Albarese | Parco Naturale delle Maremma


Arezzo

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

         LA COSTA DEGLI ETRUSCHI

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Walking in the Crete Senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Montalcino

San quirico d'orcia, horti leonini, siepi geometriche 13.jpg

N L         I T         E N G 

Horti Leonini, San Quirico d'Orcia [1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

De mooiste tuinen van Toscane | Horti Leonini, San Quirico d'Orcia

   
   

De Horti Leonini is een openbare tuin in San Quirico d'Orcia (provincie Siena). De tuin heeft zijn oorspronkelijke structuur altijd behouden en is een goed voorbeeld van een klassieke Italiaanse tuin uit de 16e eeuw.
De Horti Leonini omvatten ook een deel van de oude bastions van San Quirico d’Orcia. Het panoramische uitzicht vanop de vesting herinnert aan de belangrijkste functie van de verdedigingswal: de valleien in de omgeving bewaken en controleren. Nu heb je er nog steeds een mooie uitzicht op de geometrische tuin. Aan de achterkant van het plein ligt een mooie rozentuin.

Tijdens de zomermaanden is de tuin ook een tentoonstellingspark. De kwaliteit van de hedendaagse beelden laat vaak te wensen over.


Geschiedenis

De Horti Leonini werd rond 1581 gebouwd op een land dat Francesco I de 'Medici aan Diomede Leoni gaf. De tuinen zijn naar hem genoemd. Er is weinig bekend over Diomede Leoni. Hij was een van de drie vrienden aan het sterfbed van Michelangelo.

Diomede Leoni heeft een tuin zonder villa gecreëerd, wat tijdens de Renaissance ongebruikelijk was. In zijn beroemde brief aan de Groothertog Ferdinando de 'Medici zegt hij te streven naar wat comfort voor de reiziger, als tuinen “che tornano a qualche comodità ancora delli viandanti…” Hij bouwde de tuin vlakbij de oude Pieve Santa Maria Assunta, die al bekend stond als Santa Maria ad hortos. Schuin tegenover de kleine kerk staat het Spedale della Scala waar de pelgrims langs de Via Francigena terecht konden.

De vorm van het terrein heeft de verdeling van de tuin beïnvloed. Die is verdeeld in twee zones, onderaan de ‘kunstmatige’ tuin met een labyrint van buxushagen,  boven de de meer natuurlijke tuin waarin steeneiken domineren. Het onderste deel van de tuin kan je betreden langs het mooie centrale plein van San Quirico d’Orcia, de Piazza della Libertà. Een klein bakstenen poortje geeft toegang tot de met muren en steeneiken omzoomde tuin.
In het midden staat het standbeeld van Cosimo III de 'Medici, gebeeldhouwd door Bartolomeo Mazzuoli (1688). Het beeld hoort niet bij de oorspronkelijke tuin, maar is afkomstig uit het palazzo Chigi Zondadari (Piazza Chigi, 4A). Het beeld werd in de jaren 1950 naar de tuin verplaatst omdat het palazzo Chigi Zondadari door de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd was. Het paleis is nu gerestaureerd en er gaan dan ook stemmen op om het beeld opnieuw te verplaatsen en de Horti Leonini in zijn oude glorie te herstellen. Het portret van Cosimo III de 'Medici wekt ook weinig sympathie op. Cosimo III staat bekend als een erg religieuze, corrupte potentaat die verantwoordelijk was voor de neergang van de familie de’Medici.

Het radiale patroon van de tuin wordt nog versterkt  door de verschillende hoogte waarmee de buxusstruiken die om elk bloembed staan, gesnoeid worden. Het lange pad dat de geometrische tuin symmetrisch snijdt, leidt naar een trap die het op een grasveld en de ruïnes van oude toren aansluit.
De piazzale, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog een middeleeuwse toren werd vernietigd, ligt middenin een bosje steeneiken dat door kronkelende paden doorkruist wordt. Het pad dat langs de lager gelegen tuin loopt, brengt je naar een andere zestiende eeuwse ingang van een kleine en waardevolle tuin, in de volksmond de Giardino delle Rose genoemd.

Het zeer schilderachtige ontwerp of grondplan van de Horti Leonini werd ook wel geïnterpreteerd als een kruis van Malta. Het achthoek kruis is gebaseerd op de kruisen die sinds de eerste kruistocht gebruikt werden.
Op de toegangspoort staan twee gesculpteerde leeuwenhoofden. Op de grens tussen de wilde en de formele tuin staat het hoofd van Janus Bifrons. Het beeld benadrukt de diversiteit van de twee tuinen. Janus (Latijn: Ianus) behoort tot de oudste van de Romeinse goden. Hij werd geassocieerd met de Etruskische godheid Culsans, die net als Janus de god van de doorgangen en het begin is en op eenzelfde wijze wordt afgebeeld.

