Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Art in Tuscany

Storie di s. benedetto, 21 signorelli - Come Dio punisce Florenzo 04.JPG


Luca Signorelli, ciclo di affreschi nel Chiostro Grande dell'Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, le storie di San Benedetto, Scena 21 - Come Dio punisce Florenzo (1)


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   


Luca Signorelli, ciclo di affreschi nel Chiostro Grande dell'Abbazia di Monte Oliveto Maggiore
Le storie di San Benedetto, Scena 21 - Come Dio punisce Florenzo


   
   

De abdij van Monte Oliveto Maggiore, een veertiende-eeuwse benedictijnerabdij ligt midden in het prachtig glooiende landschap van de Crete Senesi, een emblematische streek tussen Podere Santa Pia en Siena. De abdij ligt diep verscholen in een bosrijk dal onder Chiusure. Opgericht in 1313 door een groep rijke Sienese edellieden die zich wilden wijden aan het contemplatieve leven, werd het rode bakstenen kloostercomplex gebouwd in het begin van de 15e eeuw.
De grootste attractie van de abdij zijn de unieke fresco’s in het Chiostro Grande (de grote kloostergang), een meesterwerk van Luca Signorelli en Il Sodoma. De wanden zijn er beschilderd met 36 taferelen die het leven verbeelden van de heilige Benedictus van Nursia, stichter van de naar hem genoemde benedictijnerorde. Signorelli startte de klus hier in 1497. Hij beëindigde negen van de scènes voordat hij het volgende jaar de stad verliet om te werken aan de San Brizio kapel in de Duomo van Orvieto. Antonio Bazzi arriveerde in 1505 en beëindigde de cyclus in 1508. Bazzi is beter bekend als Il Sodoma een geringschattende bijnaam die een verwijzing is naar zijn vermeende voorkeur voor jonge mannen.(2)

Negen taferelen zijn het werk van Luca Signorelli, de overige van Il Sodoma. Veel elementen uit de vaak diepzinnige anekdotes van Gregorius de Grote waren de grondslag voor een uitgebreide Benedictus-iconografie. Ook deze eenentwintigste scene behoort tot de klassieke epidodes uit het leven van Benedictus.


De eenentwintigste scene, Come Dio punisce Florenzo (Hoe God Florentius straft)

Deze eenentwintigste scene werd geschilderd door Luca Signorelli.
Als Florentius, een jaloerse priester van een naburige kerk, Benedictus tegenwerkt en hem zelfs voor de tweede keer probeert te vergiftigen, besluit Benedictus in 529 opnieuw te vertrekken. Ternauwernood is de groep over de heuvels verdwenen of de woning van Florenzo stort in. De priester ligt verpletterd onder het puin. Maurus is er getuige van en loopt Benedictus hard achterna. Hij vertelt hem met vreugde wat hij gezien heeft. Benedictus toont verdriet, niet over de dood van zijn vijand, maar omdat Maurus zich daarover verheugt.
Signorelli toont het verhaal meer ingetogen dan het door Gregorius de Grote neergeschreven verhaal.

 


Luca Signorelli, Le storie di San Benedetto, Come Dio punisce Florenzo   Storie di s. benedetto, 21 signorelli - Come Dio punisce Florenzo 03   Storie di s. benedetto, 21 signorelli - Come Dio punisce Florenzo 02

Luca Signorelli, Le storie di San Benedetto, Come Dio punisce Florenzo (dettagli)

 

Dit is niet het mooiste fresco uit de cyclus. De kwaliteit van de uitvoering van deze scène is duidelijk inferieur aan die van de vorige.

   
   

 

Luca Signorelli, zelfportret (San Brizio kapel, Orvieto)   Monte Oliveto Maggiore, 
Chiostro Grande, affreschi

Monte Oliveto Maggiore,
Chiostro Grande, affreschi

 

  Luca Signorelli, ciclo di affreschi nel Chiostro Grande dell'Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Luca Signorelli, Monte Oliveto Maggiore, Chiostro Grande

 

Luca Signorelli, zelfportret (San Brizio kapel, Orvieto)

 

   

Luca Signorelli, Le storie di San Benedetto, Come Dio punisce Florenzo
Luca Signorelli, Le storie di San Benedetto, Come Dio punisce Florenzo

 

Storie di s. benedetto, 21 signorelli - Come Dio punisce Florenzo 05Luca Signorelli, Le storie di San Benedetto, Come Dio punisce Florenzo

  Il Sodoma,Monte Oliveto Maggiore, le storie di San Benedetto, Scena 21 - Come Dio punisce Florenzo

 

     

Il Sodoma,Monte Oliveto Maggiore, le storie di San Benedetto, Scena 21 - Come Dio punisce Florenzo

 

 

Rein Ergo en de fresco's van Il Sodoma in Monte Oliveto Maggiore, zelfportret van Sodoma

Fresco's van Il Sodoma in Monte Oliveto Maggiore. De man met grijze baret en witte handschoen zelfportret van Sodoma (3)

 

De Crete Senesi in Toscane | De abdij van Monte Oliveto Maggiore | De fresco's van Il Sodoma en Luca Signorelli in het Chiostro Grande

Arte in Toscana | Luca Signorelli

Arte in Toscana | Il Sodoma (Giovanni Antonio Bazzi)

 

 
   
         
Podere Santa Pia ligt in het hart van de Toscaanse Maremma (Februari)

Podere Santa Pia ligt in het hart van de Toscaanse Maremma. Het eenvoudige huis ademt de authentieke sfeer van oude Toscaanse boerderijen

 

 

 

Podere Santa Pia ligt in het hart van de Toscaanse Maremma, op de grens tussen de provincie Grosseto en Siena. Vanwege zijn ligging is het ongetwijfeld de ideale vakantieplek om dit gebied te ontdekken. Monte Oliveto Maggiore is goed te bereiken. De weg erheen voert je langs d mooiste plekken van de Val d'Orcia en de Crete Senesi.
Het huis is authentiek Italiaans. De ruwe natuurstenen muren aan de buitenkant, de terracotta vloeren, de grote open haard in de keukenen hier en daar robuuste houten balkenplafonds zorgen voor een karakteristieke oude Toscaanse sfeer. Italiaanse buren vertelden dat dit vroeger een klein klooster was. Hier trokken jonge vrouwen zichg terug om zich aan een geestelijk leven in een ongerepte omgeving te wijden. De omgeving is adembenemend.


Traveling in Tuscany| Holiday homes in southern Tuscany | Podere Santa Pia

 

Celebrare il dolce far niente  
 
   

L’aria frizzante dell’autunno, la natura che si colora e le prelibatezze delle nostre colline

 

 

 

 [1] Photo by Sailko, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported  license. 
[2] Het gaat niet om de homosexualiteit van de schilder maar misschien om zijn energie en werkkracht. Zijn bijnaam il Sodoma verwijst dan naar de Toscaanse omzetting van een uitdrukking in het Piedmontese dialect («su, 'nduma!» wat betekent kom, laten we gaan!), een uitdrukking die vandaag nog steeds gebruikt wordt om een haastig vertrek uit te drukken.  
[3] Photo by Traveling Guide © All rights reserved