Palazzo Pubblico


The Siena Duomo

Facciata

The Mosaic floor and the Porta del Cielo

Libreria Piccolomini

The cript

Ospedale Santa Maria della Scala


Palazzo Piccolomini | Archivio di Stato di Siena


Basilica dei Servi


Some of the best Restaurants in Siena 


Food shopping addresses in Siena


L’Orto de’Pecci


The Palio


Foundation of Siena


Sienese School of Painting


Fonti di Siena


Urban Trekking in Siena

 

The Siena area


Album Palio di Siena


Video Palio di Siena

 

 

 

 

 

 
Il Palio di Siena

Palazzo Pubblico, facciata, Piazza del Campo, Siena

I T

Palazzo Pubblico, facciata, Piazza del Campo, Siena [1]


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Siena | Palazzo Pubblico, facciata, Piazza del Campo


   
   

Het majestueuze Palazzo Pubblico staat op de Piazza del Campo en is een van de elegantste gebouwen van Toscane. Het middeleeuwse paleis vormt een synthese van alle typische elementen van de Sienese bouwkunst, en stond model voor veel paleizen in de stad.[2]
Het paleis herbergt een enorme rijkdom aan kunstschatten. Op de eerste verdieping is het Museo Civico gevestigd, waar je enkele meesterwerken kan bewonderen. In de beroemde Sala del Mappamondo, genoemd naar de ooit draaiende wereldkaart van Ambrogio Lorenzetti, zien we een Maestà van Simone Martini gemaakt in 1315. Ook hangt er diens schilderij Guidoriccio da Fogliano uit 1328. [2]
De bouw van het Palazzo Pubblico begon in 1297, als de zetel van de regering van de Republiek Siena, die bestond uit de Podestà en de Raad van Negen.
Op een hogere verdieping is hier nog steeds de comune gevestigd, de gemeentelijke administratie. Zo vervult het paleis nog steeds zijn oorspronkelijke functie. de fresco's die hij, in opdracht van de Raad van Negen, maakte in het Palazzo Pubblico in Siena. In de Sala dei Nove schilderde Ambrogio Lorenzetti een van de omvangrijkste en belangrijkste profane muurschilderingen uit de Middeleeuwen, de Allegorie van het Goede en het Slechte bestuur.

De façade

De Piazza del Campo wordt beschouwd als één van Europa's mooiste middeleeuwse pleinen. De gebouwen lijken op een vanzelfsprekende manier bij elkaar te horen, alsof ze allemaal tegelijk gebouwd werden. En in zekere zin is dat ook zo. De gebouwen rond het plein werden allemaal gebouwd naar een ontwerp uit 1297, waarin strikte bepalingen stonden over de hoogte en de versieringen.
De Piazza del Campo wordt aan de ene kant begrensd door het Palazzo Comunale en de Torre della Mangia, en het majestueuze Palazzo Sansedoni schuin aan de overzijde.
De buitenkant van Palazzo Pubblico is een voorbeeld van Italiaanse middeleeuwse architectuur met gotische invloeden. Het gebouw bestaat uit een benedenverdieping van natuursteen; de hogere verdiepingen zijn van baksteen evenals de aan de linkerkant oprijzende Torre del Mangia, die in 1338-1348 door de gebroeders Rinaldo gebouowd werd. De gevel van het paleis is enigszins naar binnen gekromd (concaaf) om de naar buiten gerichte boog (convex) van de Piazza del Campo, het centrale plein van Siena, te weerspiegelen, waarvan het paleis het brandpunt is.
Op de top van deze gevel is een enorme ronde platte bronzen plaat die werd opgericS iena te herinneren. [2]

Het stadhuis heeft een stenen klokkentoren, de Torre del Mangia. Deze is slank van vorm en 102 meter hoog en kan worden beklommen waar men een goed uitzicht over Siena heeft. Aan de voet van de toren bevindt zich de in 1352 (na de grote pest van 1348) bijgebouwde Cappella di Piazza uit 1352-1376, met een fresco van Il Sodoma. Hij is in 1468 verhoogd. In de nissen zijn beelden van de apostelen te zien.

De brede gevel van het gebouw weerspiegelt de verschillende bouwperiodes: tot de eerste orde van drie-licht ramen, steen werd gebruikt, dan baksteen. De ramen, in de typische Sienese stijl (van oosterse afleiding, gefilterd door het voorbeeld van Pisan), hebben drie gotische bogen die naast elkaar op kolommen zijn geplaatst, terwijl in het midden van elke ring, tussen de bogen (beccatelli genaamd), rioleringen zijn, waaruit ze waren stenen laten vallen in geval van rellen.

