Alberese | Parco Naturale delle Maremma

Arezzo


Capalbio


Colline Metallifere

la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

        Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

        Walking in the crete senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          certaldo

          San Gimignano

          Colle di Val d'Elsa

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          ; Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Montalcino

Piazza Arnolfo di Cambio panorama dal Baluardo, Colle Val d'Elsa Alta

I T

Piazza Arnolfo di Cambio panorama dal Baluardo, Colle Val d'Elsa Alta (1)

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
Colle Val d'Elsa, Piazza Arnolfo di Cambio
   
   

Piazza Arnolfo di Cambio is het kloppende hart van Colle Val d'Elsa  basso, het lager gelegen gedeelte van de stad Colle Val D'Elsa. Hier vindt de wekelijkse markt plaats, die een ontmoetingsplaats is voor zowel bewoners als voor passanten en toeristen.
Het plein werd aangelegd in de tweede helft van de 19e eeuw, in de periode van de sterke stadsuitbreiding in het lager gelegen deel van de stad. Het is een lang rechthoekig plein, dat aan drie zijden omringd wordt geven door elegante gebouwen met mooie gaanderijen. Het gebouw aan de oostkant van het plein is het voormalige stationsgebouw. Het station was het aankomstpunt van de lijn Poggibonsi-Colle di Val d'Elsa.
De Piazza Arnolfo is bijna volledig autovrij, maar wordt helaas voor het verkeer in tweeën gedeeld door de Via Usimbardi, een straat die openstaat voor autoverkeer en waar vreemd genoeg ook mag geparkeerd worden.

Colle Val d'Elsa, Piazza Arnolfo di Cambio, o più semplicemente Piazza Arnolfo

Colle Val d'Elsa, Piazza Arnolfo di Cambio, soms eenvoudig verkort tot Piazza Arnolfo [1]
Daniel Buren stond in voor het ontwerp en de speciale bestrating van het plein. Op de voorgrond de artistieke interventie van Lewis Baltz, die de oorspronkelijke gore dicreet zichtbaar maakte op het plein.

 

In het kader van een algemene herinrichting van het centrum van de benedenstad heeft de comune van Colle di Val d'Elsa heef een team van kunstenaars belast met de renovatie van het plein. Het team werd gecoördineerd door de Franse architect Jean Nouvel en zijn atelier en bestond uit Daniel Buren, Bertrand Lavier, Alessandra Tesi en Lewis Baltz. Het ontwerp van Daniel Buren voor de bestrating van de piazza werd uitgevoerd met afwisselend zwart en wit marmer, Bertrand Lavier zorgde voor het straatmeubilair, met het originele idee om gordijnen aan te brengen in elke boog van de arcades rond het plein; Alessandra Tesi zorgde voor de nieuwe verlichting van de arcades en creëerde het Persiana di Cristallo (Kristallen luik) als eerbetoon aan de kunst van het glasblazen in Colle; Lewis Baltz stond in voor de herontdekking van de gore, de waterkanalen die dit in oorsprong industriële gebied van water voorzag.

Jean Nouvel:

«We came up with the idea of inviting a handful of artists, whom we knew were sensitive to things “urban”, and entrusting each of them with a clearly defined remit. No “exquisite corpse” here, on the contrary, it was about being fully aware of what the others would do so as to achieve a coherent vision through a delicate process of empiricism. Lewis Baltz’ deliberately minute intervention along Via Mazzini – after dreaming of a less ordinary front for the building closing up the square –, Bertrand Lavier’s colourful canopies punctuating the arches, the arcades beneath the arches and the crystal shutters imagined by the magician Alessandra Tesi, and Buren’s intervention making the square unique, a showcase for the war memorial, which had never before attracted so much attention» [3].

De gore di Colle di Val d'Elsa zijn kunstmatige kanalen die in de 13e eeuw in Colle di Val d'Elsa werden aangelegd. In de vallei onder de stad werden een reeks kunstmatige kanalen gebouwd die water en dus energie leverden voor graanmolens, papierfabrieken en andere industriële activiteiten. Na het verdwijnen van deze activiteiten werd hier eind 19e eeuw de Piazza Arnolfo aangelegd.
Lewis Baltz heeft zijn werk toegespitst op de herontdekking en herinrichting van de Gora die door het plein liep, in de overtuiging dat de aanwezigheid van water de kracht heeft om mensen aan te trekken, zoals een fontein, een zwembad, een rivieroever of een promenade in staat zijn om onze zintuigen van zicht, smaak en gehoor te prikkelen. Het gehele kanaal, dat de Via Mazzini aan de westkant van het plein flankeert, is daarom zichtbaar gemaakt voor iedereen die het passeert of het plein oversteekt. De zichtbaarheid is evenwel discreet, de gora is overdekt door een eenvoudig metalen traliewerk, zodat het kan worden bewandeld of overgestoken.Colle, di Val d'Elsa, la magia dell’acqua che sgorga dalla fontana in piazza Arnolfo Colle Val d'Elsa, Piazza Arnolfo di Cambio. La pavimentazione della Piazza di Daniel Buren e la fontana Colle Val d'Elsa, Piazza Arnolfo di Cambio, Caffe’ Garibaldi Colle Val d'Elsa, Piazza Arnolfo di Cambio. La pavimentazione della Piazzadi Daniel Buren

