Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata


Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della ScalaSorano

Sovana

Val d'Elsa

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Montalcino

Arcidosso

I T
Arcidosso, Rocca Aldobrandesca [1]

Toacana ] Galleria di immagini  
       
   
Monte Amiata | Arcidosso, città del castagno

   
   

« Se io avessi un sacco di fiorini
e non ven'avessi altro che de' nuovi,
e fosse mi' Arcidosso e Montegiovi
con cinquecento some di acquilini
non mi parrebbe aver tre bagattini... »


(Cecco Angiolieri, Se io avessi un sacco di fiorini)

 

 

Het karakteristieke stadje Arcidosso ligt aan de voet van de Monte Amiata, aan de rand van uitgestrekte kastanjebossen, waarvan de natuurlijke schoonheid samengaat met een rijke geschiedenis waarin cultuur, kunst en culinaire tradities zich verbinden.

Het dorp met zijn steile en kronkelige straten rust in de schaduw van Rocca Aldobrandesca (14de eeuw), een fort met een prachtige Middeleeuwse toren. Een wandeling door de kronkelende steegjes tot boven naar de burcht leidt je langs enkele kleine kerken, een plein met een wondermooi uitzicht op de Monte Amiata, en naar het studiecentrum David Lazzaretti. De toegangspoort van de vesting, de Porta del Castello, is opgesmukt met het wapenschild van de Medici.

Het gebied rond de Monte Amiata staat tevens bekend om zijn kwikmijnen.

   
   

Mappa Arcidosso| Ingrandire mappa


 
   

Een wandeling door het oude centrum van Arcidosso

   

Je kan doorgaans parkeren in de buurt van de twee gezellige pleinen van Arcidosso. Geniet van een espresso in Bar Concerto (Piazza Indipendenza) of Bar gelateria il centrale (Corso Toscana, 9) en bekijk het authentieke Toscaanse leven. Bar Il Centrale is een klein deel van het Palazzo Pastorelli. Het imposanta palazzo was destijds een zomerresidentie van Granduca di Toscana Leopoldo II.
De Porta del Castello ligt aan de voet van de Rocca Aldobrandesca. Wandel de Corso Toscana omhoog tot je links de Porta del Castello ziet. Deze weg leidt omhoog naar de Piazzetta Del Castello en de Parochiekerk San Nicolo', verder naar de Piazza Cavallotti, het plein dat aan de enorme voet van de Rocca Aldobrandesca ligt. Dit is de best bewaarde Middeleeuwse burcht van Toscane.
Aan hetzelfde plein vinden we ook het Teatro degli Unanimi, een van de oudste theaters van de regio. Het theater werd opgericht in 1741.
Aan de andere kant van de burcht is ook een klein plein met de wapenschilden van de Aldobrandeschi. Hier vinden we ook de ingang van het Centro Studi David Lazzaretti.
Door een kleine poort daal je af naar de Via degli Olmi. Sla linksaf en wandel terug naar de Corso Toscana.
Op het plein achter Bar Il centrale staat een bronzen buste van Giovan Domenico Peri (1564 - 1639), een veelzijdig dichter-dramaturg die in Arcidosso in een boerenfamilie opgroeide, en het bracht tor hofdichter van Cosimo II de 'Medici.

 

 


Arcidosso, vicolo verso Rocca Aldobrandesca
Vicolo verso Rocca Aldobrandesca

 

 

Arcidosso, Rocca Aldobrandesca, porta verso Via degli Olmi
Rocca Aldobrandesca, porta verso Via degli Olmi

Mura di Arcidosso

In epoca medievale venne realizzata una doppia cinta muraria a protezione e difesa della Città Vecchia di Arcidosso e della Rocca Aldobrandesca (Arcidosso), sede del potere esercitato dalla nobile famiglia dal Duecento al 1331.
Delle mura medioevale rimangono tre porte, di cui due originali: Porta di Castello e Porta Talassese (verso il mare).

 

La Rocca Aldobrandesca

Rocca Aldobrandesca di Arcidosso

Rocca Aldobrandesca di Arcidosso [1]

 

La Rocca Aldobrandesca di Arcidosso si trova nella parte più alta del centro storico. La Rocca apparteneva alla antichissima famiglia alla antichissima famiglia dei Conti Aldobrandeschi. All'interno del Castello Aldobrandesco è allestito il centro studi, dedicato alla figura di David Lazzaretti.


  Palazzo Pastorelli, Arcidosso, Amiata sul sfondo   Arcidosso, Rocca Aldobrandesca, porta verso Via degli Olmi

Rocca Aldobrandesca, visto da Via Risorgimento

 

 

Palazzo Pastorelli, Arcidosso, Amiata sul sfondo

 

  Rocca Aldobrandesca, vicolo verso Via dei Olmi

Het gebied rond de Monte Amiata staat ook bekend om zijn kwikmijnen. Arcidosso beleefde door de ontginning van deze kwikmijnen een bloeiperiode op het einde van de 19e eeuw toen er in de bodem cinnaber ontdekt werd waaruit kwik gewonnen wordt.

