Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

The Siena Duomo

The Mosaic floor and the Porta del Cielo

Libreria Piccolomini

The cript



Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 





 
Art in Tuscany

Il Sassetta e il suo tempo - Uno sguardo all'arte Senese del primo quattrocento. Massa Marittima, Museo di San Pietro all'Orto



Il Sassetta e il suo tempo - Uno sguardo all'arte Senese del primo quattrocento. Mostra a cura di Alessandro Bagnoli, Massa Marittima, Museo di San Pietro all'Orto [0]


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
Il Sassetta e il suo tempo - Uno sguardo all'arte Senese del primo quattrocento

   
   

Na Ambrogio Lorenzetti organiseert Massa Marittima in het Museo di San Pietro all'Orto nog een mooie tentoonstelling met Sienese kunst. Centraal staat de kunst van Stefano di Giovanni, beter bekend als Sassetta die actief was in Siena van 1423 tot 1450. De kunstenaar introduceerde de geest van de renaissance in de grote veertiende-eeuwse Sienese traditie. Er was nog nooit een monografische tentoonstelling gewijd aan deze kunstenaar, ook al dateren de eerste beschrijvingen van zijn leven en werk van meer dan honderd jaar geleden, en ook al was zijn naam prominent aanwezig in Siena, dat de vernieuwingen van de Renaissance begon te omarmen.

Massa Marittima speelt met deze tentoonstelling een hoofdrol in het culturele en artistieke aanbod van Toscane. Het is een aantrekkelijke tentoonstelling die, door het grote aantal tentoongestelde werken, de bezoeker in staat stelt zijn kennis van de vroeg 15e-eeuwse sienese kunst te verdiepen, met een focus op Sassetta, die terecht wordt beschouwd als de grootste schilder van de vroege Sienese renaissance.

Zoals het geval was bij de tentoonstelling over Ambrogio Lorenzetti zes jaar eerder, is ook deze tentoonstelling gebouwd rond een werk dat permanent tentoongesteld wordt in het Museo di San Pietro all'Orto: de Aartsengel Gabriël van Sassetta, een klein en kostbaar paneel dat ooit tussen werd geplaatst. De Maagd Annunciate, het centrale paneel dat, die vandaag de dag eigendom is van de Yale University Art Gallery in New Haven, ontbreekt jammer genoeg in de tentoonstelling.. De Angelo annunciante wordt vergezeld door ongeveer vijftig werken, waarvan er zesentwintig van de hand van de meester zijn en de andere toebehoren aan kunstenaars die in die jaren in dezelfde context actief waren. Hiertoe behoren de 'Maestro dell'Osservanza', Sano di Pietro, Giovanni di Paolo, Pietro Giovanni Ambrosi en Domenico di Niccolò dei Cori.

 

Il Sassetta e il suo tempo - Uno sguardo all'arte Senese del primo quattrocento. Mostra a cura di Alessandro Bagnoli, Massa Marittima, Museo di San Pietro all'Orto Allestimenti della mostra Il Sassetta e il suo tempo. Uno sguardo all’arte senese del primo Quattrocento, Massa Marittima, Museo di San Pietro all'Orto Allestimenti della mostra Il Sassetta e il suo tempo. Uno sguardo all’arte senese del primo Quattrocento, Massa Marittima, Museo di San Pietro all'Orto Allestimenti della mostra a cura di Alessandro Bagnoli, Il Sassetta e il suo tempo. Uno sguardo all’arte senese del primo Quattrocento, Massa Marittima, Museo di San Pietro all'Orto

Allestimenti della mostra Il Sassetta e il suo tempo. Uno sguardo all’arte senese del primo Quattrocento [1]

 

   
   
Il Sassetta e il suo tempo - Uno sguardo all'arte Senese del primo quattrocento
15/03-15/09/24
Mostra a cura di Alessandro Bagnoli

Massa Marittima
Museo di San Pietro all'Orto
Corso Diaz 36 – Massa Marittima
Tel. 0566/906525
Mail: accoglienzamuseimassa@gmail.com

www.museidimaremma.it 

15 maart - 15 september2024

De tentoonstelling is geopend van 15 maart tot 30 juni van dinsdag tot zondag van 9.30 tot 13.00 uur en van 14.30 tot 18.00 uur en van 1 tot 15 september van 9.30 tot 13.00 uur en van 14.30 tot 18.00 uur.

Van 15 maart 2024 tot 15 september is er in het Museo di San Pietro all'Orto in Massa Marittima een buitengewone tentoonstelling te zien die gewijd is aan Stefano di Giovanni, il Sassetta, de belangrijkste Sienese schilder uit het begin van de 15e eeuw en een originele vertolker van de Siënese schilderkunst tussen de gotiek en de renaissance. De tentoonstelling zou op 14 juli sluiten, maar door het grote succes werd ze verlengd tot 15 september.

