Albarese | Parco Naturale delle Maremma


Arezzo

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

         LA COSTA DEGLI ETRUSCHI

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Walking in the Crete Senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Montalcino

Pienza, Via Gozzante

E N G

Pienza, Via Gozzante [1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
Pienza, Via Gozzante, de Duomo en de pozzo del canonico
   
   

Pienza, een pittoresk dorp in de Val d'Orcia, dankt zijn naam aan paus Pius II, die werd geboren als Aeneas Silvius Piccolomini. Het centrale plein, de Piazza Pio II werd naar hem genoemd. Het is een trapeziumvormig plein, wat optisch voor een bijzonder perspectief zorgt. Vanuit elke hoek heb je een gevarieerd en harmonieus uitzicht op de indrukwekkende gebouwen die de piazza omringen, het Palazzo Piccolomini, het Palazzo Borgia (het bisschoppelijk paleis), het Palazzo Pubblico (het stadhuis), en de Duomo. Om te beantwoorden aan de idealen en verhoudingen van de renaissance, en de verhoudingen tussen het plein en de naburige gebouwen, werd de voorkant van de kathedraal zo ver naar achteren geplaatst dat de apsis en het transept op de steile helling van de zuidkant van de heuvel werden gebouwd[3]. Deze locatie zorgde van bij de aanvang voor bouwtechnische problemen.

 

   
   

Ingrandire mappa

 

Al in 1503 werd de kathedraal een eerste keer met ondergang bedreigd, in zoverre dat de apsis moest worden verlaagd en gedraaid. Toen er in de ondergrond vlak bij de funderingen water werd gevonden, werd een put geslagen om het water af te voeren. Het graven van de put was waarschijnlijk de eerste poging tot inspectie van de ondergrond en de funderingen van het gebouw.

 

De pozzo del canonico


De waterput bevindt zich op enkele meters afstand van de buitenmuur van de apsis, aan de zuidoostelijke kant van de Duomo. Hij lijkt te dateren uit het begin van de jaren 1500, zoals zou blijken uit het testament van kardinaal Francesco Piccolomini, de latere Pius lll. In ieder geval is het zeker dat deze put reeds in 1538 bestond, zoals hij vermeld wordt in Un antico diario senese. In dat jaar wierp een kanunnik van de kathedraal, om zich van een lijk te ontdoen, het lichaam "in quel pozzo che è sotto la chiesa fuori della porta a Santo che hora è serrato, che era profondo e seccho"[4].

 

 

Pienza, via Gozzante, pozzo del canonico

Pienza, via Gozzante, pozzo del canonico [6]

 

Als wij vandaag het levenswerk an Pius II nog kunnen bewonderent, dan is dat volgens velen te danken aan het harde, gevaarlijke en even ondankbare als nederige werk dat enkele tientallen mensen tussen 1911 en 1934 hebben verricht om de kathedraal te redden, een werk dat uiteindelijk de vorm aannam van een complex stelsel van onderaardse bouwwerken en tunnels. Het is ook opmerkelijk dat dit werk werd voortgezet tijdens de jaren van de 'Grote Oorlog' waarin Italië verwikkeld was.

In april 1910 hechtte de Hoge Raad voor Oudheden en Schone Kunsten zijn goedkeuring aan het project van prof. Cesare Spighi, hoofd van de Regia Soprintendenza ai Monumenti di Siena, om de funderingen van de kathedraal te verstevigen. In februari 1911 werd, onder leiding van Spighi zelf, het bouwterrein geopend. Op 20 november van hetzelfde jaar werd, na voorbereidende werkzaamheden, begonnen met het uitgraven van de eerste schacht, die zich aan de linkerzijde buiten de transeptmuur bevindt. De werkzaamheden werden tot 1934 voortgezet[4].

Aan het einde van de werkzaamheden bleken de nieuwe fundamenten van de apsis een monolithisch blok metselwerk te zijn, dat doorkruist werd door een complex stelsel van galerijen, trappen, gangen en schachten. Het hele systeem had een tweeledig doel: de funderingen zelf inspecteerbaar te maken en tegelijkertijd het water op te vangen en af te voeren.
Vandaag zijn in totaal iets meer dan zeshonderd meter van de tunnels begaanbaar. De verbindingstrappen tussen de verschillende verdiepingen tellen in totaal 671 treden, met een gemiddelde stijging van 20 cm[4].
'De bezoeker heeft de verrassende en tegelijkertijd verontrustende indruk zich in een doelloos labyrint te bevinden' schrijft Andrea Barbacci die tussen 1925 tot 1933 de restauratie van de kathedraal begeleidde:

«A chi visita le gallerie sotterranee del Duomo, viene spontaneo ricercare i motivi che hanno diretto il costruttore nella distribuzione di esse che, unite alle più recenti, danno, a chi non si è familiarizzato col luogo, la sorprendente e insieme angosciosa impressione di trovarsi in un labirinto».Pienza, Via Gozzante   View from Via del Casello Belvedere, Pienza  
53026 Pienza SI, Italy - panoramio (14)

Pienza, Via Gozzante

 

 

Uitzicht op de Val d'Orcia en Monte Amiata, vanuit Via del Casello

 

Pienza, Via dell'amore

De crypte is open voor het publiek. De ingang bevindt zich aan de Via Gozzante, tussen de Duomo en de waterput.
Als je de trappen verder afdaalt wandel je rond de ondersteunende gewelven van het Palazzo Piccolomini waar vroeger de stallen ondergebracht waren. JIets verder kan jeaan de Porta Romana de bordjes Pieve di Corsignano volgen, en langs de Via Santa Caterina afdalen die even later naar links afbuigt in de Via delle Fonti afdalen naar de mooie romaanse kerk.

Maar vergeet Pienza zelf niet. Slenter door het historische centrum en verpoos even in Paolo's bar Il Casello aan de Via Il Casello (de straat links van de Duomo). Hier komen de vier beroemde steegjes van Pienza, de via dell'Amore, via del Bacio, via del Bula en via della Fortuna samen. Een geweldige plek, gefrequenteerd door de lokale bevolking en jonge geliefden, en met een ononderbroken uitzicht op de Val d'Orcia en het silhouet van Monte Amiata.


Bar Il Casello

Bar Il Casello
Via del Casello 3, Pienza

Buiten het seizoen is Pienza rustig en is het is mogelijk om het stadje in minder dan een uur te verkennen. Vermijd weekends, wanneer het historische centrum overvol is.

 

 

 
   
Kaart AnelloPienza | Grotere kaart

Enkele mooie wandelingen in de omgeving van Pienza:

Ontdek Pienza | Wandeling in het schitterende decor van de Val d'Orcia naar de Pieve di Corsignano

Anello Pienza | 3,5 km | 40 min
Download gpx tracks hier

Film sets in Toscane | Wandeling van Pienza naar de Gladiator road

 

We maakten ook een selectie van de zeven mooiste wandelingen in Pienza en en kleine selectie van goede restaurants.

Walking in the Val d'Orcia | 7 mooie en bijzondere wandeltochten in de omgeving van Pienza

Ontdek Toscane en de Val d'Orcia | De beste restaurants in Pienza

 


Fotogalerij Pienza


 

Pienza, Duomo, la concattedrale di Santa Maria Assunta, facciata   Pienza, Duomo, la concattedrale di Santa Maria Assunta, facciata e campanile   Loggiato Palazzo Piccolomini e abside della Cattedrale

Pienza, Duomo, la concattedrale di Santa Maria Assunta, facciata

 

 

Pienza, Duomo, la concattedrale di Santa Maria Assunta, facciata e campanile

 

Loggiato Palazzo Piccolomini e abside della Cattedrale

Pienza panorama
Pienza, Palazzo Piccolomini and the Duomo


 

Pienza italy
Pienza

 

 

53026 Pienza, Province of Siena, Italy - panoramio (3)
Walking in the Val d'Orcia | Itineraries | Percorsi di Trekking in Val d'Orcia

 

Pienza, Duomo, la concattedrale di Santa Maria Assunta   Pienza, Duomo, campanile   Pienza, Duomo, la concattedrale di Santa Maria Assunta, abside

Pienza, Duomo, la concattedrale di Santa Maria Assunta

 

 

Pienza, campanile del Duomo

 

Pienza, Duomo, la concattedrale di Santa Maria Assunta, abside

 

Pienza, Palazzo Comunale   Palazzo Vescovile, Museo Diocesano d'Arte Sacra di Pienza   Duomo (Pienza)

Palazzo Comunale

 

 

Palazzo Vescovile, Museo Diocesano d'Arte Sacra di Pienza

 

  Pienza, Duomo
Pienza view   Qk-Pienza-Duomo-04   Qk-Pienza-Duomo-06
Pienza, UNESCO World Heritage Site  

Porta al prato

 

 

Piazza Pio II: Palazzo Comunale e Palazzo Vescovile, Pienza

 


[1] Photo by Assianir, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.
[2] Photo by Par Ymblanter, licensed under the  Créative Commons Attribution - Partage dans les Mêmes Conditions 4.0 International.license.
[3] Pienza nascosta. Quaderni di documentazione fotografica a cura del Gruppo Fotografico Pientino, N. 2 - 2014 | www.centrostudipientini.it
Testi e realizzazione grafica:Umberto BindiFoto:Gruppo Fotografico Pientino.
Het graven van de put was een van de eerste werken, zo niet de eerste ooit, die werden uitgevoerd om het probleem van de stabiliteit van de kathedraal van Pienza aan te pakken. Het werd gebouwd met een bedekking van zandstenen leistenen en ondanks de vioortdurende verschuiving die de apsis heeft ondergaan, toont hij eeuwen later nog intact in zijn vorm en verticaliteit.

[4] ibid. '...in die put die zich onder de kerk buiten de Porta a Santo bevindt, die nu gesloten is, en die diep en droog was. Het verhaal werd opgetekend en gepubliceerd door G.B. Mannucci in het "Bullettino Senese di Storia Patria", jaargang XXIX, fasc.I, blz. 95, Siena 1922.

 

La Val d'Orcia | Alla scoperta dei tesori d'Italia

Travel guide for Tuscany | Guide for Tuscany | Val d'Orcia map

Walking in Tuscany | Val d'Orcia

Fotoalbum Duomo di Pienza |Cattedrale di Pienza Photo Album | Start slideshow

Labirinto delle Sottofondazioni | www.lamiaterradisiena.it

 

Holiday accomodation in Tuscany
De mooiste vakantiehuizen in Toscane | Podere Santa PiaColline sotto Podere Santa Pia

Podere Santa Pia

 

  Podere Santa Pia  
Colline sotto Podere Santa Pia