Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

WALKING IN THE CRETE SENESI

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata


Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          certaldo

          San Gimignano

          Colle di Val d'Elsa

Val de Merse

          Abbazia di San Galgano

Val d'orcia          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Le Crete Senesi

Jean Paul Philippe, Site Transitoire, 1993,  Asciano

E N G              N L                      

Jean Paul Philippe, Site Transitoire, 1993,  installazione all’incrocio di tre stradine di campagna tra Mucigliani e Leonina, Asciano [4]


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Crete senesi, Site Transitoire

   
   

Une fenêtre sans mur,
   une demeure sans toit


Jean-Paul Philippe

Een van die magische plekken is het zuiden van Toscane is het gebied van de Crete Senesi. Het is niet moeilijk om van de uitzonderlijke kwaliteiten van deze streek overtuigd te worden. Neem gewoon de provinciale weg 438, de Via Lauretana van Taverne d'Arbia naar Asciano. Hier word je tijdens elk seizoen ondergedompeld in een bedwelmende schoonheid. De glooiende hellingen, het spel van licht en schaduw, de kleine dorpen, boerderijen met lange met cipressen omzoomde oprijlanen, het spiegelende wateropppervlak van de laghetti betoveren iedereen. Een van de ankerpunten van dit sprookjesachtige gebied is de Site Transitoire.
Dit mooie landschappelijke werk van Jean-Paul Philippe ligt op een heuvel tussen Castel Leonina en Mucigliani.
Het beeld werd in 1993 gemaakt door Jean Paul Philippe. Hij laat verschillende stenen elementen met elkaar en de natuur in dialoog gaan: een labyrint, een stoel die de voorbijganger verwelkomt, en geplaats is tegenover een gericht stenen venster dat de laatste zonnestraal tijdens de zonsondergang van de zomerzonnewende opvangt.
Een mooi werk op een suggestieve plaats.Site Transitoire

 
Toen de Franse kunstenaar Jean-Paul Philippe in 1983 voor het eerst over de oude Via Lauretana door de Crete Snesi van Siena naar Asciano liep, werd hij getroffen door de unieke aard van het landschap en beloofde hij terug te keren. Hij deed dat in 1990, verhuisde tijdelijk naar een oude grancia in Fonteluco, in Serre di Rapolano en realiseerde in de volgende drie jaren de Site Transitoire, een vrij toegankelijk werk dat opgevat is als een eerbetoon aan het unieke karakter van dit gebied.
Deze geslaagde artistieke installatie van Jean Paul Philippe biedt mooie doorkijkjes op het landschap, met op de achtergrond de torens van Siena.


Site Transitoire, il capolavoro di Jean Paul Philippe nel cuore delle Crete Senesi, e Siena sullo sfondo

Site Transitoire, il capolavoro di Jean Paul Philippe nel cuore delle Crete Senesi, e Siena sullo sfondo [1]

 

Het monumentale beeldhouwwerk beslaat een ruimte van ongeveer 23 meter en is geïnstalleerd op een heuvel in de gemeente Asciano, langs de Via Lauretana Toscana, op het niveau van de Leonina-plaats, perfect georiënteerd op de oost-westas. Het is gemaakt van Etruskisch basaltina, een vulkanische steen waarvan de grijze kleur perfect past bij de schakeringen van klei in de ploegperiode en is samengesteld uit drie hoofdelementen in dialoog met elkaar en de natuur: een stoel voor de voorbijganger, een bank en een raam gericht op het ontvangen van de laatste zonnestraal van de zonsondergang van de zomerzonnewende, die in de voorkant van het raam valt en een kleine driehoekige spiegel raakt die aan de onderkant van de stoel is geplaatst [2].Jean Paul Philippe, Site Transitorie, trono di travertino per ammirare l'opera con sullo sfondo la skyline di Sien

Jean Paul Philippe, Site Transitorie, trono di travertino per ammirare l'opera con sullo sfondo la skyline di Siena[3]

 

Boven aan het raam vinden we een Franse inscriptie uit Shakespeare's A Midsummer Night's Dream: "Covered in mud / it's the playground, and the ingenious / labyrinths are now indistinguishable / between the lush green".
Op de zijkanten van het raam zijn twee labyrinten gegraveerd, in dialoog met de steen die in het centrale deel van het werk op de grond is geïnstalleerd.
Deze drie elementen - stoel, bank en raam - vormen het meubilair van een huis met een onzichtbare drempel, met het hemelgewelf als dak. De drie elementen herinneren ook aan de menselijke figuur zittend, liggend en staand, zozeer zelfs dat in de stoel de botten van het bekken lijken te worden gesuggereerd, in de bank heeft de liggende menselijke figuur misschien nog verband met de realiteit, in de leegte van het raamstelt de menselijke figuur afwezigheid voor[2].

