Alberese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Montalcino

Gulf of Baratti, Tuscany

I T        E N G

Costa degli Etruscchi, de Golf van Baratti  [1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Costa degli Etruscchi, de Golf van Baratti

   
   

De Golf van Baratti ontleent zijn naam aan het stadje Baratti, gelegen aan de zuidkant van de baai, in de buurt van karakteristieke Etruskische tumuli of grafheuvels. De baai meet ongeveer anderhalve kilometer en is omgeven door talrijke archeologische vindplaatsen uit zowel de Etruskische als de Romeinse tijd, verenigd in het Parco Archeologico di Baratti e Populonia.

De golf van Baratti heeft een prachtig strand met helder water en is na de stranden van Monte Argentario en het Parco Naturale della Maremma in Alberese en Talamone, een van de mooiste baaien van Toscane, al is het hier wel drukker. Er zijn mogelijkheden tot kitesurfen.
Als je het strand zuidwaarts afloopt, kom je uit bij de kleine jachthaven, Porto di Baratti. Hier zijn enkele restaurants en een duikschool.
Voor architectuurliefhebbers liggen in de bossen van steeneik, jeneverbes en aardbeibomen enkele mooie huizen verscholen, Casa Esagono  (1957) en Casa Saldarini ( 1962) van Vittorio Giorgini.

 

Golfo di Baratti

Golfo di Baratti, seen from Populonia [2]Populonia was in de oudheid een van de grootste en belangrijkste Etruskische en Romeinse steden. De oude stad ligt op een dominante positie op de zuidelijke heuvel die een natuurlijke bescherming vormt voor de Golf van Baratti.

 

Het Archeologisch Park van Baratti en Populonia

Het archeologische park van Baratti en Populonia strekt zich uit over 80 hectare tussen de hellingen van het voorgebergte van Piombino en de Golf van Baratti. Het openluchtmuseum omvat een aanzienlijk deel van de oude stad Populonia, een unieke Etruskische nederzetting die vlakbij de zee gebouwd was, met zijn necropoli, kalksteengroeven en de bijzondere industriële werkruimten voor ijzer, afkomstig van de hematietafzettingen op het eiland Elba.
In het hoger gelegen gedeelte van het park zijn de antieke resten van de Etruskische Acropolis Populonia te bezichtigen. Daar is ook de ingang van het Parco Archeologico di Baratti e Populonia.Populonia Necropoli di San Cerbone, tomba

Populonia Necropoli di San Cerbone, tomba

 

Er worden verschillende routes voorgesteld:

- San Cerbone necropolis, met graven uit de 7e-6e eeuw v.o.t.;

- de "Via delle Cave": van velden van de Arpa, een pad dat leidt naar de Etruskische grot van calcarenite (of stenen bank), met graven uitgehouwen in de rots van de necropolis vanaf de 4e-3e eeuw v.o.t.;

- de "Via del Ferro" een pad langs de kust met het laboratorium voor experimentele archeologie, dat een kijkje biedt in de industriële wijken van de stad, waar woongebouwen voor de vervaardiging van ijzer te vinden zijn uit de (6e-3e eeuw v.o.t. );

- natuurpaden langs de rand van de grotten.

 

In 2007 werd een nieuw deel van het park geopend, de akropolis, gelegen boven op de heuvel aan het kasteel van Populonia, met overblijfselen van de oudste Etrusken en de Romeinen.

 

Populonia Archeological Park Overview

View over the Baratti and Populonia Archeological Park from the edge of the heights. The Bay of Baratti is visible on the left (sign on the hillside above the Necropoli delle Grotte" at Populonia) [1]

 

Stranden en pittoreske baaien

De Golfo di Baratti is een goed bewaard natuurlijk zandstrand. Het zand is vaak donker gekleurd vanwege de mineraalrijke ondergrond. Er is mogelijkheid tot kitesurfen. Op de vloedlijn staat een kleine kapel, de Cappella di San Cerbone. In de heuvels tussen de Golf van Baratti en Piombino zijn enkele mooie wandelingen uitgetekend die je ook langs de belangrijkste archeologische sites brengen.

