Palazzo Pubblico


The Siena Duomo

Facciata

The Mosaic floor and the Porta del Cielo

Libreria Piccolomini

The cript

Ospedale Santa Maria della Scala


Palazzo Piccolomini | Archivio di Stato di Siena


Basilica dei Servi


Some of the best Restaurants in Siena 


Food shopping addresses in Siena


L’Orto de’Pecci


The Palio


Foundation of Siena


Sienese School of Painting


Fonti di Siena


Urban Trekking in Siena

 

The Siena area


Album Palio di Siena


Video Palio di Siena

 

 

 

 

 

 
Il Palio di Siena

Coat of arms of House of Medici - Palazzo Publico - Siena 2016.jpg

I T

Stemma della Casa dei Medici, Palazzo Pubblico, Siena [1]


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Siena, Piazza del Campo | Palazzo Pubblico, het wapenschild van de'Medici


   
   

Het majestueuze Palazzo Pubblico staat op de Piazza del Campo en is een van de elegantste gebouwen van Toscane. Het middeleeuwse paleis vormt een synthese van alle typische elementen van de Sienese bouwkunst, en stond model voor veel paleizen in de stad.(2)
De bouw van het Palazzo Pubblico begon in 1297, als de zetel van de regering van de Republiek Siena.
Op een hogere verdieping is hier nog steeds de comune gevestigd, de gemeentelijke administratie. Zo vervult het paleis nog steeds zijn oorspronkelijke functie.

De façade

De buitenkant van Palazzo Pubblico is een voorbeeld van Italiaanse middeleeuwse architectuur met gotische invloeden. Het gebouw bestaat uit een benedenverdieping van natuursteen; de hogere verdiepingen zijn van baksteen evenals de aan de linkerkant oprijzende Torre del Mangia. De campanile of klokkentoren werd gebouwd tussen 1325 en 1344; de kroon is ontworpen door de schilder Lippo Memmi. De toren was ontworpen om langer te zijn dan de toren van het naburige Firenze, eeuwenlang de grote rivaal van Siena. In die tijd was het de hoogste constructie in Italië. In het midden op de gevel getuigt het Medici wapenschild van de Florentijnse heerschappij (uit 1560) [4]. Naast dit wapenschild, tussen de drielichtige ramen, zijn er nog twee marmeren wapenschilden: de ene is van de stad Siena, de andere stelt de Leeuw van het Volk voor [4].

 

Palazzo Pubblico, facciata, Piazza del Campo

Palazzo Pubblico, facciata, Piazza del Campo (2)

In het midden van het gebouw is het wapenschild van de' Medici aangebracht. De Republiek Siena was altijd in strijd met de Florentijnse Republiek en haar opvolger, het hertogdom Florence.


De Republiek Siena

De Republiek Siena was een Centraal-Italiaanse staat in de middeleeuwen die bestond van 1125 tot 1555 met als middelpunt de stad Siena. Ze was altijd in strijd met de Florentijnse Republiek en haar opvolger, het hertogdom Florence. Tijdens de laatste Italiaanse Oorlog (1551-1559) werd Siena belegerd door Florentijnen en Spanjaarden. Na achttien maanden van verzet gaf de Republiek Siena zich op 17 april 1555 over aan Spanje, waarmee na meer dan vierhonderd jaar een einde kwam aan de republiek.

De nieuwe Spaanse koning Filips II stond het gebied af aan Firenze (vanaf 1569 groothertogdom Toscane), waartoe het tot de Italiaanse eenwording in de 19e eeuw zou behoren.

Tijdens de belegering van Siena wist een groep republikeinen de stad te ontkomen. Ze zochten hun toevlucht in de versterkte vesting van Montalcino. Samen met de lokale bevolking richtten ze de Republiek Siena in Montalcino op en boden tot in 1559 weerstand aan de Medici's.

 

   
   

Mappa Cappella di Piazza | Enlarge map

 

 
   

Boven het wapenschild va de'Medici, in het midden van de façade stelt een grote schijf het trigram van Christus voor. Het werd in 1425 geschilderd door Battista di Niccolò, en herinnert aan de sermoenen van Sint Bernardinus van Siena, een franciscaan die een grote rol speelde in de religieuze heropleving van de 15e eeuw.


Palazzo Pubblico (Siena) closeup

Torre centrale con trigramma di Cristo IHS, dipinto da Battista di Niccolò, Palazzo Pubblico [3]

 

  

       
Piazza del Campo, Il Campo, seen from the top of Torre del Mangia     Palazzo Pubblico, facciata

Piazza del Campo, visto dalla cima di Torre del Mangia

 

 

Vista meravigliosa dall Archivio di Stato sulla Torre del Mangia e su parte della piazza del Campo

 

Palazzo Pubblico, facciata

Palazzo Pubblico, facciata, Piazza del Campo   Palazzo Pubblico, facciata (particolare), Piazza del Campo   Ai piedi della Torre del Mangia  si trova la Cappella di Piazza

Palazzo Pubblico, facciata, Piazza del Campo

 

 

Palazzo Pubblico, facciataPalazzo Pubblico, facciata (particolare), Piazza del Campo

 

Palazzo Pubblico, facciataAi piedi della Torre del Mangia  si trova la Cappella di Piazza

Cappella di Piazza, Piazza del Campo, alla base della Torre del mangia   Beelden voor de Cappella di Piazza, Piazza del Campo. Links, Mariano di Angelo (o Giovanni di Turino),
 San Tommaso apostolo (ca. 1378 - 1382), rechts Lando di Stefano, San Bartolomeo (ca. 1378 - 1382)   Sculture di Mariano di Angelo per la Cappella di Piazza, Piazza del Campo

Cappella di Piazza, Piazza del Campo, alla base della Torre del Mangia

 

 

Beelden voor de Cappella di Piazza op de , Piazza del Campo, links van Mariano di Angelo en rechts Lando di Stefano

 

 

 

Sculture di Mariano di Angelo per la Cappella di Piazza, Piazza del Campo

Travel Guide Tuscany | Palazzo Pubblico in Siena 

Art in Tuscany | The Sala del Mappamondo (the World Map Room) and the lost wheel map of Ambrogio Lorenzetti

Art in Tuscany | The Guidoriccio fresco: a new attribution: Thomas de Wesselow argues that the celebrated fresco, traditionally known as Guidoriccio, in Siena's Palazzo Pubblico, is not by Simone Martini, and proposes an alternative candidate.

Comune Siena | www.comune.siena.it

 

 

 

Bibliografia

Letizia Galli (a cura di), Siena, Palazzo Pubblico, Museo Civico, Torre del Mangia, Editore Silvana Editoriale, Milano 2011

M. Civai, Il palazzo pubblico e il museo civico di Siena, Editore Betti, Siena, 1999

Siena, Sillabe, Livorno, 2008. ISBN 88-8347-416-3

Toscana. Guida d'Italia (Guida rossa), Touring Club Italiano, Milano 2003, p. 536.[1] Foto di © José Luiz Bernardes Ribeiro, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 4.0 Internazionale
[2] Foto di MarkusMark. Quest'opera è nel pubblico dominio.
[3] Foto di Wknight94, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported
[4] Toscana. Guida d'Italia (Guida rossa), Touring Club Italiano, Milano 2003, p. 503. 

 

This article incorporates material from the Wikipedia article Republiek Siena, published under the GNU Free Documentation License.