Suggestieve beelden van de Piazza Arnolfo di Cambio [1]

 

Jean Nouvel coördineerde niet alleen het project, maar was ook al verantwoordelijk voor de bouw van de lift naar het Baluardo en de bushalte voor het station, dat hij ook realiseerde in samenwerking met landschapsarchitect Gilles Clément.Il Baluardo, Colle Val d'Elsa Alta, bellissimo terrazzo panoramico

Il Baluardo, Colle Val d'Elsa Alta [1]

 

Risalita Il Baluardo

De franse architect Jean Nouvel ontwierp de Risalita Il Baluardo, een lift die de bovenstad met de benedenstad verbindt. De installatie maakt het mogelijk om in 35 seconden een hoogteverschil van ongeveer 40 meter te overbruggen.
De liftinstallatie werd in gebruik genomen op 25 februari 2006 maar kampte van bij de aanvang met technische problemen.


   
   

Mappa Piazza Arnolfo di Cambio | Ingrandire mappa

 

 
   

Voor de ondergrondse horizontale tunnel met ingang aan de Via Meoni, maakte Nouvel gebruik van een oude luchtafweerschuilplaats uit de Tweede Wereldoorlog, die ongeveer 60 meter lang is. Aan het einde van deze tunnel werd een verticale schacht met een diameter van ongeveer 7,50 meter gebouwd, in het midden waarvan een paar liften werd geplaatst.
De service is gratis en is 24 uur per dag geopend. Of zou 24 uur per dag moeten geopend zijn.

 

Il Baluardo, panorama spettacolare da Colle Val d'Elsa Alta

Il Baluardo, een terras dat uitkijkt op de benedenstad. In het midden de Risalita Il Baluardo van Atelier Jean Nouvel (1)

 

De lift is al van bij de aanvang een bron van zorg geweest voor de administratie, vanaf de bouw in de jaren negentig tot nu. De voortdurende storingen worden veroorzaakt door binnendringend water. De lift stond lange tijd stil in afwachting van werkzaamheden aan de defecte deuren. Men slaagt er niet in deze problemen op te lossen.
De lift heeft de belangrijke functie de twee delen van de stad op een snelle manier met elkaar te verbinden, zodat de voortdurende pannes een groot ongemak vormen.

Voetgangers worden zo gedwongen om de via del Pozzo Tondo en Via San Sebastiano te gebruiken, de belangrijkste alternatieve weg om het hoger gelegen deel van de stad te bereiken. Het is een alternatief dat niet voor iedereen toegankelijk is: de weg, die in Colle eenvoudigweg La Costa wordt genoemd, is in feite een uiterst steile helling, die alleen kan bedwongen worden  door jongeren in goede conditie en zonder zware lasten, zoals boodschappentassen of reiskoffers.Piazza Arnolfo di Cambio panorama dal Baluardo, Colle Val d'Elsa Alta   La pittoresca strada che sale alla piazza Il Baluardo   Colle di Val d'Elsa, Risalita Il Baluardo
Piazza Arnolfo di Cambio panorama dal Baluardo, Colle Val d'Elsa Alta  

La pittoresca strada che sale alla piazza Il Baluardo

 

Colle di Val d'Elsa, Risalita Il Baluardo, un cruccio per l'Amministrazione a causa dei guasti continui

 

Colle Val d'Elsa, La Costa e Via del Mura Lungo   Il Baluardo, Torre di Arnolfo di Cambio e Palazzo Masson, Colle Val d'Elsa Alta   Il Baluardo, Via del Muro Lungo, Torre di Arnolfo di Cambio, Colle Val d'Elsa Alta

Colle Val d'Elsa, La Costa e Via del Mura Lungo

 

