Alberese

Parco Naturale delle Maremma

Walking in the Parco Naturale della Maremma

Arezzo


Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

         Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

         Walking in the Crete Senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         WALKING ON MONTE AMIAta

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          URBAN TREKKING IN SIENA

FONTI DI SIENA

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Walking in Tuscany

De Crete Senesi nabij Asciano

         

De Crete senesi nabij Asciano [1]


Toscana | Galleria di immagini  
     
   

Trekking in Toscana | Wandeling van Torre a Castello, langs Monte Sainte Marie naar Asciano

 

   
   

Podere Santa Pia ligt in het hart van de Toscaanse Maremma, een prachtig heuvelachtig landschap waar de erfenis van de Etrusken zich verbindt met de schoonheid van de Middeleeuwen. Veel historische steden en culturele bezienswaardigheden liggen in de directe omgeving. Ook de wandelaar komt hier goed aan zijn trekken. Het oorspronkelijke en ongerepte landschap van deze valleien zijn een paradijs voor wandelaars en mountainbikers.
De Crete Senesi liggen ten noorden van dit vakantiehuis en zijn een prachtige bestemming voor een dagtocht.

Deze wandeling van Torre a Castello naar Asciano neemt je mee naar een van de mooiste valleien in het zuiden van Toscane, de Crete Senesi. Je loopt de hele langs strade bianche, de idyllische grindwegen van de Crete Senesi, door heuvels met zilverkleurige olijfboomgaarden, kleine dorpjes en wijngaarden. Halverwege bereiken we
Monte Sainte Marie, een legendarische heuvel en een ijkpunt van de beroemde Etroica. Dat is een wielerwedstrijd op een parcours dat voor een groot gedeelte uit strade bianche bestaat, de beroemde onverharde grindwegen, en waarbij de deelnemers op een fiets van vóór 1987 het parcours moeten afleggen. Deze wandeling volgt min of meer hetzelfde traject over een afstand van 12 km. Onze wandeling start aan de ruïnes van de Chiesa di Santa Maria in Torre a Castello en eindigt in Asciano. Asciano beschikt over een aantal goede restaurants en twee kleine musea.

De wandeling van Torre a Castello naar Asciano

Torre a Castello ontstond in de late middeleeuwen onder de heerschappij van de graven van Berardenga en Scialenga. In 1175 kwam het dorp onder de bescherming van de Republiek van Siena. Er is niet zoveel te beleven, maar het is een mooi vertrekpunt voor deze wandeling. En we hebben een zwak voor ruïnes van kleine kerken of pievi. In Torre a Castello staat de chiesa di Santa Maria tussen een cluster oude verweerde cipressen. De gebouwen zijn lang geleden verlaten. Hier spreekt de schoonheid van verval, er heerst een rust en een authenticiteit die geen enkele restauratie intact kan laten.
De kleine kerk was vroeger verbonden met de Pieve di San Vito in Versuris die we tijdens de wandeling nog zullen kunnen bewonderen (na ongeveer 2 km).

 

AscianoTorreCastelloSantaMaria1

Chiesa di Santa Maria, Torre a Castello [3]

 

Asciano

De wandeling loopt uitsluitend over onverharde wegen en eindigt in Asciano. Asciano is zo’n typisch, wat uitgestorven stadje waar al het leven zich lijkt af te spelen in en rond een kleine bar aan de hoofdstraat. Maar achter de versterkte middeleeuwse muren die een deel van de stad omringen, klopt een authentiek Toscaans hart. Twee bijzondere musea zijn een bezoek waard. Het Museo Civico Archeologico e d'Arte Sacra dat gevestigd is in Palazzo Corboli, is het belangrijkste museum van de Crete Senesi. Het historisch museum heeft een aantal interessante Etruskische objecten. Het Museo Cassioli kan je gerust overslaan. Amos Cassioli (1832-1892) was een locale kunstschilder die vooral faam genoot omwille van zijn portretten en historische taferelen. Hij was ook de auteur van de vechtscènes in de  beroemde Sala del Risorgimento in het Palazzo Pubblico in Siena. Maar hier zien we vooral middelmatige schilderkunst die verbleekt bij de rijke collectie in het Museo d'arte sacra dat enkele topstukken herbergt van Siënese meesters uit de 14de en 15de eeuw. De geboorte van Maria van de Maestro dell’Osservanza is er het topstuk en een onbetwist meesterwerk.
Verder zijn er in Asciano enkele goede restaurants.
In het midden van de zomer heeft hier het Collegium Vocale Crete Senesi muziekfestival  plaats, een organisatie van Collegium Vocale Gent. Het interessantste muziekfestival in Toscane.
Bar Hervé op de Piazza Giuseppe Garibaldi, is het officieuze centrum van de stad, en het kloppend hart van het festival. Aan de overkant van het plein verleiden de geuren van il Forno delle Crete elke voorbeijganger. Geniet er van de ovenverse brioche, bomboloni en ciambellini, of probeer er de handgemaakte koekjes of specialiteiten als de torte della nonna en de crostate 

   
   
Torre a Castello - Monte Sainte Marie - Asciano | 11,6 km

Map Torre a Castello - Monte Sainte Marie - Asciano | Grotere kaart

 

Torre a Castello - Monte Sainte Marie - Asciano


Lengte : 12.61 km | 2h 30 m | gpx
Hoogteverschil: 161 m
Totale steiging     261 m
Totale afdaling   394  m

Torre a Castello - Asciano

 

 

Een uitgebreidere wandeling verbindt Monte Sainte Marie met het kasteel van Vescona. En lange cirkelwandeling voert je langs Torre a Castello, Mucigliani tot de Middeleeuwse nederzetting van Vescona. Het dorp ligt op het hoogste punt van de Crete Senesi. Het tweede deel van deze route gaat voor een groot deel over asfalt.