Net als bij de tentoonstelling over Lorenzetti, richt deze tentoonstelling zich ook op het werk dat al permanent te zien is in het Museo di San Pietro all'Orto: de Angelo Annunciante van Sassetta, een klein paneel dat ooit deel uitmaakte van een groter geheel en enkele jaren geleden gerestaureerd werd. In de tentoonstelling zijn veel andere werken van de schilder te bewonderen, zoals de kleine figuren van heiligen en enkele fascinerende panelen uit de Pinacoteca Nazionale di Siena en de Chigi Saracini collectie. Een van de hoogtepunten van de tentoonstelling is een andere Madonna met kind uit het Museo dell'Opera di Siena, waarin Sasetta een gratie en verfijnde elegantie uitdrukt. Het paneel werd recent ontdekt door historicus Alessandro Bagnoli onder een zware overschildering van een paneel uit de parochiekerk van San Giovanni Battista in Molli di Sovicille (Siena).
Werken van andere schilders en beeldhouwers uit de omgeving van Sassetta worden ook tentoongesteld om de artistieke context van Siena uit die tijd te reconstrueren.

De bezoeker wordt door middel van grafische reconstructies en audiosporen door de tentoongestelde werken geleid om inzicht te krijgen in Sassetta's verfijnde stijl, de oorspronkelijke functie en vorm van de werken en belangrijke aspecten met betrekking tot de opdracht voor de schilderijen. Dezelfde thema's zullen aan bod komen in specifieke didactische paden voor schoolkinderen van alle niveaus.

 

Orari

dal 15 settembre al 31 maggio aperti dal martedÌ alla domenica
9:00-12:00 e 14:00-17:00
Chiusi il lunedÌ

 

Catalogus

Alessandro Bagnoli (a cura di), Il Sassetta e il suo tempo. Uno sguardo sull'arte senese del primo Quattrocento, Centro Di, Firenze, 2024.

Voor het eerst is er namelijk een monografisch werk gewijd aan Sassetta en haar context, en de catalogus publiceert de resultaten van het onderzoek dat speciaal voor deze tentoonstelling is uitgevoerd door de conservator en zijn medewerkers.


 

 

 
Stefano di Giovanni, bekend als Sassetta, Madonna dell’umiltà col Bambino (67,5 x 45,3 cm). Siena, Museo Diocesano, dalla pieve di San Giovanni Battista a Molli (Sovicille)

Stefano di Giovanni, bekend als Sassetta, Madonna dell’umiltà col Bambino (67,5 x 45,3 cm). Siena, Museo Diocesano, dalla pieve di San Giovanni Battista a Molli (Sovicille)[0]

 

efano di Giovanni detto il Sassetta, Sant’Antonio abate (1428-1430 circa; tempera, oro e argento su tavola; Siena, Collezione Chigi Saracini, proprietà della Banca Monte dei Paschi di Siena)

Stefano di Giovanni detto il Sassetta, Sant’Antonio abate (1428-1430 circa; tempera, oro e argento su tavola; Siena, Collezione Chigi Saracini, proprietà della Banca Monte dei Paschi di Siena))[2]

 

De grote Sant’Antonio abate, met zijn langgerekte proporties en licht gedrapeerd gewaad, doet denken aan de gelijkwaardige Madonna van de Sneeuw uit het Uffizi, een meesterwerk dat rond 1430 werd geschilderd en zich in het Uffizi bevindt. De kluizenaar houdt de staf en de bel vast die horen bij zij iconografie. In zijn linkerhand zien we een circulum precatorium, een kralensnoer dat voorhrt gebed wordt gebruikt.

 
       

We kunnen Sasetta zien als een kunstenaar die zich oriënteerde op de schildertraditie van zijn stad, die gevormd werd door het werk van Simone Martini en de gebroeders Lorenzetti, maar die ook openstond voor de werken van Gentile da Fabriano, Masolino en Masaccio.

Zijn eerste belangrijke werk is het Pala dell'Arte della Lana (1423-1426) voor de Sienese kerk van San Pellegrino alla Sapienza, nu verdeeld over Italiaanse en buitenlandse musea. In dit paneel komt een diepgaande studie van de grote picturale traditie van de vroege 14e eeuw naar voren, in het bijzonder de werken van de gebroeders Lorenzetti, maar ook een focus op de innovaties van de Florentijnse renaissancecultuur in de baan van Masaccio[5].

De grote vernieuwingen van de Florentijnse renaissance, in het bijzonder perspectief en naturalistisch onderzoek, zijn nog duidelijker in de Madonna van de sneeuw, geschilderd tussen 1430 en 1432, voor het altaar van San Bonifacio in de kathedraal van Siena (nu in het Uffizi), evenals in de scène met de heilige Martinus en de arme man, die samen met de Maagd en Johannes de enige overgebleven fragmenten zijn van een groot kruis uit 1433 voor het klooster van San Martino (nu in de Chigi Saracini collectie, eigendom van de Banca Monte dei Paschi di Siena) [5].

Aan het begin van de 20e eeuw was deze kunstenaar zo populair dat hij de aandacht trok van verschillende kunsthistorici, zoals Bernard Berenson, Roberto Longhi, John Pope-Hennessy, Enzo Carli en zelfs Robert Langton Douglas, auteur van een prachtige geschiedenis van de Republiek Siena. Zij ondernamen een eerste, baanbrekende, synthetische verkenning van Sassetta's kunst.
Voor de Amerikaanse kunstcriticus, James Jackson Jarves, die dol was op de Siënese schilderkunst was Sassetta een “mystieke schilder, uitstekend in allegorieën, in staat om oprechte gevoelens uit te beelden in de schilderkunst”.