Het gebouw bestaat uit een benedenverdieping van natuursteen; de hogere verdiepingen zijn van baksteen evenals de aan de linkerkant oprijzende Torre del Mangia, gemaakt in 1338-1348 door de gebroeders Rinaldo. In het midden van het gebouw is het wapen van de familie Medici aangebracht. Het stadhuis heeft een stenen klokkentoren, de Torre del Mangia. Deze is slank van vorm en 102 meter hoog en kan worden beklommen waar men een goed uitzicht over Siena heeft. Aan de voet van de toren bevindt zich de in 1352 (na de grote pest van 1348) bijgebouwde Cappella di Piazza uit 1352-1376, met een fresco van Il Sodoma. Hij is in 1468 verhoogd. Er zijn heiligenbeelden in de nissen te zien.

 

Palazzo Pubblico, facciata, Piazza del Campo, Siena

Palazzo Pubblico, facciata, Piazza del Campo, Siena [2]

In het midden van de façade stelt een grote schijf het trigram van Christus voor. Het werd in 1425 geschilderd door Battista di Niccolò, en herinnert aan de sermoenen van Sint Bernardino van Siena.
Hieronder getuigt het Medici wapenschild van de Florentijnse heerschappij (uit 1560) [1]. Naast dit wapenschild, tussen de drielichtige ramen, zijn er nog twee marmeren wapenschilden: de ene is van de stad Siena, de andere stelt de Leeuw van het Volk voor[1].
De gaten in de gevel zijn pontaie-openingen, die door middeleeuwse bouwers gebruikt werden om de houten balken van de steiger in te plaatsen.

 

   
   

Mappa Cappella di Piazza | Enlarge map

 

 
    

       
Piazza del Campo, Il Campo, seen from the top of Torre del Mangia     Torre centrale con trigramma di Cristo IHS, Palazzo Pubblico

Piazza del Campo, visto dalla cima di Torre del Mangia

 

 

Vista meravigliosa dall Archivio di Stato sulla Torre del Mangia e su parte della piazza del Campo

 

Torre centrale con trigramma di Cristo IHS, dipinto da Battista di Niccolò, Palazzo Pubblico

512SienaCappellaPiazza   Cappella di Piazza, Piazza del Campo, alla base della Torre del mangia   Cappella di Piazza, Palazzo Pubblico, Siena

Cappella di Piazza, ai piedi della Torre del Mangia in piazza del Campo

 

 

Cappella di Piazza, Piazza del Campo, alla base della Torre del mangia

 

Cappella di Piazza, Palazzo Pubblico, Siena

 

L'Allegoria ed Effetti del Buono e del Cattivo Governo

 

   
Ambrogio Lorenzetti, Allegoria del Buon Governo. La parete Nord ed un scorcio della parete Est (Effetti del Buon Governo in città) della Sala dei Nove del Palazzo Pubblico   Ambrogio Lorenzetti, Allegoria del Buon Governo), la parete Est (Effetti del Buon Governo in città e in campagna) della Sala dei Nove del Palazzo Pubblico   Ambrogio Lorenzetti, Allegoria del Cattivo Governo ed effetti del Cattivo Governo in città e in campagna, la parete Ovest della Sala dei Nove del Palazzo Pubblico

Ambrogio Lorenzetti, Allegoria del Buon Governo. La parete Nord ed un scorcio della parete Est (Effetti del Buon Governo in città) della Sala dei Nove del Palazzo Pubblico

 

 

Ambrogio Lorenzetti, Allegoria del Buon Governo), la parete Est (Effetti del Buon Governo in città e in campagna) della Sala dei Nove del Palazzo Pubblico

 

Ambrogio Lorenzetti, Allegoria del Cattivo Governo ed effetti del Cattivo Governo in città e in campagna, la parete Ovest della Sala dei Nove del Palazzo Pubblico

 

Travel Guide Tuscany | Palazzo Pubblico in Siena 

Art in Tuscany | The Sala del Mappamondo (the World Map Room) and the lost wheel map of Ambrogio Lorenzetti

Art in Tuscany | The Guidoriccio fresco: a new attribution: Thomas de Wesselow argues that the celebrated fresco, traditionally known as Guidoriccio, in Siena's Palazzo Pubblico, is not by Simone Martini, and proposes an alternative candidate.

Comune Siena | www.comune.siena.it

 

 

 

Bibliografia

Letizia Galli (a cura di), Siena, Palazzo Pubblico, Museo Civico, Torre del Mangia, Editore Silvana Editoriale, Milano 2011

M. Civai, Il palazzo pubblico e il museo civico di Siena, Editore Betti, Siena, 1999

Siena, Sillabe, Livorno, 2008. ISBN 88-8347-416-3

Toscana. Guida d'Italia (Guida rossa), Touring Club Italiano, Milano 2003, p. 536.

C. Moretti, L'Organo italiano, Casa musicale eco, Monza, 1989, p. 569.[1] Foto di rdesaio, licenziato in base ai termini della licenza  Creative Commons Attribution 2.0 Generic.

 

This article incorporates material from the Wikipedia article Palazzo Pubblico (Siena) published under the GNU Free Documentation License.