
 

Traveling in Tuscany | Sassetta (Stefano di Giovanni)

Il Sassetta e il suo tempo - Uno sguardo all'arte Senese del primo quattrocento | Mostra a cura di Alessandro Bagnoli | 15/03-15/09/24

Le verità intime di Sassetta | www.luoghidellinfinito.it

 

Bibliografia

Luciano Bellosi, Collezione Chigi-Saracini - Sassetta e i pittori toscani tra XIII e XV secolo, a cura di Luciano Bellosi e Alessandro Angelini, Studio per edizioni scelte, Firenze 1986

Bernard Berenson, Sassetta, Firenze 1946

Enzo Carli, Sassetta's Borgo San Sepolcro Altarpiece, in: The Burlington Magazine 43, 1951, 145 ss.

Enzo Carli, Sassetta e il «Maestro dell'Osservanza», Milano, Giunti-Martello 1957

Enzo Carli, I Pittori senesi, Milano 1971

John Pope-Hennessy, Sassetta, Londra 1939

John Pope-Hennessy, Rethinking Sassetta, in: The Burlington Magazine 98, 1956, 364 ss
.
Keith Christiansen, in La Pittura a Siena nel Rinascimento (trad. del catalogo della mostra del 1988 di New York, Metropolitan Museum), Milano, Silvana editoriale, 1989

Machtelt Israëls, Sassetta's Madonna della Neve. An image of patronage, Leiden 2003, ISBN 90-74310-92-3

Machtelt ISRAELS, “La pala dell'Arte della Lana di Sassetta e il culto del Corpus Domini a Siena”, The Burlington Magazine , CXLIII (2001), pp. 532-543.

Machtelt ISRAELS, “Altari sulla strada: la corporazione della lana, i Carmelitani e la festa del Corpus Domini a Siena (1356 –1456)”, Renaissance Studies , XX, 2006, pp. 180-200.

Machtelt Israëls, schede delle opere in Da Jacopo della Quercia a Donatello: le arti a Siena nel primo Rinascimento (catalogo della mostra di Siena), Motta editore, Milano, 2010.

Sassetta: the Borgo San Sepolcro altarpiece, edited by Machtelt Israëls, Villa I Tatti, the Harvard University Center for Italian Renaissance Studies, Florence; Primavera Press, Leiden, 2009

Giulietta Chelazzi Dini, Alessandro Angelini, Bernardina Sani, Pittura Senese, Motta editore, Milano, 2002.

Alessandro BAGNOLI (dir.), “Il Sassetta e il suo tempo. Uno sgardo sull'arte senese del primo Quattrocento" (cat. esp. Massa Marittima, Museo di San Pietro all'Orto, marzo-luglio (ottobre2024), Firenze, Centro Di, 2024

Federico ZERI, “Verso una ricostruzione del trittico Arte Della Lana di Sassetta (1423-6)”,  The Burlington Magazine , vol. 98, n. 635, 1956, pag. 36–41.  JSTOR ,  http://www.jstor.org/stable/871796 .


 

Holiday accomodation in Tuscany


Vlakbij het authentieke kleine dorp Castiglioncello Bandini, ligt Podere Santa Pia, een prachtig vakantiehuis, omringd door eeuwenoude eiken en gelegen op een strategische positie in de Toscaanse Maremma. Je geniet er van een adembenemend uitzicht over de valleien van de Ombrone en de Val d'Orcia die in Cinigiano samenvloeien. Het is een ideale bestemming voor mensen die een vakantie in de natuur willen doorbrengen: duizenden hectare ongerepte natuur omringen Podere Santa Pia, dat nog niets van zijn eeuwenoude charme verloren heeft. Daarom wordt Podere Santa pia wel vaker een natuurhuis genoemd.
Het huis is authentiek Italiaans en zeer sfeervol. De ruwe natuurstenen muren aan de buitenkant, de terracotta vloeren, de grote open haard in de keuken en hier en daar robuuste houten balkenplafonds zorgen voor een karakteristieke oude Toscaanse sfeer. Het eenvoudige interieur en de minimalistische ingrepen sluiten perfect aan bij de eenvoud van de Toscaanse landhuizen van weleer. Het huis heeft alles voor een geslaagde vakantie.