Madonna dell’umiltà col Bambino (1423 circa


De tentoonstelling opent met de bijzondere Madonna dell’umiltà col Bambino die zich in het Museo dell'Opera del Duomo in Siena bevindt. Het kleine formaat van het paneel geeft zeker aan dat het een werk is dat bedoeld is voor privédevotie. Het iconografische model is dat van de Byzantijns geïnspireerde Vergine dell'Umiltà (Maagd der Nederigheid).

Het schilderij wordt beschouwd als een jeugdwerk, gemaakt rond 1423, maar dat toch al raakvlakken onthult met Masaccio's kunst, zoals “de grote, bijna abnormale figuur van het Kind dat een bewonderenswaardige interpretatie is van het Kind van Masaccio's Sint-Anne Metterza”. Sassetta schildert Masaccio's kind naar zijn eigen smaak, gekleurd door een voortdurende, vruchtbare, moderne confrontatie met de 14e-eeuwse Sienese school. Het resultaat is een gevoeliger en delicater kind, net zo delicaat als de Madonna die hem vasthoudt, een slanke, doorschijnende figuur verborgen onder de ruime donkere mantel, en herinneren aan voorbeelden van de grootste meesters uit het begin van de 14e eeuw, zoals Simone Martini en Ambrogio Lorenzetti, aan de zachte, dromerige melancholie die spreekt uit de gelaatstrekken van Maria, aan de spits toelopende vingers, de filamenteuze streken van de temperaverf, de delicate stijging van het licht in de definitie van de lippen.

 


Stefano di Giovanni detto il Sassetta, Madonna dell’umiltà col Bambino (1423 circa;.
Olio e oro su tavola, 74 x 53 cm, Siena, Museo dell’Opera del Duomo

Stefano di Giovanni detto il Sassetta, Madonna dell’umiltà col Bambino (1423 circa;.
Olio e oro su tavola, 74 x 53 cm, Siena, Museo dell’Opera del Duomo. Provenienza, Chiesa di San Giovanni Evangelista, Basciano (Siena)[1]

 

Maria zit op een kussen van goudbrokaat dat achter haar zichtbaar is. Dit kussen is op zijn beurt geplaatst op de vloer die bedekt is met tegels met verfijnde decoraties. Voor de verkorting van de vloer zijn de regels van het geometrisch perspectief van de renaissance nog niet toegepast, maar het werkzame effect van ruimtelijke diepte wordt bereikt door de praktijk van het intuïtieve 'perspectief' te volgen, waarvan Ambrogio Lorenzetti de onovertroffen meester was. Het paneel was oorspronkelijk bedoeld voor familiedevotie, en werd pas later in een antieke architecturale tabernakelomlijsting geplaatst.

 

Madonna dell’umiltà

De tentoonstelling “Sassetta en zijn tijd” is eigenlijk gebouwd rond een nooit eerder getoond werk van Il Sassetta. Het is de Madonna met kind, tempera op paneel, (67,5 x 45,3 cm) dat afkomstig is uit de parochiekerk van San Giovanni Battista in Molli in Sovicille. Het paneel met de Madonna en het kind werd ooit verzaagd en draagt daarvan aan alle vier de zijden de sporen. In de 17de eeuw werd het paneel volledig overschilderd. [2]



Stefano di Giovanni, bekend als Sassetta, Madonna col Bambino (particolare del volto della Madonna), Siena, Museo Diocesano, dalla pieve di San Giovanni Battista a Molli (Sovicille)

Stefano di Giovanni, bekend als Sassetta, Madonna dell’umiltà col Bambino (particolare del volto della Madonna), Siena, Museo Diocesano, dalla pieve di San Giovanni Battista a Molli (Sovicille) )[0]

 

Madonna delle Ciliegie, 1445 circa


Een volgende fase van Sassetta's carrière, die tussen het midden en het einde van de jaren 1430, wordt vertegenwoordigd door drie meesterwerken die de bezoeker achtereenvolgens te zien krijgt: we beginnen met de Madonna delle Ciliegie (Madonna van de kersen), een paneelschilderij van rond 1435 dat in bruikleen is van het Archeologisch en Kunstmuseum van de Maremma in Grosseto.


Stefano di Giovanni (Sassetta), Madonna delle Ciliegie, 1445 circa, Museo d'arte sacra della diocesi di Grosseto

Stefano di Giovanni (Sassetta), Madonna delle Ciliegie, 1445 circa, Museo d'arte sacra della diocesi di Grosseto )[0]


Sassetta's aandacht "voor de verworvenheden van de vroege Florentijnse Renaissance voor de beheersing van het perspectief en van plastische vormen zich in zijn neiging om pure geometrische vormen in drie dimensies te synthetiseren, ongeacht de suggesties die de werkelijkheid biedt”, schrijft Enzo Carli in zijn monografie [4] uit 1958 over de Madonna delle Ciliegie ( 1445).

De maagd Maria lijkt sterk op die van de Madonna van de Sneeuw in het Uffizi, maar het model is als het ware geactualiseerd op nog zachtere en verfijndere lijnen, met verder uitgerekte proporties, een levendiger decor, en met het gezicht van de Madonna dat die kenmerken aanneemt die zo persoonlijk, zo herkenbaar zijn, met de spitse kin, de hoge en perfect gebogen wenkbrauwen, het driehoekige gezicht.

