Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 





 
Art in Tuscany

Luca Signorelli, Scene 25 waarin Benedictus de monniken berispt omdat ze buiten het klooster aten


Luca Signorelli, ciclo di affreschi nel Chiostro Grande dell'Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, le storie di San Benedetto, Scene 25 waarin Benedictus de monniken berispt omdat ze buiten het klooster aten (1)


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   


Luca Signorelli, ciclo di affreschi nel Chiostro Grande dell'Abbazia di Monte Oliveto Maggiore
Le storie di San Benedetto, Scene 25, waarin Benedictus de monniken berispt omdat ze buiten het klooster aten


   
   

De abdij van Monte Oliveto Maggiore, een veertiende-eeuwse benedictijnerabdij is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Crete Senesi, een emblematische streek tussen Podere Santa Pia en Siena. De abdij ligt diep verscholen in een bosrijk dal onder Chiusure. De prachtige benedictijnerabdij dateert uit de 14de eeuw en wordt nog steeds door enkele monniken bewoond.
De pittoreske ligging van de abdij in het glooiende landschap ten zuidoosten van Siena maken deze abdij tot een verplichte stop voor wie de regio bezoekt. Rond de abdij is het maanachtige landschap van een onwezenlijke schoonheid.
Maar de grootste attractie van de abdij zijn de unieke fresco’s die de Chiostro Grande (de grote kloostergang) sieren, een meesterwerk van Luca Signorelli en Il Sodoma (Giovanni Antonio Bazzi). De wanden zijn er beschilderd met 36 taferelen die het leven verbeelden van de heilige Benedictus van Nursia, stichter van de naar hem genoemde benedictijnerorde.
Deze vijfentwintigste scene die werd geschilderd door Luca Signorelli, en verhaalt hoe Benedictus de monniken berispt omdat ze buiten het klooster aten en zo de Regula Benedicti overtraden. Signorelli wijdde bijna alle ruimte aan de overtreding van de twee monniken die, ondanks het verbod op de Regel, hun maaltijden in een herberg nuttigen. In een grote kamer met een open haard brengt een Madonna-achtige vrouw hen een schaal met fruit. Aan het uiteinde van de tafel presenteert een jongen hen een gerecht.
Buiten het tafereel, rechts boven in het fresco schildert Signorelli Benedictus die de monniken berispt. Met gebogen hoofd knielen ze voor hem neer.

 

Luca Signorelli, Come Benedetto dice alli monaci dove e quando avevano mangiato fuori dal monastero (hoe Benedictus de monniken berispt omdat ze buiten het klooster aten)

Luca Signorelli, Come Benedetto dice alli monaci dove e quando avevano mangiato fuori dal monastero (hoe Benedictus de monniken berispt omdat ze buiten het klooster aten) (2)

 

De Regula Benedicti


De Regula Benedicti (de Regel van Benedictus) is de kloosterregel van de heilige Benedictus van Nursia uit de zesde eeuw. Het was in de Middeleeuwen de beroemdste en invloedrijkste leefregel voor monniken. Met name de benedictijnen en cisterciënzers, inclusief de trappisten, volgen de Regel van Benedictus.
Benedictus wilde met zijn regel een houvast bieden aan diegenen voor wie een kloosterregel als die van Basilius de Grote te streng was. Hij beschrijft zijn regel als een leidraad voor beginners. Hij schreef de tekst in eerste instantie voor de monniken van de abdij van Monte Cassino.[4]

 

Benedictus van Nursia met de Regula Benedicti, Frankrijk, klooster van St. Gilles, Nimes, 1129

Benedictus van Nursia met de Regula Benedicti. Benedictus levert zijn regel af aan Maurus en andere monniken van zijnklooster, Frankrijk, klooster van St. Gilles, Nimes, 1129

 

Benedictus bewerkte een eerdere anonieme Regula Magistri. Zijn aanpassingen munten uit door mildheid. In plaats van zich te verliezen in details over bijvoorbeeld de vormen van ascese, legde Benedictus de grote lijnen vast van een leven in balans gewijd aan contemplatie, gebed, de viering van de eucharistie en eenvoudige arbeid. De regel creëert een duidelijke indeling van de dag waarin activiteit en bezinning elkaar afwisselen. De Regel is een document dat zowel het dagelijkse leven als de spiritualiteit van het kloosterleven diepgaand heeft beïnvloed.
Karel de Grote bepaalde dat de Regula Benedicti de enige kloosterregel zou zijn in diens rijk. Een van de oudste handschriften van de regel bevindt zich in de Abdij van Sankt Gallen.