 

   
   

Mappa Giardino Horti Leonini | Ingrandire mappa


 
   
<

Galleria fotografica San Quirico d'Orcia


Fotogallerij San Quirico d'Orcia   
Horti Leonini, San Quirico d'Orcia Bartolomeo Mazzuoli, Cosimo III de' Medici, 1688 Giardino delle Rose, Horti Leonini, San Quirico d'Orcia

Horti Leonini, San Quirico d'Orcia

 

Bartolomeo Mazzuoli, Cosimo III de' Medici, 1688

 

Giardino delle Rose, Horti Leonini, San Quirico d'Orcia

 

Janus Bifrons, Horti Leonini, San Quirico d'Orcia   Bartolomeo Mazzuoli, Cosimo III de' Medici, 1688, Horti Leonini, San Quirico d'Orcia   Giardino delle Rose, Horti Leonini, San Quirico d'Orcia

Janus Bifrons, Horti Leonini, San Quirico d'Orcia

 

Bartolomeo Mazzuoli, Cosimo III de' Medici, 1688, Horti Leonini, San Quirico d'Orcia

 

 

 

Giardino delle Rose, Horti Leonini, San Quirico d'Orcia

Chiesa Santa Maria Assunta, side wall, San Quirico d'Orcia   Horti Leonini, San Quirico d'Orcia (SI) - panoramio (1)   SanQuiricodOrciaSantaMariaAssunta1

Chiesa Santa Maria Assunta, side wall, San Quirico d'Orcia

 

 

Middeleeuwse toren, Horti Leonini, San Quirico d'Orcia

 

 

Chiesa Santa Maria Assunta, San Quirico d'Orcia

 

SQuiricod'O z10   Chiesa San Francesco, San Quirico d'Orcia   SanQuiricodOrciaHortiLeoni2

Straatbeeld San Quirico d'Orcia

 

 

Chiesa San Francesco, San Quirico d'Orcia

 

The centre lane of the Italian garden leads to a stairway that connects it to the upper garden

 

         
         

Photo album Van d'Orcia

Galleria fotografica Val d'Orcia

 

   
San Quirico d'Orcia, Capella della Madonna di Vitaleta   Cipressi e la Cappella della Madonna di Vitaleta, tra Pienza and San Quirico d'Orcia  

Cappella della Madonna di Vitaleta, nei pressi di San Quirico d'Orcia

 

 

Cipressi e la Cappella della Madonna di Vitaleta, tra Pienza and San Quirico d'Orcia

 

 

Castelluccio

 

San quirico d'orcia, giardino delle rose, 01 San quirico d'orcia, horti leonini, ingresso e mura 04 Madonna (Andrea della Robbia)

Horti Leonini, ingang van de rozentuin in San Quirico d'Orcia

 

Ingang Horti Leonini

 

Madonna di Andrea della Robbia, originariamente posta nella cappella

 

Cipressi nella Val d'Orcia


   
Cipressen in de Val d'Orcia. Het verhaal van Cyparissus in Ovidius' Metamorfosen     Villa La Foce

Cipressi nella Val d'Orcia. La storia di Cyparissus nella Metamorfosi di Ovidio

 

 

I cipressi e Villa La Foce, l'ultimo giardino di Iris Origo e Cecil Pinsent

 

Ingresso di Villa La Foce.
C'è un mazzo di cipressi davanti alla porta

Bibliografie

Introduzione ai giardini del senese, a cura dell'Archivio Italiano dell'Arte dei Giardini, San Quirico d'Orcia, 1976.

I giardini del Chianti, a cura di Giuseppina Carla Romby e Renato Stopani, Firenze, 1989.

Il giardino rivelato, segni e labirinti nei giardini senesi, fotografie di Ilio Scali e Mauro Tozzi, ed. Il Leccio, Siena, 1995. Prefazione L'Archetipo della Natura di Ugo Sani, presidente dell'Archivio Italiano dell'Arte dei Giardini.

I giardini di Toscana, a cura della Regione Toscana, Edifir, Firenze 2001.

Patricia McCobb, Un giardino rinascimentale a San Quirico d'Orcia. La storia di Diomede Leoni e dei suoi Horti Leonini, Editrice DonChisciotte, San Quirico d’Orcia, 2010.


[1] Foto di By Sailko, icenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 4.0 Internazionale
[2] Patricia McCobb, Un giardino rinascimentale a San Quirico d'Orcia. La storia di Diomede Leoni e dei suoi Horti Leonini, Editrice DonChisciotte, San Quirico d’Orcia, 2010.


 

Trekking in Toscana | Val d'Orcia | I migliori 10 sentieri per trekking in Toscana | Anello La Foce di Chianciano – Riserva di Lucciola Bella – Palazzone – Castelluccio

I migliori 10 sentieri per trekking in Toscana | San Quirico d'Orcia, Bagni Vignoni, Castiglione d'Orcia

 

Holiday accomodation in Tuscany
Case vacanza in Toscana | Podere Santa PiaColline sotto Podere Santa Pia

Podere Santa Pia

 

 

Podere Santa Pia

 

Colline sotto Podere Santa Pia

Album Van d'Orcia

 

  Album Crete Senesi   Album Monte AmiataSan Quirico d'Orcia - lo.tangelini   Cretesenesi panorama   Monte Amiata
 

      

Questo articolo è basato sull'articolo Horti Leoninie dell' enciclopedia Wikipedia ed è rilasciato sotto i termini della GNU Free Documentation License.