 

Stefano di Giovanni (Sassetta), Madonna delle Ciliegie (particolare del volto della Madonna delle Ciliegie), 1445 circa, Museo d'arte sacra della diocesi di Grosseto

Stefano di Giovanni (Sassetta), Madonna delle Ciliegie (detail van het gelaat van de Madonna delle Ciliegie), 1445 circa, Museo d'arte sacra della diocesi di Grosseto

 

Dit zijn dezelfde kenmerken die terug te vinden zijn in de Madonna met kind uit de parochiekerk van San Giovanni Battista in Molli, vlakbij Sovicille, aan de rand van Siena: dit is de belangrijkste nieuwigheid van de tentoonstelling, een meesterwerk van Sassetta dat net ontdekt werd toen de tentoonstelling in Massa Marittima werd georganiseerd. Aan alle kanten uitgesneden, vroeger wellicht deel uitmakend van een groter werk, zoals de Madonna van de Kersen, werd het gevonden onder een zware 17e-eeuwse overschildering die het volledig had verdoezeld.

 

Pala dell’Arte della Lana

Sant’Antonio abate tormentato dai diavoli, frammento del trittico dell’Arte della Lana

We kunnen ons niet voorstellen hoe Sassetta de panelen van de polyptiek heeft geschilderd, of wat de onderlinge samenhang is geweest, maar uit de heiligen op de pilasters sieren krijgen we het idee van een schilder die door subtiele details zoals de nauwkeurigheid waarmee de baarden van de profeten zijn geschilderd, of de kwaliteit van de motieven van de punzonature (ponsen of stempels), die binnen de eigen Siënese traditie passen, maar tegelijkertijd een gevoel en bereidheid tot experimenteren aantonen. Dit blijkt ook uit het fragment van de predella met het Laatste Avondmaal, waarin Sassetta het probleem van een geloofwaardige weergave van de ruimte op vernieuwende wijze probeert op te lossen.

 

Alessandro Bagnoli, 
ipotesi di ricostituzione del polittico dell'Arte della Lana
Alessandro Bagnoli, ipotesi di ricostituzione del polittico dell'Arte della Lana [0]
    Federico Zeri, 
ricostruzione grafica del Polittico dell'Arte della Lana di Sassetta   Ipotesi di ricostituzione del polittico dell'Arte della Lana, secondo Machtelt Israels, On Sassetta and the Osservanza Master, in Max Seidel 2010
 

Federico Zeri,
ricostruzione grafica del Polittico dell'Arte della Lana di Sassetta

 

 

Ipotesi di ricostituzione del polittico dell'Arte della Lana, secondo Machtelt Israels

 

Ultima cena, frammento del trittico dell’Arte della Lana

Stefano di Giovanni detto il Sassetta, Ultima cena, frammento del trittico dell’Arte della Lana, Siena, Pinacoteca Nazionale)

Stefano di Giovanni detto il Sassetta, Ultima cena, frammento del trittico dell’Arte della Lana (post luglio 1423 - ante giugno 1425; tempera, oro e argento su tavola; Siena, Pinacoteca Nazionale))[0]


Onvergetelijk is het fragment van de predella met de scène waarin de heilige Antonius Abt wordt gemarteld door ddie tegen hem tekeergaan door hem te slaan en hem aan zijn habijt te trekkenuivels .

 

Sant’Antonio abate tormentato dai diavoli



Stefano di Giovanni detto il Sassetta, Sant’Antonio abate tormentato dai diavoli, frammento del trittico dell’Arte della Lana, Siena, Pinacoteca Nazionale)

Stefano di Giovanni detto il Sassetta, Sant’Antonio abate tormentato dai diavoli, frammento del trittico dell’Arte della Lana (post luglio 1423 - ante giugno 1425; tempera, oro e argento su tavola; Siena, Pinacoteca Nazionale))[0]


Oorspronkelijk maakte het kleine paneel (het is 24 bij 39 centimeter) deel uit van de predella van het altaarstuk van de Arte della Lana. Het maakt sinds 1842 deel uit van de collectie van de Pinacoteca Nazionale. Vlakbij de onderste rand zien we een graffito met de tekst 'SCS ATOGNO BASTONATO DA DIAVOLE'.



De profeten Elia en Elisa (pinakels)

 

  Stefano di Giovanni detto il Sassetta, profeta Elia (cuspide), frammento del trittico dell’Arte della Lana, Siena, Pinacoteca Nazionale)     Stefano di Giovanni detto il Sassetta, profeta Eliseo (cuspide), frammento del trittico dell’Arte della Lana, Siena, Pinacoteca Nazionale)    
  Stefano di Giovanni detto il Sassetta, profeta Elia (cuspide), frammento del trittico dell’Arte della Lana[10]     il Sassetta, profeta Eliseo (cuspide), frammento del trittico dell’Arte della Lana[10]    

 

Deze twee kleine panelen in de Pinacoteca nazionale van Siena stellen de profeten Elia en Elisa (Eliseo) voor.

Naast de hierboven genoemde panelen kennen we acht panelen van de externe zuilen die de kerkvaders Hiëronymus, Gregorius, Ambrosius en Augustinus voorstellen, en de vier beschermheiligen van Siena: S. Ansanus, Victor, Savinus en Crescentius.