Het Museo delle Miniere di Mercurio del Monte Amiata (Museum van de kwikmijnen van Monte Amiata) bevindt zich in Santa Fiora (piazza Garibaldi) en is gewijd aan deze periode en de minerale rijkdom van de Monte Amiata.
In het Pigelleto Natuurreservaat in Piancastagnaio kan je enkele van deze oude kwikmijnen verkennen.


Galleria fotografica Monte Amiata

Galleria fotografica Arcidosso e Monte Amiata

 

 

   
Amiata flickr01   Arcidosso e il Monte Amiata, panorama   Rocca aldobrandesca di Arcidosso (GR)

Monte Amiata

 

 

Arcidosso, panorama

 

  Rocca Aldobrandesca di Arcidosso
Arcidosso, Porta del Castello   Arcidosso, stemmi sulla Porta del Castello   PLa Porta Talassese ad Arcidosso, Grosseto

Porta del Castello

 

 

Arcidosso, stemmi sulla Porta del Castello

 

  La Porta Talassese ad Arcidosso

 

Il Centro Studi David Lazzaretti

 

   

Het Studiecentrum David Lazzaretti (Centro Studi David Lazzaretti) is opgezet in de Rocca Aldobrandesca in Arcidosso. Het centrum is gewijd aan de studie van David Lazzaretti (1834-1878), een geestelijke leide die de inspiratiebron werd van een hervormingsbeweging en die werd beschouwd als een profeet en rebel.
Het Studiecentrum is ontstaan in het kader van de evenementen die in 1978 werden georganiseerd door de gemeente Arcidosso in samenwerking met de Canzoniere Internazionale, Leoncarlo Settimelli en Laura Falavolti, ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de dood van David Lazzaretti.

 
monteamiatasantafiorapeschiera
       

Davide Lazzaretti in cima al Monte Labbro

 

David Lazzaretti of Davide Lazzaretti (Arcidosso, 6 november 1834 - Bagnore, 18 augustus 1878) was een Italiaanse prediker.

Hij werkte aan het eind van de negentiende eeuw in Toscane in de streek van Monte Amiata. Voor zijn visionaire visie en zijn tragische einde werd hij de Christus van de Amiata (of profeet van de Amiata) genoemd.
Lazzaretti was een boer, voerman, kluizenaar en rebel. Hij was atheïst, antiklerikaal en anarchist maar keerde uiteindelijk terug naar de katholieke godsdienst, waarin hij vrijheid en sociale gelijkheid bepleitte. Hij stichtte een "subversieve landbouwgemeenschap".
De afkeer van de staat en de kerk voor zijn messianisme veroorzaakte zijn dood. Lazzaretti werd neergeschoten door de Carabinieri op 18 augustus 1878. Op de plaats waar hij werd neergeschoten, tegenwoordig de Viale Davide Lazzaretti, staat nu een bescheiden gedenkteken.

De naam David Lazzaretti is gekoppeld aan het Giurisdavidismo, zijn leer.

 

 

Het Centro studi David Lazzaretti

Het Centro studi David Lazzaretti is ondergebracht in de Rocca Aldobrandeschi in Arcidosso. Het studiecentrum documenteert het leven van deze priester-communist avant-la-lettre. De tentoonstelling toont de kledij die gedragen werd door Lazzaretti en zijn volgelingen tijdens de optocht van 18 augustus 1878, maar ook spandoeken en andere voorwerpen met betrekking tot het leven en werk van David Lazzaretti.

 

Placca Davide Lazzaretti  
Casa dove morì Davide Lazzeretti alle Bagnore
  Il catalogo (David Lazzaretti. Il Messia dell’Amiata.

Placca Davide Lazzaretti

 

 
Bagnore, La casa dove morì Davide Lazzaretti
 

Il catalogo, David Lazzaretti. Il Messia dell’Amiata. Cimeli e documenti, Edizioni Effigi, 2017

 

De hermitage Eremo Lazzaretti, of de Torre Giurisdavidica, Monte Labbro

David Lazzaretti trok zich met zijn volgelingen een tijdlang terug op de Monte Labbro. De ruïnes van zijn hermitage, de Torre davidica of Torre Giurisdavidica, staan er nog steeds. Tot 2006 woonde er in Zancona nog een kleine groep volgelingen.

 

Remains of the ruin of the tower Torre Giurisdavidica, on top of Monte Labbro   Arcidosso, Torre Giurisdavidica, on the top of Monte Labbro   Torre Giurisdavidica, Monte Labbro

Ruïnes van de hermitage Eremo Lazzaretti, op de Torre Giurisdavidica, Monte Labbro (1193 m), Arcidosso [1]

Stribugliano is de meest westelijke deelgemeente of frazione van Arcidosso. Het dorp ligt op zo'n 6 km van Castiglioncello Bandini, op de westelijke helling van Monte Buceto. Op een plateau vlakbij de top is een geschikte plek voor deltavliegen en paragliding.

