Alberese

Parco Naturale delle Maremma

Walking in the Parco Naturale della Maremma

Arezzo


Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

         Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

         Walking in the Crete Senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         WALKING ON MONTE AMIAta

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          URBAN TREKKING IN SIENA

FONTI DI SIENA

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Walking in Tuscany

De abdij van Monte Oliveto Maggiore

I T       E N G       N L

De abdij van Monte Oliveto Maggiore in het lunaire landschap van de calanchi in de Crete Senesi [1]Toscana | Galleria di immagini  
     
   

Trekking in Toscana | Van San Giovanni d'Asso naar Monte Oliveto Maggiore

 

   
   
Podere Santa Pia is het ultieme natuurhuis ten zuiden van Montalcino en de Val d'Orcia. Duizenden hectare ongerepte natuur omringen twee oude boerderijen, Podere Santa Margherita, nu gemodelleerd tot een luxueus vakantieresort, en het authentieke Podere Santa Pia, dat nog niets van zijn eeuwenoude charme verloren heeft. De ligging van het natuurhuis is fabelachtig. Een lange slingerende strada bianca brengt je van Castiglioncello Bandini naar een klein plateau waarop dit huis gebouwd werd. Hier ontvouwt zich een prachtig uitzicht over de valleien van de Ombrone en de Val d'Orcia die in Cinigiano samenvloeien. Rollende heuvels met steeds wisselend strijklicht reiken tot aan de kust, en bij helder weer kan je zelfs het mythische eiland Montecristo en Corsica zien liggen.
In de directe omgeving zijn er veel historische steden en culturele bezienswaardigheden. Ook de de wandelaar komt hier aan zijn trekken.
De Crete Senesi liggen ten noorden van dit vakantiehuis en zijn een prachtige bestemming voor een dagtocht.

Deze wandeling neemt je mee naar een van de mooiste valleien in de Crete Senesi in het zuiden van Toscane. Je loopt langs strade bianche, de idyllische grindwegen van de Crete Senesi, door heuvels met zilverkleurige olijfboomgaarden, kleine dorpjes en wijngaarden. Het bezoek aan de abdij van Monte Oliveto Maggiore met de fresco's van Luca Signorelli en Il Sodoma is het culturele hoogtepunt van deze wandeling.
Goede lunchadressen zijn Locanda Paradiso (Via Porta Senese 25) in Chiusure of Ristorante La Torre in Monte Oliveto Maggiore aan de ingang van de abdij).

De Crete Senesi

De Crete Senesi is een bijzondere streek ten zuiden van Siena. Het is enerzijds een zacht uitnodigend landschap met glooiende graanvelden, hier en daar gemarkeerd door een alleenstaande cipres, met velden die helder groen kleuren in april en mei. In de zomer geeft dit land een aride indruk: de grof geploegde velden bieden de wandelaar geen beschutting, het land is droog en de biancane en calanchi, de zo typische onvruchtbare krijtrotsen waaraan de Crete Senesi hun naam danken maken van dit gebied een indrukwekkend luneair landschap.

De streek is ook bekend geworden door het jaarlijks muziekfestival Collegium Vocale Crete Senesi onder de artistieke leiding van Philippe Herreweghe, in stadjes als Asciano, Pienza, Montisi en de abdij Sant'Anna in Camprena. Philippe Herreweghe woont nabij Chiusure, en we kunnen even het landschap proeven dat kunstenaars beroert en inspireert.