Kerkvaders en de vier beschermheiligen van Siena

Stefano di Giovanni detto il Sassetta, profeta San Gregorio, frammento del trittico dell’Arte della Lana, Siena, Pinacoteca Nazionale)   Stefano di Giovanni detto il Sassetta, profeta Sant'Ansano, frammento del trittico dell’Arte della Lana, Siena, Pinacoteca Nazionale)   Stefano di Giovanni detto il Sassetta, profeta San Savino, frammento del trittico dell’Arte della Lana, Siena, Pinacoteca Nazionale)   Stefano di Giovanni detto il Sassetta, profeta Sant'Agostino, frammento del trittico dell’Arte della Lana, Siena, Pinacoteca Nazionale)
San Gregorio   Sant'Ansano  

San Savino

 

  Sant'Agostino
             
Stefano di Giovanni detto il Sassetta, profeta San Girolamo, frammento del trittico dell’Arte della Lana, Siena, Pinacoteca Nazionale)   Stefano di Giovanni detto il Sassetta, profeta San Vittore, frammento del trittico dell’Arte della Lana, Siena, Pinacoteca Nazionale)   Stefano di Giovanni detto il Sassetta, profeta San Crescenzio, frammento del trittico dell’Arte della Lana, Siena, Pinacoteca Nazionale)   Stefano di Giovanni detto il Sassetta, profeta Sant'Ambrogio, frammento del trittico dell’Arte della Lana, Siena, Pinacoteca Nazionale)

San Girolamo

 

 

San Vittore

 

  San Crescenzio   Sant'Ambrogio

 

Vergine dolente e San Giovanni dolente (1433), frammenti di una Croce dipinta del Sassetta

De panelen met de rouwenden uit een verloren gegaan geschilderd kruis dat Sassetta had geschilderd voor de kerk van San Martino in Siena getuigen van een verfijnde smaak. De intensiteit van de Maagd die haar verdriet om het verlies van haar zoon uitdrukt door te huilen in de verborgen schaduw van haar mantel en met haar handen gevouwen heeft weinig gelijken in de schilderkunst van die tijd.

 



Stefano di Giovanni detto il Sassetta, Vergine dolente e San Giovanni dolente (1433), Collezione Chigi Saracini, Siena)

Stefano di Giovanni detto il Sassetta, Vergine dolente e San Giovanni dolente (1433; tempera e oro su tavola; Siena, Collezione Chigi Saracini, proprietà della Banca Monte dei Paschi di Siena) )[2]


Een derde fragment kan worden toegevoegd aan de twee panelen met de Madonna en Sint Jan, het is een paneel met Sint Maarten die zijn mantel aan de arme man geeft, en dat zich eveneens in de Collezione Chigi Saracini bevindt.

San Martino (1433)

Stefano di Giovanni detto il Sassetta, San Martino (1433; tempera e oro su tavola), Siena, Collezione Chigi Saracini)

Stefano di Giovanni detto il Sassetta, San Martino (1433; tempera e oro su tavola), Siena, Collezione Chigi Saracini))[2]


 
 

Angelo annunciante (1428-1430 circa)

Stefano di Giovanni detto il Sassetta, Angelo annunciante (1428-1430 circa, tempera e oro su tavola, 60 x 49,5 cm), Massa Marittima, Museo di San Pietro all’Orto

Stefano di Giovanni detto il Sassetta, Angelo annunciante (l’Arcangelo Gabriele)(1428-1430 circa, tempera e oro su tavola, 60 x 49,5 cm), Massa Marittima, Museo di San Pietro all’Orto )[2]


Deze tentoonstelling richt zich op een werk dat al permanent te zien is in het Museo di San Pietro all'Orto: Sassetta's Angelo annunciante (Aankondigende Engel), een klein paneel dat ooit bovenaan een altaarstuk was geplaatst en enkele jaren geleden werd gerestaureerd.

 

Adorazione dei Magi (1433-1435)

Stefano di Giovanni detto il Sassetta, Adorazione dei Magi (1433-1435; tempera, oro e argento su tavola, 31 x 36,4 cm., Siena, Collezione Chigi Saracini (proprietà della Banca Monte dei Paschi di Siena)

Stefano di Giovanni detto il Sassetta, Adorazione dei Magi (1433-1435; tempera, oro e argento su tavola, 31 x 36,4 cm., Siena, Collezione Chigi Saracini (proprietà della Banca Monte dei Paschi di Siena) )[0]

Dit beschilderde paneel met de Adorazione dei Magi, de aanbidding der wijzen, vormt het belangrijkste deel van een altaarstuk dat, gezien het een kleiner formaat heeft dan gebruikelijk was, bedoeld moet zijn geweest voor een huisaltaar of een privékapel. In een ver verleden werd het brutaal verzaagd en ingekort. Het veel kleinere paneel met de Reis van de Koningen, nu in het Metropolitan Museum of Art in New York, maakte oorspronkelijk deel uit van hetzelfde schilderij. De samenhang van beide panelen werd pas in 1939 door John Pope-Hennessy blootgelegd. De Adorazione dei Magi is het hoofdtafereel, terwijl op de achtergrond de Viaggio dei Magi in het landschap van krijtrotsen moet hebben gepast.


