Albarese | Parco Naturale delle Maremma


Arezzo

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

         LA COSTA DEGLI ETRUSCHI

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Walking in the Crete Senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 





 
Montalcino

The head of Janus Bifrons, the Roman god of passages, Horti Leonini, San Quirico d'Orcia

N L         I T         The head of Janus Bifrons, the Roman god of passages, Horti Leonini, San Quirico d'Orcia [1]

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

De mooiste tuinen van Toscane | Het beeld van Janus Bifrons in de Horti Leonini, San Quirico d'Orcia

   
   

De Horti Leonini is een openbare tuin in San Quirico d'Orcia, San Quirico d'Orcia, een klein middeleeuws stadje dat tussen Montalcino en Pienza in ligt. De Horti Leonini werd rond 1581 gebouwd op een stuk land dat Francesco I de 'Medici aan Diomede Leoni gaf. De tuinen zijn naar deze laatste genoemd.

De tuin is een goed bewaard gebleven voorbeeld van een klassieke Italiaanse tuin uit de 16e eeuw, en bestaat uit twee delen, een lager gelegen formele tuin, en een hoger gelegen 'wilde' tuin. Tussen beide tuinen staat een beeld van Janus Bifrons, de god van de doorgangen en een van de oudste Romeinse goden.


Janus Bifrons


Janus (Latijn: Ianus) behoort tot de oudste van de Romeinse goden. Hij werd geassocieerd met de Etruskische godheid Culsans, die net als Janus de god van de doorgangen en het begin is en op eenzelfde wijze wordt afgebeeld, maar hij heeft geen Grieks equivalent.

In de Romeinse mythologie was Janus de god van het begin en het einde, van het openen en het sluiten. De deur (ianua) droeg daarom zijn naam. Daarom draagt ook de maand januari zijn naam en werd hij aangeroepen aan het begin van het zaai- en oogstseizoen, alsmede bij huwelijken en geboortes. Op de eerste dag van januari vermeed men alles wat een kwade betekenis kon hebben voor de toekomst. Bovendien gaf men, om de vriendschappelijke verhouding te bevestigen, elkaar kleine geschenken. In de latere tijden van de republiek aanvaardden ook de consuls hun ambt op de eerste dag van januari.

Als god van poorten werd Janus ook gezien als de god die de hemelpoort opende of sloot. Bij alle offers en gebeden werd hij het eerst, zelfs vóór Jupiter, genoemd, omdat zonder hem de hemelpoort gesloten zou blijven voor gebeden.

Horti Leonini (San Quirico d’Orcia) 23.jpg
De mooiste tuinen van Toscane | Het beeld van Janus Bifrons in de Horti Leonini, San Quirico d'Orcia [2]

De legende van Janus

Volgens de mythologie kwam Janus uit Thessaloniki in Griekenland, en vestigde hij zich in Latium. Zijn kinderen zijn onder andere Tiberinus en Fontus. Hij werd geacht zowel het Romeinse rechtssysteem als geld en agricultuur te hebben ingevoerd.

De legende noemt Janus als stichter van het maatschappelijke leven en van de maatschappij. Hij was het die de mensen verloste uit hun barbaarse toestand en hen bracht tot een ordelijk leven. Het verhaal gaat dat hij geregeerd heeft in de gouden eeuw, en zijn regeerperiode wordt voorgesteld als een tijdperk van geluk en van volmaakte vrede. De heuvel waarop hij zijn woning had, werd ook in latere tijd naar hem genoemd (Janiculus). Daar had hij Saturnus, toen deze op de vlucht voor Jupiter naar Italië kwam, gastvrij opgenomen. Om Janus hiervoor te straffen maakte Jupiter hem tot een god met twee gezichten.

De naam van zijn vrouw wordt verschillend opgegeven. Soms heet zij Iana, een andere naam voor Diana: de godin van de jacht. De vorm Iana is niets anders dan het vrouwelijk van Janus. Deze moet daarom ook beschouwd worden als een godheid van het licht. Andere bronnen noemen als zijn vrouw de nimf Carna of de zegen aanbrengende godin Juturna.