 

 

Monte Oliveto 310.jpg

De abdij van Monte Oliveto Maggiore, een hard maar inspirerend landschap [1]

 

De wandeling van San Giovanni d'Asso naar Chiusure en Monte Oliveto Maggiore


Onze wandeling start vanaf de parkeerplaats in San Giovanni d'Asso. Volg aanwijzingen voor de verharde weg naar Chiusure en sla kort nadat je onder het imposante kasteel de Via Roma afdaalt, rechtsaf.
Deze goed gemarkeerde weg leidt naar Chiusure en de Abdij Monte Oliveto Maggiore.
Na minder dan een kilometer zien we rechts de ingang van een van der mooiste tuinen van Toscane, il Bosco della Ragnaia. Deze moderne tuin werd gecreëerd werd door de Amerikaanse kunstenaar-filosoof Sheppard Craige. De naam van de tuin verwijst naar de tijd toen er nog vogelvangers naar dit door heuvels omsloten dal trokken om een web (ragnatela) van netten tussen de bomen te spannen om vogels te vangen. Twee zuilen markeren de ingang van deze prachtige verborgen tuin.

 

../../italiano/monteamiata/roccalbegna.htm

Il Bosco della Ragnaia, San Giovanni d'Asso

Vanaf hier kan je de wit - rode markeringen van de provincie volgen die je naar Chiusure zullen leiden. Je wandelt achtereenvolgens langs Podere Selva, Podere Poggio Boldrini en Podere Fior di Siena alvorens Chiusure te bereiken. Onderweg is het uitzicht is erg mooi. De heuvels strekken zich van de Val d'Orcia uit naar Siena en de Montagnola Senese. Het silhouet van Siena is bij helder weer goed zichtbaar. De rollende heuvels met steeds wisselend strijklicht zijn van een nauwelijks te benoemen schoonheid, en als de abdij eindelijk tussen de krijtheuvels opdoemt houden we even onze adem in.

 

Monte Oliveto 307.jpg

De weg naar De abdij van Monte Oliveto Maggiore [1]

 

We maken even een korte wandeling door Chiusure, dat zeker een kort bezoek waard is. Er is niets te zien, maar de eenvoud van de huizen, de schilderachtige steegjes en paden die achter de huizen doorlopen, geven je een goed beeld van het alledaagse leven in een goed bewaard Toscaans dorp.

Voorbij het dorp wandelen we in de richting van de abdij. Aan het kerkhof slaan we linksaf en lopen nog even over asfalt naar de ingang van het kloostercomplex. Daar voert een statige laan met cipressen je naar het klooster. Breng zeker een bezoek aan de abdij. De fresco's van Luca Signorelli en Il Sodoma in de cloistro zijn een must, en ook het koor van de kerk, met zijn uniek ingelegd houtwerk, de intarsia panelen van Fra Giovanni da Veronais, is werkelijk schitterend.
We wandelen door de tuinen van de abdij, en keren langs de calanchi onder de abdij weer terug naar Chiusure. Hier eindigt ook onze wandeling. Geniet hier even van la dolce vita op het terras van Locanda Paradiso. Je vind er typisch Italiaanse gerechten aan betaalbare prijzen — een bord bruschette met een scheutje olijfolie, tomaten of gehakte kippenlevertjes, gevolgd door handgewalste pici met een ragù van Chianina-rundvlees, de cinghiale alla cacciatoraof een ribollita — maar vooral een authentieke amosfeer die steeds zeldzamer wordt in Toscane. Dit is genieten.

 

   
   
De wandeling van San Giovanni d'Asso naar Monte Oliveto Maggiore
Van San Giovanni d'Asso naarMonte Oliveto Maggiore


Download gpx tracks here

Lengte : 10.46 km| 2h
Hoogteverschil: 182 m
Totale steiging     407 m
Totale afdaling   342 m

 

De calanchi van de Crete Senesi


De Crete Senesi worden vooral gekenmerkt door een geërodeerd landschap, onvruchtbare heuvels en rotsformaties die samengesteld zijn uit kalksteen, steenzout en gips, de zogenaamde calanchi en biancane. Het slot van de wandeling (zo'n 2,5 km) laat je van dichtbij met dit soms maanachtige landschap met stijle krijtheuvels kennismaken. Het uitzicht op de abdij vanuit Chiusure is indrukwekkend.