Il Baluardo, Torre di Arnolfo di Cambio e Palazzo Masson, Colle Val d'Elsa Alta

 

Il Baluardo, Via del Muro Lungo, Torre di Arnolfo di Cambio, Colle Val d'Elsa Alta

Giovanni Michelucci con Bruno Sacchi, Palazzo del Monte dei Paschi di Siena, Colle Val d'Elsa   Palazzo del Monte dei Paschi di Siena (Colle Val d'Elsa), piazza pubblica del pian terreno, Giovanni Michelucci con Bruno Sacchi   Palazzo del Monte dei Paschi di Siena (Colle Val d'Elsa), piazza pubblica del pian terreno

Giovanni Michelucci con Bruno Sacchi, Palazzo del Monte dei Paschi di Siena, Colle Val d'Elsa

 

 

Palazzo del Monte dei Paschi di Siena (Colle Val d'Elsa), piazza pubblica del pian terreno, Giovanni Michelucci con Bruno Sacchi

 

 

Palazzo del Monte dei Paschi di Siena (Colle Val d'Elsa), piazza pubblica del pian terreno, Giovanni Michelucci 

 

Colle Val d'Elsa, Piazza Arnolfo di Cambio, Ex Stazione Ferroviaria-   Colle Val d'Elsa, Piazza Arnolfo di Cambio, fontana e pavimento Daniel Buren   Colle Val d'Elsa, Piazza Arnolfo di Cambio, la grande fontana di Daniel Buren

Colle Val d'Elsa, Piazza Arnolfo di Cambio, facciata dell'ex stazione ferroviaria

 

 

Piazza Arnolfo di Cambio, fontana e pavimento Daniel Buren

 

Piazza Arnolfo di Cambio, la grande fontana di Daniel Buren

 

Colle Val d'Elsa, Piazza Arnolfo di Cambio. La pavimentazione della Piazzadi Daniel Buren   Colle Val d'Elsa, Piazza Arnolfo di Cambio, Caffe’ Garibaldi    
Piazza Arnolfo di Cambio. La pavimentazione della Piazzadi Daniel Buren  

Piazza Arnolfo di Cambio, Caffe’ Garibaldi

 

   
Ook de Vicolo di Sapìa, een alternatieve toegangsweg tot het historische centrum aan de andere kant van de muren, vanaf de gratis parkeergarage Bacìo, was maandenlang geblokkeerd door instortende trottoirs.


 

Images Colle di Val d'Elsa   
Colle di Val d'Elsa, Palazzo Campana   Il Baluardo   Veduta del Baluardo con l'impianto di risalita

Colle di Val d'Elsa, Palazzo Campana

 

 

Il Baluardo

 

 

Veduta del Baluardo con l'impianto di risalita

Panoramic view of Colle di Val d'Elsa alta   Chiesa di Santa Maria in Canonica, Colle Val d'Elsa   Colle di Val d'Elsa, Palazzo Pretorio

Colle di Val d'Elsa, panorama del centro storico

 

 

Chiesa di Santa Maria in Canonica, Colle Val d'Elsa

 

 

Colle di Val d'Elsa, Palazzo Pretorio

Colle di Val d'Elsa, La costa   Colle di Val d'Elsa, Duomo   Colle di Val D'Elsa, il Duomo (Concattedrale dei Santi Alberto e Marziale)

Colle di Val d'Elsa, La costa

 

Colle di Val d'Elsa, Duomo

 

 

Duomo di Colle

Trekking Colle di Val d'Elsa | Wandeling langs de mooiste plekken in Colle di Val d'Elsa

   
         
         


   

Colle Val d'Elsa, tour tra le architetture griffate Jean Nouvel | www.ediliziaeterritorio.ilsole


Colle di Val d'Elsa ospita Jean Nouvel e la presentazione dei suoi progetti | www.archimagazine.com

Piazza Arnolfo di Cambio — Ateliers Jean Nouvel

Colle Val d’Elsa: Jean Nouvel riqualifica la Fabbrichina | www.archiportale.com

 

 Traveling in Tuscany| Holiday homes in southern Tuscany | Podere Santa Pia

 

Bee hive in the garden
     

 

 

 
         
Podere Santa Pia, het snoeihout wordt verbrand

Podere Santa Pia, het snoeihout wordt verbrand [1]


[1] Photo by Rein Ergo for Traveling in Tuscany. All rights reserved © Traveling in Tuscany
[2] Fonte foto: www.archilovers.com
[3] Piazza Arnolfo di Cambio — Ateliers Jean Nouvel | www.jeannouvel.com