Het verhaal gaat dat de dienst van Janus al door de eerste koning, Romulus, was ingevoerd, toen de stad door de hulp van Janus uit groot gevaar was gered. In de oorlog met de Sabijnen drongen dezen de stad binnen door een poort die men ondanks verwoede pogingen niet had kunnen sluiten. Zij werden echter teruggedrongen door een zwavelbron, die plotseling ontstond. Romulus wijdde die bron en die poort aan Janus, wiens gunst men in deze plotselinge gebeurtenis meende te ontwaren. Zijn eredienst werd geheel geregeld door Numa, die voor hem een tempel bouwde met twee deuren en de maand Januarius naar hem noemde. De twee deuren van de tempel bleven alleen in vredestijd gesloten, maar zodra er een oorlog uitbrak werden ze geopend. - De legende gaat dat in koning Numa's tijd de tempel van Janus 43 jaar lang gesloten bleef. Na die tijd stond hij bijna altijd open. Alleen tussen de eerste en tweede Punische oorlog kon men hem sluiten en toen pas weer na de Slag bij Actium (31 v.Chr.). Gaius Julius Caesar Octavianus (Augustus) had nog tweemaal het voorrecht de tempel van Janus te sluiten, de laatste keer in het geboortejaar van Christus[1]. Ook onder Nero werden de deuren van de Janustempel gesloten. Deze tempel werd dus na de regering van koning Numa 5 keren gesloten. Het openen en sluiten van de deuren van de Janustempel geschiedde op plechtige wijze door de consul.


   
   

Mappa Giardino Horti Leonini| Ingrandire mappa


 
   

Galleria fotografica San Quirico d'Orcia


Galleria fotografica San Quirico d'Orcia



   
Horti Leonini, San Quirico d'Orcia Horti Leonini, San Quirico d'Orcia Giardino delle Rose, Horti Leonini, San Quirico d'Orcia

Horti Leonini, San Quirico d'Orcia

 

Horti Leonini, San Quirico d'Orcia

 

 

Giardino delle Rose, Horti Leonini, San Quirico d'Orcia

 

Het beeld van Janus Bifrons in de Horti Leonini, San Quirico d'Orcia   Bartolomeo Mazzuoli, Cosimo III de' Medici, 1688   San quirico d'orcia, horti leonini, ingresso e mura 04

Het beeld van Janus Bifrons in de Horti Leonini, San Quirico d'Orcia 

 

 

Bartolomeo Mazzuoli, Cosimo III de' Medici, 1688

 

 

 

Ingang Horti Leonini

Photo album Van d'Orcia

Galleria fotografica Val d'Orcia

 

   
San Quirico d'Orcia, Capella della Madonna di Vitaleta   Cipressi e la Cappella della Madonna di Vitaleta, tra Pienza and San Quirico d'Orcia  

Cappella della Madonna di Vitaleta, nei pressi di San Quirico d'Orcia

 

 

Cipressi e la Cappella della Madonna di Vitaleta, tra Pienza and San Quirico d'Orcia

 

 

Castelluccio

 

Cipressen in de Val d'Orcia. Het verhaal van Cyparissus in Ovidius' Metamorfosen     Villa La Foce

Cipressi nella Val d'Orcia. La storia di Cyparissus nella Metamorfosi di Ovidio

 

 

I cipressi e Villa La Foce, l'ultimo giardino di Iris Origo e Cecil Pinsent

 

Ingresso di Villa La Foce.
C'è un mazzo di cipressi davanti alla porta


[1] Foto di Carmen Claudia Mihai, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 4.0 Internazionale
[2] Mongolo1984, icenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 4.0 Internazionale


 





Trekking in Toscana | Val d'Orcia | I migliori 10 sentieri per trekking in Toscana | San Quirico d'Orcia, Bagni Vignoni, Castiglione d'Orcia

 

Holiday accomodation in Tuscany




Case vacanza in Toscana | Podere Santa Pia



Colline sotto Podere Santa Pia

Podere Santa Pia

 

  Podere Santa Pia  
Colline sotto Podere Santa Pia

Album Van d'Orcia

 

  Album Crete Senesi   Album Monte Amiata



San Quirico d'Orcia - lo.tangelini   Cretesenesi panorama   Monte Amiata
 

 



     

Questo articolo è basato sull'articolo Janus (mythologie) dell' enciclopedia Wikipedia ed è rilasciato sotto i termini della GNU Free Documentation License.