 

De abdij van Monte Oliveto Maggiore


De abdij van Monte Oliveto Maggiore, een veertiende-eeuwse benedictijnerabdij is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Crete Senesi en tevens heteindpunt van deze wandeling.

De abdij van Monte Oliveto Maggiore werd in 1313 opgericht door Bernardo Tolomei. Hij trok zich in deze onherbergzame streek terug met enkele edelen uit Siena die heimwee hadden naar de eenvoud van de benedictijner kloosterregel. Amper zes jaar later erkende de paus de orde van de Olivetanen. De
Monte Oliveto Maggiore is een van de mooiste kerken en abdijen in Toscane. Het gebouw werd opgetrokken uit rood baksteen dat in prachtig contrast staat het diepe groen van de omringende cipressen. 
De fresco’s van Luca Signorelli (de taferelen 21 tot 29 van deze cyclus) en Il Sodoma in het Chiostro Grande verbeelden het leven van Sint-Benedictus. Signorelli liet na vier taferelen de abdij achter zich om de in Orvieto de San Brizio kapel van de Duomo te beschilderen.
De kerk heeft een uniek koor met intaglio houtinlegwerk versierde koorbanken uit de vroege 16e eeuw, van de hand van Fra' Giovanni da Verona.
De oude bibliotheek is met zijn collectie van meer dan 40.000 boeken een van de belangrijkste van Toscane.

 

 

Monte oliveto maggiore, biblioteca dui fra' girolamo da verona, 1518

Monte Oliveto Maggiore, de oude bibliotheek

Andere wandelingen in de omgeving van Monte Oliveto Maggiore

 

 

Van Monte Oliveto Maggiore naar San Giovanni d'Asso


Deze wandeling volgt hetzelfde traject van San Giovanni d'Asso naar Chiusure maar in omgekeerde richting.

Download gpx tracks  here
Lengte : 6,49 km| 1h 20 m
Hoogteverschil: 106 m
Totale steiging     248 m
Totale afdaling   237 m


Anello Chiusure - Monte Oliveto Maggiore, Asciano | 5,64 km | 1h 7m

Download gpx tracks here

Lenghth: 5,64 km | 1h 7m
Total climb     214 m
Total descent    214 m


Buonconvento - Abbazia Monte Oliveto Maggiore | 11.60 km

From Montalcino to Buonconvento to Monte Oliveto Maggiore | 16 km | 3 hours circa

 

 

Chiusure and the Campanile of Santa Maria di Monte Oliveto Maggiore   Monte Oliveto Maggiore    

Chiusure and the Campanile of Santa Maria di Monte Oliveto Maggiore

 

 

Monte Oliveto Maggiore

   
Monte oliveto maggiore, barbacane (1323-1526 restaurato nell'ottocento) 03  
Monte Oliveto Maggiore, Campanil
  Monte Oliveto Maggiore - Refettorio dell'Abbazia

Monte Oliveto Maggiore, Torre, tegenwoordig onderdak voor een goed restaurant

 

 
Monte Oliveto Maggiore, Campanile
 

Monte Oliveto Maggiore, Refettorio dell'Abbazia

 

Abbey Monte Oliveto Maggiore


Openingsuren

Standard time: 09.15-12.00 and 15.15-17.00
Daylight saving time: 09.00-12.00 and 15.00-18.00
Toegang is vrij.

