Palazzo Pubblico


The Siena Duomo

Facciata

The Mosaic floor and the Porta del Cielo

Libreria Piccolomini

The cript

Ospedale Santa Maria della Scala


Palazzo Piccolomini | Archivio di Stato di Siena


Basilica dei Servi


Some of the best Restaurants in Siena 


Food shopping addresses in Siena


L’Orto de’Pecci


The Palio


Foundation of Siena


Sienese School of Painting


Fonti di Siena


Urban Trekking in Siena

 

The Siena area


Album Palio di Siena


Video Palio di Siena

 

 

 

 

 

 
Il Palio di Siena

Central tower - Palazzo Publico - Siena 2016.jpg

I T

Torre centrale con trigramma di Cristo IHS, dipinto da Battista di Niccolò, Palazzo Pubblico [1]


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Siena, Piazza del Campo | Palazzo Pubblico, facciata, con trigramma di Cristo IHS


   
   

Het majestueuze Palazzo Pubblico staat op de Piazza del Campo en is een van de elegantste gebouwen van Toscane. Het middeleeuwse paleis vormt een synthese van alle typische elementen van de Sienese bouwkunst, en stond model voor veel paleizen in de stad.(2)

De bouw van het Palazzo Pubblico begon in 1297, als de zetel van de regering van de Republiek Siena, die bestond uit de Podestà en de Raad van Negen.
Op een hogere verdieping is hier nog steeds de comune gevestigd, de gemeentelijke administratie. Zo vervult het paleis nog steeds zijn oorspronkelijke functie.

De façade

De buitenkant van Palazzo Pubblico is een voorbeeld van Italiaanse middeleeuwse architectuur met gotische invloeden. Het gebouw bestaat uit een benedenverdieping van natuursteen; de hogere verdiepingen zijn van baksteen evenals de aan de linkerkant oprijzende Torre del Mangia, die in 1338-1348 door de gebroeders Rinaldo gebouwd werd. De gevel van het paleis is enigszins naar binnen gekromd (concaaf) om de naar buiten gerichte boog (convex) van de Piazza del Campo, het centrale plein van Siena, te weerspiegelen, waarvan het paleis het brandpunt is.
Op de top van deze gevel is een enorme ronde platte bronzen plaat die werd opgericht sinds 1425, waar een Christogram wordt weergegeven om de preken van Sint-Bernardus van Siena te herinneren. [2]

 

De gaten in de gevel zijn pontaie-openingen, die door middeleeuwse bouwers gebruikt werden om de houten balken van de stellingen in te plaatsen

In het midden van het gebouw is het wapenschild van de  Medici aangebracht.

 

IHS, het trigram van Christus - Palazzo Publico, Siena

IHS, het trigram van Christus - Palazzo Publico, Siena [1]

In het midden van de façade stelt een grote schijf het trigram van Christus voor. Het werd in 1425 geschilderd door Battista di Niccolò, en herinnert aan de preken van Sint Bernardino van Siena [1].

 

De Heilige Bernardinus van Siena (1380-1444), Franciscaan, droeg veel bij tot de verbreiding van de devotie tot de naam Jezus.
Bernardinus werd geboren in Massa Marittima, de stad waar zijn vader gouverneur was. Gedurende een periode van 30 jaar was Bernardinus in Italië actief als missionaris en hij speelde een rol in de religieuze heropleving van de 15e eeuw. Hij was een vermaard predikant. Enorme menigtes verzamelden zich om hem te horen spreken. Tijdens een verblijf in 1425 in Siena preekte hij iedere dag, zeven weken lang.
Bij zijn preken gebruikte hij een paneel met daarop de letters yhs. Overigens kreeg Bernardinus kritiek op zijn gebruik van het embleem. Dit zou een concurrent zijn van het kruis.
De tegenstand tegen dit monogram bracht paus Martinus V tot de uitspraak dat het monogram is toegestaan op voorwaarde dat op de H een kruis staat.[4] Dat is ook op de gevel van Palazzo Pubblico het geval.

