Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

The Siena Duomo

The Mosaic floor and the Porta del Cielo

Libreria Piccolomini

The cript



Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 





 
Art in Tuscany

Luca Signorelli, Stendardo di Fabriano, Madonna del Latte, 1482 – 1485 circa, tempera su tavola, Pinacoteca di Brera, Milano

I T

Luca Signorelli, Madonna del latte (recto dello stendardo di Fabriano) circa 1484-1485, olio e tempera su tavola di pioppo, Pinacoteca di Brera, Milano (1)


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Luca Signorelli, Stendardo di Fabriano, Madonna del Latte, ca. 1482 - 1485, tempera op paneel, Pinacoteca di Brera, Milaan.

   
   

De Stendardo di Fabriano was een processievaandel die geschilderd werd in opdracht van de Confraternita dei Raccomandati di Santa Maria del Mercato in Fabriano (een kerk in Firenze die nu verwoest is), met aan de ene kant een Madonna del Latte en aan de andere een Flagellazione. Beide panelen werden geschilderd door Luca Signorelli en worden bewaard in de Pinacoteca di Brera in Milaan. Het paneel met de Madonna, dat in 1984-1985 werd gerestaureerd, vertoont duidelijke sporen van de gevormde en vergulde lijst waarmee het ooit was verbonden met de Flagellatie. Luca Signorelli signeerde het paneel van de Flagellazione met "LUCE CORTONENSIS" in de dunne rode fries van de architectonische achtergrond.
Resten van een metalen draagelement werden gevonden aan de rechterkant van het recto met de Madonna del Latte en aan de linkerkant van het verso met de Flagellatie [4].

Het paneel is niet gedateerd, maar wordt gesitueerd in het eerste verblijf van de jonge kunstenaar uit Cortona in Le Marche. De Flagellazione wordt door veel historici aangeduid als het eerste schilderij van Luca Signorelli.

Na de Napoleontische overheersing kwamen de panelen in 1811 terecht in Brera. Het vaandel was toen reeds verdeeld.

 

Iconografie

De Madonna del Latte op de achterzijde van het vaandel vertoont een ongekende dynamiek in de figuur van Maria die, terwijl zij haar borst ontsluit om deze aan haar kind aan te bieden, een rotatie van de buste uitvoert waaebij haar benen onmerkbaar omhoog lijkn te bewegen. Haar monumentale en bijna uitgezette figuur wordt gekenmerkt door zorgvuldige aandacht voor details, met een bestudeerde positie van handen en voeten en een opvallende reeks gouden accenten op de blauwe mantel. Het kind, dat zich naar de toeschouwer toewendt, grijpt de borst met een volwassen gebaar en toont zo zijn goddelijke aard.

De iconografie van de stendardo is gebaseerd op de voorkeuren van de opdrachtgevers, die zich toelegden op de zorg voor weeskinderen (vandaar het onderwerp van de Madonna del Latte) en vormen van boetedoening beoefenden zoals openbare geseling of zelfkastijding.

Raffaele Caracciolo:

«Le due tavole formavano il segno processionale opistografo della confraternita dei Raccomandati di Fabriano, annessa alla chiesa, ora distrutta, di Santa Maria del Mercato: residui di un elemento metallico di sostegno, infatti, sono stati rinvenuti sul lato destro del recto con la Vergine e sul lato sinistro del verso con la Flagellazione. Mentre l’immagine statica e iconica della Madonna del latte apriva il corteo, in quanto rappresentativa del titolo della chiesa e allusiva alla professione di fede delle oblate (il ramo femminile della compagnia dedito all’assistenza dei bambini abbandonati), la vivacità narrativa della Flagellazione veniva contemplata dai membri del ramo maschile in processione, confortati nel dolore fisico dell’autofustigazione dalla visione delle sofferenze di Cristo. »[4].

 


Luca Signorelli, Stendardo di Fabriano, Madonna del Latte (particolare), 1482 – 1485 circa, tempera su tavola, Pinacoteca di Brera, Milano

Luca Signorelli, Stendardo di Fabriano, Madonna del Latte (particolare), 1475 circa,
tempera su tavola, Pinacoteca di Brera, Milano [1]

 

Voor Raffaele Caracciolo die de stendarlo dateert tussen 1482 en 1485, is op beide zijden van het vaandel duidelijk de recente betrokkenheid van de schilder bij de decoratie van de Sixtijnse kapel te zien. In het bijzonder vertoont de Madonna verwantschap met de kunst van Bartolomeo della Gatta, een medewerker van Luca aan het Testament en dood van Moses, aan wie hij het type madonna en de de glazige compactheid van Maria's teint ontleende, terwijl het delicaat omsluierde gezicht, de nerveuze articulatie van de hand die aan de borst wordt gehouden, de onderste rand van de mantel en de monochrome door de cherubijnen gevormde mandorla, lijken te zijn afgeleid van Gatta's Assumptie in het Museo Diocesano in Cortona.

Raffaele Caracciolo:

«(..) la Madonna denuncia un avvicinamento all’arte di Bartolomeo della Gatta, già collaboratore di Luca nel Testamento di Mosè, dal cui gruppo muliebre discendono il tipo della Vergine e la compattezza smaltata del suo incarnato; mentre il volto incorniciato dal velo, l’articolazione nervosa della mano portata al petto, il bordo inferiore del manto e la mandorla monocroma formata dai cherubini sembrano derivare dall’Assunta del Museo Diocesano di Cortona. »[4].

Het was ook op de steigers van de Sixtijnse Kapel dat Signorelli de techniek ontwikkelde om met gouden stippen het gedrapeerde kleed van Maria te accentueren. Het zou een van de stijlkenmerken van de schilder te worden, net als de polychrome lendendoeken die we in de Flagellazione kunnen bewonderen en die afgeleid zijn van de lendendoek van Christus in Verrocchio's Battesimo di Cristo [4].


Luca Signorelli, Stendardo di Fabriano, Madonna del Latte (particolare del panneggio della Vergine), 1482 – 1485 circa, tempera su tavola, Pinacoteca di Brera, Milano Luca Signorelli, Stendardo di Fabriano, Madonna del Latte (particolare delle parti del drappeggio della Vergine), 1482 – 1485 circa, tempera su tavola, Pinacoteca di Brera, Milano Luca Signorelli, Stendardo di Fabriano, Madonna del Latte (particolare), 1482 – 1485 circa, tempera su tavola, Pinacoteca di Brera, Milano Luca Signorelli, Stendardo di Fabriano, Madonna del Latte (particolare), 1482 – 1485 circa, tempera su tavola, Pinacoteca di Brera, Milano Luca Signorelli, Stendardo di Fabriano, Madonna del Latte (particolare), 1482 – 1485 circa, tempera su tavola, Pinacoteca di Brera, Milano

Luca Signorelli, Stendardo di Fabriano, Madonna del Latte (particolari), 1482 – 1485 circa, tempera su tavola, Pinacoteca di Brera, Milano (1)

De ervaring die beslissend bleek voor de ontwikkeling van een kenmerkende en herkenbare stijl, was die van Firenze, waar in de jaren 1570 grote persoonlijkheden en veelbelovende jonge kunstenaars nauw samenwerkten: Bartolomeo della Gatta, die ook een leerling van Piero was, Antonio del Pollaiolo aan wie Signorelli de opzwepende energie en de theatrale dynamiek van zijn naakten zou ontlenen, en Andrea del Verrocchio, in wiens vermaard atelier mensen als Leonardo, Botticelli, Ghirlandaio, Perugino en Lorenzo di Credi werden opgeleid[3].



   
   
Luca Signorelli, Stendardo di Fabriano, Madonna del Latte (particolare della Madonna), 1482 – 1485 circa, tempera su tavola, Pinacoteca di Brera, Milano

Luca Signorelli, Stendardo di Fabriano, Madonna del Latte (particolare della Madonna), 1482 – 1485 circa, tempera su tavola, Pinacoteca di Brera, Milano [1]

 

In tegenstelling tot de Flagellazione, waarin het gewicht van Romeinse, Perugese en Florentijnse invloeden sterk aanwezig is, lijkt Signorelli in de voorzijde van het vaandel terug te keren naar de bronnen van zijn leertijd bij Piero della Francesca, zoals blijkt uit de monumentaliteit en geometrische helderheid van Maria, hoe zij rustig en plechtig, maar tegelijkertijd menselijk is in haar moederlijke handeling, en uit het koude, ochtendlicht waarmee zij wordt verlicht [4].



 
   

De voorrzijde van de processiebanner, de Flagellazione


De scène van de Geseling, speelt zich af in een klassieke ruimte, en is volgens de wetmatigheden van het perspectief symmetrisch opgebouwd rond de verticale as van de zuil. Bijzonder expressief zijn de bewegingen van de twee geselaars waarvan het lichaam nauwelijks bedekt wordt door een zeer lichte lendendoek, of van degene die de touwen rond Christus aanspant, met zijn linkerknie steunend op de zuil.
Tussen hen in blijft Christus, met zijn halfnaakte lichaam perfect anatomisch weergegeven, schijnbaar onbewogen en ondergaat met gelaten geduld het martelaarschap. De Flagellazione brengt in sommige details hulde aan die van Piero della Francesca en aan de beeldcultuur in Urbino. Maar de dynamische elementen in de Flagellazione wijken af van Piero's voorbeeld, en de verwijzingen naar Piero's bekende schilderij gaan niet verder dan het eenvoudige iconografische niveau.



Luca Signorelli, Stendardo di Fabriano, Flagellazione, 1482 – 1485 circa, tempera su tavola, Pinacoteca di Brera, Milano

Luca Signorelli, Stendardo di Fabriano, Flagellazione, 1482 – 1485 circa, tempera su tavola, Pinacoteca di Brera, Milano [1]

 

Raffaele Caracciolo heeft zowel technische, stilistische als chronologische verschillen tussen de twee kanten van het vaandel opgemerkt, en zag hierin een aanwijzing dat het werk in twee verschillende fasen uitgevoerd is. Hij situeert het werk tussen 1482 en 1484-1487 (de jaren van de frescocyclus in Loreto).

 

Album Luca Signorelli

 

a  
Luca Signorelli, zelfportret (San Brizio kapel, Orvieto)   Luca Signorelli, Predica e morte dell'Anticristo (dettaglio), Storie degli ultimi giorni, 1499-1502, ciclo di affreschi, Orvieto, Duomo, Cappella di San Brizio   Luca Signorelli, ciclo di affreschi nel Chiostro Grande dell'Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Luca Signorelli, autoritratto (Capella San Brizio, Orvieto)

 

  Luca Signorelli, Predica e morte dell'Anticristo (dettaglio), Orvieto, Duomo, Cappella di San Brizio   

Luca Signorelli, Monte Oliveto Maggiore, Chiostro Grande

 

Luca Signorelli, Stendardo della Crocifissione (Crocifissione), Chiesa di Sant'Antonio abate (Sansepolcro)   Luca Signorelli, Pala di Sant'Onofrio, Museo dell'Opera del Duomo di Perugia  

Luca Signorelli, Stendardo della Crocifissione, Chiesa di Sant'Antonio abate (Sansepolcro)

 

 

Luca Signorelli, Pala di Sant'Onofrio, Museo dell'Opera del Duomo di Perugia

 

 

Luca Signorelli, Misericordia Madonna della Misericordia tra San Sebastiano e San Bernardino, (1490 ca.), Museo Diocesano, Pienza

 

         
         
         
         

Pagina iniziale | Brera Media | Luca Signorelli, Flagellazione

Art in Tuscany | Luca Signorelli


[1] Quest'opera è nel pubblico dominio. Fonte: Antonio Paolucci, Luca Signorelli, in I protagonisti dell'arte italiana, Scala Group, Firenze 2001.
[2] Silvia Blasio, Marche e Toscana, terre di grandi maestri tra Quattro e Seicento, Pacini Editore per Banca Toscana, Firenze 2007, P. 912.
[3] Photo by Sailko, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported  license.
[4] Raffaele Caracciolo, "Signorelli, de ingegno et spirto pelegrino": schede di catalogo, 2012, Catalogo della mostra Luca Signorelli (Perugia-Orvieto-Città di Castello, 2012), Silvana Editoriale, Cinisello Balsamo (MI), , pp. 305-306. 
[5] Raffaele Caracciolo heeft zowel technische, stilistische als vermoedelijk chronologische verschillen tussen de twee kanten van het vaandel opgemerkt, en zag hierin een aanwijzing voor een werk dat in twee verschillende fasen is uitgevoerd. Hij situeert het werk tussen 1482 en 1484-1487(de jaren van de frescocyclus in Loreto). Cfr. Raffaele Caracciolo, La prima e tarda attività di Luca Signorelli: nuove indagini e acquisizioni. 2016, Fondazione Cassa di Risparmio, Fabrizio Fabbri Editore, Perugia.


 

Bibliografia

 

Antonio Paolucci, Luca Signorelli, in Pittori del Rinascimento, Scala, Firenze 2004

A. M. Maetzke, D. Galoppi Nappini, Il Museo Civico di Sansepolcro, Firenze, 1988, p. 131

D. Pegazzano, Il Museo Civico di Sansepolcro,Montepulciano (Siena), 2001, p. 55-56

Lo stendardo di Brera alla Galleria Nazionale dell'Umbria. Quattroemme. A cura di Biganti T. Perugia, 2005, ISBN: 88-89398-00-0 - EAN13: 9788889398005

Raffaele Caracciolo, La prima e tarda attività di Luca Signorelli: nuove indagini e acquisizioni. 2016, Fondazione Cassa di Risparmio, Fabrizio Fabbri Editore, Perugia

 

 

 



Traveling in Tuscany| Holiday homes in southern Tuscany | Podere Santa Pia

 

Bee hive in the garden
     

 

 

 
         

Podere Santa Pia, situated in a particularly scenic valley | Impressions and reviews

Questo articolo incorpora materiale dall'articolo Wikipedia Stendardo della Flagellazione pubblicato sotto la licenza GNU Free Documentation License.