Misdiensten

Weekdagen: 06.45 (behalve zaterdag) en 07.30 Conventuele mis (gregoriaans)
Feestdagen: 11.00 Kloostermassa (gregoriaans) en 17.30 (zaterdag en zondag)


Info: monteolivetomaggiore.it

  Entrance road to the abbey Monte Oliveto Maggiore
       

Voorbij de toegangspoort voert een mooi pad je naar de Abdij Monte Oliveto Maggiore

 


Chiostro grande del monastero di Monte Oliveto Maggiore

 

    Monte Oliveto Maggiore, 
Chiostro Grande, affreschi

 


San Giovanni d'Asso

 

      Monte Oliveto Maggiore,
Chiostro Grande, affreschi
SanGiovannidAssoCastle2   Chiesa di San Pietro in Villore   Chiesa di San Pietro in Villore a San Giovanni d'Asso, in provincia di Siena

Castle San Giovanni d'Asso

 

 

Chiesa di San Pietro in Villore a San Giovanni d'Asso, Siena

 

  Chiesa di San Pietro in Villore a
San Giovanni d'Asso, facade
 

 

openbaar vervoer

Er is een goede verbinding tussen Siena en de abdij van Monte Oliveto Maggiore met het openbaar vervoer (trein of Tiemme bussen).

Bus | Tiemme SpA | www.tiemmespa.it

Trein | Trains from Buonconvento to Siena - Trainline.eu

De eerste trein vertrekt om 05:54, de laatste om 21:00

 

Restaurants in Chiusure

Geniet van een lunch in Locanda Paradiso (Via Porta Senese 25) in Chiusure of in Ristorante La Torre in Monte Oliveto Maggiore.

Chiusure

Locanda Paradiso


Locanda Paradiso
Via Porta Senese 25, 53041 Chiusure, Asciano
+39 0577707117
Website Facebook: /www.facebook.com/Locanda-Il-Paradiso


Ristorante La Torre


Ristorante La Torre
Localita' Monteoliveto Maggiore, 2, 53041 Asciano
+39 0577 707022

 

San Giovanni d'Asso

 

 
 
   


[1] Photo by Acer11, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported2.5 Generic2.0 Generic and 1.0 Generic license.
[2] Foto di Gunther Tschuch, icenziato in base ai termini delle licenze Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported2.5 Generico2.0 Generico e 1.0 Generico.
[3] Foto van Niels Elgaard Larsen, gelicenseerd onder de Creative Commons-licenties Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0 Unported2.5 Algemeen2.0 Algemeen en 1.0 Algemeen.

Bron: De abdij van Monte Oliveto Maggiore, tussen Siena en Montalcino | www.travelingintuscany.comMusic festivals in Tuscany | Music festival Collegium Vocale Crete Senesi

Het Collegium Vocale Crete Senesi festival is een jaarlijks muziekfestival onder de artistieke leiding van Philippe Herreweghe in de prachtige streek van de Crete Senesi in Toscane. Het Festival Accademia delle Crete Senesi zoals het festival vroeger werd genoemd, werd opgericht door Philippe Herreweghe en heeft in de Toscaanse Crete sensi een groot en trouw publiek opgebouwd. Het mooie kerkje in Castelmuzio, de Pieve di Santo Stefano a Cennano is elke zomer het decor van enkele intieme concerten, terwijl het restaurant La Torre in Monte Oliveto Maggiore af en toe het decor is van eren van de legendarische diners achteraf.
Philippe Herreweghe leeft vlakbij Chiusure.


Boeken

A piedi in Toscana. 100 passeggiate, escursioni e trekking alla scoperta della natura di Cinzia Pezzani e Sergio Grillo (Iter, 2001-2002-2004). Tre volumi che permettono di esp forare sentieri, strade medievali e mulattiere di tutta la regione.

 

Website van de abdij Monte Oliveto Maggiore

 

 

Holiday accomodation in Tuscany


Case vacanza in Toscana | Podere Santa Pia   

Podere Santa Pia

 

  Podere Santa Pia

 

 

Follow us on Instagram  Follow us on Instagram

 

Podere Santa Pia, situated in a particularly scenic valley, which overlooks on the hills around Scansano, up to the Maremma seashore and Montecristo. Montecristo was immortalised by the novelist Alexandre Dumas as the location for a stash of buried treasures in his novel The Count Of Monte Cristo.