Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

         LA COSTA DEGLI ETRUSCHI

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Walking in the Crete Senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Montalcino

Bagno Vignoni.jpg

Bagno Vignoni, een frazione van San Quirico d’Orcia [1]

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Bagno Vignoni, Piazza delle Sorgenti

   
   

Bagno Vignoni is een frazione van San Quirico d’Orcia. Het centrale plein van Bagno Vignoni wordt de  Piazza delle Sorgenti genoemd, het plein van de bronnen. Het is een schitterend plein, dat eigenlijk een bassin is, gevuld met het beroemde warme water. Er is een een constante stroming van zwavelhoudend water dat opborrelt bij een temperatuur van 52 ° C. en het waterbassin in het dorp, de vasca, voedt.
Bezoek het plein op een vroege ochtend, dan zorgen het zachte licht en de ochtendnevels voor een magisch effect. Beroemde gasten verbleven in dit kleine dorp, Santa Caterina da Siena, Papa Pio II en Lorenzo il Magnifico, maar ook de Russische regisseur Tarkovskji die er een film draaide.

 

Een kleine geschiedenis

De warmwaterbronnen van Bagno Vignoni zijn al sinds Etruskische tijden in gebruik. Het zwavelhoudende water stond toen al bekend om haar geneeskrachtige eigenschappen. De naam Bagno Vignoni is afgeleid van castello di Vignoni, een hoger gelegen kasteel dat in handen was van de familie Tignosi, heren van het nabijgelegen Castello Tentennano.
Bagno Vignoni was tot 1417een leengoed van de Sienese familie Salimbeni, toen Attendolo Sforza, echtgenoot van Antonia Salimbeni, het verkocht aan de Sienese Republiek.


Pic-VF4-IT35 San Quirico-Radicofani 06 (Bagno Vignoni)   Bagno Vignoni - Installazione artistica di Carlo Pizzichini   La vasca termale e il Palazzo Rossellino nella piazza di Bagno Vignoni  

Bagno Vignoni, chiesa

 

  Bagno Vignoni, Piazza delle Sorgenti, met een installatie van Carlo Pizzichini   La vasca termale e il Palazzo Rossellino nella piazza di Bagno Vignoni

 

 

Een belangrijke ontwikkeling vond plaats in de 16e eeuw toen de familie de' Medici uit Firenze een groot kuuroord liet bouwen in het centrum van het dorp. Deze thermen hadden de naam terme di Santa Catarina, genoemd naar Catharina van Siena die eerder al gebruik maakte van de warmwaterbronnen. De kleine kerk aan het plein is naar haar genoemd.
Lorenzo de' Medici was een geregeld bezoeker van de thermale baden om zich te laten behandelen voor een familiekwaal, jicht.
Paus Pius II liet er een zomerpaleis bouwen door Bernardo Rossellino, de archItect die in Pienza ook de Piazza Pio II had ontworpen, Het paleis, dat tot de mooiste van Bagno Vignoni behoort werd naar hem genoemd, Palazzo del Rossellino. Links van het imposante paleis staat de romaanse kerk, de chiesa di San Biagio, waarin resten van veertiende- en vijftiende-eeuwse fresco's te zien zijn.


Parco dei Mulini

Onder het kleine dorp stroomt het water naar beneden en splitst er zich in kanalen en kleine putten waarin je kan baden, het Parco dei Mulini.
Andere bekende warmwaterbronnen in de omgeving van de Monte Amiata zijn de Cascate del Mulino (Saturnia) of Bagni di San Filippo. Beide laatste bijna zijn vanuit Podere Santa Pia goed te bereiken.

 

VignoniBagnoVignoniPanoramaVignoniAlto2   Der Parco dei Mulini in Bagno Vignoni   Bagno Vignoni, Parco dei Mulini  
    Het  Parco dei Mulini in Bagno Vignoni  

Bagno Vignoni, Parco dei Mulini

 

 
   
   

Mappa Bagno Vignoni, Piazza delle Sorgenti | Ingrandire mappa


 

 
   
Bagno Vignoni ligt langs de Via Francigena pelgrimsweg. Vroeger was er een Romeinse brug over de Orcia, maar een grote overstroming in 1929 heeft de oude Romeinse brug weggespoeld. Een indrukwekkende boogvormige houten voetgangersbrug is gebouwd bovenop de oude fundamenten.

 

 
BagnoVignoniPonteSullOrcia
 


[1] Photo by Petitverdot, released into the public domain.