Langs de kustlijn liggen enkele bijzondere kleine baaien verscholen.Volg vanaf Baratti de Sentiero dei Cavalleggeri, een oud pad dat je eerst naar dde Buca della Fate brengt, en verder naar het afgelegen Cala San Quirico, de Fosso alle Canne en uiteindelijk naar Cala Moresca en het Parco Punta Falcone. Je kan terugwandelen naar Populonia en Baratti langs de Via del Crinale. Een goede kaart vind je hier.


   
   

Kaart Golf van Baratti | Ingrandire mappa

 


 
   


Il Golfo di Baratti e Populonia | Photo Gallery

 

Golfo di Baratti, vista da Populonia   Il golfo di Baratti, il porto di Baratti   Il golfo di Baratti, vista da Populonia

Golfo di Baratti, vista da Populonia

 

Il golfo di Baratti, il porto di Baratti

 

 

Il golfo di Baratti, vista da Populonia

La Costa degli Etruschi, il golfo di Baratt   Golfo di Baratti   Populonia, Buca delle Fate

La Costa degli Etruschi, il golfo di Baratti

 

 

Golfo di Baratti

 

 

Populonia, Buca delle Fate

 

Populonia, Necropoli delle Grotte   Populonia, Necropoli di San Cerbone, tomba

  Populonia, Acropolis

Populonia, Necropoli delle Grotte

 

Populonia, Necropoli di San Cerbone, tomba

 

 

Populonia, Acropolis

Via dei Cavalleggeri, Acropolis of Populonia and Elba island   Baratti, Capella San Cerbone   Baratti, Cappella di San Cerbone

Via dei Cavalleggeri

 

 

Baratti, Capella San Cerbone

 

Baratti, Capella San CerboneCampigilia Marittima


 

       

Cimitero di Campiglia Marittima

  Cimitero e Pieve di San Giovanni (Campiglia Marittima)   Campiglia Marittima, Pieve di San Giovanni, facciata

Cimitero di Campiglia Marittima

 

 

Cimitero e Pieve di San Giovanni (Campiglia Marittima)

 

Pieve di San Giovanni (Campiglia Marittima), facciata

 

Bibliography

  • Andrea Semplici, Parco Archeologico di Baratti e Populonia. Percorsi di visita per conoscere un territorio, Firenze, Edizioni Polistampa, 2000


[1] Foto di LigaDue, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribution 3.0 Unportedale.
[2] Foto di Luca Aless, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribution 3.0 Unportedale.


 

Voor gedetaillerde kaarten en gpx tracks kan je terecht op Wandelen in Toscane.

Etruskische wandelingen in de Toscaanse Maremma | Walking along the Etruscan pathways, the vie cave

De Etruskische beschaving kende haar hoogtepunt in de 6de en de 5de eeuw v.o.t. Toch is ze nog altijd voelbaar aanwezig in de Toscaanse Maremma. Het natuurlijke landschap in het zuiden van Toscane is een treffend voorbeeld van het gebruik van tufsteen in de lokale vegetatie. De vie cave zijn Etruskische holle wegen of smalle paden die de Etrusken in de tufsteen of zachte steen hebben uitgehakt.

Itinerary from Sorano, to the ancient city of Vitozza and San Quirico | 9 km | 2 hours | gpx

Sovana - Sorano, along the Etruscan vie cave | 13,37 km | 2 h 40 min | gpx


Holiday accomodation in TuscanyPodere Santa Pia is an authentic farmhouse that dominates one of the most beautiful setting that nature can offer, the countryside in the Tuscan Maremma. Podere Santa Pia is the perfect spot to slow travel. Waking up at dawn to start hiking, learning once again the names of flowers and trees, and above all, having the pleasure of getting lost, forgetting about guides, clocks and timetables.
The most interesting artistic, historical and cultural sites of southern Tuscany are nearby, and are awaiting your discovery.


Case vacanza in Toscana | Podere Santa PiaColline sotto Podere Santa Pia

Podere Santa Pia

 

 

Colline sotto Podere Santa Pia

   
         

Golden light at Podere Santa Pia

 

   
Golden light at Podere Santa Pia

#poderesantapia Il nostro giardino. Insieme ai vigneti e agli uliveti, i cipressi sono l'elemento simbolo del paesaggio toscano 

 

Questo articolo è basato parzialmente sull'articolo sull'articolo Campiglia Marittima dell' enciclopedia Wikipedia ed è rilasciato sotto i termini della GNU Free Documentation License.