Alberese | Parco Naturale delle Maremma

Arezzo


Capalbio


Colline Metallifere

la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

        Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

        Walking in the crete senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          certaldo

          San Gimignano

          Colle di Val d'Elsa

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          ; Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Montalcino

CertaldoPalazzoPretorio7.jpg

I T

Certaldo, wapenschilden op het Palazzo Pretorio(1)

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
Certaldo, wapenschilden op het Palazzo Pretorio
   
   

Zoals veel Toscaanse oude steden en dorpen heeft Certaldo een in de vlakte gelegen benedenstad en een op een heuvel gebouwde bovenstad. Het hoger gelegen deel van Certaldo, met het Palazzo Pretorio wordt ook wel Certaldo Alto of Castello genoemd. De Via Giovanni Boccaccio is de centrale as van Certaldo en loopt van Porta Alberti naar het Palazzo Pretorio.
Op de gevel van het Palazzo zien we de vele stemmi of wapenschilden van de podestà of vicari die Certaldo bestuurd hebben. Bovenaan zien we het robuuste wapenschild van de'Medici. Daaronder in geglazuurd aardewerk de emblemen van de familie's Corbinelli, Guidotti, Cerretani, Diacceto, Gondi, Guicciardini, de'Medici, Pitti enzovoort.

De podestà was tijdens de Middeleeuwen een hoge ambtenaar in veel Italiaanse steden. De naam is afgeleid van het Latijnse potestas, dat macht betekent. De podestàs waren de heersers over de stad, maar hun ambtstermijn besloeg slechts een jaar, zodat er geen misbruik van gemaakt kon worden. De podestàs kregen ook luxueuze paleizen tot hun beschikking, zodat de lokale rijke families geen invloed op hun besluiten konden uitoefenen.   
   

Mappa Certaldo, Palazzo Pretorio | Ingrandire mappa


 

 
   

Atrium

Ook de binnenkoer of cortile van Palazzo Priori is versierd met talrijke wapenschilden. Zodra je de toegangsdeur binnenkomt, sta je in het midden van het grote gewelfde atrium, beschilderd met talloze wapenschilden van de verschillende vicarissen. Aan de linkerkant is de deur naar de eerste kamer van het Palazzo, de zogenaamde Ridderkamer of Camera del Cavaliere.


Palazzo vicariale di certaldo, stemmi sulla facciata

Certaldo Alto, Palazzo Pretorio, Wapenschilden op de façade (3)

Het Palazzo Pretorio heeft een bakstenen gevel, met een kroonlijst van kantelen die toegevoegd werden tijdens de 19de eeuw, met aan de rechterkant een toren met een klok die dateert uit 1484.

 

Palazzo vicariale di certaldo, facciata 07

Stemmi Palazzo Pretorio, Certaldo Alto. Bovenaan zien we hier het robuuste wapenschild van de'Medici. Daaronder in geglazuurd aardewerk de emblemen van de familie's Corbinelli en Guidotti, in rijze zandsteen de stemmi van Buondelmonti (1)

 

Cortile

Ook de binnenkoer of cortile van Palazzo Pretorio is versierd met talrijke wapenschilden. Zodra je de toegangsdeur binnenkomt, sta je in het midden van het grote gewelfde atrium, beschilderd met talloze wapenschilden van de verschillende vicarissen.

 

Palazzo vicariale di Certaldo, cortile, stemmi affrescati   Palazzo vicariale di certaldo, cortile 05   Palazzo vicariale di Certaldo, stemmi cortile
Palazzo vicariale di Certaldo, cortile, stemmi affrescati  

Palazzo vicariale di Certaldo, cortile, stemmi

 

 

Palazzo vicariale di Certaldo,
stemmi cortile

    

Comune Certaldo | www.comune.certaldo.fi.it


 

Hoe certaldo te bereiken


   

Te voet wandel je langs de Via del Castello naar boven. De weg slingert zich onder de oude stadsmuren naar de Porta del Sole. Een steilere wandeling is langs de Via Costa Alberti, die net als het kabeltreintje uitkomt aan de Porta Alberti.
Parkeren kan je op de Piazza Boccaccio, aan de Via del Castello (neem links een zijstraat, de Via A. Rogai). Ook ten noorden van Certaldo, aan de Via delle Mura, is er parkeermogelijkheid. Vandaar is er een korte en minder steile wandeling naar het middeleeuwse centrum van de bovenstad.

Openingstijden Palazzo Pretorio

Elke dag 10-19 uur
Via Boccaccio Certaldo
Tel. +39 0571661219

 

 Traveling in Tuscany| Holiday homes in southern Tuscany | Podere Santa Pia

 

Bee hive in the garden
     

 

 

 
         
Veduta della Maremma Toscana

Podere Santa Pia, situated in a particularly scenic valley


[1] Foto di LigaDue - Own work, CC BY-SA 4.0, Link
[2] De eerste podestà werden rond 1158 aangesteld door Frederik Barbarossa, de keizer van het Heilige Roomse Rijk, die ook koning van Italië was. De ambtenaren moesten erop toezien dat de wetten van de koning-keizer werden nageleefd. De onpopulariteit van de podestàs was één van de factoren die leidden tot de opstand tegen Frederik in 1167. Veel Italiaanse steden voerden rond 1200 ook het ambt van podestà in. Het verschil was dat de ambtenaren nu door het volk werden gekozen. De podestàs waren de heersers over de stad, maar hun ambtstermijn besloeg slechts een jaar, zodat er geen misbruik van gemaakt kon worden. In de 16e eeuw verdwenen de podestàs van het toneel.
[3] Foto diSailko, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione 3.0 Unported