 

Pittore dei monocromi di Monticiano, Flagellazione, 1441

Pittore dei monocromi di Monticiano, Flagellazione, 1441, tempera e oro su tavola, Siena, Archivio di Stato, Museo delle Biccherne

Pittore dei monocromi di Monticiano, Flagellazione, 1441, tempera e oro su tavola
, Siena, Archivio di Stato, Museo delle Biccherne [1]


Dit is een gabella paneel dat is geschilderd om de nagedachtenis vast te leggen van de ambtenaren die in Siena het stadskantoor van de gabella bestuurden in de zes maanden januari-juni 1441. Gezien de verwantschap met de stijl van Sassetta's manera, hebbe kunsthistorici het auteurschap van de kleine scènetoegeschreven aan Pietro di Giovanni Ambrosi, de zogenaamde Maestro dell'Osservanza en aan Sano di Pietro. De voorkeur lijkt stees meer uit te gaan naar Pietro di Giovanni Ambrosi, , schilder van de monochrome fresco's op de muren van de kapittelzaal van het Augustijner klooster van Monticiano.[6]

Polittico di San Domenico di Cortona

Madonna col bambino e due angeli; San Nicola di Bari e San Michele Arcangelo; San Giovanni Battista e Santa Margherita (1435 circa)


De polyptiek van Cortona is een werk van rond 1435, in bruikleen van het Museo Diocesano in Cortona, en was ooit het altaarstuk van de Sint-Nicolaaskapel in de Chiesa di San Domenico in Cortona. 
Het schilderij bestaat uit drie panelen, waarvan de twee zijden op hun beurt worden verdeeld door twee bogen die elk een heilige omlijsten. De iconografie van het centrale paneel is die van de Madonna van de Nederigheid, Maria zit op de grond op een kussen, omringd door twee engelen. Op  de zijpanelen  staan de heiligen Nicolaas, Michaël, Johannes de Doper en Margaretha van Cortona.


 

Stefano di Giovanni detto il Sassetta, Madonna col bambino e due angeli; San Nicola di Bari e San Michele Arcangelo; San Giovanni Battista e Santa Margherita (1435 circa, tempera e oro su tavola, Cortona, Museo Diocesano)
Stefano di Giovanni detto il Sassetta, Madonna col bambino e due angeli; San Nicola di Bari e San Michele Arcangelo; San Giovanni Battista e Santa Margherita (1435 circa, tempera e oro su tavola, Cortona, Museo Diocesano)

De polyptiek van Cortona is een van Sassetta's best gedocumenteerde werken waarvan we ook de naam van de opdrachtgever kennen (Niccolò di Angelo di Cecco del Peccia, een Cortonese apotheker en patroon van de kapel).  Het is ook een van zijn best bewaarde schilderijen.
Het altaarstuk wordt gekenmerk door de elegantie van de Sienese traditie, wat we vooral zien in de heiligen in de zijpanelen, maar Sassetta plaatst de figuren ook in een perspectivische eenheidsruimte, een florentijnse invloed die Sassetta graag verwelkomde in zijn kunst.

Sassetta's figuren zijn uiterst elegant en verfijnd, met langgerekte proporties en rijk aan kostbare details, zoals in de buitengewone koorkap van Nicolaas van Bari of zoals in de complexe wapenrusting van Michaël de Aartsengel. Sassetta experimenteert met materialen zoals bladgoud en aluminiumfolie combineert een grote finesse aan indrukwekkend vakmanschap. Let op de vleugels en mantels van de engelen rond de Maagd die geschilderd zijn met gekleurd email op aluminiumfolie en de nauwgezette graffitidecoraties, hier uitgevoerd in risparmio zoals we zien in de gewaden van de engelen achter de Madonna.

 

 
 
   