Mappa Val d'Orcia | Ingrandire mappa


Baden zoals de oude Romeinen | Vrij toegankelijke thermische baden in Toscane

 

Het zuiden van Toscane is rijk aan warmwaterbronnen. Thermische baden waar je terecht kunt voor een warmwaterbad in de openlucht zijn er sinds de oudheid bekend. Bekende kuuroorden zijn de natuurlijke warmwaterbronnen van San Giovanni in Rapolano Terme,  Terme en de thermen Antica Querciolaia en Montecatini, en de Grotta Giusti in Monsummano Terme. In het zuiden van Toscane situeren de belangrijkste publieke en private warmwaterbronnen zich rond de voet van de Monte Amiata, de hoogste uitgedoofde vulkaan vn Italië.  Bekende namen zijn de Bagno Grande in San Casciano dei Bagni en  de Terme di Saturnia. Er zijn ook enkele prachtige warmwaterbronnen die vrij toegankelijk zijn. Geniet van het warme zwavelhoudende water in Acqua Puzzola (Pienza), het Parco dei Mulini (Bagno Vignoni), de Cascate del Mulino (Saturnia) of Bagni di San Filippo. Beide laatste bijna zijn vanuit Podere Santa Pia goed te bereiken. Deze magische plekken zijn erg populair bij Italianen. Kies dus een goed moment.

 

  BagniSanFilippoBalenaFossoBianco2
        Castiglione d'Orcia, Bagni S.Filippo, Balena Bianca
         
BagniDiPetrioloTermeMuraFarma   BagniDiPetrioloTerme   BagnoVignoniGrotte

Thermal water of Bagni di Petriolo, Monticiano [1]

 

 

Le terme medievali e la soprastante chiesetta, entrambe di origine medievale

 

  Bagno Vignoni, Parco dei Mulini

Film

De film Nostalghia speelt zich gedeeltelijk af in Bagno Vignoni.
Wanneer de Russische dichter Andrej Gortsjakov naar Italië reist om onderzoek te doen naar de 18e-eeuwse componist Pavel Sosnovski, krijgt hij een depressie uit heimwee naar zijn vaderland. Hij leert er Domenico kennen, een kluizenaar die ervan overtuigd is dat het einde der tijden spoedig zal aanbreken. Andrej Gortsjakov raakt geboeid door de levenswijze van Domenico.
Deze lange scene toont het magische karakter van de Piazza dei Sorgenti.


Nostalghia, Italië/SU/Frankrijk 1983. Drama van Andrei Tarkovsky. Met o.a. Oleg Jankovski, Erland Josephson, Domiziana Giordano, Laura de Marchi en Delia Boccardo. 

Watch the abbeySan Galgano in the final scene of Tarkovsky's film Nostalghia

    
Bagno Vignoni, ondergedompeld in de schoonheid van de Val d'Orcia


   

POINT OF DEPARTURE AND ARRIVAL: Bagno Vignoni (Tourist Office at the entrance of the village), parking available. (Circular path). 
LENGTH: about 12 Km. 
DURATION: 4 hours. 

Een van de beste wandelroutes in Bagno Vignoni is de wandeling van Bagno Vignoni naar Rocca d’Orcia. Begin- en eindpunt zijn Bagno Vignoni.
De route begint bij het bureau voor toerisme bij de ingang van Bagno Vignoni. Neem de verharde weg in de richting aangegeven door het teken van boerderijent(poderi). De asfaltweg leidt je snel naar een onverharde weg en na ongeveer 40 minuten klimmen door olijfboomgaarden en wijngaarden bereik je Vignoni Alto. (...)

Trekking sul Monte Amiata | Da Bagno Vignoni, un'immersione nella Val d'OrciaAndere wandelingen in de omgeving van Bagno Vignoni | Trekking Bagno Vignoni | Percorsi


Circular walk | Anello Bagno Vignoni – Vignoni Alto Anello
 | 9 km, 3 hours

Circular walk | Bagno Vignoni, Vignoni, Ripa D’Orcia and Rocca d’Orcia | 17,5 km

Circular walk Pienza, Cappella Vitaleta and Bagno Vignoni | 27 km

Walking from Montalcino to the Abbey of Sant'Antimo - Piazza dei Sorgenti, Bagno Vignoni | 20 km


Galleria fotografica San Quirico d'Orcia


Galerij met afbeeldingen San Quirico d'Orcia   
San Quirico d'Orcia   Collegiata san quirico d'orcia

 

 

San Quirico d'Orcia, Capella della Madonna di Vitaleta

San Quirico d'Orcia

 

  Chiesa collegiata, San Quirico d'Orcia  

Cappella della Madonna di Vitaleta, nei pressi di San Quirico d'Orcia