 

Twee wandelingen in de omgeving van Mucigliani  en Sito Transitorio


We selecteerden enkele wandelingen in de buurt van dit geslaagde werk en Mucigliani. Je kan kiezen tussen verschillende trajecten en verschillende afstanden. We beschrijven hier beknopt twee wandelingen die je tot bij dit 'venster op de wereld' brengen in dit schilderachtige landschap.


Anello Biancane di Leonina, Biancane in de Crete Senesi

Dit is een wandeling met evocatieve en suggestieve landschappen van de Sienese Crete Senesi, een door erosie gekenmerkte landstreek net ten zuidoosten van Siena, en loopt voor een deel langs de strada delle Biancane, die begint bij Castello Leonina en reikt tot Podere Fiorentine. Het pad wordt zo genoemd door de zogenaamde biancane of mammelloni, kleine ronde heuvels van klei die in de zomer onder de zon een oogverblindende witte kleur krijgen.

6 - Anello Biancane di Leonina, Castello di Leonina e Mucigliani | 10 km

   
   

Mappa Anello delle Biancane Leonina | Enlarge map


6 - Anello Biancane di Leonina, Castello di Leonina e Mucigliani | 10 km

Download gpx here


Lenghth: 10,0 km | 2 hours, 23 minutes circa
Total climb 214 m
Total descent 198 m

 

Volg voorbij Castello Leonina de onverharde weg. Er opent zich naar het oosten een mooi uitzicht op Mucigliani dat op de top van een heuvel ligt, en naar het westen op het kleine meer beneden in de vallei.
Als je het pad langs de heuvelrug volgt en naar rechts draait, bereik je de Site Transitoire, een landschappelijk kunstwerk, een stenen venster op de wereld dat op het kruispunt van drie landwegen ligt. Het beeld werd in 1993 gemaakt door Jean Paul Philippe. Hij laat verschillende elementen met elkaar en de natuur in dialoog gaan: een labyrint, een stoel die de voorbijganger verwelkomt, en geplaats is tegenover een gericht stenen venster om tijdens de zonsondergang de laatste zonnestraal van de zomerzonnewende op te vangen.

Hoe bereik je Castello Leonina en de startplaats van deze wandeling

Vanuit Siena bereik je Arbia waar je de provinciale weg Lauretana richting Asciano neemt. Net voorbij de brug over de Biena is de kruising waar je links naar Leonina kan rijden.
Bij het oprijden van de onverharde weg parkeer je de auto op de open plek aan de rechterkant en loop je over de onverharde weg omzoomd met cipressen naar het kasteel van Leonina.

 

 
   

Terugkerend naar de hoofdweg, wandel je in een grote halve cirkel op de heuvelrug die de vallei van het Biena-ravijn omsluit, beginnend langs de noordoever van het meer en door de grijze eroderende vormen in zuidelijke richting te gaan.
Een korte omweg brengt ons naar de oevers van het kleine meer, een uitstekende plek voor tussenstop.

We beginnen dan onze terugkeer naar de open gecultiveerde vlakte van Borro Biena, aan de voet van de spectaculaire Calanchi di Leonina. Ook dit laatste deel van de wandel route biedt uitstekende vergezichten over de ontelbare erosieve vormen van dit fascinerende landschap.

 

Biancane in the Accona Desert, Asciano

Biancane en Mammeloni tussen Castello Leonina en Vescona, Crete Senesi, Asciano [4]

 

Er is een uitgebreide wandeling rond het Leonina-meer, die begint in Castelnuovo Berardenga Scalo.
Castelnuovo Berardenga en Castelnuovo Berardenga Scalo zijn eenvoudig per trein of per bus vanuit Siena te bereiken en daarom ook een geschikt vertrekpunt.

7 - Percorso di trekking Castelnuovo Berardenga | Anello delle Biancane Leonina

Crete senesi | Mappa percorso di trekking Castelnuovo Berardenga | Aggradire mappa

 

7 - Percorso di trekking Castelnuovo Berardenga | Anello delle Biancane Leonina17,67 km

Download gpx here

Lengte: 17,67 km | 3,5 uur
Totale stijging 369 m
Totale daling 369 m

Castelnuovo Berardenga Scalo bereiken per trein of per bus.
Linea 134R Castelnuovo Berardengan| Autolinee Toscane (ex TIEMME)
Siena Porta Ovile to Castelnuovo Berardenga | Line 7

Meer informatie (It) ook op www.travelingintuscany.com

 
Biancane Leonina
       

Circular walk Biancane Leonina

 

Deze suggestieve route omvat alle hoogtepunten van de Crete Senesi en biedt een spectaculair uitzicht op de kleiheuvels in de comune Asciano, met kleuren en licht die van uur tot uur en van seizoen tot seizoen veranderen.

De route begint in Castelnuovo Berardenga Scalo, op enkele kilometers van het historische centrum van Castelnuovo Berardeng. Hier kan je je auto parkeren of gebruikmaken van de lokale treinen en bussen. Er is een goede verbinding met Siena.


Galleria immagini Crete Senesi


Galleria d'immagini Crete Senesi   
Collegiata di Sant'Agata Asciano   Crete Senesi between Montisi an San Giovanni d'Asso today morning, looking to Monte Amiata   Casa colonica Val d'Orcia Cassia.jpg

Collegiata di Sant'Agata Asciano

 

Crete Senesi between Montisi an San Giovanni d'Asso today morning, looking to Monte Amiata

 

 

Paesaggio tra le Crete senesi e la Val d'Orcia

Crete Senesi presso Asciano   Crete Senesi Biancane   View from a hill in the Crete Senesi. In the background you can see Siena

Crete Senesi presso Asciano

 

 

Deserto di Accona

 

View from a hill in the Crete Senesi. In the background you can see Siena

 

Mucigliani, Crete Senesi   Bellissime luci del tramonto su Siena e il Site Transitoire, da Mucigliani, Crete Senesi, Asciano   Biancane di Leonina, pomeriggio nelle Crete, inverno

Mucigliani, Crete Senesi

 

Bellissime luci del tramonto su Siena e il Site Transitoire, da Mucigliani, Crete Senesi, Asciano

 

Biancane di Leonina, pomeriggio nelle Crete, inverno

 

         
         

Wandelingen in de omgeving van Mucigliani (Asciano)


1 - Biancane of badlands in de Crete Senesi, een wandeling langs de laghetti van Santa Caterina en Menchiari | 12,66 km - 2,5 hours

2 - Intorno ai laghetti di Santa Caterina e Menchiari (breve) | 6,35 km

3 - Langs Mucigliani, de laghetti van Santa Caterina en Menchiari en de Sito Transitorio | 6,94 km

4 - Anello Mucigliani | 19,6 km

5 - Percorso di trekking Castelnuovo Berardenga | Anello delle Biancane Leoninna, Castello di Leonina e Mucigliani | 17,67 km

6 - Fra i mammelloni di Leonina con Siena sullo sfondo | 5,1 km

7 - Anello Biancane di Leonina, Castello di Leonina e Mucigliani (breve) | 10 km

8 - Percorso di trekking Castelnuovo Berardenga | Anello delle Biancane Leonina |  17,67 km

9 - Monteroni Arbia-Cuna- Leonina- Mucigliani-San Martino in Grania-San Fabiano-Monteroni | 29,3 km

10 - La via Lauretana 1, Siena - Vescona | 19,3 km

 

Mariella Zoppi, Massimo Gregorini, Paesaggi d'autore in Toscana. Aria, acqua, terra, Aska Edizioni, 2018, EAN: 9788875423117

Cinzia Pezzani e Sergio Grillo, A piedi in Toscana vol.3, Iter Edizioni, 2004

De badlands van Toscane | Calanchi e biancane | Un tesoro della natura

Het unieke landschap van de Crete Senesi

Crete Senesi | Biancane nelle Crete Senesi

Trekking in Toscana | The crete senesi

 

 

Vakantiehuizen in ToscanePodere Santa Pia is a beautiful stone farmhouse only 2 km away from Castiglioncello Bandini. The main house is spacious, comfortable and well furnished and offers its guests a breathtaking view over the Maremma hills. Podere Santa Pia is surrounded by a backdrop of hills and macchia mediterranea: wild, untamed and completely natural vegetation, wonderful for walking and exploring on a variety of different terrain with fantastic views everywhere you turn.


Traveling in Tuscany| Holiday homes in southern Tuscany | Podere Santa Pia

 

Site Transitoire, il capolavoro di Jean Paul Philippe nel cuore delle Crete Senesi, e Siena sullo sfondo
     

 

 

Site Transitoire, il capolavoro di Jean Paul Philippe nel cuore delle Crete Senesi, e Siena sullo sfondo

 

         [1] Photo by Antonio Cinotti, published under a Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0) license.
[2] Sara Zanni, Sara Cavina, La via Lauretana toscana. 115 km a piedi da Siena a Cortona, 2021, Terre di Mezzo, p. 43.
Om meer te weten te komen over de geschiedenis van het werk en van de kunstenaar, is het mogelijk om de werkplaats van Jean-Paul Philippe te bezoeken. Die wordt beheerd door de Site Transitoìre Association, die ook kan worden gecontacteerd om toestemming te vragen voor elke video en fotografische reproductie van het werk (Association Site Transitoire, via Amos Cassioli 78, Asciano, association.sitetransitoire@gmail.com, www.jeanpaulphilippe.eu).
[3] Photo by Simon Berger published under a Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0) license.
[4] Photo by Traveling in Tuscany. All rights reserved © Traveling in Tuscany

 

The Crete senesi | Main sights