Lijst van de tentoongestelde werken

Sassetta

1. Elia (55,5 x 20,5 cm). Siena, Pinacoteca Nazionale, inv. 87.
2. Eliseo(55,5 x 20,5 cm). Siena, Pinacoteca Nazionale, inv. 95.
3-6. I quattro Santi protettori di Siena (54 x 17,5; 51,5 x 18; 51,5 x 18; 50 x 15,7 cm). Siena, Pinacoteca Nazionale, inv. 168.
7-10. I quattro Santi Dottori della Chiesa (49,3 x 14,5; 50,3 x 14,5; 50,2 x 14,8; 49,2 x 14,9 cm). Siena, Pinacoteca Nazionale, inv. 168.
11. Sant’Antonio bastonato dai diavoli (24,5 x 39,5 cm). Siena, Pinacoteca Nazionale, inv. 167 .
12. Ultima cena (inv. 24 x 38 cm). Siena, Pinacoteca Nazionale, inv. 168.
13. Sant’Antonio abate (135 x 47,8 cm). Siena, collezione della Banca Monte dei Paschi di Siena.
14. Madonna dolente (67 x 56 cm). Siena, collezione Chigi Saracini (proprietà della Banca Monte dei Paschi di Siena).
15. San Giovanni dolente (67 x 56 cm). Siena, collezione Chigi Saracini (proprietà della Banca Monte dei Paschi di Siena).
16. San Martino e il povero (34 x 36 cm). Siena, collezione Chigi Saracini (proprietà della Banca Monte dei Paschi di Siena).
17. Crocifissione (pagina miniata nel Missale romanum, 25 x 18 cm). Siena, Biblioteca Comunale cod. G.V.7.
18. Adorazione dei Magi (31 x 36,4 cm). Siena, collezione Chigi Saracini (proprietà della Banca Monte dei Paschi di Siena).
19. Angelo annunciante (60 x 49,5 cm). Massa Marittima, Museo di San Pietro.
20. Madonna col Bambino (66 x 44 cm). Siena, Museo dell’Opera del Duomo (dalla chiesa di San Giovanni evangelista a Basciano).
21. Madonna col Bambino e due angeli; San Nicola di Bari e San Michele arcangelo; San Giovanni Battista e Santa Margherita (171 x 261,5 x 13,5 cm). Cortona, Museo diocesano.
22. Madonna col Bambino (67,5 x 45,3 cm). Siena, Arcidiocesi, dalla pieve di San Giovanni Battista a Molli (Sovicille).
23. Madonna col Bambino (96,4 x 70,5 cm). Grosseto, Museo archeologico e d’arte sacra.
24. Madonna col Bambino incoronata dagli angeli (167 x 97 cm), Siena, Pinacoteca Nazionale, inv.240 a-b
25. San Bernardino (53,2 x 29,2 cm). Asciano, Castello di Gallico.
26. San Bartolomeo (139 x 91 cm). Siena, Pinacoteca Nazionale, inv. 240a.
27.Sano di Pietro, San Francesco (139 x 91 cm). Siena, Pinacoteca Nazionale, inv. 240b.

Maestro dell’Osservanza

28. Pietà con San Sebaldo e il defunto Peter Volckamer (101 x 71 cm). Siena, collezione della Banca Monte dei Paschi di Siena.
29. Madonna col Bambino, Santa Caterina d’Alessandria e San Giovanni Battista (trittico 55,5 x 46,5 cm). Siena, Pinacoteca Nazionale, inv. 177.
30. San Francesco (92,3 x 47 cm). Siena, Pinacoteca Nazionale, inv. IBS 88.
31. Sant’Ansano (92,2 x 48 cm). Collezione privata.

Sano di Pietro

32. Assunzione della Vergine (71,7 x 53 cm). Siena, Pinacoteca Nazionale, inv. 227.
33. I Santi Francesco, Ludovico di Tolosa e Girolamo (179 x 79 cm). Siena, Pinacoteca Nazionale, inv. 239 (in deposito al Museo di San Pietro a Massa Marittima).
34. Madonna col Bambino (23,5 x 19,3 cm). Asciano, castello di Gallico.

Nastagio di Guasparre

35. Sant’Ansano, disegno a penna su pergamena, dal ms. Capitoli della Compagnia di Sant’Ansano a Siena, 26 x 18,5 cm. Siena, Biblioteca Comunale, A.XI.25.
36. Madonna col Bambino e i Santi Caterina d’Alessandria e Stefano (64,5 x 25,5 cm). Asciano, Castello di Gallico.
37. Madonna col Bambino in umiltà e angeli (70,5 x 48,5 cm). Siena, Pinacoteca Nazionale, inv. 207.
38.San Rocco, San Sebastiano, Sa Leonardo, vetro dipinto (diametro 81 cm). Chiusdino, Museo d’arte sacra.

Pietro di Giovanni Ambrosi

39. Madonna co Bambino e Santi (trittico, 50 x 55 cm). Asciano, Castello di Gallico.

Nicola di Ulisse

40. Redentore benedicente (62,2 x 39,8 cm). Siena, Museo diocesano.

Maestro di Monticiano

41. Flagellazione (tavoletta commemorativa della Gabella del 1441, 45 x 30,5 cm). Siena, Archivio di Stato.

Giovanni di Paolo

42. San Donato (103 x 44 cm). Siena, Pinacoteca Nazionale, inv. 214.
43.Sant’Andrea (80 x 38,5 cm). Siena, Pinacoteca Nazionale, inv. 215.

Domenico di Niccolò dei cori

44. Cristo risorto (h 124 cm). Siena, collezione Chigi Misciatelli (dalla chiesa di San Michele a Vico Alto a Siena).
45. San Francesco(58,5 x 18 x 12 cm). Asciano, castello di Gallico.
46. Annunciata (46 x 22 x 8 cm). Asciano, Castello di Gallico
47-48. Angeli porta candelieri (h 93 e 94 cm). Massa Marittima, Museo di San Pietro.
49. San Francesco riceve le stimmate (50,5 x 22,5 x 15 cm). Firenze, proprietà di Lisa De Carlo.[0]

 

 

Traveling in Tuscany | Sassetta (Stefano di Giovanni)

Art in Tuscany | SIENESE SCHOOL OF PAINTING

 

 

Bibliografia

Luciano Bellosi, Collezione Chigi-Saracini - Sassetta e i pittori toscani tra XIII e XV secolo, a cura di Luciano Bellosi e Alessandro Angelini, Studio per edizioni scelte, Firenze 1986

Bernard Berenson, Sassetta, Firenze 1946

Enzo Carli, Sassetta's Borgo San Sepolcro Altarpiece, in: The Burlington Magazine 43, 1951, 145 ss.