Het Jezus-trigram IHS is geen strikt monogram, maar een tri-gram: een combinatie van 3 tekens in een zekere volgorde.
De term is aan het Grieks ontleend: τρεις (het telwoord voor drie) of τ?ις (driemaal) en γραμμα [gramma] met betekenis: inkrassing, teken, letterteken.
I H S zijn de drie beginletters van de Latijnse woorden Iesus Hominis Salvator met de betekenis: Jezus, Verlosser/Redder van de mens. [3]
In de Sala del Mappamondo in het Palazzo Pubblico worden de grote heiligen van de stad Siena afgebeeld, Beato Sansedoni door Crescenzio Gambarelli, San Bernardino van Sano di Pietro, Santa Caterina van Vecchietta (1460) en Beato Bernardo Tolomei, stichter van de Olivetanen, door Il Sodoma.
 
Sano di Pietro, Sint Bernardino van Siena, 1463, fresco Siena, Palazzo Pubblico, Sala del Mappamondo [2]

 

       
   
   

Mappa Cappella di Piazza | Enlarge map

 

 
   

De Piazza del Campo wordt aan de ene kant begrensd door het Palazzo Comunale en de Torre della Mangia, en het majestueuze Palazzo Sansedoni schuin aan de overzijde.
Het stadhuis heeft een stenen klokkentoren, de Torre del Mangia. Aan de voet van de toren bevindt zich de Cappella di Piazza uit 1352-1376. In de nissen zijn zes beelden van apostelen te zien. 

       
Piazza del Campo, Il Campo, seen from the top of Torre del Mangia     Palazzo Pubblico, facciata

Piazza del Campo, visto dalla cima di Torre del Mangia

 

 

Vista meravigliosa dall Archivio di Stato sulla Torre del Mangia e su parte della piazza del Campo

 

Palazzo Pubblico, facciata

Palazzo Pubblico, facciata, Piazza del Campo   Palazzo Pubblico, facciata (particolare), Piazza del Campo   Ai piedi della Torre del Mangia  si trova la Cappella di Piazza

Palazzo Pubblico, facciata, Piazza del Campo

 

 

Palazzo Pubblico, facciata (particolare), Piazza del Campo

 

Ai piedi della Torre del Mangia  si trova la Cappella di Piazza

Cappella di Piazza, Piazza del Campo, alla base della Torre del mangia   Beelden voor de Cappella di Piazza, Piazza del Campo. Links, Mariano di Angelo (o Giovanni di Turino),
 San Tommaso apostolo (ca. 1378 - 1382), rechts Lando di Stefano, San Bartolomeo (ca. 1378 - 1382)   Sculture di Mariano di Angelo per la Cappella di Piazza, Piazza del Campo

Cappella di Piazza, Piazza del Campo, alla base della Torre del Mangia

 

 

Beelden voor de Cappella di Piazza op de , Piazza del Campo, links van Mariano di Angelo en rechts Lando di Stefano

 

 

 

Sculture di Mariano di Angelo per la Cappella di Piazza, Piazza del Campo

Travel Guide Tuscany | Palazzo Pubblico in Siena 

Art in Tuscany | The Sala del Mappamondo (the World Map Room) and the lost wheel map of Ambrogio Lorenzetti

Art in Tuscany | The Guidoriccio fresco: a new attribution: Thomas de Wesselow argues that the celebrated fresco, traditionally known as Guidoriccio, in Siena's Palazzo Pubblico, is not by Simone Martini, and proposes an alternative candidate.

Comune Siena | www.comune.siena.it

 

 

 

Bibliografia

Letizia Galli (a cura di), Siena, Palazzo Pubblico, Museo Civico, Torre del Mangia, Editore Silvana Editoriale, Milano 2011

M. Civai, Il palazzo pubblico e il museo civico di Siena, Editore Betti, Siena, 1999

Siena, Sillabe, Livorno, 2008. ISBN 88-8347-416-3

Toscana. Guida d'Italia (Guida rossa), Touring Club Italiano, Milano 2003, p. 536.[1] Foto di © José Luiz Bernardes Ribeiro, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 4.0 Internazionale
[2] Photo by Traveling in Tuscany © All rights reserved
[3] Priorij Thabor - Atom" | IHS – JEZUS-TRIGRAM
[4] Het IHS-monogram, de rijke geschiedenis van een letterwoord | www.jezuieten.org

 

This article incorporates material from the Wikipedia article Palazzo Pubblico (Siena) published under the GNU Free Documentation License.