 Itinerari e idee per visitare la Toscana | Case vacanza in Toscana | Podere Santa Pia

 

 

Colline sotto Podere Santa Pia
Podere Santa Pia
 

Colline sotto Podere Santa Pia

 

   

#pooderesantapia Rising at the feet of Monte Amiata, in the province of Grosseto, Arcidosso is famous for the extraordinary beauty of its zone, characteristic for ancient structures and for the great fascination of its panorama and scenery. La Castagna in Festa is a much loved festival not only in Arcidosso but in all of Monte Amiata. The event centres around the chestnut, which has almost achieved a god-like status in the area. (1)

 

Arcidosso, stad van de kastanje


Festa del Castagno

Monte Amiata is een onmiskenbare aanwezigheid in het landschap van de Toscaanse Maremma. Het is de enige echte berg in het zuiden van Toscane, met zijn 1736 meter, is het de hoogste uitgestorven vulkaan van Italië. Monte Amiata staat bekend om zijn goed bewaarde Middeleeuwse centra, zijn skihellingen, om zijn gastronomie en zijn uitgestrekte bossen van sparren, beuken en rond Arcidosso vooral van kastanje, die op de vulkanische ondergrond goed gedijt. Met Castagna del Monte Amiata worden tamme kastanjes bedoeld die in drie variëteiten rond de Monte Amiata voorkomen, Marrone, Bastarda Rossa, en Cecio.
De kastanje wordt ook wel de plant van het brood genoemd, of ook pane di legno of pane dei poveri, en de polenta die van kastanjemeel gemaakt wordt is voor de plaatselijke bevolking nog steeds belangrijk. Het jaarlijkse Festa del Castagno heeft plaats in oktober. De feestelijkheden worden geopend door een processie waartin de drie contrades van het oude centrum naar de Pieve de Lamulas lopen. In de hele stad zijn gastronomische specialiteiten op basis van kastanje te proeven, waaronder de birra di castagne.

 

Birra Amiata


De kastanje is altijd een zeer belangrijke hulpbron geweest voor de economie van de Amiatina-bevolking. In zijn vele toepassingen is er een hoogst origineel en heerlijk product, kastanjebier.
In Arcidosso is er een bedrijf dat een goede hoeveelheid produceert, de Birrificio Amiata (Amiata-brouwerij). Het bier dat het meest met dit product wordt geassocieerd, is de 'Bastarda rossa', die zijn naam ontleent aan de kastanje die typisch is voor de Monte Amiata.
Bastarda rossa is een bier van hoge gisting, dat gebruik maakt van Belgische gisten die twee keer hergist worden, het eerste in een fermentor en het tweede op fles. Andere bieren zijn Aldobrandesca, Bastarda Double, Bastarda Rossa, Charonte, Cinabro, ComunAle, Contessa, Crocus, Mother Goddess, Drago della Selva, Marruca, San Niccolò, Vecchia Bastarda en Zancona.

 

L'Associazione per la valorizzazione della castagna del Monte Amiata IGP‘ con sede ad Arcidosso

Birrificio Birra Amiata | www.thatsamiata.com | Le birre

Brutta Italia | Il fiume che non c'è più

Una cascata cancellata e un fiume prosciugato. L'equilibrio naturale di un'area naturale inutilmente alterato.
La storia del fiume raccontata da un testimone

 

 

Trekking in Toscane


Er is een dicht netwerk van wandelpaden aangelegd door de verschillende comune aan beide zijden van de Monte Amiata. Ook tijdens de zomermaanden kan je er goed wandelen.

 

Arcidosso

Arcidosso - Monte Labbro | 10 km | 2 hours | Download gpx

Je kan deze wandeling ook verlengen door de berg in zuidelijke richting af te dalen, naar Roccalbegna.

Arcidosso - Monte Labbro - Roccalbegna | 17,83 km | 3,5 hours | Download  gpx

Nei castagneti di Arcidosso | Da Tepolini attraverso i castagneti di Arcidosso | 4.2 Km circa | 1 ora e 1/4 

Anello Monticello Amiata - Poggio all'Olmo | 7.96 km | 1h 35m | download gpx

Anello Arcidosso - Parco Faunistico - Monte Labbro | 15.27 km |  3h 3m | Download gpx

Anello Parco Faunistico - Monte Labbro | 5,68 km | 1h 8m| gpx

Anello Monticello Amiata - Monte Labbro | 30.41 km | round trip  | 6h 4m |  Download gpx

 

 


[1] Foto Rein Ergo.


De beste restaurants in de omgeving vanArcidosso


Osteria Bastarda Rossa
Via Talassese 98, 58031, Arcidosso
Website
+39 328 123 1293

La Locanda del Prete
Loc. Case Panardi 57/58, 58031, Arcidosso
+39 0564 968059
Website: www.lalocandadelprete.it