Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata


Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della ScalaSorano

Sovana

Val d'Elsa

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Montalcino

Panorama di Castel del Piano, con i Campanili delle chiese

I T
Panorama di Castel del Piano, Provincia di Grosseto, Toscana, Italia (con i Campanili del Santissimo Sacramento (Santi Niccolò e Lucia), San Leonardo e Natività di Maria (Propositura), da sinistra a destra) (1)

 

Toacana ] Galleria di immagini  
       
   
Monte Amiata | Castel del Piano

   
   

Monte Amiata is onmiskenbaar aanwezig in het Toscaanse landschap. De enige echte berg in het zuiden van Toscane is met zijn 1736 meter de hoogste uitgedoofde vulkaan van Italië en de derde hoogste berg van Toscane.
Met uitzicht op de zacht glooiende landschappen van de Val d'Orcia in het noordoosten, sluit de Amiata het panorama van de Maremma in oostelijke richting af. Wie geïnteresseerd is in geschiedenis, zal in de historische centra van Arcidosso, Castel del Piano, Santa Fiora en Seggiano talrijke historische monumenten terugvinden die refereren naar de boeiende en rijke achtergrond van de Toscaanse Maremma en Monte Amiata.
Castel del Piano dankt zijn naam aan de benijdenswaardige ligging op de grens van een indrukwekkende vlakte. De naam is afgeleid van het latijnse castrum piani [2].


Castel del Piano

De rivier Orcia scheidt de provincies Grosseto en Siena, en is de natuurlijke grens tusen het Montecucco wijngebied en het productiegebied van Brunello di Montalcino. Het Montecucco wijngebied ligt in een gebied dat van nature geschikt is voor de productie van kwaliteitswijnen. Het hart van de Montecucco wijnstreek ligt in Cinigiano. Hier liggen de wijngaarden meestal op 350 meter hoogte maar profiteren ook van de omstandigheden die gelden op grotere hoogte, op de hogere hellingen van de Monte Amiata. Tijdens de zomer, worden de wijngaarden 's nachts gestreeld door de berglucht van deze oude ex-vulkaan die de droge, hete lucht die overdag uit de zee en de kustvlaktes aanwaait afkoelt. Het wijngebied strekt zich uit over de comune of gemeenten Cinigiano, Campagnatico, Civitella Paganico en een deel van de gemeenten Castel del Piano, Arcidosso, Seggiano en Roccalbegna. Bekijk hier een kaart van het montecucco wijngebied.

 

Monte Amiata, immagine iconica della Val d'Orcia, visto da La Campagna, Montenero d'Orcia

Monte Amiata, immagine iconica della Val d'Orcia, visto da La Campagna, Montenero d'Orcia [3]

 

Castel del Piano grenst in het noorden aan de comune Montalcino (SI) en Seggiano, in het oosten aan Abbadia San Salvatore (SI), in het zuiden aan Arcidosso, en in het westen de comune Cinigiano waar de Orcia en de Ombrone samenvloeien.


De Palio delle Contrade

Op 8 september is er een groot feest op een van de belangrijkste pleinen van de stad. Dan worden ook paardenrennen gehouden (de Palio delle Contrade).

Castel del Piano is een authentieke sfeervolle stad waar het oorspronkelijke Toscaans leven nog geproefd kan worden. De eerste woensdag van elke maand is er een grote markt. Dat is een goed moment om het stadje te bezoeken. De markt concentreert zich rond de pleinen Piazza Rosa Tiberi Guarnieri Carducci en de Piazza Garibaldi, waar een obelisk staat ter ere van de beroemde Italiaan. Op de vier zijden van de basis staan de inscripties «Patria», «Libertà», «Umanità», «A Giuseppe Garibaldi MDCCCLXXXIII». Het monument werd ingehuldigd in 1883 en was het tweede in zijn soort in Italië.
Iets lager in de stad ligt de Piazza Bellavista, een panoramisch uitkijkpunt.

 

Castel del Piano, Piazza Giuseppe Garibaldi, Piazza Madonna, ornamento di illuminazione

Castel del Piano, Piazza Giuseppe Garibaldi, Piazza Madonna, ornamento di illuminazione [3]

 

Corsini Caffetteria, aan de Piazza Giuseppe Garibaldi 2 en Piazza Madonna, is een goede plek voor een koffie met een lekkernij alvorens de stad te verkennen.
Een kleine wandeling brengt je in het historische centrum tot aan de Piazza Bellavista, met een heerlijk panoramisch uitzicht over de Vallei van goud (la Conca d'Oro) zo genoemd naar de DOP olijfolie die hier geproduceerd wordt. Wandel langs de Corso Nasini naar beneden. Dit is ook het begin van een mooie wandeling van  Castel del Piano naar Castel Potentino en Seggiano. 

   
   

Mappa Castel de Piano | Ingrandire mappa


 
   

Frazioni di Castel di Piano


Montenero d'Orcia is een dorp van middeleeuwse oorsprong dat de grens van de Val d'Orcia markeert, net voor de samenvloeiing van de rivier Orcia met de Ombrone.

Montegiovi, een sfeervol middeleeuws dorpje, schitterend gelegen op de top van een heuvel, een van de eerste westelijke uitlopers van de Monte Amiata.

 

Galleria fotografica Monte Amiata

Fotogallerij Castel del Piano e Seggiano


   
Seggiano Panorama3   Montegiovi, centro storico   UmbBeiSeggiano

Seggiano, panorama

 

Mura di Montegiovi

 

 

 

The Olivastra Seggianese D.O.P.

Monte Amiata   Castel Del Piano, Panorama   Castel del Piano

Monte Amiata Album

 

Panorama of Castel del Piano

 

 

Castel del Piano

Panorama of Castel del Piano   Piazza Garibaldi, Castel del Piano   Castel del Piano - Piazza Garibaldi

Panorama of Castel del Piano, trail from Seggiano

 

 

Piazza Garibaldi, con l'obelisco dedicato all'eroe dei due mondi

 

 

Piazza Garibaldi e il Palio di Castel del Piano

Chiesa della Madonna degli Schiavi a Montegiovi, Castel del Piano   CastelDelPianoChiesaSantaLucia2   Montegiovi, panorama

Chiesa della Madonna degli Schiavi

 

 

Castel del Piano, Chiesa di Santa Lucia

 

Montegiovi, suggestivo e piccolo borgo medievale del Monte Amiata

 

Castello del Potentino, Seggiano   Monte Amiata, seen from Pienza   Casteldelpiano - Prato della Contessa 10

Castello del Potentino, Seggiano

 

Walking on Monte Amiata

 

 

Prato della Contessa

La Madonna degli Scout sulla Vetta del Monte Amiata.
       

La Madonna degli Scout sulla Vetta del Monte Amiata

 

       

Het gebied wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van olijfboomgaarden en wijngaarden, tot 500 m boven zeeniveau, terwijl er vanaf 500 m kastanjebossen met verschillende variëteiten kastanjes die beschermd worden door de BGA. Vanaf 1 000–1100 mhoogte is het grondgebied bedekt met een dicht beukenbos dat reikt tot aan de top van Monte Amiata bereikt. De top van de berg wordt gedeeld met de gemeente Abbadia San Salvatore. Vanuit Castel del Piano kan je langs de Strada Provinciale Macinale de top of vetta van Monte Amiata bereiken. Het beeld van de Madonna degli Scout markeert de provinciale grens van Grosseto, terwijl het grote kruis van smeedijzer aan de kant van Siena staat.


De kastanjes IGP Castagna del Monte Amiata

Vanaf 500 meter hoogte zijn er prachtige kastanjebossen die verschillende soorten kastanjes produceren. De Amiata kastanje wordt beschermd door het IGP keurmerk in de drie aanwezige soorten: Cecio, Marrone en Bastarda Rossa.
De tammekastanjebossen werden in het „Castanetum” van de Monte Amiata, een voor de kastanjes een gunstige klimaatzone, op een hoogte van 350 meter tot 1 000 meter boven de zeespiegel aangeplant op grond die grotendeels is ontstaan uit vulkanisch en zandhoudend gesteente en een hoog tot zeer hoog silicaatgehalte bevat.
Het meel van kastanjes wordt in Italië verkocht onder de naam farina dolce omwille van zijn zoete smaak. Het meel wordt gemaakt van op houten planken gedroogde en vervolgens gemalen kastanjes, en vormde een zeer belangrijke voedingsbron voor de boerengemeenschappen rond Monte Amiata. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de kastanje soms het enige voedsel voor de partizanen die zich in de diepe bossen aan de rand van de Val d'Orcia schuilhielden. In die tijd waren de gerechten van kastanjes ook het belangrijkste voedsel van de verarmde bevolking.
Het beroemde streekgerecht Castagnaccio is een typisch herfstrecept. Kastanjemeel is een glutenvrije bloem die vooral tijdens de herfst en winter te koop is en is niet langer dan 1 maand bewaard kan worden.
Sinds enkele jaren wordt er van kastanjes ook wel bier gebrouwen.Silhouet van Monte Amiata boven de Vallei van goud (de Conca d'Oro) op de beginnende hellingen van de Monte Amiata

Silhouet van Monte Amiata boven de Vallei van goud (de Conca d'Oro) op de beginnende hellingen van de Monte Amiata [3]

 

Extra vergine olijfolie Seggiano DOP

Ook de DOP olijfolie die hier geproduceerd wordt is vermaard en gewaardeerd op het hele continent. De Seggiano D.O.P extra vergine olijfolie mag uitsluitend verkregen worden uit olijfgaarden die voor minstens 85% bestaan uit de cultivar Olivastra di Seggiano en voor maximaal 15% uit planten van andere variëteiten. De Olivastra Seggianese is goed bestand tegen lichte nachtvorst. Door de koude winters rond Monte Amiata hebben de bomen geen last van de gevreesde olijfvlieg en zijn daardoor erg geschikt voor biologische teelt. Er worden geen pesticiden gebruikt.

Sito ufficiale - Consorzio Tutela Olio Seggiano DOP

Comune | comune.casteldelpiano.gr.it

Trekking sul Monte Amiata | Sentieri per scoprire le meraviglie del Monte Amiata


Castel del Piano

Passeggiate nei dintorni di Montegiovi e del Castello di Potentino

Da Seggiano a Castel del Piano | 10 km | 2 ore corca | gpx

Dal Prato delle macinaie alla vetta del Monte Amiata [LUNGHEZZA: circa 7 Km. DURATA: circa 2 ore e 1/2 ]


Wijn in Toscane | Van Chianti tot Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano, Super Tuscans en Montecucco D.O.C.

Wijn in Toscane

DOC Montecucco

Strada del Vino Orcia

Biologische en biodynaische wijn in het zuiden van Toscane

Castel del Piano, Montecucco D.O.C.G. | La Banditaccia Azienda Agricola, Cinigiano (GR). Vini robutsti e strutturati ma di grande eleganza e complessità


[1] Foto di LigaDue, licenziato in base ai termini della licenza the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.
[2] Bron: Traveling in Tuscany. Reizen in Toscane | Castel del Piano | De mooiste en minder bekende stadjes in Toscane
[3] Foto di Rein Ergo All rights reserved © Traveling in Tuscany

 
Ondergedompeld in de rust van het Toscaanse platteland ligt Podere Santa Pia, een vakantiehuis dat, omgeven door de aroma's van het mediterrane struikgewas en met een panorama van zeldzame schoonheid vele gasten in bereoring heeft gebracht. De natuur en de paden eromheen worden beschouwd als de ideale plek voor liefhebbers van stilte en rust. Het prachtige landschap en de strategische ligging maken Podere Santa Pia tot een tweede thuis voor veel van onze gasten die vaak terugkeren naar deze magische plekken, of het nu voor een korte week is of voor een langere vakantie.


Turismo in Toscana | Case vacanza in Toscana | Podere Santa Pia

 

 
Podere Santa Pia, Casa Vacanze Toscana
Colline sotto Podere Santa Pia con ampia vista sulla Maremma Grossetana

Podere Santa Pia

Podere Santa Pia, view from the garden
up to the sea

 

Colline sotto Podere Santa Pia con ampia vista sulla Maremma Grossetana


    L'Olivastra seggianese

L’aria frizzante dell’autunno, la natura che si colora e le prelibatezze delle nostre colline

 

 

Podere Santa Pia, con la sua ampia terrazza panoramica con vista sulla Maremma Toscana

 

L'Olivastra seggianese

Questo articolo è basato parzialmente sull'articolo Castel del Piano dell' enciclopedia Wikipedia ed è rilasciato sotto i termini della GNU Free Documentation License.