Met formuleringen als ora et labora, bid en werk — hoewel in de Regula niet letterlijk zo te vinden —, met de bepalingen over het zevenmaal per dag bidden van getijden en door de sfeer van studie heeft de Regel van Benedictus de Europese cultuur in de Middeleeuwen en lang erna wezenlijk mee gevormd. Benedictus' regel maakt geordend leven tot de basis van en het model voor religieus leven. Ook nu putten velen inspiratie uit de levensopvatting die deze leefregel bevat. [4]

 

   
   

Luca Signorelli, zelfportret (San Brizio kapel, Orvieto)   Monte Oliveto Maggiore, 
Chiostro Grande, affreschi

Monte Oliveto Maggiore,
Chiostro Grande, affreschi

 

  Monte Oliveto Maggiore, Chiostro Grande

Monte Oliveto Maggiore, Chiostro Grande

 

Luca Signorelli, zelfportret (San Brizio kapel, Orvieto)

 

   
Luca Signorelli, ciclo di affreschi nel Chiostro Grande dell'Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, le storie di San Benedetto, Scena 25 - Come Benedetto dice alli monaci dove e quando avevano mangiato fuori dal monastero   Luca Signorelli, dettaglio di San Benedetto rimprovera due monaci che hanno violato la Regola   Luca Signorelli, Come Benedetto dice alli monaci dove e quando avevano mangiato fuori dal monastero (Hoe Benedictus de monniken berispt omdat ze buiten het klooster aten

 

 

     

 

 

Storie di san Benedetto, Luca Signorelli - Come Benedetto dice alli monaci dove e quando avevano mangiato fuori dal monastero   Luca Signorelli, Come Benedetto dice alli monaci dove e quando avevano mangiato fuori dal monastero (waarin Benedictus de monniken vertelt hij waar en wanneer ze buiten het klooster aten)   Luca Signorelli, scene 25 waarin Benedictus de monniken berispt omdat ze buiten het klooster aten en er vrouwen bezochten
       

 

 

Luca Signorelli, le storie di San Benedetto. Scena 25 - Come Benedetto dice alli monaci dove e quando avevano mangiato fuori dal monastero (particolare)   Storie di s. benedetto, 25 signorelli - Come Benedetto dice alli monaci dove e quando avevano mangiato fuori dal monastero   Storie di san Benedetto, Luca Signorelli - Come Benedetto dice alli monaci dove e quando avevano mangiato fuori dal monastero


Luca Signorelli, fresco's in het Chiostro Grande in de Abbazia di Monte Oliveto Maggiore,Le storie di San Benedetto, Scene 25, waarin Benedictus de monniken berispt omdat ze buiten het klooster aten en de Regula Benedicti overtraden (details)

 

 
 

De Crete Senesi in Toscane | De abdij van Monte Oliveto Maggiore | De fresco's van Il Sodoma en Luca Signorelli in het Chiostro Grande

Arte in Toscana | Luca Signorelli

 

 
   
         
Podere Santa Pia ligt in het hart van de Toscaanse Maremma (Feruari)

Podere Santa Pia ligt in het hart van de Toscaanse Maremma. Het eenvoudige huis ademt de authentieke sfeer van oude Toscaanse boerderijen

 

 

 

Podere Santa Pia ligt in het hart van de Toscaanse Maremma, op de grens tussen de provincie Grosseto en Siena. Vanwege zijn ligging is het ongetwijfeld de ideale vakantieplek om dit gebied te ontdekken. Monte Oliveto Maggiore is goed te bereiken. De weg erheen voert je langs d mooiste plekken van de Val d'Orcia en de Crete Senesi.
Het huis is authentiek Italiaans. De ruwe natuurstenen muren aan de buitenkant, de terracotta vloeren, de grote open haard in de keukenen hier en daar robuuste houten balkenplafonds zorgen voor een karakteristieke oude Toscaanse sfeer. Italiaanse buren vertelden dat dit vroeger een klein klooster was. Hier trokken jonge vrouwen zichg terug om zich aan een geestelijk leven in een ongerepte omgeving te wijden. De omgeving is adembenemend.


Traveling in Tuscany| Holiday homes in southern Tuscany | Podere Santa Pia

 

Celebrare il dolce far niente  
 
   

L’aria frizzante dell’autunno, la natura che si colora e le prelibatezze delle nostre colline

 

 

 

 



[1] Photo by Traveling Guide © All rights reserved 
[2] Photo by Sailko, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported  license. 
[3] Antonio Paolucci, Luca Signorelli, dans Pittori del Rinascimento, Florence, Scala, 2004, p. 280.
[4] Dit artikel is gedeeltelijk gebaserd op het Wikipedia artikel Regula Benedicti.Deze alinea's zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen