Alberese

Parco Naturale delle Maremma

Walking in the Parco Naturale della Maremma

Arezzo


Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

         Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

         Walking in the Crete Senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         WALKING ON MONTE AMIAta

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          URBAN TREKKING IN SIENA

FONTI DI SIENA

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Walking in Tuscany

De abdij van Monte Oliveto Maggiore

         

De abdij van Monte Oliveto Maggiore [1]


Toscana | Galleria di immagini  
     
   

Trekking in Toscana | Van Monte Oliveto Maggiore naar San Giovanni d'Asso

 

   
   

Podere Santa Pia ligt in het hart van de Toscaanse Maremma, een prachtig heuvelachtig landschap waar de erfenis van de Etrusken zich verbindt met de schoonheid van de Middeleuwen. In de directe omgeving zijn er veel historische steden en culturele bezienswaardigheden. Ook de de wandelaar komt hier aan zijn trekken.
De Crete Senesi liggen ten noorden van dit vakantiehuis en zijn een prachtige bestemming voor een dagtocht.

Deze wandeling neemt je mee naar een van de mooiste valleien in het zuiden van Toscane, in de Crete Senesi. Je loopt langs strade bianche, de idyllische grindwegen van de Crete Senesi, door heuvels met zilverkleurige olijfboomgaarden, kleine dorpjes en wijngaarden.

De Crete Senesi

De Crete Senesi is een bijzondere streek ten zuiden van Siena. Het is enerzijds een zacht uitnodigend landschap met glooiende graanvelden, hier en daar gemarkeerd door een alleenstaande cipres, met velden die helder groen kleuren in april en mei. In de zomer geeft dit land een aride indruk: de grof geploegde velden bieden de wandelaar geen beschutting, het land is droog en de biancane en calanchi, de zo typische onvruchtbare krijtrotsen waaraan de Crete Senesi hun naam danken maken van dit gebied een indrukwekkend luneair landschap.

De streek is ook bekend geworden door het jaarlijks muziekfestival Collegium Vocale Crete Senesi onder de artistieke leiding van Philippe Herreweghe, in stadjes als Asciano, Pienza, Montisi en de abdij Sant'Anna in Camprena. Philippe Herreweghe woont nabij Chiusure.

 

 

De weg naar De abdij van Monte Oliveto Maggiore

De weg naar De abdij van Monte Oliveto Maggiore [3]

 

De abdij van Monte Oliveto Maggiore

De abdij van Monte Oliveto Maggiore, een veertiende-eeuwse benedictijnerabdij is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Crete Senesi en tevens het vertrekpunt van deze wandeling.

De abdij van Monte Oliveto Maggiore werd in 1313 opgericht door Bernardo Tolomei. Hij trok zich in deze onherbergzame streek terug met enkele edelen uit Siena die heimwee hadden naar de eenvoud van de benedictijner kloosterregel. Amper zes jaar later erkende de paus de orde van de Olivetanen. De Orde van de Olivetani wordt al in 1319 erkend door de bisschop van Arezzo en in 1344 door paus Clemens VI. Dit is een van de mooiste kerken en abdijen in Toscane. De fresco’s van Luca Signorelli (de taferelen 21 tot 29 van deze cyclus) en Il Sodoma in het Chiostro Grande verbeelden het leven van Sint-Benedictus. Signorelli liet na vier taferelen de abdij achter zich om de in Orvieto de San Brizio kapel van de Duomo te beschilderen.
De kerk heeft een uniek koor met intaglio houtinlegwerk versierde koorbanken uit de vroege 16e eeuw, van de hand van Fra' Giovanni da Verona.
De oude bibliotheek is met zijn collectie van meer dan 40.000 boeken een van de belangrijkste van Toscane. 1

 

 

Van Monte Oliveto Maggiore naar San Giovanni d'Asso


Download gpx tracks here

Lengte : 6,49 km| 1h 20 m
Hoogteverschil: 106 m
Totale steiging     248 m
Totale afdaling   237 mDe wandeling naar San Giovanni d'Asso


Onze wandeling start vanaf de parkeerplaats van de abdij. Volg de verharde weg naar Chiusure en sla kort daarna af naar rechts (WP 1) om langs een gemarkeerde weg het asfalt te vermijden.
We maken even een korte wandeling door Chiusure, dat zeker een kort bezoek waard is. Er is niets te zien, maar de eenvoud van de huizen, de schilderachtige steegjes en paden die achter de huizen doorlopen, geven je een goed beeld van het alledaagse leven in een Toscaans dorp. Geniet even van la dolce vita op het terras van Locanda Paradiso.
Het uitzicht is hier erg mooi. De heuvels strekken zich van de Val d'Orcia uit naar Monte Amiata en de Colline Metallifere. Ook het silhouet van Siena is bij helder weer goed zichtbaar.

Het jaarlijkse Sagra del carciofo, het 'artisjok festival', dat in de maand april plaatsvindt, is een bijzonder evenement. Vier dagen lang kan je er genieten van locale producten en een muzikaal programma. Raadpleeg de comune van Asciano voor precieze informatie (data, programma etc.).

Voorbij Chiusure houden we rechts aan en dalen langs een strada bianca een steile helling af die ons naar een prachtig panoramisch punt leidt (WP 4).
Vanaf hier kan je de wit - rode markeringen van de provincie volgen die je naar San Giovanni d'Asso zullen leiden. Je wandelt achtereenvolgens langs Podere Fior di Siena, Podere Poggio Boldrini en Podere Selva alvorens San Giovanni d'Asso te bereiken. Net voor we het imposante kasteel zien verschijnen, ligt links een van der mooiste tuinen van Toscane, il Bosco della Ragnaia. Deze moderne tuin werd gecreeërd werd door de Amerikaanse kunstenaar-filosoof Sheppard Craige. De naam van de tuin verwijst naar de tijd toen er nog vogelvangers naar dit door heuvels omsloten dal trokken om een web (ragnatela) van netten tussen de bomen te spannen om vogels te vangen.[3] Twee zuilen markeren de ingang van deze prachtige verborgen tuin.

 

   
   
../../italiano/monteamiata/roccalbegna.htm

Il Bosco della Ragnaia, San Giovanni d'Asso

 

De calanchi van de Crete Senesi


De Crete Senesi worden vooral gekenmerkt door een geërodeerd landschap, onvruchtbare heuvels en rotsformaties die samengesteld zijn uit kalksteen, steenzout en gips, de zogenaamde calanchi en biancane. Het eerste deel van de wandeling (zo'n 2,5 km) laat je van dichtbij met dit soms maanachtige landschap met stijle krijtheuvels kennismaken. Het uitzicht op de abdij is vanuit Chiusure indrukwekkend.

 

Calanchi in the Anncona desert, Crete Senesi

De abdij van Monte Oliveto Maggiore in het lunaire landschap van de calanchi in de Crete Senesi [2]

San Giovanni d'Asso


San Giovanni d'Asso wordt gedomineerd door een mooi kasteel.  Het Castello San Giovanni d'Asso ligt in het bovenste gedeelte van de stad, il Borghetto, waarvan de oorsprong dateert uit de dertiende en veertiende eeuw. In het kasteel is een klein museum ingericht dat gewijd is aan de specialiteit van deze streek, de witte truffel, ook wel il Diamante delle Crete Senesi genoemd. Naast het Museo del Tartufo dat enkel voor liefhebbers interessant is, is vooral een bezoek aan de Chiesa di San Pietro in Villore de moeite waard. Deze kleine kerk heeft een opvallende facade en een unieke crypte.

Andere wandelingen in de omgeving van Monte Oliveto Maggiore


Anello Chiusure - Monte Oliveto Maggiore, Asciano | 5,64 km | 1h 7m

Download gpx tracks here

Lenghth: 5,64 km | 1h 7m
Total climb     214 m
Total descent    214 m


Buonconvento - Abbazia Monte Oliveto Maggiore | 11.60 km

From Montalcino to Buonconvento to Monte Oliveto Maggiore | 16 km | 3 hours circa

 

 
Chiusure and the Campanile of Santa Maria di Monte Oliveto Maggiore   Monte Oliveto Maggiore   Monte oliveto maggiore, barbacane (1323-1526 restaurato nell'ottocento) 03

Chiusure and the Campanile of Santa Maria di Monte Oliveto Maggiore

 

 

Monte Oliveto Maggiore

  Monte Oliveto Maggiore, Torre, tegenwoordigonderdak voor een goed restaurant
Monte Oliveto Maggiore   Monte Oliveto Maggiore  
Monte Oliveto Maggiore, Campanil

Monte Oliveto Maggiore

 

  Monte Oliveto Maggiore  
Monte Oliveto Maggiore, Campanile


Chiostro grande del monastero di Monte Oliveto Maggiore

 

Monte Oliveto Maggiore, 
Chiostro Grande, affreschi    

Monte Oliveto Maggiore,
Chiostro Grande, affreschi

 

       
San giovanni d'aaso panorama   Chiesa di San Pietro in Villore   Chiesa di San Pietro in Villore a San Giovanni d'Asso, in provincia di Siena

San Giovanni d'Asso

 

 

Chiesa di San Pietro in Villore a San Giovanni d'Asso, Siena

 

  Chiesa di San Pietro in Villore a
San Giovanni d'Asso, facade

Wandelingen in de Crete Senesi

I sentieri della Crete Senesi | Walking in the Crete Senesi


Buonconvento - Abbazia Monte Oliveto Maggiore | 11.60 km

Trekking in Trequanda | Anello Trequanda – Petroio – Montisi – Montelifré  | 18 km - 3h 39m

From Montalcino to Buonconvento | 16 km | 3 hours circa

 

 

Openbaar vervoer

Er is een goede verbinding tussen Siena en Buonconvento, of tussen Siena en de abdij van Monte Oliveto Maggiore met het openbaar vervoer (trein of Tiemme bussen).

Bus | Tiemme SpA | www.tiemmespa.it

Trein | Trains from Buonconvento to Siena - Trainline.eu

De eerste trein vertrekt om 05:54, de laatste om 21:00

 

Restaurants in Chiusure

Geniet van een lunch in Locanda Paradiso (Via Porta Senese 25) in Chiusure of Ristorante La Torre in Monte Oliveto Maggiore.

Chiusure

Locanda Paradiso


Locanda Paradiso
Via Porta Senese 25, 53041 Chiusure, Asciano
+39 0577707117
Website Facebook: /www.facebook.com/Locanda-Il-Paradiso


Ristorante La Torre


Ristorante La Torre
Localita' Monteoliveto Maggiore, 2, 53041 Asciano
+39 0577 707022

 

 
 
   


[1] Photo by Acer11, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported2.5 Generic2.0 Generic and 1.0 Generic license.
[2] Foto di Gunther Tschuch, icenziato in base ai termini delle licenze Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported2.5 Generico2.0 Generico e 1.0 Generico.
[3] Foto van Niels Elgaard Larsen, gelicenseerd onder de Creative Commons-licenties Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0 Unported2.5 Algemeen2.0 Algemeen en 1.0 Algemeen.

Bron: De abdij van Monte Oliveto Maggiore, tussen Siena en Montalcino | www.travelingintuscany.comMusic festivals in Tuscany | Music festival Collegium Vocale Crete Senesi

Het Collegium Vocale Crete Senesi festival is een jaarlijks muziekfestival onder de artistieke leiding van Philippe Herreweghe in de prachtige streek van de Crete Senesi in Toscane. Het Festival Accademia delle Crete Senesi zoals het festival vroeger werd genoemd, werd opgericht door Philippe Herreweghe en heeft in de Toscaanse Crete sensi een overwegend Vlaams publiek. Philippe Herreweghe leeft vlakbij Chiusure.

Il Diamante delle Crete Senesi | Il Museo del Tartufo

Het museum is enkel voor culinaire fanaten aan te raden.
Museo del Tartufo
Piazza Antonio Gramsci 1
San Giovanni d'Asso


 

Holiday accomodation in Tuscany

Op een steenworp afstand van het authentieke kleine dorp Castiglioncello Bandini, ligt Podere Santa Pia. Het is een prachtig vakantiehuis, omringd door eeuwenoude eiken en gelegen op een strategische positie waar u kunt genieten van een adembenemend uitzicht over de Toscaanse Maremma, over de valleien van de Ombrone en de Val d'Orcia die in Cinigiano samenvloeien. Het is een ideale bestemming voor mensen die een vakantie in de natuur willen doorbrengen: duizenden hectare ongerepte natuur omringen het authentieke Podere Santa Pia, dat nog niets van zijn eeuwenoude charme verloren heeft.
Er zijn veel mogelijkheden om te wandelen in de omgeving en te genieten van het Toscaanse landschap. Bekijk hier onze mooie selectie wandelingen in het zuiden van Toscane. Kaarten en gidsen zijn in de huisbibliotheek voorhanden.

Over dit kleinschalig en nog steeds authentiek vakantiehuis schreven bezoekers 'Everything was as described. A wonderful and silent place to stay. We could imagine to live there forever. No traffic, no disturbations anyhow. Perfect' (Airbnb 2018).


De mooiste natuurhuizen in Toscane | Podere Santa Pia 

Podere Santa Pia

 

 

Podere Santa Pia

 

 

 

 

Follow us on Instagram  Follow us on Instagram

Podere Santa Pia, situated in a particularly scenic valley, which overlooks on the hills around Scansano, up to the Maremma seashore and Montecristo. Montecristo was immortalised by the novelist Alexandre Dumas as the location for a stash of buried treasures in his novel The Count Of Monte Cristo.