Enzo Carli, Sassetta e il «Maestro dell'Osservanza», Milano, Giunti-Martello 1957

Enzo Carli, I Pittori senesi, Milano 1971

John Pope-Hennessy, Sassetta, Londra 1939

John Pope-Hennessy, Rethinking Sassetta, in: The Burlington Magazine 98, 1956, 364 ss
.
Federico Zeri, Towards a Reconstruction of Sassetta's Arte della Lana Triptych, in The Burlington Magazine 98, 1956, 36 ss.

Keith Christiansen, in La Pittura a Siena nel Rinascimento (trad. del catalogo della mostra del 1988 di New York, Metropolitan Museum), Milano, Silvana editoriale, 1989

Machtelt Israëls, Sassetta's Madonna della Neve. An image of patronage, Leiden 2003, ISBN 90-74310-92-3

Sassetta: the Borgo San Sepolcro altarpiece, edited by Machtelt Israëls, Villa I Tatti, the Harvard University Center for Italian Renaissance Studies, Florence; Primavera Press, Leiden, 2009

Machtelt Israëls, schede delle opere in Da Jacopo della Quercia a Donatello: le arti a Siena nel primo Rinascimento (catalogo della mostra di Siena), Motta editore, Milano, 2010.

Giulietta Chelazzi Dini, Alessandro Angelini, Bernardina Sani, Pittura Senese, Motta editore, Milano, 2002 .

 

Holiday accomodation in Tuscany


Het vakantiehuis Podere Santa Pia bevindt zich in het zuiden van Toscane, in het hartje van de Toscaanse Maremma, op 30 km van Montalcino. Podere Santa Pia is is een prachtige voormalige klein kloosterboerderij uit de 19e eeuw. Het vakeantiehuis ligt op een heuvel, omgeven door wijngaarden, bossen van donzige eik en kurkeik, es en jeneverbesstruiken. Na een halve eeuw van verval werd het voormalige kleine klooster gerestaureerd tot een authentiekee vakantiewoning, met groot respect voor de originele Toscaanse stijl. De originele terracottavloeren houten balken en typische arcade's ademen de sfeer van een voorbije tijd. Maar het eenvoudige interieur en de minimalistische ingrepen sluiten perfect aan bij de eenvoud van de Toscaanse landhuizen van weleer. Een mooie selectie hedendaagse grafiek van kunstenaars als Jürgen Partenheimer, Ronald Noorman, Philippe Vandenberg en Hanns Shimansky maken deze woning tot een hoogstaand vakantieverbijf, in de nog ongerepte Maremma.

Case vacanza in Toscana | Podere Santa Pia



  The vast and endless golden rolling hills of the Tuscan Maremma

Podere Santa Pia

 

Podere Santa Pia

 

 

The vast and endless golden rolling hills of the Tuscan Maremma

 

 
Celebrare il dolce far niente
  Celebrare il dolce far niente
 

 

A bigger splash in Podere Santa Pia's swimming pool, southern Tuscany

 

 

Celebrare il dolce far niente
Podere Santa Pia, situata sulle splendide colline del valle d'Ombrone nel cuore della Maremma

         


[0] Foto ontleend aan Comune di Massa Marittima - IL SASSETTA E IL SUO TEMPO. In mostra dal 15.03 al 15.09
[1] Foto © Rein Ergo. All rights reserved.
[2] Mostra a cura di Alessandro Bagnoli | Comunicato Stampa | www.studioesseci.net
[3] Archivio fotografico della Soprintendenza per i beni storici, artistici ed etnoantropologici per le province di Siena e Grosseto - Stefano di Giovanni di Consolo da Cortona (Sassetta) - sec. XV - Retro del dipinto raffigurante un paesaggio con castello in riva al lago [Fonte: http://catalogo.fondazionezeri.unibo.it/scheda/fotografia/38621]
4 Ontleend aan Guide artistique de la Province de Sienne| Stefano di Giovanni detto , ‘Il Sassetta’, « Madonna delle ciliegie.
[4] Federico Giannini, L'esordio del Sassetta, elegante pittore del Quattrocento. Com'è la mostra di Massa Marittima | www.finestresullarte.info [Recensione della mostra “ Il Sassetta e il suo tempo. Uno sguardo all’arte senese del primo Quattrocento”, a cura di Alessandro Bagnoli (Massa Marittima, Museo di San Pietro all’Orto, dal 14 marzo al 14 luglio 2024).]
[5] Alessandro Angelini, ontleend aan “Da Siena a Brescia. L’Adorazione dei Magi del Sassetta. Un capolavoro dell’arte senese dalla collezione della Banca Monte dei Paschi di Siena” | Ook vermeld in www.mpsart.it
[6] De toeschrijving van het werk is omstreden: R. Oertel en B. Klesse schrijven het toe aan Pietro di Giovanni di Ambrosi, E. Ruhmer aan een anoniem lid van Sassetta's kring; Enzo Carli aan Sassetta's “exquisite collateral known by the exegetical name of Maestro dell'Osservanza” (niet te identificeren met de jonge Sano di Pietro); Cecilia Alessi aan de anonieme auteur van de Pietà Serristori in de Monte dei Paschi collectie en de fresco's van de Passiecyclus in het lekengezelschap van Beato Patrizi in Monticiano.