Case vacanza in Toscana | Podere Santa Pia



  The vast and endless golden rolling hills of the Tuscan Maremma

Podere Santa Pia

 

Podere Santa Pia

 

 

The vast and endless golden rolling hills of the Tuscan Maremma

 

Early morning light at the private swimming pool at Podere Santa Pia   A bigger splash in swimming pool at Podere Santa Pia, southern Tuscany”/> </a></a></td>
    <td align=   A bigger splash in the pool, Podere Santa Pia, Castiglioncello Bandini, Cinigiano, Tuscany“/></a></td>
      </tr>
      <tr>
        <td> </td>
      </tr>
    </tabl

Early morning light at the private swimming pool at Podere Santa Pia

 

 

A bigger splash in swimming pool at Podere Santa Pia, southern Tuscany

 

 

A bigger splash in the pool, Podere Santa Pia, Castiglioncello Bandini, Cinigiano, Tuscany

 

         
A beautiful early evening by the pool, an natural jewel nestled amidst the verdant Tuscan hills“/> </a></td>
        </tr>
        <tr>
          <td colspan=

Podere Santa Pia, A beautiful early evening by the pool, an natural jewel nestled amidst the verdant Tuscan hills

 


[0] Foto ontleend aan © Traveling in Tuscany.
[1] Gabriele Fattorini: Stefano di Giovanni Sassetta. In: Dizionario Biografico degli Italiani (DBI).
[2] Arte della Lana : Gilde of Gilde van Kunstnijverheid die alle ambachten samenbracht die wol produceerden of verwerkten. Het was gedurende een bepaalde periode een van de machtigste en rijkste van zijn tijd. Het is ook het enige gilde in Siena dat gedurende zijn hele bestaan zijn autonomie behield [Machtelt ISRAELS , “Altari della strada: la corporazione della lana, i Carmelitani e la festa del Corpus Domini a Siena (1356 –1456)”, Studi sul Rinascimento , XX (2006).
[3] Miklós Boskovits; National Gallery of Art (U.S.); et al, Italian paintings of the fifteenth century (Washington: National Gallery of Art; New York, 2003), p. 623
[4] De redenen voor de bijnaam Sassetta, die alleen voorkomt in een tekst uit de 18e eeuw en niet gedocumenteerd is in oude bronnen, zijn niet bekend. Er is geen bewijs voor een verband met het gelijknamige dorpje Sasetta in de Val di Cornia, niet ver van Massa Marittima. Het is waarschijnlijker, zoals Gabriele Fattorini vermoedt, dat de bijnaam is ontstaan door een leesfout in wie weet welke documenten. Il Sasetta klonk echter goed en was praktischer dan Stefano di Giovanni, en dus is het tot op de dag van vandaag de naam die steeds gebruikt wordt. .
[5] Het iconografische programma van het altaastukr is waarschijnlijk samengesteld door de monniken van de karmelieten. Daarom werden de twee profeten, Elias en Eliseus, de Dux et Pater en de Pater van de karmelieten op het altaar afgebeeld, en in karmelieten habijt. We zien ook enkele karmelieten op de afbeeldingen van de predella.
[6] Da Jacopo della Quercia a Donatello. Le arti a Siena nel primo Rinascimento, ed. Max Seidel et al. Exh. cat. Siena, Santa Maria della Scala, Opera della Metropolitana, Pinacoteca Nazionale, 26 March – 11 July 201, p.
[7] Pietro Torriti, La Pinacoteca Nazionale di Siena, I dipinti dal XII al XV secolo, 1977, pp. 240
[8] Mostra a cura di Alessandro Bagnoli | Comunicato Stampa | www.studioesseci.net
[9] Na de afschaffing van de gilde in 1777 verloor het altaarstuk zijn functie en werd het in stukken verdeeld door Angiolo Maria Carapelli en Giovan Girolamo Carli, respectievelijk in 1718 en 1768.
[10] Deze afbeeldingen zijn in het publiek domein. Condizioni d'uso: Beni Culturali Standard (BCS)
[11] Machtelt ISRAELS, “Sassetta's Arte della Lana altar-piece and the cult of Corpus Domini in Siena”, The Burlington Magazine , CXLIII (2001), p. 539.
[12] Dóra Sallay, Corpus of Sienese Paintings in Hungary, 1420–1510. Florence: Centro Di, 2015, p. 74| www.academia.edu
[13] Federico ZERI, “Verso una ricostruzione del trittico Arte Della Lana di Sassetta (1423-6)”, The Burlington Magazine , vol. 98, n. 635, 1956, pag. 36–41.

 

° Dit artikel maakte ook geburik van het Wikipedia artikel Sassetta, de tekst van deze alinea's isbeschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen.