Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

         LA COSTA DEGLI ETRUSCHI

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Walking in the Crete Senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Montalcino

 La rocca Aldobrandesca di Castiglione d'Orcia

I T       N L       E N G         D E

 La Rocca Aldobrandesca di Castiglione d'Orcia [1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
Castiglione d’Orcia
   
   

Het hoofdplein van dit landelijke, nog erg middeleeuws aandoend plaatsje, is de Piazza Vecchietta. Het plein werd genoemd naar de schilder Lorenzo di Pietro of Il Vecchietta, die hier geboren werd. Het hellende, driehoekige plein is geplaveid met bakstenen en grote keien. In het midden staat een waterput van travertijn uit de 17e eeuw.
In de lager gelegen parochiekerk van Castiglione d'Orcia waren ooiteen Madonna van Pietro Lorenzetti te zien, naast een aan Simone Martini toegeschreven afbeelding van Jezus en Maria. Deze werken bevinden zich nu in de Pinacoteca Nazionale di Siena.

Rocca degli Aldobrandeschi - Van het fort dat vroeger boven het dorp uittorende, is maar weinig bewaard. Op de esplanade boven op de vestingmuur zijn wat overblijfselen van het kasteel te zien en is het uitzicht op de Monte Amiata en de Val d'Orcia.
Volg de wegwijzers Rocca a Tentennono en parkeer op het parkeerterrein beneden aan het fort.
De rots die over de Via Francigena en de engten van de Ocia uitkijkt, zou al in de 9de eeuw zijn bewoond en bebouwd. Het fort is het werk van een zekere Tignoso di Tintinnano en is in handen van de Tignosi gebleven tot halverwege de 13de eeuw, toen de republiek Siena dit strategisch gelegen punt veroverde. De machtige toren die nu nog te zien is, dateert uit die tijd. Hij was ernstig door de tand des tijds aangetast, maar is in de jaren 1970 gerestaureerd. De ontbrekende delen zijn toen vervangen door baksteen.

Alleen al om de schitterende uitzichten op de Orciavallei en de Amiataberg is een bezoek de moeite. Hier is duidelijk te zien hoe een middeleeuws verdedigingssysteem in elkaar steekt. De vijfhoekige vestingwerken omsluiten een binnenplaats met militaire functie waarin de grote veelhoekige toren staat. Die toren is uitgerust met een grote waterput en een oven. De verschillende torenverdiepingen zijn verbonden met trappen en nauwe gangen.

 

Comune di Castiglione d'Orcia

Viale Marconi, 11a - 53023 Castiglione d'Orcia (Siena) 
Tel. 0577 88401


De frazioni van Castiglione d’Orcia zijn Bagni San Filippo, Belvedere, Campiglia d'Orcia, Gallina, Monte Amiata Scalo, Montieri, Pietrineri, Poggio Rosa, Rocca d'Orcia en Vivo d'Orcia.
Rocca d'Orcia ligt een een kilometer ten noorden van Castiglione d'Orcia en heeft een imposant achthoekig fort, de Rocca a Tentennano.

   
   

Mappa Rocca d’Orcia | Ingrandire mappa


 
   

Unesco Werelderfgoed

Sinds 2004 maakt de Val d'Orcia deel uit van de Italiaanse erfgoedlocaties van UNESCO en het grondgebied van de gemeente Castiglione d'Orcia vertegenwoordigt een van de fundamentele elementen van dit landschap. Het landschap wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, cipressen en mooie kleine nederzettingen op heuvelruggen.
De UNESCO-werelderfgoedsite van de Val d’Orcia bestaat uit de comune Montalcino, San Quirico d'Orcia (met het historische kuuroord Bagno Vignoni), Pienza, Castiglione d'Orcia en Radicofani.

De Val D'Orcia is een uitzonderlijk getuigenis van de manier waarop het renaissancelandschap werd gemodelleerd om de idealen van goed bestuur te vertegenwoordigen en een esthetisch aangenaam beeld te creëren.
Het landschap van de Val D'Orcia werd gevierd door de schilders van de Sienese School, die bloeiden tijdens het Quattrocento. De fresco’s van Ambrogio Lorenzetti in het Palazzo Pubblico in Siena waarin de Val d’Oricia verbeeld wordt zijn hiervan een mooi voorbeeld.

 

Ambrogio Lorenzetti 011.jpg

La Val d'Orcia (il deserto di Accona) negli affreschi del Buon Governo nel palazzo comunale di Siena [2]

 

Deze afbeeldingen van de Val D'Orcia, en met name de beschrijvingen van landschappen waarin mensen worden afgebeeld als levend in harmonie met de natuur, zijn iconen van de Renaissance geworden en hebben de ontwikkeling van de landschapsfilosofie diepgaand beïnvloed.

 

Photo album Van d'Orcia

Galleria fotografica Val d'Orcia

 

 

   
RoccaDOrciaPanorama   The Castle Rocca Tentennano

  Castello di Ripa D'Orcia

Rocca d'Orcia, vista da Bagno Vignoni

 

 

Castello Rocca d’Orcia,
à Rocca di Tentennano

 

 

 

Castello di Ripa d'Orcia

 

RoccaDOrciaTintinnano3   The Castle Rocca Tentennano

  Chiesa San Sebastiano, Rocca d'Orcia

The Castle Rocca Tintinnano (also called Tentennano or Tintennano) in Rocca d’Orcia, Castiglione d’Orcia

 

 

Rocca di Tentennano

 

 

  Chiesa San Sebastiano, Rocca d'Orcia
Bagni Vignone (Val d'Orcia)   La vasca termale e il Palazzo Rossellino nella piazza di Bagno Vignoni   Rocca d'Orcia, Chiesa di San Simeone

Bagno Vignoni

 

 

La vasca termale e il Palazzo Rossellino nella piazza di Bagno Vignoni

 

  Rocca d'Orcia, Chiesa di San Simeone
BagniSanFilippoBalenaFossoBianco2   Bagni San Filippo - Toscana ITALY   BagniSanFilippoFossoBianco1
Castiglione d'Orcia, Bagni S.Filippo, Balena Bianca  

La cascata della balena bianca, Terme Bagni San Filippo

 

 

River (torrente) Fosso Bianco in Bagni San Filippo

 

Restaurants

Rocca d'Orcia

Aan de voet van de Rocca a Tentennano is een goed restaurant, Il Cerchio delle Streghe. Het is klein restaurant, een  ristorantino, waar een bijzonder gastvrije en familiale sfeer heerst. Vanaf de veranda is er een spectaculair uitzicht op de vallei. Het menu richt zich op traditionele Toscaanse gerechten en streekgerechten.

Il Cerchio delle Streghe

Il Cerchio delle Streghe
Piazzale Aleardo Monaci (at the foot of Rocca di Tentennano), 53023 Castiglione D'Orcia
+39 0577 150 3133
Website facebook: www.facebook.com


Castiglione d'Orcia

 

Pane e Companatico

Bar Paninoteca Pane e Companatico
Via della Rocca 53023 Castiglione d'Orcia
tel: 0577 - 887327

Trekking in the Val d'Orcia | Castiglione d 'Orcia

Circular walk Bagno Vignoni, Vignoni, Ripa D’Orcia and Rocca d’Orcia | 17,5 km[1] Foto di Senpai , licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 2.5 Generico

[2] SOURCE: The Yorck Project: 10.000 Meisterwerke der Malerei. DVD-ROM, 2002. ISBN 3936122202. Distributed by DIRECTMEDIA Publishing GmbH.