Alberese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


        Massa Marittima

la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

         Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
La Costa Toscana

Italia - La Maremma Toscana, Podere Santa Pia in Novembre [1]


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

La Maremma Toscana, Podere Santa Pia in November


 
   
   

Niet alleen de lente en de zomer, maar ook de herfst kan het perfecte seizoen zijn om Toscane te bezoeken. In dit artikel ontdek je enkele mogelijkheden die de novembermaand in Toscane te bieden heeft.
November wordt vaak omschreven als een wat sombere maand, maar toch kan deze periode voor mooie verrassingen zorgen. De heuvels kleuren aanvankelijk nog steeds groen en veranderen langzaam in gouden, rode en bruine tinten. Het strijklicht in de heuvels, met ochtendnevels boven de Ombrone en de Orcia zorgen voor geweldige uitzichten.

 

   
   

Podere Santa Pia, het snoeihout wordt verbrand


 
   

Het weer in Toscane in november kan regenachtig en soms zelfs een beetje koud zijn. In deze maand valt het meeste neerslag. Maar zonnige dagen zijn niet ongebruikelijk, temperaturen blijven doorgaans tussen 16 en 9 graden. Een goede periode om de vele pittoreske steden te bezoeken, de culinaire hoogtepunten van het seizoen mee te beleven. Ook om te wandelen en te fietsen is november nog een mooie periode.
Kustplaatsen als Castiglione della Paescaia, Marina di Grosseo en Talamone krijgen in de herfstmaanden een ander karakter. Lokale mensen nemen weer bezit van de pleinen en terrassen, en flaneren op zondag door de straten. Het strandmeubilair is verdwenen en geven de stranden een unieke ongerepte aanblik.


Wat te doen in Toscane in november


De late herfst kent koude en grijze dagen, afgewisseld met zonnige en warmere periodes. November is een fascinerende maand. Dit is de tijd van de oogst van olijven. Je kan zien hoe olie wordt gemaakt en olie van de eerste persing proeven, olijfolie die hel groen kleurt en een geweldige smaak heeft. Olijfolie is een belangrijk onderdeel van lokale tradities en in november worden veel festivals georganiseerd om de olijfoogst te vieren.

November in Toscane is ook de tijd van de kastanjeoogst. Arcidosso is de hoofdstad van de Toscaanse kastanjeteelt. Castagna in Festa is hier een jaarlijks terugkerend festival, in Monticello Amiata was de Festa della Castagna in 2018 toe aan haar elfde editie. 
Als je van deze vrucht houdt, kun je hem rond Monte Amiata op verschillende manieren proeven: gekookt of in vuur en vlam geroosterd. Er is ook het kastanjemeel waarmee castagnaccio en necci worden bereid, twee typisch Toscaanse desserts die je zeker eens moet proberen. De kastanje is hier ook een traditioneel bestandeel van wildschotels. Spezzatino di cinghiale con castagne en stracotto di cinghiale con castagne e polenta zijn twee klassiekers op het menu. Er wordt ook bier gemaakt van kastanje, waarbij soms Vlaamse gist gebruikt wordt.

Als je een liefhebber bent van truffel, moet je San Giovanni d'Asso bezoeken, een frazione van Montalcino, en het hart van de witte truffel, ook wel het witte goud  of il Diamante delle Crete Senesi genoemd. In november heeft hier de beroemde Sagra of Mostra del Tartufo Bianco plaats.

 

 

 

 

Gallería Fotográfica della Toscana

 

   
San Giovanni d'Asso

  Maremma in Tuscany   Maremma Toscana

San Giovanni d'Asso

 

  Maremma in Tuscany   Maremma Toscana

Pro Loco di Monticello Amiata | La festa della castagna


 

Hidden secrets in Tuscany | Holiday home Podere Santa Pia

 

 

Podere Santa Pia overlooks a valley characterised by all the elements of the Tuscan landscape: vineyards, pastures, small forests, wheat fields, olive groves and downey oaks. On a clear day you can see as far as Corsica to the south.

 

Colline sotto Podere Santa Pia

Podere Santa Pia

 

 
Podere Santa Pia, giardino
 
Colline sotto Podere Santa Pia

[1]