 

Anello di Monte Sante Marie, Torre a Castello, Mucigliani, Vescona | 31,7 km |  url

 

Anello di Monte Sante Marie,Torre a Castello, Mucigliani, Vescona | Grotere kaart

De Crete Senesi

De Crete Senesi is een bijzondere streek ten zuiden van Siena. Het is enerzijds een zacht uitnodigend landschap met velden die helder groen kleuren in april en mei. In de zomer geeft dit land een aride indruk: de grof geploegde velden bieden de wandelaar geen beschutting, het land is droog en de biancane en calanchi, de zo typische onvruchtbare krijtrotsen waaraan de Crete Senesi hun naam danken maken van dit gebied een indrukwekkend luneair landschap. Maar de glooiende graanvelden, hier en daar gemarkeerd door een alleenstaande cipres of een Toscaanse podere, blijven ook dan een favoriete bestemming voor vele wandelaars.
Tijdens weekends en vakantiedagen kan het er soms druk zijn. Ideale periodes zijn april en mei.


 

Fog in the morning in the Crete Senesi, Tuscany Cloudy morning on the Crete Senesi Area, Asciano, Siena, Tuscany Foggy morning under Vescona, over the fog. Crete Senesi, Asciano, Siena, Tuscany Morning fog in the Crete Senesi Area on rolling hills (seen from casa Menchiari)

Suggestieve beelden uit de Crete Senesi [1]

 

De streek is ook bekend geworden door het jaarlijks muziekfestival Collegium Vocale Crete Senesi onder de artistieke leiding van Philippe Herreweghe, in stadjes als Asciano, Pienza, Montisi en de abdij Sant'Anna in Camprena. Philippe Herreweghe woont nabij de Abbazia Monte Oliveto Maggiore.Andere wandelingen in de omgeving van Asciano


Anello Asciano | 10,63 km | gpx

Anello Chiusure - Monte Oliveto Maggiore, Asciano | 5,64 km | 1h 7m

Download gpx tracks here

Lenghth: 5,64 km | 1h 7m
Total climb     214 m
Total descent    214 m


San Giovanni d'Asso naar Monte Oliveto Maggiore | 10.46 km | 2 hours

Buonconvento - Abbazia Monte Oliveto Maggiore | 11.60 km


Walking in the Crete Senesi | The best Hiking trails in the Crete Senesi | Additional Itineraries | Passeggiate alternative nelle crete senesi

 

Walking in the Crete Senesi | The best Hiking trails in the Crete Senesi


 

Openbaar vervoer

Er is een goede verbinding tussen Siena en Asciano of tussen Siena en de abdij van Monte Oliveto Maggiore met het openbaar vervoer (trein of Tiemme bussen).

Bus | Tiemme SpA | www.tiemmespa.it

Trein | Trains from Ascianoto Siena - Trainline.eu

De eerste trein vertrekt om 05:16, de laatste om 20:56

 

Restaurants in Asciano and Chiusure (Monte Oliveto Maggiore)

Asciano


La Botteghina

La Botteghina
Via Giacomo Matteotti 56 (a metà Corso circa), Asciano
+39 0577 718175
Website: www.labotteghinadiluisa.it


Locanda Amordivino

Locanda Amordivino
Via Giacomo Matteotti 126/128, Asciano
+39 0577 165 6607
Website Facebook: www.facebook.com/Locanda-Amordivino
Ietwat chiquer met erg vriendelijke bediening.


Piccola Oasi

Piccola Oasi
Piazza della Repubblica n. 70 | Arbia, 53041, Asciano, Italië
+39 0577 365367
Website: www.piccolaoasisenzaglutine.com


Il Forno delle Crete

Il Forno delle Crete
Piazza Garibaldi, 5 - 53041 Asciano (SI) - Phone
0577 718558 - Email: ilfornodellecrete@gmail.com
www.ilfornodellecrete.com

 

 

Chiusure

Locanda Paradiso


Locanda Paradiso
Via Porta Senese 25, 53041 Chiusure, Asciano
+39 0577707117
Website Facebook: /www.facebook.com/Locanda-Il-Paradiso


Ristorante La Torre


Ristorante La Torre
Localita' Monteoliveto Maggiore, 2, 53041 Asciano
+39 0577 707022

 

 
 
   

Holiday accomodation in Tuscany


Case vacanza in Toscana | Podere Santa Pia  Colline sotto Podere Santa Pia

Podere Santa Pia

 

 

Podere Santa Pia

 

 

 

Magiche colline circostanti
Podere Santa Pia, situated in a particularly scenic valley, which overlooks on the hills around Scansano, up to the Maremma seashore and Montecristo. Montecristo was immortalised by the novelist Alexandre Dumas as the location for a stash of buried treasures in his novel The Count Of Monte Cristo.Mirella Bruni | "Un’immagine vale più di mille parole" (Confucio) | La strada bianca da Torre a Castello ad Asciano, nelle Crete Senesi

Il Treno Natura | Meer informatie vind je op www.trenonatura.terresiena.it

Music festivals in Tuscany | Music festival Collegium Vocale Crete Senesi

De abdij van Monte Oliveto Maggiore, tussen Siena en Montalcino | www.travelingintuscany.com

Boeken

A piedi in Toscana. 100 passeggiate, escursioni e trekking alla scoperta della natura di Cinzia Pezzani e Sergio Grillo (Iter, 2001-2002-2004). Tre volumi che permettono di esp forare sentieri, strade medievali e mulattiere di tutta la regione.

 


[1] Photo by Mongolo1984, licensed licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.